Când bebelușul vomită in jet: iată ce semnalizează și cum se tratează - sfatul medicului pediatru

Cand bebelusul vomita in jet - iata ce semnalizeaza si cum se trateaza

Când bebelușul vomită in jet: iată ce semnalizează și cum se tratează - sfatul medicului pediatru

Cand bebelusul vomita in jet, se poate deshidrata si pierde in greutate. Cauza ar putea fi stenoza pilorică iar aceasta afectează bebelușii între naștere și vârsta de 6 luni și provoacă vărsături puternice care pot duce la deshidratare. Este a doua problemă cea mai frecventă care necesită intervenții chirurgicale la nou-născuți.

Stenoza pilorică poate fi moștenită; mai mulți membri ai unei familii ar fi putut avea această problemă încă de la început. Iată
care sunt simptomele și cum se tratează.

veti citi
Bebelușul vomită în jet?
Să vorbim despre voma bebelușului
Cum se face diagnosticul stenozei de pilor?
După operația de stenoză de pilor
Despre voma la bebeluși, mai cititi
 

Bebelușul vomită în jet?

Va rog sa ma ajutati cu un sfat, bebe vomita in jet si sunt foarte panicata. Ce ar putea avea?

Să vorbim despre voma bebelușului

Bebelusii regurgiteaza iar unii regurgiteaza mult si pare sa fie o voma. De obicei, la nou nascuti, regurgitarea este o manifestare normala a digestiei si pe parcurs ce bebelusul creste, va depasi aceasta problema pentru ca sistemul sau digestiv se maturizeaza. De citit Refluxul gastroesofagian la bebelus

 

Aunci insa cand bebelusul vomita frecvent si atat de puternic incat sa fie in jet iar jetul sa ajunga departe de el...cel mai probabil este vorba despre o alta cauza. Cauza ar putea fi stenoză de pilor, o boală digestiva in care ingrosarea sau dezvoltarea excesiva a a muschiului de la iesirea din stomac cauzeaza un blocaj, conducand la voma in jet tot mai severa si mai puternica. Iar jetul poate ajunge uneori pana la un metru sau mai mult...

Stenoza de pilor este cea ai frecventa la baiaeti. Mai precis, 1 din 200 din baieti si 1 din 1000 de fete sunt afectate de stenoza de pilor.  SImptomele cele mai frecventa apar intre 2-3 saptamani de viată.

bebelusul voma in jet

Cum se face diagnosticul stenozei de pilor?

Primul sfat este sa il contactezi pe medicul pediatru daca bebelusul vomita in jet. Medicul il va consulta iar daca diagnosticul este de stenoza de pilor, cel mai porbabil se va regurge la chirurgie pentru a remedia problema.

Pentru a diagnitostica stenoza de pilor, medicul poate simti o umflatura sau spasme musculare care indica acest lucru - iar efectuand o ecografie se stabileste diagnosticul.

De asemenea, medicul poate recomanda:

- Teste de sânge pentru a verifica deshidratarea sau dezechilibrul electrolitic sau ambele

- Ecografie pentru vizualizarea pilorului și confirmarea diagnosticului stenozei pilorice

- Razele X ale sistemului digestiv al bebelușului dvs., dacă rezultatele ecografiei nu sunt clare

Din fericire, procedura chirurgicala este foarte sigura si aproape intotdeauna complet  eficienta, ceea ce inseamna ca sistemul digestiv al bebelusului va functiona normal, de obicei in decurs de o saptamana.

Operatia (piloromiotomia)  se face deseori folosind o intervenție chirurgicală minim invazivă. Un instrument de vizualizare zvelt (laparoscop) este introdus printr-o incizie mică în apropierea buricului copilului. Recuperarea dintr-o procedură laparoscopică este de obicei mai rapidă decât recuperarea de la operația tradițională, iar procedura lasă o cicatrice mai mică.

După operația de stenoză de pilor:

- Bebelușului i s-ar putea administra lichide intravenoase timp de câteva ore. Puteți începe să vă hrăniți din nou copilul în 12 până la 24 de ore.

- S-ar putea ca bebelușul să vrea să se hrănească mai des.

- Unele vărsături pot continua câteva zile.

Complicațiile potențiale ale chirurgiei stenozei pilorice includ sângerare și infecție. Cu toate acestea, complicațiile nu sunt frecvente, iar rezultatele intervenției chirurgicale sunt în general excelente.

Despre vomă la bebeluși, mai cititi

 Regurgitatul bebelusului; care sunt motivele si cand trebuie sa ne panicam

Varsaturile bebelusului, ce e normal si ce nu?

Cand bebelusul vomita (re-gurgiteaza)

Varsaturile bebelusului, ce e normal si ce nu?

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII