Jocurile Copilariei

Jocurile Copilariei

Jocurile Copilariei

Jocurile copilariei, in aer liber, incurajeaza activitatea fizica si este prima forma de miscare pe care o experimentam inainte de descoperirea sportului. Jocul este o activitate dominanta in copilarie, prin care omul isi satisface imediat, dupa posibilitati, propriile dorinte, actionand constient si liber in lumea imaginara pe care si-o creaza singur.

Jocuri in aer liber
Jocuri in interior
Glume pentru copii
Ghicitori
Proverbe si zicatori
Labirinturi
Desene de colorat, planse de colorat
Povesti
Cantecele
Poezioare

 


Jocuri in aer liber


Jocurile copilariei, in aer liber, incurajeaza activitatea fizica si este prima forma de miscare pe care o experimentam inainte de descoperirea sportului.

Jocul este foarte important in dezvoltarea fizica si psihica a copilului!

Jocul este o activitate dominanta in copilarie, prin care omul isi satisface imediat, dupa posibilitati, propriile dorinte, actionand constient si liber in lumea imaginara pe care si-o creaza singur.

Cititi: 39 de jocuri in aer liber  


Prima forma de joc a copilului este jocul imitativ
, incercand sa isi aleaga ca modele parintii, in primul rand, sau alte persoane pe cale le indrageste, fie din viata reala, fie din lumea imaginara a povestilor sau desenelor animate. Toate aceste jocuri isi pun amprenta asupra dezvoltarii personalitatii viitorului scolar si mai tarziu a viitorului adult!

Prin joc, copilul isi creaza o lume a lui, in care se misca cu siguranta si cu placere, apeland la obiecte pe care le studiaza pentru a afla ce sunt, la ce folosesc si mai tarziu le recunoaste. Tot prin joc, prescolarii sau scolarii socializeaza, leaga prietenii, se stabilesc relatii de ierarhizare in grup, isi dezvolta gandirea creatoare, imaginatia, limbajul devine mult mai bogat, invata sa asculte, sa inteleaga, sa se concentreze, devin atenti, motivati si interesati. Astfel, copiii se dezvolta fizic si psihic, de aceea putem spune ca scopul jocului este de a stabili un echilibru intre cele doua laturi.

Jocurile copilariei, in aer liber, incurajeaza activitatea fizica si este prima forma de miscare pe care o experimentam inainte de descoperirea sportului. Totodata, aceste jocuri dezvolta spiritul de echipa si sunt utile atat in formarea vietii personale, cat si a celei profesionale. Pe aceasta baza, reprezentata de jocurile copilariei, se poate construi un stil de viata sanatos.
 

Implica-te! Joaca-te cu copilul tau! Lipsa timpului nu este o scuza!

Jocul este pentru toata familia! Prin joc si voie buna reusim sa ne detasam de activitatile curente si sa ne incarcam cu energie pozitiva. Si tu iti aduci aminte de un joc preferat din copilarie, o anumita persoana sau un personaj cu care iti doreai sa semeni, sau de o jucarie pe care ai indragit-o si pe care, probabil, inca o pastrezi!

Toate jocurile au o latura educativa, deci putem spune ca jocul este divertisment, recreere si in acelasi timp nevoie vitala de reconstructie imaginara a realitatii. Prin joc, copilul invata, isi dezvolta creativitatea, construieste lumea, o analizeaza si cauta sa o inteleaga. Fiind vorba de un univers propriu, implicarea adultilor si mai ales a mamei in joc este esentiala pentru stabilirea unei comunicari cat mai bune cu viitorul adolescent si sustinerea creativitatii acestuia.

Este bine de stiut ca jocul se desfasoaar intuitiv, copilul avand

nevoie doar de sprijin din partea familiei. Acesta este considerat activitatea principala a copilului si are o dimensiune culturala, de formare a personalitatii lui si a viitorului adult.
 

Jocuri pentru interior


Activitatile in interior de mai jos - sunt pentru copiii de toate varstele, de la prescolari la copii in scoala primara, gimnaziu si chiar liceu.

Jocul are cateva caracteristici care ofera parintilor o serie de informatii despre evolutia copilului in general. Este universal, permanent si polivalent - el este pentru copil si munca si arta si realitate si fantezie.. Lumea jocului este o anticipare a lumii preocuparilor serioase, este o exersare, in plan imaginar, a viitorului personal. Copilul cauta in joc o incercare capabila de a-i permite sa-si afirme Eul sau, jocul avand pentru copil rolul pe care munca o are pentru adult. Copilul se simte puternic prin succesele sale ludice.  Jocurile constituie o scoala a energiei, a educatiei, a conduitei, a gesturilor, a imaginatiei. In acelasi sens educa atentia, abilitati si capacitati fizice si intelectuale, trasaturile operative ale caracterului (perseverenta, promptitudinea, spiritul de ordine, darzenia etc.), trasaturi legate de atitudinea fata de colectiv, corectitudinea, spiritul de dreptate, cel de competitie, sociabilitatea in genere. In felul acesta jocul modeleaza dimensiunile etice ale conduitei.
Va asteptam la sectiunea cu jocuri: Hai sa ne jucam .

autor: Mirela Zivari. Psiholog la Desprecopii.com, octombrie 2013 - toate drepturile rezervate, Desprecopii.com


Va recomandam sa mai cititi si:


Despre timpul frumos al copilariei copilului tau, merita sa mai citesti si:


 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.