Deshidratarea la bebeluși: verifică schema normală de urină la bebeluși

Deshidratarea la bebelusi: verifica schema normala de urina la bebelusi

Deshidratarea la bebeluși: verifică schema normală de urină la bebeluși

Deshidratarea apare atunci când un bebelus sau copilas are prea puțin lichid în corpul său. Copiii se deshidratează cu ușurință atunci când diaree sau vărsături (care pot fi cauzate de gastroenterită sau alte boli), deoarece pierd mai multe lichide și săruri decât sunt capabili de a lua prin băutul lichidelor.

Verifică dacă bebelusul tău este deshidratat cu schema normală de urină la bebeluși.

veti citi
Ce inseamna deshidratare si cand este un bebe deshidratat?
Simptome și semne de deshidratare
Cum se tratează deshidratarea  - schema
Daca bebelusul are semne de deshidratare si nu vrea lichide

Ce inseamna deshidratare si cand este un bebe deshidratat?

Deshidratarea apare atunci când un bebelus sau copilas are prea puțin lichid în corpul său. Copiii se deshidratează cu ușurință atunci când diaree sau vărsături (care pot fi cauzate de gastroenterită sau alte boli), deoarece pierd mai multe lichide și săruri decât sunt capabili de a lua prin băutul lichidelor.

Bebelușii care au vârsta mai mică de 6 luni devin deshidratați mult mai repede decât bebelusii sau copilasii mai mari.  Bebelusii sub 1 an au nevoie de aproximativ 950 ml de lichid pe zi; copiii de peste un an au nevoie de la 1 litru pana la 1,8 litri pe zi  în funcție de mărimea lor. Necesitatea crește la pierderea lichidului corporal. Daca bebelusul are febra, poate crește, de asemenea, pierderea de lichid prin piele, crescând astfel riscul de deshidratare.

Simptome și semne de deshidratare

Cand un bebelus sau copil este deshidrat, vei vedea ca este letargic, ca este lipsit de vlaga, pare obosit si este palid. E posibil ca bebe sa nu para interesat sa se joace, nu este activ, sa fie plangacios si somnoros - chiar dacă somnul este neliniștit.

Bebelusul are buzele uscate si pare sa aiba limba si gura uscata. În cazuri extreme, copiii deshidratați își pot pierde mecanismul de sete și nu vor dori deloc să bea.

Pielea uscată și cercurile întunecate sub ochi care apar după câteva zile. Ochii pot apărea și ușor umezi. La sugarii mai mici de 1 an, fontanela (locul moale din partea superioară superioară a capului) poate să apară scufundat sau mai plat decât normal.

Un alt semn este ca bebe face mai putin pipi - iar acesta este un semnal foarte important.

Cand bebe are mai putina urina decat de obicei este un semn de deshidrare care trebuie bine tinut sub observatie. Dacă cantitatea de urină eliminata de bebelus este mai mică decât normală, iar urina este întunecată și concentrată, acesta poate fi un semn precoce al pierderii de lichide.

La sugari și copii mici, scutecele uscate persistente sunt un semn al deshidratării. Dacă bebelușul dvs. este mai mic de 6 luni și nu produce urină în 4-6 ore, sau dacă copilul dumneavoastră produce urină în 6 până la 8 ore, poate fi deshidratat.

Citeste si Deshidratarea la bebelusi este periculoasa - iata care sunt semnele si ce trebuie sa faci daca are diaree

Iata diagrama cu care poti urmari cata urina (pipi) trebuie sa elimine bebelusul 

Respirația rapidă și un puls slab, dar rapid, pot indica o deshidratare severă. Buzele și gura bebelusului pot arata foarte uscate, iar pielea poate fi dură și încrețită. Sunați imediat la 112 dacă observați aceste semne.

Cum se tratează deshidratarea  - schema

Academia Americana de Pediatrie oferă următorul ghid pentru cantitatea de soluție de rehidratare orală necesară în primele 4-6 ore de tratament pentru o persoană ușor deshidratată:

Până la 11 kilograme: 200-400 ml
11-22 kilograme: 400-00 ml
22-33 kilograme: 600-800 ml
33-44 kilograme: 800-1000 ml
44-66 kilograme: 1000-1500 ml
66-88 kilograme: 1500-2000 ml
88+ kilograme: 2000-4000 ml

Dacă este prezentă diaree acută, Academia Americana de Pediatrie recomandă evitarea produselor lactate timp de 24 până la 48 de ore, deoarece acestea pot fi greu de digerat. Cu toate acestea, dacă alăptați bebelusul, trebuie să continuați să faceți acest lucru. Bebelușii hrăniți cu lapte formula trebuie să continue să bea formula diluată - cu doar jumatate de cantitatea de lapte formula pusa in apa.

Daca bebelusul are semne de deshidratare si nu vrea lichide

Daca bebelusul prezintă semne de deshidratare moderată până la severă, trebuie să solicitați de urgenta asistență medicală. Cel mai probabil, medicii vor extrage o parte din sânge pentru a verifica nivelul electrolitilor si pentru a a prescrie lichide intravenoase (IV). Nu vă alarmati dacă tratamentul include alimentări cu tub nazogastric (NG), în care un tub mic este introdus în stomacul copilului prin nas, astfel încât să poată fi administrate lichide.

În cele din urmă, pentru a preveni răspândirea virusului care provoacă diareea, este foarte important să vă spălați foarte bine și des pe mâini.

Citeste Infectia cu ROTAVIRUS la copil - ce trebuie sa stii

Varsaturile bebelusului, ce e normal si ce nu?

Varsaturile bebelusului sunt o problema trecatoare pentru multi copilasi.

In afara faptului ca este murdar, probabil, nu trebuie sa va faceti griji. Varsaturile semnifica rareori o problema serioasa. Atat timp cat copilul pare ca se simte confortabil si castiga in greutate, nu aveti vreun  motiv de ingrijorare. Iata ce este de facut atunci cand varsaturile pot semnala o problema mult mai serioasa.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Diaree

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII