Cum să antrenezi copilul la oliță în doar 3 zile - metoda Lora

Cum sa antrenezi copilul la olita in doar 3 zile - metoda Lora

Cum să antrenezi copilul la oliță în doar 3 zile - metoda Lora

Dintre toate etapele copilăriei timpurii, antrenamentul la oliță este unul dintre cele mai semnificative - și adesea unul dintre cele mai stresante. De fapt, e dificil să determini cine este mai mândru de reușita antrenamentului la oliță - părintele sau copilul...

Există numeroase metode, inclusiv multe care promit antrenamentul la oliță în 3 zile. Sună destul de uimitor, nu-i așa? Dar poți chiar să scapi de scutece într-un weekend lung? Iată ce trebuie să știi despre această metodă de antrenament.

Vei citi:
Ce este antrenamentul la oliță în 3 zile?
Beneficiile antrenamentului la oliță în 3 zile
Când să începi antrenamentul la oliță în 3 zile
Ce ai nevoie pentru antrenamentul la oliță în 3 zile
Cum să antrenezi copilul la oliță în doar 3 zile
După antrenamentul la oliță în 3 zile
Ce se întâmplă dacă antrenamentul la oliță în 3 zile nu funcționează?

Ce este antrenamentul la oliță în 3 zile?

Antrenamentul la oliță în 3 zile este, ei bine, exact ceea ce sună - o metodă de antrenament concentrată care ar trebui să scape copilul de scutece și să-l ducă la oliță într-un weekend lung. Implică renunțarea bruscă la scutece și sărbătorirea fiecărui succes al copilului pe oliță, conform cărții "3 Day Potty Training" de Lora Jensen publicată în anii 2000 (deși ideea nu este cu totul nouă - privind mai îndepărtat, doi psihologi au scris "Toilet Training in Less Than a Day" în 1974).

Beneficiile antrenamentului la oliță în 3 zile

Nu se poate nega atractivitatea antrenamentului la oliță în doar trei zile. Atunci când funcționează, beneficiile sunt numeroase: dacă folosești scutece de unică folosință, vei economisi mulți bani și vei reduce deșeurile care ajung la groapa de gunoi; dacă folosești scutece de pânză, vei face mult mai puține spălări. Plus, nu mai trebuie să te lupți cu un copil care devine prea mare pentru masa de schimbat doar pentru a-i pune un scutec curat, și nici nu vei avea parte de dispute lungi legate de oliță.

Antrenamentul la oliță în 3 zile poate fi o oportunitate de conexiune între tine și copilul tău, deoarece vei fi atent la fiecare mișcare de succes a acestuia. Ai ocazia să petreci timp cu copilul tău! Ce bucurie să ai trei zile solide de timp cu micuțul tău pentru a-l învăța, ghida și sărbători reușitele împreună cu el.

Cu toate acestea, asigură-te că te aștepți rezultate realiste. Deși este posibil să pui bazele antrenamentului la oliță în 3 zile, mai este încă mult de consolidat în ceea ce privește abilitățile după acest antrenament.

Când să începi antrenamentul la oliță în 3 zile

Există o gamă variată de opinii cu privire la cea mai bună vârstă pentru a antrena la oliță un copil. Jensen spune în cartea sa că 22 de luni este ideal.

Sally Neuberger, asistent social clinic autorizat și antrenor de oliță, spune că există de fapt două etape ale pregătirii pentru oliță: prima are loc în jurul vârstei de 2 ani, când copilul manifestă pentru prima dată interes pentru oliță și poate începe chiar să o folosească, iar a doua în jurul vârstei de 3 ani, când sunt mai pregătiți din punct de vedere al dezvoltării și au șanse mai mari să fie antrenați la oliță în trei zile.

Potrivit lui Neuberger, semnele pregătirii în această a doua etapă sunt:

• Copilul poate rămâne uscat timp de două până la patru ore.
• Poate să-și tragă singur pantalonii în sus și în jos
• Te anunță când a făcut pipi sau caca.
• Știe rutina pentru oliță.

Există multe idei despre faptul dacă fetele sunt mai ușor de antrenat la oliță decât băieții, dar acest lucru are mai mult de-a face cu copilul individual decât cu sexul lor. În ceea ce privește șederea sau statul în picioare, este recomandat să pui copilul pe oliță în șezut, atât pentru băieți, cât și pentru fete. Odată ce un băiat a făcut caca în șezut de aproximativ 10 ori, poți introduce conceptul de a face pipi în picioare; dacă începi cu ei stând în picioare, s-ar putea să fie predispuși să facă caca tot din picioare.

► Citeste si Mami de bebe: nu te grabi sa iti transformi copilul intr-un geniu al olitei - iata de ce

Ce ai nevoie pentru antrenamentul la oliță în 3 zile

Unul dintre secretele pentru un antrenament de succes la oliță în doar 3 zile este pregătirea. Iată de ce ai nevoie:

• Scaun(e) tip oliță. Deși nu sunt strict necesare, este util să ai cel puțin unul, dacă nu mai multe. În cartea ei, Jensen sugerează să aibă unul singur și să-l ții în baie pentru a consolida această asociere. Există, de asemenea, diferite tipuri de scaune tip oliță, dar Neuberger recomandă un scaun tip oliță la nivelul podelei, astfel încât picioarele copilului să poată atinge ferm podeaua, ceea ce îl va ajuta să își activeze zona pelviană inferioară și să-l învețe poziționarea corectă.

• Mâncare și băuturi. Parte a metodei de antrenament la oliță în 3 zile este să stai acasă și aproape de toaletă tot timpul, așa că este important să te aprovizionezi cu mâncare pentru copilul tău (și multe lichide!) înainte de a începe.

• Recompense - poate. Aceasta este sursa unei anumite neînțelegeri, deoarece în cartea sa, Jensen recomandă utilizarea autocolantelor, jucăriilor mici și gustărilor ca recompense, în timp ce alții sfătuiesc împotriva acestei abordări. Dacă nu vrei să mergi pe calea recompenselor, multe laude - consolidarea verbală, îmbrățișările, aplauzele - pot face minuni. Allison Jandu, proprietara și fondatoarea Potty Training Consultant, sugerează să fii atent cu recompensele: „Este mai bine să te retragi treptat de la recompense pentru a evita perturbarea progresului la oliță. Așa că, după primele două săptămâni, începe să îți stabilești obiective pe termen lung pentru micuțul tău. În loc de fiecare succes individual la oliță, recompensează fiecare zi reușită la oliță.”

• Chiloței. Chiar și în diferitele metode de antrenament la oliță în 3 zile, opinii despre momentul introducerii chiloțeilor variază, deci depinde de tine dacă să îi ai la îndemână (Jensen recomandă să te aprovizionezi cu 20 până la 30 de perechi). Mulți sugerează trecerea la chiloței spre sfârșitul celor trei zile. Cei mai mulți experți sunt de acord să eviți scutecele odată ce începi antrenamentul la oliță în 3 zile.

Cum să antrenezi copilul la oliță în doar 3 zile

Dacă și partenerul este implicat, asigură-te că sunteți de acord înainte de a începe antrenamentul la oliță în trei zile și că aveți un plan clar cu privire la cine face ce și când. Coerența este crucială.

În funcție de limitele din casa ta și de confortul tău, poate fi util să modelezi reușita folosirii toaletei pentru copilul tău în săptămânile care preced antrenamentul la oliță, astfel încât să știe cum arată și ce implică, și să ajute la stimularea motivației intrinseci a copilului pentru a imita adulții iubiți din viața lor.

Ziua 1: Pregătește-te

Prima zi a antrenamentului la oliță în trei zile este de departe cea mai intensă, deoarece ar trebui să îți ții ochii pe copil întreaga zi. Nici părăsirea casei, nici fugitul la magazin, nici plimbarea câinelui. Așa că asigură-te că ai băut cafeaua, ai făcut duș, ai verificat e-mailul și orice altceva ai nevoie să faci înainte de a începe. Apoi, pune telefonul deoparte și concentrează-te.

Adio scutece. În cartea ei, Jensen sugerează ca copilul să arunce simbolic scutecele rămase, parțial pentru a înțelege ce se întâmplă și parțial pentru a împiedica părintele să se întoarcă la scutece ca la un ajutor.

Dezbracă-l de straturile de haine. În timp ce Jensen sugerează să începi lăsând copilul cu chiloți și un tricou, majoritatea celor care practică antrenamentul la oliță în trei zile recomandă ca micuțul tău să stea complet dezbrăcat cel puțin în prima zi.

Supraveghează-l ca un vânător. Fii atent la copilul tău, așteptând să-i înveți semnele și să-l „prinzi” atunci când începe să facă pipi sau caca (poți desfășura activități normale acasă, doar cu o atenție sporită). Când observi că se întâmplă, du-l la toaletă să facă la oliță.

Sărbătorește. De fiecare dată când face măcar o picătură de pipi în oliță, fă o mare poveste din asta. Ghidul lui Jensen sugerează oferirea unui autocolant. Orice alegi, ideea este să faci ca momentul să fie de memorat.

Decide dacă oferi mementouri. În cartea ei, Jensen sugerează să reamintești - dar să nu întrebi - frecvent copilul despre toaletă, cu expresii precum „spune-mi când trebuie să faci pipi”. Ea spune să verifici des chiloții copilului și să-l lauzi de fiecare dată când este uscat.

Evaluează dacă funcționează. Conform lui Neuberger, în general, părinții vor ști în dimineața zilei unu dacă operațiunea va avea succes. Dacă micuțul tău continuă nu doar să aibă accidente, ci și pare să fie inconștient față de ele, Neuberger spune că este probabil ca organismul său să nu fie încă pregătit. "Nu vrem ca părinții să-și irosească timpul și să se frustreze în acest proces”, spune ea. Dacă acesta este cazul, ea sugerează să nu faci o mare problemă din asta, ci să încerci din nou peste o lună sau două. (Jensen, pe de altă parte, spune că mulți copii nu pricep până la sfârșitul zilei a treia, așa că poate trebui să te bazezi pe instinctul tău în acest sens.)

Gândește-te la nopți și la somn. Din nou, există o gamă de opinii cu privire la somn și antrenarea în timpul nopții la oliță în trei zile. Cartea lui Jensen îndeamnă părinții să facă totul în același timp pentru a evita confuziile copilului. Cu toate acestea, Neuberger spune că copiii, de obicei, nu sunt pregătiți pentru antrenamentul de noapte până la șase luni după antrenamentul de zi. Mulți experți spun că pregătirea pentru noapte este cu totul altceva și că este mai puțin psihologică și mai mult biologică. Dacă alegi să încerci să renunți la scutece în timpul somnului, limitează lichidele înainte și asigură-te că face la oliță înainte de somn.

Zilele 2 și 3 de antrenament

Ideal, până la sfârșitul primei zile, copilul tău a început să prindă ideea și acum comunică - fie verbal, fie cu gesturi - când are nevoie să facă la oliță.

După antrenamentul la oliță în 3 zile

Unii oameni sugerează trecerea la chiloți până la sfârșitul celor trei zile, în timp ce Neuberger recomandă să ții micuțul fără pantaloni acasă cel puțin câteva săptămâni în timp ce continuă să practice. Dacă copilul tău merge la grădiniță, asigură-te să ai contact cu educatoarele pentru a pune la cale un plan.

Un lucru cu care majoritatea experților sunt de acord este că antrenamentul la oliță ar trebui să fie o experiență pozitivă, lipsită de certuri și pedepse. Vor fi accidente, iar în timp ce îți poți redirecționa copilul, să-l duci la toaletă și să-i reamintești că pipi și caca merg în oliță, să țipi sau să îl faci rușine că a făcut mizerie va crea doar probleme. „Pentru cei mai mulți copii, asta este cea mai grea lecție pe care au trebuit să o învețe până acum în viața lor”, spune Phelps.

Ce se întâmplă dacă antrenamentul la oliță în 3 zile nu funcționează?

Dacă încercarea ta de antrenament la oliță în trei zile nu funcționează, amintește-ți că antrenamentul la oliță este cel mai adesea un proces gradual. Cele trei zile sunt adesea pentru a pune bazele antrenamentului la oliță, dar trebuie făcută multă muncă și după aceea.

Când un părinte practică antrenamentul la oliță în trei zile și copilul lor nu este complet antrenat la oliță la sfârșitul acestor trei zile, au impresia că au eșuat cumva, ceea ce pur și simplu nu este deloc adevărat. Antrenamentul la oliță este un proces, nu un eveniment unic.

Nu te aștepta la perfecțiune. Dar dacă antrenamentul la oliță în trei zile nu pare să se prindă deloc, iată câteva alte posibilități:

• Copilul nu este pregătit. Neuberger spune că foarte des, antrenamentul la oliță nu are succes pentru că cel mic s-ar putea să nu fie încă pregătit din punct de vedere al dezvoltării, și ar trebui să reiei procesul în alt moment. Nu forța copilul.

• Întârzieri în dezvoltare. Dacă copilul tău are întârzieri în dezvoltarea motorie grosieră sau fină, probleme senzoriale sau dificultăți în reglarea emoțională, procesul va fi probabil întârziat. Uneori, antrenamentul la oliță poate evidenția unele probleme subiacente care merită explorate.

• Lipsa consistenței. Dacă părinții nu se țin de un program ales sau sunt indeciși și ale ba scutece ba chiloți, de exemplu, ar putea zăpăci copilul și cauza regresii.

• Părinții sunt anxioși. Copiii pot simți emoțiile părinților lor. Chiar dacă te abții să-l întrebi dacă trebuie să meargă la toaletă de 90 de ori pe minut, ei încă pot simți stresul tău.

Cat de devreme poate incepe copilul antrenamentul pentru olita: semnale si sfaturi

Cat de devreme pot scapa copilasii de scutece si trece la olita? Conform bunicelor (si soacrelor in special) ... de la varste aproape imposibile: 6-9 luni. :)) Ei mamico, nu te lua dupa presiunile pe care le fac cei din jur, mai ales bunicii.

Ceea ce se facea pe vremuri tine mai mult de dresajul animalelor decat de acceptarea voluntara. Iata sfatul de la Desprecopii:

 ► Citeste in continuare Filmul Operatiunea Olita si cele mai mari 5 greseli ale actorilor principali

 Experientele cu si despre olita ale mamicilor de la Desprecopii

Mersul la olita prea timpuriu nu e recomandat
Operatiunea Olita si Fluieratul
OLITA, DIN PUNCT DE VEDERE PSIHOLOGIC
Invatatul la Olita 
Are 2 ani si nu se cere la Olita 

Metode distractive pentru renuntarea la scutece

Olita este cuvantul magic care da batai de cap celor mai multi dintre parinti, incepand din momentul in care acestia considera ca bebelusul lor este gata sa renunte la scutece.

Cazurile miraculoase in care renuntarea la scutec se produce in cateva zile sunt, desigur, incurajatoare. Insa pentru majoritatea parintilor, acest proces firesc in dezvoltarea copilului este, de cele mai multe ori, o corvoada.

Citeste ca merita: Metode distractive pentru renuntarea la scutece

Tot despre olite, mai cititi:

Prima oara la olita: ce crede copilul si cum procedam
Cum devin pampersii o amintire: despre rabdare si psihologie
Olita: cand e timpul potrivit pentru a scapa de scutece
Cat de devreme poate incepe copilul antrenamentul pentru olita: semnale si sfaturi
Cand scapam de scutecul de noapte: despre rabdare, calm si eventual Enurezis
iPotty, olita cu tableta incorporata
Folosirea olitei de catre fete si baieti – diferente si asemanari

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori. 

autor: Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Olita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII