Iată de ce este important să lăsăm bebelușul cat mai des desculț

Iata de ce este important sa lasam bebelusul cat mai des descult

Iată de ce este important să lăsăm bebelușul cat mai des desculț

Mersul in picioarele goale e important pentru dezvoltarea sistemului nervos și a creierului si de aceea, e important să lăsam cât mai des bebelușul in picioarele goale.

Incăltămintea împiedică una din cele mai bogate părți nervoase ale corpului să trimită mesaje importante din mediul nostru către creier și, prin urmare, să împiedice dezvoltarea creierului prin stimularea senzorială.

- veti citi:
Simțurile și dezvoltarea senzorială este la baza perceptiei noastre despre lume
De ce este important sa ii lasam pe bebelusi in picioarele goale?
Să ne lăsam cât de mai des copiii desculți
Despre dezvoltarea senzorială a bebelușului
Primii pasi ai bebelusului: mituri si adevaruri

Simțurile și dezvoltarea senzorială este la baza perceptiei noastre despre lume

Adultii si copiii folosesc cele cinci simțuri de bază - atingere, gust, vaz, auz și miros - pentru a trimite feedback din mediul lor către creier și pentru a-și utiliza si folosi căile neuronale. Dar există și alte două sisteme senzoriale despre care rareori se vorbește - sistemul proprioceptiv și sistemul vestibular.

Incaltamintea împiedică una din cele mai bogate părți nervoase ale corpului să trimită mesaje importante din mediul nostru către creier și, prin urmare, să împiedice dezvoltarea creierului, susține dr. Kacie Flegal, medic și membru al Asociației Internaționale de Pediatrie Chiropractică.

Sistemul proprioceptiv ne dă posibilitatea de a percepe mișcarea și poziția corpului nostru în spațiu, în timp ce sistemul vestibular este responsabil pentru echilibru și coordonare.

Dezvoltarea ambelor simțuri se bazează în mare măsură pe intrarea senzorială pe care o primim prin picioarele goale, în special în timpul copilăriei si bebelusiei, explică un articol pentru revista Natural Child.

De ce este important să ii lasam pe copii în picioarele goale?

Când sunt activate prin presiune și mișcare, terminațiile nervoase din picioare numite proprioceptori, trimit semnale către creier spunându-le cum este orientat corpul.

Informațiile obținute de la proprioceptori "sunt folosite pentru a proteja piciorul în sine de leziuni, dar este, de asemenea, folosit de creier, pentru a face ajustări subtile în mers, pentru a proteja oasele și articulațiile până la nivelul corpului și pentru a maximiza eficiența mișcărilor", explică autorul cărții Barefoot, Dr. Daniel Howell.

Talpile incaltamintei blochează acești receptori de la a-și face treaba și, prin urmare, inhibă dezvoltarea căilor neurologice puternice și conexiunilor.

Să ne lăsam cât de mai des copiii desculți

Adesea, părinții își încalță copii în momentul în care învață să meargă sau chiar înainte de a începe să meargă. Procedând astfel, acestia împiedică stimularea proprioceptorilor, limitând mișcarea copilului și diminuând echilibrul și coordonarea, deoarece mușchii și articulațiile mici din picioare nu se pot adapta la terenul în schimbare.

"Când un copil este desculț, căile sale tactile simt suprafața solului, proprioceptorii răspund la presiune și terenul creează dezechilibre ușoare care creează puterea neuromusculară, orientarea spațială, echilibrul și coordonarea".

Bineînțeles că vrem să protejăm picioarele copiilor noștri de medii mai aspre, dar Flegal recomandă să-i lăsați să meargă cât mai des desculți, pe o varietate de suprafețe naturale, cum ar fi iarbă, murdărie, nisip sau frunze.

"Prin urmare, le veți permite o platformă excelentă pentru dezvoltarea unor centre din creier superioare, responsabile de controlul emoțional, rezolvarea problemelor, limbaj, aptitudini sociale și asigurarea de sine",

Despre dezvoltarea senzorială a bebelușului, mai poți citi

Rolul si importanta simturilor in dezvoltarea bebelusului

Primul an de viata este esential pentru dezvoltarea creierului copilului: importanta stimularii senzoriale

Cum influenteaza parintii experientele senzoriale ale bebelusului

Primii pasi ai bebelusului: mituri si adevaruri

Atunci cand vine vorba despre mersul bebelusului, toata lumea isi da cu parerea, da sugestii si face tot felul de presupuneri, ignorand adesea faptul ca fiecare bebelus are ritmul propriu de dezvoltare si propria personalitate. Asteptarile celor din jur sunt uneori contrariate de realitate, iar alteori, miturile construite in timp in jurul acestui subiect sunt pur si simplu daramate de evidente care ne uimesc.

Cititi mai departe: Primii pasi ai bebelusului: Mituri si Adevaruri

 

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII