Conferința Împreună pentru alăptare: cea mai mare conferință de susținere a alăptării - Ziua 1 (partea II - mituri în alăptare)

Conferința Împreună pentru alăptare: cea mai mare conferință de susținere a alăptării - Ziua 1 (partea II - mituri în alăptare) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Împreună pentru alăptare - Ziua 1 (partea I) aici. Pe 2 și 3 August 2023, în primele zile ale săptămânii internaționale a alăptării, alături de Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare am organizat a IX-a ediție a celui mai important eveniment dedicat alăptării din România: conferința online Împreună pentru alăptare - cea mai mare conferință de susținere a alăptării.

Elena Zagaican, moderatorul acestei conferințe, a avut alături 10 speakeri de top! În plus, participanții au fost invitați să participe la o super tombolă cu accesorii și produse utile pentru perioada alăptării. Conferința a fost transmisă live pe pagina de Facebook desprecopii, pe pagina de Facebook PediLactis, pe pagina de Facebook dm baby România, dar și pe canalul de YouTube desprecopii și site-ul desprecopii.com.

Le mulțumim pe această cale partenerilor noștri de la Elevit, Linex, Regina Maria, LOVI, dm drogerie markt, HiPP, C&A și Dent Estet 4 Kids, dar și partenerilor media I-MAMI și București FM. Surprizele s-au ținut lanț în aceste două zile pentru că pe lângă speakerii de top și discuțiile interesante, Elena Zagaican a avut alături specialiști psihoterapeuți, medici, pediatri specialiști în alăptare și un jurist.

Cele mai comune mituri în alăptare

Gustul laptelui se schimbă în momentul în care mama este în perioada ciclului menstrual?

Dr. Iulia Balint-Boia - Medic Specialist Pediatru și Consultant în Alăptare IBCLC: Este foarte posibil, depinde când îi revine mamei ciclul menstrual în raport cu vârsta copilului. Este posibil ca copilul să nu fie deranjat de asta. S-ar putea să fie niște modificări de gust, de cantitate (dar temporar), dar este posibil nici să nu simtă copilul. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Dacă alăptezi îți revii mai ușor la forma de dinainte de a rămâne însărcinată?

Dr. Iulia Balint-Boia: Da, alăptatul consumă calorii, consumă multe resurse, dar pe de altă parte toată oboseala, nesomnul și munca asta e oarecum statică. Mama stă cu bebe în brațe, iar cu plimbare mai puțină s-ar putea să nu echilibreze consumul de calorii. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Înainte de alăptare trebuie să spălăm neapărat sânii cu apă și săpun?

Dr. Iulia Balint-Boia: Nu. Sânul are și el un microbiom propriu pe care vrem să-l dezvoltăm, nu vrem să sterilizăm sânul înainte de fiecare alăptat.

Când alăptezi, trebuie să bei mai multe lichide decât de obicei?

Dr. Iulia Balint-Boia: Se bea când apare setea. Nu trei, nu cinci, nu șapte litri. Dar probabil mamei o să-i fie sete deoarece reflexul de ejecție a laptelui face să crească senzația de sete și organismul o să-i ceară.

Alăptarea poate cauza căderea părului în cantități mai mari decât rata normală?

Dr. Iulia Balint-Boia: Depinde care e normalul, dar în general pe sarcină toate mamele sunt radiante, sunt frumoase toți hormonii care întrețin sarcina fac un păr și un ten în general minunat, iar apoi se plătește factura. După alăptare se revine la normalul la care era înainte de sarcină.

Sânii mici nu au lapte?

Dr. Iulia Balint-Boia: Depinde, în principiu nu, dar acuma una e sânul mic bazat pe țesut adipos și una este un sân mic care n-are țesut glandular, că nu este egal. Deci nu poți să pui semnul egal între țesutul glandular și țesutul adipos care dă forma sânului, care poate să fie condiționat genetic, de la mama natură și nu, n-are nicio legătură. Deci o femeie cu sâni mici poate să alăpteze, să aibă o cantitate adecvată de lapte și invers. Femei cu sâni foarte mari pot să aibă o perioadă de hipolactație și să se chinuie. Mărimea n-are nicio legătură.

Dacă mulg doar 10 ml înseamnă că nu am lapte?

Dr. Iulia Balint-Boia: Se întâmplă câteodată să fie copilul la trei luni, la cinci luni, într-o perioadă mai agitată în care suge mai des într-un puseu și mamele se tem că au rămas fără lapte. Dar cantitatea pe care o scoate mama la pompă nu se compară cu suptul copilului. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Oprim alăptare dacă bebelușul are febră sau diaree?

Dr. Iulia Balint-Boia: Nu, în niciun caz. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Este adevărat că un bebeluș hrănit exclusiv la sân poate avea scaun și la șapte zile?

Dr. Iulia Balint-Boia: Poate fi adevărat, e o situație destul de frecvent întâlnită doar că trebuie să fim atenți ce vârstă are acel copil. Dacă este vorba de un bebeluș de o săptămână și nu mai are scaun trebuie să vezi dacă e ceva neregulă acolo. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Exercițiile fizice influențează gustul laptelui matern?

Dr. Iulia Balint-Boia: Dacă vrem să ne menținem în formă, să fim sănătoși, ar trebui să avem exerciții fizice, dar da, deodată să zicem că am stat și acum am hotărât că de mâine fac sport, voi avea senzația asta de febră musculară, iar în mușchi se va acumula acid lactic care se duce în sânge, care ajunge și în lapte și poate să-i schimbe gustul. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Alăptăm la cerere sau cu program?

Dr. Iulia Balint-Boia: La cerere absolut, întotdeauna la cerere. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Este adevărat că dacă bebe plânge și suge mai mult seara înseamnă că mama nu are lapte?

Dr. Iulia Balint-Boia: Nu e adevărat. Sunt foarte mulți bebeluși care intră în orele astea de seară de agitație și plâns, când adună mai multe sesiuni de supt unul după altul din sfert în sfert de oră, din jumătate în jumătate de oră. Dar mulți fac asta, e o etapă de dezvoltare, nu ține neapărat mult și nu înseamnă că mama a rămas fără lapte atunci. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Dacă nu-l înțarc devreme, o să sugă până la școală?

Dr. Iulia Balint-Boia: Eu le zic mamelor să alăpteze atâta vreme cât se simt ele confortabil. E o decizie personală între mamă și copil. Dar într-adevăr, unul s-ar putea să vrea mai mult decât celălalt. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Cafeaua poate afecta bebelușul?

Dr. Iulia Balint-Boia: Depinde, dacă mama a băut cafea în timpul sarcinii eu le zic mamelor continuați să beți cafeaua și depinde de cantitate. Adică dacă eu beam cinci căni de cafea pe zi înainte de a naște, n-o să mai beau cinci din prima, o să beau una și văd ce se întâmplă. Nu ar trebui să-l agite și dacă copilul nu este prematurl chiar poate să metabolizeze destul de bine fără ca măcar să se simtă asupra lui nimic. Deci iar e vorba de moderație, de cantitate și de vârsta copilului. La un copil de trei luni încolo s-ar putea să nu mai treacă aproape deloc în laptele matern.

Cât se poate alăpta în momentul în care mama este însărcinată cu al doilea copil?

Dr. Iulia Balint-Boia: Asta e o discuție care trebuie purtată cu medicul ginecolog. Dacă e totul perfect cu sarcina și nu este nicio problemă, nu este contraindicat să prelungești alăptatul atâta vreme cât este confortabil.

Sfaturi de specialitate de care ar trebui să țină cont orice viitoare sau proaspătă mămică

Dr. Ruxandra Pleșa - Medic specialist diabet, boli de nutriție și metabolism: Dieta sănătoasă este extrem de importantă nu doar pentru dezvoltarea bebelușului, dar și pentru susținerea țesuturilor materne. Sănătatea, pentru toată durata vieții copilului, depinde de dieta din sarcină. Necesarul pentru micronutrienți crește în timpul sarcinii: fier, iod, proteine și în special necesarul de folat cu formele sale metafolin și acid folic. Prescrierea acestuia se face de rutină pentru toate femeile ce doresc să rămână însărcinate, însă efectele sale se vor vedea plenar dacă acesta este împreună și cu celelalte vitamine din grupul B. Așadar, este utilă prescrierea unei multi-formule de vitamine și de minerale în presarcină, în timpul sarcinii, dar și în timpul alăptării. Ideal este ca toți nutrienții necesari să se obțină dintr-o dietă echilibrată, o dietă sănătoasă, însă în multe situații caracterizate poate și de deficite de micronutrienți, este util să prescriem o multi-formulă cu vitamine și minerale. Spre exemplu, dacă cuplurile ce vor să procreeze, sau femeia însărcinată urmează o dietă de tip junk-food, dieta modernă în care se consumă multe dulciuri, pâine albă, glucide rafinate, și prea puține legume și fructe proaspete, dacă mama este vegană sau consumă prea puțin calciu din lactate este iarăși important să suplimentăm. Dacă mama este fumătoare sau dacă se identifică anumite carențe în timpul sarcinii, deficitele de fier, de vitamina D sunt foarte prezente în zilele noastre. O multi-formulă care să aibă o bază științifică solidă este, așadar, utilă pentru a fi prescrisă.

