Produsele cosmetice – otravuri impachetate in frumusete?

Otravuri impachetate in frumusete?

Otravuri impachetate in frumusete?

  • Ce poate fi mai placut pentru o supereva decat sentimentul de feminitate pura pe care il are atunci cand încearca un ruj nou sau se lasa invaluita in aroma unui parfum care o face sa se simta mai frumoasa, mai femeie?

Ce poate fi mai placut pentru o supereva decat sentimentul de feminitate pura pe care il are atunci cand încearca un ruj nou sau se lasa invaluita in aroma unui parfum care o face sa se simta mai frumoasa, mai femeie? Desi intrebarea pare a fi retorica, specialistii din industria cosmetica au inteles foarte bine de cateva decenii incoace faptul ca ea poate constitui premisa pentru o dezvoltare fara precedent a acestui domeniu fata de care superevele nu isi vor epuiza niciodata interesul.

Specialistii in domeniu au insa din cand in cand mustrari de constiinta in ceea ce priveste frumusetea inselatoare pe care majoritatea produselor cosmetice o daruiesc femeilor. De aceea, in ultima vreme au aparut numeroase studii conform carora s-a dovedit ca multe dintre produsele cosmetice au mai degraba efecte negative asupra organismului, decat efecte minune. Asa se face ca lotiuni si creme ale caror producatori promit ca ne vor ajuta sa stopam procesul de imbatranire a pielii nu fac decat sa il accelereze. Si asta din cauza numeroaselor substante chimice nocive pe care le contin.

Cel mai recent studiu in domeniu a fost facut de Bionsen, o companie producatoare de deodorante naturale. Specialistii de la Bionsen au facut o statistica ale carei rezultate sunt infricosatoare  o femeie foloseste zilnic, in medie, produse cosmetice care contin nu mai putin de 515 substante chimice sintetice. Toate acestea sunt prezente in diferitele creme, produse de machiaj, de ingrijire a parului sau a corpului. Numeroase dintre chimicalele folosite in industria cosmetica sunt, de asemenea, prezente si in produsele de curatenie pentru casa, fiind considerate o sursa principala a alergiilor, dar si a unor probleme hormonale severe, printre care infertilitatea sau chiar cancerul.

Parabenii, de exemplu, conceputi pentru a prelungi viata produselor cosmetice, se numara printre cei mai raspanditi conservanti din lume si se gasesc in sampon, in gelul de par, in gelul de barbierit si in lotiunile de corp. Folosirea lor a devenit in ultima vreme foarte controversata, in urma mai multor studii care au ajuns la concluzia ca aceste substante reprezinta una dintre cauzele cancerului de san si a infertilitatii masculine.

Cercetarile efectuate de Universitatea de Medicina din Kyoto sugereaza faptul ca unii parabeni, precum Methylparabenul, considerati pana nu demult drept  siguri , pot sufei mutaii si pot deveni toxici atunci cand sunt expusi la soare. Produsele afectate pot cauza imbatranirea pielii si maresc riscul aparitiei cancerului. Methylparabenul a fost identificat in peste 16000 de produse, inclusiv in cremele hidratante si in pasta de dinti. Pe de alta parte, producatorii de cosmetice se apara, sustinand faptul ca parabenii nu pot fi absorbiti in organism.

Exista, desigur, si o serie de de legi care sunt menite sa ne protejeze de eventualele efecte negative ale produselor cosmetice, insa cercetatorii care lupta pentru descoperirea acestor efecte sunt convinsi ca legile sunt formulate destul de vag, asa incat, de fapt, nu ajuta pe nimeni sa se apere de efectele dezastruoase ale acestor substante introduse constient in produsele cosmetice. Spre exemplu, legea ii obliga pe producatori sa scrie pe eticheta o lista cu substantele pe care le contine respectivul produs, insa nimeni nu stie cate impuritati din produsul brut pot sa ajunga in cel final.

Producatorii garanteaza ca toate produsele lor sunt sigure si declara, in unanimitate, ca respecta toate legile care ii privesc si care sunt menite sa protejeze consumatorii. Ei sustin chiar ca eventualele substante nocive prezente in produsele cosmetice sunt folosite in cantitati mult prea mici pentru a afecta organismul. Chiar daca este posibil sa fie adevarat, este totusi destul de greu de determinat cantitatea  sigura de astfel de substante, mai ales atunci cand este vorba de efectul lor asupra copiilor, adolescentilor sau chiar asupra adultilor cu un organism mai sensibil. De asemenea, nimeni nu tine cont de faptul ca, desi sunt prezente in cantitati foarte mici, aceste substante se acumuleza peste zi, prin folosirea simultana a mai multor produse, putand cauza efecte dezastruoase, in timp.

Evolutia industriei cosmetice s-a produs odata cu schimbarea atitudinii superevelor fata de propria imagine. Daca in urma cu cateva zeci de ani, infrumusetarea zilnica se limita la folosirea catorva produse esentiale, astazi, tehnologia le-a venit in ajutor superevelor, contribuind la schimbarea atitudinii fata de ideea de frumusete. Noua generatie de  minuni ale cosmeticii numara produse la care femeile de acum 50 de ani nici nu ar fi visat. Cate dintre acestea mentin insa o frumusete naturala, lipsita de riscuri? Nu putem sti cu siguranta, insa un lucru e cert  femeia secolului al XXI-lea isi supune organismul in mod constant unui atac cu substante chimice, ale caror efecte nu pot fi resimtite decat in timp.

Care este sfatul specialistilor care tin cu adevarat la frumusetea, dar si la sanatatea superevelor? Daca vreti sa va protejati de expunerea excesiva la diferite substante chimice, reduceti cantitatea de produse cosmetice folosite zilnic. Inlocuiti produsele sintetice cu cele naturale si nu uitati sa cititi cu atentie etichetele produselor de infrumusetare inainte de a le cumpara.

Mai multe informatii despre ingredientele produselor cosmetice aici:

www.wen.org.uk
www.cosmeticsdatabase.com 

Va recomandam sa mai cititi si:

Sfaturi de moda
Noi tendinte in materie de bijuterii
Trenduri de primavara-vara 2007: pietre si stralucire
Blugii si modelul care ne avantajeaza
Mihai Albu: Lucrez pentru oameni celebri şi nu numai&
LAURA OLTEANU: Îmi place sa vad femeia ca pe o Diva
Ghidul de piese esentiale in functie de trup
Ghidul de piese esentiale pentru femeile inalte
Ghidul de piese esentiale pentru femeile scunde
Ghidul de piese esentiale pentru femei slabe
Ghidul de piese esentiale pentru femei plinute
10 greseli majore de imagine

  Forum unde comentam cu placere

 Frumusete si moda >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII