Comunicarea cu bebelușul: cum să il ințelegem mai bine

Comunicarea cu bebelusul: cum sa il intelegem mai bine

Comunicarea cu bebelușul: cum să il ințelegem mai bine

Bebelușul comunică cu mult înainte de rostirea primelor cuvinte, însă nu există dicționar pentru comunicarea cu bebelușii care să poată traduce ce spun ei - deși există unele teorii. Însă pentru a înțelege ce vrea să comunice bebelușul, trebuie să îl observi. Observația este mai eficientă decât toate cuvintele și îți va dezvălui foarte multe despre personalitatea, preferințele, nevoile și dorințele lui - cu mult înainte ca el să poată pronunța efectiv un cuvânt.

Acordă-ti timp să iti observi bebelușul, să il asculti și să discerni indiciile non-verbale sale de comunicare. Pentru că ele iți vor ușura sarcina de a avea grija de el și va usura si procesul lui de adaptare la lumea inconjuratoare.

veti citi
Bebelușul comunică cu mult înainte de rostirea primelor cuvinte
Cel mai bun mod de a înțelege ce gandește bebelușul este să îl observi
Priveste-ți bebelusul - el comunică tot timpul
Cele 5 sunete universale ale bebelușilor - iată cum le poți descifra
Stii să-ti ajuți bebelușul să vorbească? Iată cum îl poti stimula

Bebelușul comunică cu mult înainte de rostirea primelor cuvinte

Va trece aproape un an pana cand bebelusul va rosti primul cuvant pe care sa il intelegi si doi ani sau mai mult pana cand va spune propozitii scurte si apoi fraze. Si va mai trece ceva timp pana cand majoritatea propozitiilor lui vor fi usor de inteles. Insa, cu mult inaninte de a spune in cuvinte... el va comunica cu mami si tati prin alte mijloace.

In orice moment, bebelusul vorbeste cu mami si tati, insa nu prin cuvinte ci cu ajutorul comportamenului, al gangurelilor, al gesturilor si al expresiilor faciale. Citeste Cand incepe bebelusul sa gangureasca: cand si cum progreseaza

Cel mai bun mod de a înțelege ce gandește bebelușul este să îl observi

Nu exista dictionar pentru comunicarea cu bebelusii care sa poata traduce ce spun ei - desi exista unele teorii care inca au fost aprobate de stiinta, cum ar fi limbajul Dunstan al bebelusilor.

Pentru a intelege ce vrea sa comunice bebelusl, trebuie sa il observi. Observatia este mai eficienta decat toate cuvintele si tii va dezvalui foarte multe despre personalitatea, preferintele, nevoile si dorintele lui -cu mult inainte de ca el sa poata pronunta efectiv un cuvant.

Priveste-ți bebelușul - el comunică tot timpul

- Priveste-ti bebelusul cum se agita si da din manute atunci cand este dezbracat inainte de baie. Poate ca aerul mai rece il face sa se agite sau doar senzatia ca este dezbracat. Sau poate este incancat ca vine baita.

- Scoate niste sunete care seamana cu tusea inainte de a se pregati de somn? Tusea poate fi semnalul ui ca este gata de somnic, un avertisment care sa iti dea de inteles ca ii este somn - inainte ca oboseala sa se transforme in smiorcaiala.

- Daca bebe isi introduce cu frenezie pumnul in gura inainte de masa si apoi se lanseaza in plans ... este un semnal clar ca ii este foame. Primul mesaj este ca este gata de masa - al doilea este nerabdarea de a păpa cat mai repede.  Insa daca ii dai sa pape de la primul semnal, scapi de plansul imediat si hrana va fi mai usoara.

Acorda-ti timp sa iti observi bebelusul, sa il asculti si sa discerni indiciile non-verbale sale de comunicare. Pentru ca ele iti vor usura sarcina de a avea grija de el și va usura si procesul lui de adaptare la lumea inconjuratoare.

Daca vom sti ce are de transmis bebelusul, ii vom stimula dezvoltarea limbajului dar mai ales increderea, sentimentul de siguranta si maturitatea emotionala  nu doar acum, dar si in viata care ii sta inainte.

Cele 5 sunete universale ale bebelușilor - iată cum le poți descifra

Inainte de a incepe sa plângă, toti bebelusii produc 5 sunete specifice care semnealează fiecare unul din cele 5 nevoi esentiale pe care le au. Ascultând si intelegând aceste semnale subtile, puteti preveni plânsul copilului chiar din start. Invatâ sâ asculti si sâ indentifici aceste semnale si vei putea avea un bebelus mai fericit. Iar ca recompensa, bebelusul va dormi mai bine si va fi mai relaxat. Iată cum poti descifra cele 5 sunete universale ale bebelușilor.

comunicarea cu bebelusul

Stii să-ti ajuți bebelușul să vorbească? Iată cum îl poti stimula

Bebe tocmai a scos primele cuvinte si pare din ce in ce mai dornic de comunicare. Silabiseste, este extaziat cand ii vorbesti si, in ciuda faptului ca nu leaga inca propozitii si nu rosteste efectiv decat doua trei cuvinte, si pe acelea stalcit, pare ca intelege mai mult decat arata.

Mamico, tu stii să iti ajuti bebelușul să vorbească? Citeste mai departe...

Tu cum iti ajuti bebelusul sa vorbeasca?

Impartaseste experientele tale de comunicare cu bebelusul tau cu ceilalti membri ai comunitatii DC, in topicul special deschis pentru tine.

Despre cum invata sa vorbeasca bebelusul citeste neaparat:

Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor - pe intelesul tuturor
Vorbiti cu bebelusul … folosind cuvintele corecte

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII