Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata...

Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata...

Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata...

Te-ai bucurat! Testul de sarcina a iesit pozitiv. Liniuta aceea magica iti va schimba viata. Urmeaza calatoria ta prin sarcina pe saptamani sau Odiseea Sarcinii. Dar, dupa primele momente de incantare, incepi sa te gandesti: oare cum iti va afecta aceastã stare job-ul? Ti-ai anuntat familia si prietenii, iar acum e momentul sã te gândesti o clipã si la efectele pe care sarcina le-ar putea avea asupra carierei tale profesionale. Legea protejeazã dreptul femeii gravide de a beneficia de un tratament corect, de salarii nediscriminatorii si de concediile de sarcinã, lãuzie si pentru îngrijirea copilului. Iata sfatul de la Desprecopii.com.

- despre momentul cand afli ca esti insarcinata:
Testul de sarcina, marea schimbare a vietii tale
Nu e necesar sa renunti la cariera
Cere sfatul Comunitatii Desprecopii.com
Concediul de maternitate
Drepturile femeii gravide
Despre primele saptamani de sarcina, trebuie sa cititi
Sustinere si suport pentru burtici
Socializeaza cu alte viitoare mamici
Urmareste fiecare episod din Sarcina pe Saptamani
Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente

Testul de sarcina, marea schimbare a vietii tale

Asadar, testul de sarcina a iesit pozitiv. Liniuta aceea magica iti va schmba viata. Urmeaza sa citesti de acum - Sarcina pe saptamani (sau Odiseea Sarcinii) sau sarcina pe zile - daca vrei sa stii ce se intampla nou in viata ta - zilnic. Dar, dupa primele momente de incantare, incepi sa te gandesti: oare cum iti va afecta aceastã stare job-ul?

Nu e necesar sa renunti la cariera !

Problema principalã e sã te descurci cu sefii pe tot timpul sarcinii, sã-ti pãstrezi imaginea de profesionistã si apoi sã te întorci la treabã, printre colegi, si toate acestea fãrã a face prea multe valuri. Iatã cum...

Anuntã-l pe sef

Pregãteste-te inainte de toate pentru acest anunt! Fãrã doar si poate, a-i da sefului vestea cea mare poate fi o problemã delicatã. Nu arunca bomba în timpul unei mici conversatii amicale la o tigarã. Stabileste o întâlnire cu seful, iar în ziua respectivã fii atentã în ce ape se scaldã. Dacã momentul nu pare propice, mai bine reprogrameaz-o.

Ana, 34 de ani, consilier managerial, i-a spus vestea sefei ei, Cornelia, pe care pânã atunci o considerase prietenã. Avea copii si mi-am imaginat cã va fi încântatã. În schimb, Cornelia i-a tinut o prelegere pe tema cât de riscant e sã lipsesti atât de mult dintr-un post de conducere , fãrã sã-si ascundã câtusi de putin dezaprobarea. Am rãmas tablou , ne spune Ana. Reactia ei neasteptatã m-a trezit la realitate, atât pe plan profesional, cât si pe plan uman, iar relatia noastrã s-a deteriorat. Când m-am întors la lucru, dupã sase luni de la nastere, am solicitat sã fiu transferatã într-un alt departament. Înainte de a-i spune, încearcã sã te pui în pielea sefului tãu. Urmeazã o perioadã cu lucrãri importante, care pot fi afectate, într-un fel sau altul, de sarcina ta? Asigurã-ti seful de întregul tãu sprijin, chiar dacã starea ta generalã va fi schimbãtoare ca vremea si vor fi dimineti în care vei anunta nitam-nisam cã întârzii.

Cand il anunti pe sef?

Indiferent cât de nerãbdãtoare esti sã faci acest anunt, trebuie sã ai în vedere alegerea celui mai bun moment.
Asteptând pânã la finalizarea unui proiect important, poti transmite un mesaj clar: Sunt însãrcinatã, dar activitatea firmei nu a avut de suferit din pricina mea.
Dacã te îngrijoreazã reactia patronului, asteaptã pânã trec primele 14 saptamâni de sarcina, dupã care pericolul pierderii acesteia este redus.

Citeste si urmareste evolutia sarcinii in Odiseea Sarcinii.

Totusi, dacã rãul de dimineatã este doborâtor, cel mai bine ar fi sã iesi cât mai curând la raport. Prin sãptãmâna a sasea, eram într-o stare atât de proastã, încât nu am mai putut continua sã sustin cã am o intoxicatie alimentarã foarte rebelã , îsi aminteste Eliza, 33 de ani, arhitectã.

 Le-am spus sefilor si colegilor si cu totii au fost foarte întelegãtori. Toate grijile au dispãrut. Eram constientã cã trebuie sã-mi fac treaba bine, chiar dacã asta ar fi solicitat ore suplimentare, si sã-l fac pe sef sã înteleagã cã rãul matinal dureazã putin în comparatie cu performantele mele profesionale de lungã duratã.

Cat de mult trebuie spus sefului?

Spune-i data probabilã a nasterii si câte ceva despre starea sãnãtãtii tale, dar, pentru moment, rezistã tentatiei de a discuta despre concediul de maternitate si momentul când intentionezi sã te întorci la lucru.

Astfel, îi lasi sefului timpul necesar sã se acomodeze cu vestea si, în acelasi timp, calea discutiilor viitoare rãmâne deschisã.

Cere sfatul Comunitatii Desprecopii.com

Pot fi folositoare si niste sfaturi ale colegelor care au trecut deja prin situatia ta. Pe forumul gravidelor (Odiseea Sarcinii) vei putea schimba impresii si cere sfaturi altor tinere mamici care au trecut prin aceasta experienta.  Experienta lor, bunã sau rea, îti poate fi de ajutor în pregãtirea perioadei ce va urma.

Cum sã te descurci  pe parcursul sarcinii

 - Drãmuieste-ti timpul
-  Sarcina e cronofagã. Consultatiile prenatale îti rãpesc mult timp din orele de lucru si nu pot fi întotdeauna programate în mod convenabil pentru tine. Încearcã sã le stabilesti în pauza de masã sau dimineata devreme. Dacã una dintre acestea se suprapune peste o sedintã importantã la birou si nu poate fi reprogramatã, studiazã notitele unei colege si fã câteva comentarii printr-un material scris sau chiar direct, pentru a arãta cã nu ai rãmas pe dinafarã.
-  Schimbã conditiile de muncã
- Dacã postul te obligã sã ridici greutãti, sã manipulezi substante chimice sau sã stai mult în picioare, solicitã alte atributii de serviciu, ceea ce corespunde drepturilor tale.

Ce spun sefii ...

Pentru Marian, directorul unei retele de magazine gen mini-market, cererile de schimbare a conditiilor de lucru în timpul sarcinii reprezintã o situatie destul de obisnuitã. Peste 90% din personal este format din femei si, adesea, una sau mai multe sunt gravide , spune el. Vânzarea în aceste magazine impune si ridicarea mãrfurilor si e clar cã, dacã nu le poti cãra, nici nu le poti vinde. În timp, am reusit sã stabilim norme diferite pentru femeile gravide, programe de lucru flexibile si sã le oferim posibilitatea de a munci în zone mai putin solicitante. Acord tot sprijinul vânzãtoarelor bune si fac tot ce este posibil pentru a fi tratate corespunzãtor, sperând cã se vor întoarce la noi dupã ce nasc.

Concediul de maternitate

Adoptã o pozitie constructivã în discutia despre concediul de maternitate si stabileste o propunere despre felul în care lucrãrile tale pot fi rezolvate în lipsa ta. Aratã-te interesatã de cine te va înlocui, oferã-te sã te ocupi de interviurile cu posibilii candidati sau scrie chiar o scurtã listã cu cei pe care-i consideri potriviti pentru acest interimat. Acordã toatã atentia pregãtirii unui plan de lucru pentru succesoarea ta si, dacã este posibil, stai o sãptãmânã cu aceasta pânã se acomodeazã.

Rãmâi implicatã pe tot parcursul perioadei în care lipsesti de la serviciu. Sunã-ti colegele cu regularitate în perioadele în care stii cã pot sta la taclale câteva minute. Pãstreazã legãtura cu acestea si prin e-mail, în cazul în care ai aceastã posibilitate. 

Ce nu poti face:

Nu întinde coarda!

E foarte posibil ca pe parcursul sarcinii sã te confrunti cu o serie de probleme mai putin plãcute, dar cautã sã le tii departe de serviciu. Radu, director de program, îsi aminteste de perioada când una dintre colege era gravidã. Venea în fiecare zi la ora zece si se plângea de obosealã, rugându-se sã nu i se repartizeze întâlniri cu clientii în afara biroului, din cauza nevoii de a urina des, si cãuta toatã ziua site-uri pe Internet. Putea foarte bine sã stea acasã de la început, deoarece nu a fãcut mare lucru pe toatã perioada sarcinii.

Seful sã nu fie ultimul care aflã

Carmen, director de vânzãri, îsi aduce aminte de una dintre asistentele ei. Spusese tuturor colegilor din birou cã este însãrcinatã, cu exceptia mea. Sigur cã mi-au ajuns câteva zvonuri pe la urechi, dar Clara a recunoscut si în fata mea numai dupã mai multe luni. Lipsa ei de sinceritate m-a fãcut sã nu mai am aceeasi încredere în ea, si sunt sigurã cã tot din aceastã cauzã am devenit si mai criticã fatã de activitatea ei.

Nu înnebuni lumea

Sã-ti masezi burtica si sã visezi cu ochii deschisi sunt lucruri firesti când esti gravidã, dar nu le face cât timp esti la serviciu. Iar când te întorci din concediul maternal, nu aduce la birou si problemele familiale. Petre, juristul unei companii, îsi aminteste de Alina, secretara firmei. Obisnuia sã-l cearã la telefon pe bebelus de trei ori pe zi si sã se prosteascã în gura mare si cu vocea pitigãiatã, de se auzea în toatã clãdirea.

Nu folosi copilul drept pretext

Rezolvarea atributiilor de serviciu, atunci când esti mãmicã, reprezintã o încercare destul de grea. Trebuie sã te organizezi astfel încât sã separi casa de serviciu. Problemele neprevãzute te pot face sã lipsesti de la lucru, dar ai grijã cât întinzi coarda. Solicitând prea multe libere , pentru probleme fanteziste sau doar pentru cã cel mic are un guturai, poti ajunge sã-ti agasezi colegii si sã-ti strici reputatia.

Drepturile femeii gravide


Important
Mai multe informatii si raspunsuri de specialitate legate de alocatia pentru copii, puteti gasi pe forumul Legal:

De ce sa tii un jurnal de sarcina citeste neaparat: De ce sa tii un jurnal de sarcina

Despre primele saptamani de sarcina, trebuie sa cititi

Simptome de sarcina

Simptomele de sarcina sunt primul semn ca barza iti da tarcoale. Cele mai multe dintre femei stiu deja care sunt semne si simptomele de sarcina. Femeile care se pregatesc pentru o sarcina… ... citeste mai departe

Socializeaza cu alte mamici ca tine

Nu trebuie neaparat sa faci asta in mod evident, cautand cursuri speciale de socializare. Important este ca atunci cand intri in contact cu o alta viitoare mamica sa impartasesti totul cât se poate de sincer, de la trairi intense la bucuria de a visa la copilul pe care in curand il vor tine in brate...

Daca esti o viitoare mamica (actualmente burtica :)) - te asteptam in grupurile de pe forum. In sectiunea Odiseea Sarcinii, vei gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu alte burtici (burtici colege de generatie) care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Urmareste fiecare episod din Sarcina pe Saptamani

Sarcina pe saptamani este calatoria catre cel mai important moment al unei femei: acela de a deveni mama. Bine ati venit la aceasta descriere unica in 40 de episoade!

De-a lungul calatoriei de 40 de saptamani (sarcina pe saptamani), Desprecopii.com iti va fi prieten, suport moral si sfatuitor. Sarcina este un timp special si minutat al vietii dumneavoastra. In fiecare episod veti citi si vedea cum se dezvolta o mare iubire. Cea dintre dumneavoastra si copilasul care va veni pe lume peste 40 de saptamani. La finalul Odiseei, va dorim un copil sanatos si norocos, din Generatia Desprecopii.com!

 

Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente

 Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!
Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
 

Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Sarcina inseamna si frumusete

Albumul Miss Odiseea Sarcinii

Albumul Gravidutelor Celebre

14 fotografii ciudate din timpul sarcinii - partea a III-a 28 fotografii ciudate din timpul sarcinii

 Admirati Miss Odiseea Sarciniiaici Galeria . si Admirati Albumul Starurilor cu Burtica aici >>

Forumul Odiseea sarcinii

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.


 autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.
5 comentarii din 23
Trimis de Irina_A

Buna searaMi-a intarziat cm cateva zile si mi-am facut un test de sarcina si au iesit doua liniute (a doua roz mai deschis). Oare sunt insarcinata? De cateva zile ma dor si ovarele destul de rau....Multumesc

Trimis de TRASCA SILVIA

buna ziua silvia ma numesc si as avea o intrebare? daca pe data de 01 12 2012 am avut 12 saptamini iar pe data de 13 septembrie 2012 am fost angajata . pot implini un an la angajator cu cele 126? va multumesc si astept un raspuns

Trimis de BEATRICE

Ma numesc Beatrice am 32 de ani si sunt virgina va rog sa-mi spune-ti este posibil ka atunci cand urmeaza pasul important pot ramane insarcinata fiind primul kontact multumesc astept raspuns.

Trimis de letytya

buna am facut si eu 2 teste de sarcina si au iesit pozitive,asa ca as fi insarcinata in 3 sapt,maine ma duc la control;sunt sanse sa nu fiu. pt ca eu imi doresc mult un bebe si nu vreau sa fiu dezamagita

Trimis de stanislav monica

ma intrziat ciclu 13zile am facut test si a esit pozitiv am fost la dr ptr ca ma doare foarte rau burta si sangerez putin eu nu vreau sa pierd copilul mil doresc mult as vrea sa stiu daca este posibil sal pierd va multumesc

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.