Dieta sănătoasă, dieta echilibrată implică atât hrană sănătoasă cât și suplimentare făcută dacă se poate în mod individual pentru fiecare femeie care ajunge în cabinetul medicului de familie sau al medicului ginecolog. Așa este gama Elevit cu cele trei formule care pot fi adaptate și sunt adaptate pentru fiecare etapă din această aventură.

Elevit 1 se prescrie încă cu trei luni înainte de procreere și conține vitamine și minerale care susțin și previn apariția defectelor genetice, susțin dezvoltarea armonioasă a bebelușului, însă luptă și cu stresul oxidativ prin antioxidanți, cum sunt de exemplu vitamina C, vitamina E, zincul, seleniul. Acest efect este foarte important pentru implantare, pentru sănătatea placentei, pentru dezvoltarea armonioasă, dar și pentru o naștere fără evenimente neplăcute: avortul spontan sau preeclampsia pot fi preîntâmpinate cu o suplimentare și cu o nutriție corectă.

Elevit 2 se prescrie în trimestrele 2 și 3 de sarcină și contribuie și ele pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului și aduc un confort sporit mamei: crampele musculare spre exemplu, poftele alimentare, starea emoțională, toate sunt influențate de micronutrienți. Vitaminele din grupul B pot să inhibe grețurile sau starea neplăcută, magneziul poate să preîntâmpine apariția crampelor musculare, a acelor cârcei cu care foarte multe femei însărcinate se confruntă, iar restul micronutrienților vor susține dezvoltarea și creșterea tuturor țesuturilor implicate în această simfonie.

Elevit 3 se prescrie în alăptare. Așadar, nu uitați de o dietă sănătoasă și suplimentare în timpul acestor etape minunate și nu doar pentru femeile cu normopondere sau subpondere, ci și pentru femeile cu obezitate, deoarece în timpurile moderne obezitatea înseamnă multe carențe de vitamine și minerale, care se exprimă tocmai prin poftele alimentare.

Câteva mămici din comunitatea desprecopii ne-au ajutat cu un material video

Acestea au ales să împărtășească experiența alăptării cu noi și cu voi, și au răspuns la trei întrebări: Când a fost pentru prima dată atașat bebe? Cine le-a ajutat? și Ce sfat au primit sau doresc să transmită mai departe legat de alăptare?, iar pentru acest lucru alături de noi a fost și doamna Doctor Roxana Hristianovici, dar și doamna doctor Iulia Balint-Boia. Pentru a viziona sesiunea integrală cu aceste mame minunate și speakerii noștri accesați video-ul aici.

Dr. Roxana Hristianovici: Chiar m-a emoționat să văd această dorință a mamelor de a ajuta alte mame. Acest suport poate să vină doar din nevoia unei femei de a fi ajutată și cred că fiecare mamă a simțit această nevoie de a avea sprijin și de a avea persoana alături de ea și aici mă refer la soț, familie, personal medical, tot, prietene. Au făcut un lucru minunat, au dat mai departe ceea ce ele au simțit că le-a trebuit în acel moment. Pe lângă informație avem nevoie de suport, avem nevoie să simțim că nu suntem singure în aceste perioade.

Dr. Iulia Balint-Boia: Mi-a plăcut că au fost sincere, au zis: „E greu, am avut probleme, am trecut peste, am avut nevoie și de cineva să fie alături". Au recunoscut, clar nu e ușor, iar asta ar trebui să audă orice mamă, nu că sunt norișori pufoși, ne descurcăm minunat! Adevărul este că nu e ușor dar merită din multe puncte de vedere.

Dr. Roxana Hristianovici: Da, ca mesaj de final ar fi așa: pentru o alăptare reușită avem nevoie de informație, de suport și să strângem un pic din dinți, dar la final o să spunem că a meritat pe deplin.

Cum putem pregăti sânii încă din sarcină pentru alăptare?

Dr. Roxana Hristianovici: Nu-i pregătim, nu avem nevoie să pregătim sânii, nu-i frecăm cu prosop, nu nimic. Mai mult de atât, stimularea mamelonului aproape de naștere cu orice, prosoape, muls manual și tot, ar putea să declanșeze un travaliu.

Cum trebuie să fie decongelat laptele matern?

Dr. Roxana Hristianovici: Vom discuta mâine despre asta, o să fie legat de ce facem cu laptele când ne întoarcem la muncă. Dar, ideeal este să fie decongelat lent la frigider. Atunci când nu se poate, facem decongelare în apă caldă. Nu este ideal, dar este o variantă mai bună decât o formulă de lapte.

Cât ar trebui să mănânce un bebeluș în primele zile de viață?

Dr. Roxana Hristianovici: Depinde foarte mult de nevoia fiecărui copil în parte, de greutatea lui, în principiu stomacul lor este foarte mic.

În cazul cezarienei este posibil să pierzi laptele?

Dr. Iulia Balint-Boia: Nu. Lactația se va declanșa, stimulul pentru organism este faptul că s-a desprins placenta sau că a fost extrasă în timpul cezarienei. Organismul știe. Ce se întâmplă după, depinde de ce încercăm să facem.

Sesiuni interactive și premii surpriză pentru participanți

Tocmai pentru a răspunde cât mai multor nelămuriri ale femeilor însărcinate și proaspeților părinți, toate sesiunile de dialog cu specialiștii au fost interactive. Astfel, în timp real, aceștia au preluat și răspuns la o parte dintre întrebările primite din partea publicului.

În plus, fiecare zi de conferințe a venit cu o serie de surprize pentru participanți: 20 de sutiene de alăptare oferite de C&A, 1 pompă de sân automată LOVI, un set de accesorii LOVI, 3 kit-uri oferite de HiPP și 1 kit oferit de dm drogerie markt au ajuns acasă la cei care au urmărit 

sesiunile, au adresat întrebări și au distribuit unul dintre live-urile difuzate către alți viitori sau actuali părinți.

Partenerii conferinței, susținători ai alăptării și ai unui START bun în viață pentru întreaga familie

Echipa PediLactis, formată din medici pediatri, consultanți IBCLC în alăptare, membri fondatori ai Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare și în primul rând, mame, organizează cursuri pentru părinți, cadre medicale, grupuri de suport în alăptare, babywearing. Toate acestea pentru părinți corect informați și bebeluși fericiți.

Desprecopii.com face eforturi constante pentru a oferi publicului un conținut cât mai util, cât mai relevant și cât mai calitativ. Misiunea pe termen lung este de a rămâne cea mai credibilă sursă din care părinții își pot lua informațiile ori de câte ori au nevoie de un sfat de specialitate, de o recomandare din partea altor părinți sau de inspirație pentru produse sau servicii care le pot îmbunătăți viața.

Mulțumim și partenerilor media I-MAMI și București FM.

dm drogerie markt - Calitatea superioară nu are valoare. Descoperă produsele din gama babylove de la dm.

LINEX® BABY - Aliatul de nădejde al mămicilor pentru o floră intestinală echilibrată a micilor burtici sensibile.

ELEVIT - Pregătește-te pentru o călătorie uimitoare. Elevit pentru preconcepție, sarcină și perioada postnatală.

Regina Maria - Rețeaua privată de sănătate Regina Maria: specialiști de top, grijă și siguranță oferite părinților și copiilor.

LOVI - Protejăm ceea ce este cel mai valoros pentru tine și pentru bebelușul tău! Descoperă produsele LOVI pentru alăptare!

HiPP - După vârsta de 6 luni, în paralel cu continuarea alăptării, începe diversificarea alimentației. HiPP vă este alături!

Dent Estet 4 Kids - Liderii stomatologiei pentru copii.

C&A - Descoperiți moda hip pentru bărbați, femei și copii în magazinul online C&A! Gamă variată, produse sustenabile.

Cea de-a X-a ediție a Conferinței dedicate Alăptării va avea loc anul viitor, în aceeași perioadă - prima săptămână a lunii august, Săptămâna Mondială a Alăptării.

Între timp, pentru orice informații, consiliere, sfaturi și recomandări cu privire la alăptare, părinții sunt încurajați să țină legătura cu medici/specialiști/consultanți în alăptare și să acceseze conținutul medical, de specialitate, disponibil pe site-urile din portofoliul Desprecopii Media Group.

În timpul LIVE-ului au fost și multe întrebări primite din partea celor care au urmărit conferința, iar la o mare parte dintre acestea invitații noștri au răspuns. Vă recomandăm să urmăriți ZIUA 2 de conferință <<aici>>.

...continuă spre ziua a doua de conferință aici>>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII