Educația timpurie a bebelușului: lipsa stimulării poate provoca întârzieri în dezvoltare fizică și cognitivă - câteva sfaturi importante

Educatia timpurie a bebelusului: lipsa stimularii poate provoca intarzieri in dezvoltare fizica si cognitiva - cateva sfaturi importante

Educația timpurie a bebelușului: lipsa stimulării poate provoca întârzieri în dezvoltare fizică și cognitivă - câteva sfaturi importante

Nu toți bebelusii sunt stimulați mental corect sau la fel de des pe cât este necesar. Lipsa stimulării poate duce la întârzieri în dezvoltarea bebelușilor. Iată cum putem identifica lipsa de stimuli și cum să rezolvăm această problemă în timp.

Vei citi:
Lipsa stimulării poate avea consecințe
Ce înseamnă stimularea timpurie și care este rolul ei?
Cum putem identifica lipsa de stimulare la bebeluși?
Ce să facem în absența stimulării?

Lipsa stimulării poate avea consecințe

Bebelușii au nevoie de îngrijire, dragoste și atenție, mai ales din partea părinților și a fraților sau surorilor lor (dacă au). În absența interacțiunilor fundamentale care să-i motiveze și să-i entuziasmeze, bebelușii pot experimenta diverse niveluri și tipuri de întârzieri în dezvoltarea lor.

Lipsa stimulării poate provoca întârzieri în dezvoltarea bebelușilor. Este vital să le oferim activități variate și interacțiuni bogate pentru a încuraja dezvoltarea cognitivă, emoțională și fizică. Jocurile care implică atingerea, vorbirea și cântatul sunt vitale pentru stimularea simțurilor și pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare. De asemenea, expunerea la diferite medii și contexte sociale poate ajuta la dezvoltarea adaptabilității și a competențelor sociale.

Este important să ne asigurăm că bebelușii petrec timp în poziție pe burtică atunci când sunt treji și supravegheați, pentru a încuraja dezvoltarea musculară și coordonarea. În plus, citirea cărților împreună stimulează dezvoltarea limbajului și îmbogățește vocabularul.

Lipsa stimulării poate avea consecințe psihologice, emoționale și sociale. Acest lucru se poate manifesta prin diverse forme de stagnare în creșterea lor, cum ar fi întârzierea în dezvoltarea abilităților intelectuale, dificultăți în integrarea în societate, gestionarea precară a emoțiilor sau lipsa controlului asupra sinelui.

Reacțiile agresive ale unui copil mic sunt manifestări ale unor posibile deficiențe care ar putea apărea în primele luni de viață. Acestea sunt, în mod obișnuit, consecințe ale frustrării cauzate de lipsa atenției, motivației și stimulării timpurii.

Ce înseamnă stimularea timpurie și care este rolul ei?

Stimularea sau educatia timpurie oferă copiilor cele mai bune șanse pentru dezvoltarea fizică, intelectuală și socială, astfel încât abilitățile și competențele lor să-i facă să fie mai buni decât ar fi fost în absența unui mediu bogat în stimuli de calitate intelectuală și fizică.

Educatia timpurie este o unealtă pe care toate mamele ar trebui să învețe să o dezvolte pe parcursul creșterii copilului lor. Aceasta contribuie la consolidarea personalității, la dezvoltarea stimei de sine și la integrarea socială.

Este important ca cei mici să beneficieze de o stimulare adecvată începând de la concepție până la vârsta de 7 ani, deoarece în această perioadă creierul lor este foarte maleabil. Dragostea reprezintă cel mai important stimul pozitiv pentru un bebeluș, iar lipsa acesteia poate afecta negativ integrarea copilului în societate și poate contribui la deficitul de atenție.

Cum putem identifica lipsa de stimulare la bebeluși?

Mamele cunosc instinctiv nevoile bebelușilor lor. Cu toate acestea, uneori nu observăm anumite aspecte care nu sunt în mod necesar normale. Câteva moduri de a identifica dacă bebelușul nostru are nevoie de stimuli suplimentari sunt următoarele:

📌 Progres lent al abilităților motorii grosiere.
📌Manipulare slabă a abilităților motorii fine în comparație cu vârsta lor.
📌 Dificultăți în a face față activităților de bază, cum ar fi cățărarea.
📌 Timiditate extremă.
📌 Probleme de limbaj sau întârziere în a începe să vorbească.
📌 Stima de sine scăzută (exprimată prin utilizarea frecventă a unor cuvinte precum "Nu pot", "Nu știu", etc.)
📌 Puține relații interpersonale.

Ce să facem în absența stimulării?

După ce am observat comportamente la micuțul nostru care indică o lipsă de stimulare, putem lua anumite măsuri pentru a remedia problema acasă și/sau putem colabora cu un profesionist care să ofere instrumente specifice după studierea copilului nostru.

La fiecare etapă a creșterii bebelușului nostru, putem introduce stimuli sau activități adecvate dezvoltării lor în funcție de vârstă, cum ar fi dansul, cântecele pentru copii și jocul de-a v-ați ascunselea. Îmbrățișările, săruturile, atingerea, masajul, zâmbetul și vorbirea reprezintă mijloace de stimulare care exprimă dragoste, răbdare și liniște. Aceste instrumente ne vor ajuta să întărim legătura cu bebelușul nostru.

Starea de spirit a bebelușului nostru poate fi influențată semnificativ de senzația că nu primește suficientă atenție. Sub nicio formă nu vor învăța dacă sunt ignorați. Putem oferi ajutor specificând, repetând și demonstrând. Cea mai simplă modalitate de a schimba starea de spirit a copilului nostru este să îl îmbrățișăm și să petrecem timp cu el. Cu cât vor să stea mai mult în brațele noastre, cu atât rezultatele vor fi mai pozitive și mai satisfăcătoare.

În cazul problemelor mai complexe, ajutorul profesional reprezintă o opțiune excelentă și poate contribui la îmbunătățirea aspectelor psihomotorii, cognitive și emoționale ale copiilor noștri. Terapia de grup permite socializarea cu alți copii care întâmpină aceleași dificultăți și integrează elemente precum muzica, formele, culorile și exercițiile specifice pentru învățare, care pot fi aplicate ulterior și acasă.

De la naștere, fiecare bebeluș simte nevoia de a învăța și descoperi lumea din jurul său. Sprijinul acordat în această etapă, printr-o stimulare corespunzătoare (plină de dragoste), va avea un impact pozitiv asupra multor aspecte ale vieții sale și asupra relațiilor cu cei din jurul său.

Cititi pe larg: Masajul bebelusului 

15 activitati pentru bebelusi - de la 0 la 3 luni

Nou nascutii sunt fiinte fascinante-simturile sunt in continua dezvoltare si sunt atrasi de aproape orice. La aceasta varsta jocul are mai mult de a face cu legaturile care se formeaza, comfortul si increderea in activitatile interactive pline de viata.

Parintii pot ajuta bebelusii sa isi formeze muschii si capacitatile senzoriale, insa urmand pauzele necesare pentru ca acesta sa nu devina supra-stimulat. Iata 15 activitati pentru nou-nascuti si parinti.

Despre masajul bebelusului merita citit si:

Uleiul de masline: 7 avantaje pentru bebelusi
Cand apar dintii bebelusului: cum il poti alina si calma masand talpile sal
Bebelusul si aromaterapia:ce trebuie sa stii
Masajul bebelusului, acele momente de calm si iubire: cum, cand si cum ne organizam

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII