Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata...

Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata...

Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata...

Te-ai bucurat! Testul de sarcina a iesit pozitiv. Liniuta aceea magica iti va schimba viata. Urmeaza calatoria ta prin sarcina pe saptamani sau Odiseea Sarcinii. Dar, dupa primele momente de incantare, incepi sa te gandesti: oare cum iti va afecta aceastã stare job-ul? Ti-ai anuntat familia si prietenii, iar acum e momentul sã te gândesti o clipã si la efectele pe care sarcina le-ar putea avea asupra carierei tale profesionale. Legea protejeazã dreptul femeii gravide de a beneficia de un tratament corect, de salarii nediscriminatorii si de concediile de sarcinã, lãuzie si pentru îngrijirea copilului. Iata sfatul de la Desprecopii.com.

- despre momentul cand afli ca esti insarcinata si o serie de lucruri care trebuiesc stiute ...
Testul de sarcina, marea schimbare a vietii tale
Nu e necesar sa renunti la cariera
Cere sfatul Comunitatii Desprecopii.com
Concediul de maternitate
Drepturile femeii gravide
Despre primele saptamani de sarcina, trebuie sa cititi
Scrie un jurnal de sarcina si vei primi Geanta Bebelusului
Sustinere si suport pentru burtici
Socializeaza cu alte viitoare mamici
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Urmareste fiecare episod din Sarcina pe Saptamani
Forumul Odiseea Sarcinii
Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente

Testul de sarcina, marea schimbare a vietii tale

Asadar, testul de sarcina a iesit pozitiv. Liniuta aceea magica iti va schmba viata. Urmeaza sa citesti de acum - Sarcina pe saptamani (sau Odiseea Sarcinii) sau sarcina pe zile - daca vrei sa stii ce se intampla nou in viata ta - zilnic. Dar, dupa primele momente de incantare, incepi sa te gandesti: oare cum iti va afecta aceastã stare job-ul?

Nu e necesar sa renunti la cariera !

Problema principalã e sã te descurci cu sefii pe tot timpul sarcinii, sã-ti pãstrezi imaginea de profesionistã si apoi sã te întorci la treabã, printre colegi, si toate acestea fãrã a face prea multe valuri. Iatã cum...

Anunta-l pe sef despre sarcina ta

Daca esti angajata ... pana la urma trebuie sa spui aceasta veste si sefului. Care probabil nu va fi foarte fericit insa va mima o supriza placuta. (Falsa, dar nu conteaza).

Pregateste-te inainte de toate pentru acest anunt! Fara doar si poate, a-i da sefului vestea cea mare poate fi o problemã delicatã. Nu arunca bomba în timpul unei mici conversatii amicale la o tigarã. Stabileste o întâlnire cu seful, iar în ziua respectivã fii atentã în ce ape se scaldã. Dacã momentul nu pare propice, mai bine reprogrameaz-o.

Ana, 34 de ani, consilier managerial, i-a spus vestea sefei ei, Cornelia, pe care pânã atunci o considerase prietenã. Avea copii si mi-am imaginat cã va fi încântatã. În schimb, Cornelia i-a tinut o prelegere pe tema cât de riscant e sã lipsesti atât de mult dintr-un post de conducere , fãrã sã-si ascundã câtusi de putin dezaprobarea. 

Am rãmas tablou , ne spune Ana. Reactia ei neasteptatã m-a trezit la realitate, atât pe plan profesional, cât si pe plan uman, iar relatia noastrã s-a deteriorat. Când m-am întors la lucru, dupã sase luni de la nastere, am solicitat sã fiu transferatã într-un alt departament. Înainte de a-i spune, încearcã sã te pui în pielea sefului tãu. Urmeazã o perioadã cu lucrãri importante, care pot fi afectate, într-un fel sau altul, de sarcina ta? Asigurã-ti seful de întregul tãu sprijin, chiar dacã starea ta generalã va fi schimbãtoare ca vremea si vor fi dimineti în care vei anunta nitam-nisam cã întârzii.

Cand il anunti pe sef?

Indiferent cât de nerãbdãtoare esti sã faci acest anunt, trebuie sã ai în vedere alegerea celui mai bun moment.
Asteptând pânã la finalizarea unui proiect important, poti transmite un mesaj clar: Sunt însãrcinatã, dar activitatea firmei nu a avut de suferit din pricina mea.
Dacã te îngrijoreazã reactia patronului, asteaptã pânã trec primele 14 saptamâni de sarcina, dupã care pericolul pierderii acesteia este redus.
Citeste si urmareste evolutia sarcinii in Odiseea Sarcinii.

Totusi, dacã rãul de dimineatã este doborâtor, cel mai bine ar fi sã iesi cât mai curând la raport. Prin sãptãmâna a sasea, eram într-o stare atât de proastã, încât nu am mai putut continua sã sustin cã am o intoxicatie alimentarã foarte rebelã , îsi aminteste Eliza, 33 de ani, arhitectã.

Le-am spus sefilor si colegilor si cu totii au fost foarte întelegãtori. Toate grijile au dispãrut. Eram constientã cã trebuie sã-mi fac treaba bine, chiar dacã asta ar fi solicitat ore suplimentare, si sã-l fac pe sef sã înteleagã cã rãul matinal dureazã putin în comparatie cu performantele mele profesionale de lungã duratã.

Cat de mult trebuie spus sefului?

Spune-i data probabilã a nasterii si câte ceva despre starea sãnãtãtii tale, dar, pentru moment, rezistã tentatiei de a discuta despre concediul de maternitate si momentul când intentionezi sã te întorci la lucru. Astfel, îi lasi sefului timpul necesar sã se acomodeze cu vestea si, în acelasi timp, calea discutiilor viitoare rãmâne deschisã.

Cere sfatul Comunitatii Desprecopii.com

Pot fi folositoare si niste sfaturi ale colegelor care au trecut deja prin situatia ta. Pe forumul gravidelor (Odiseea Sarcinii) vei putea schimba impresii si cere sfaturi altor tinere mamici care au trecut prin aceasta experienta.  Experienta lor, bunã sau rea, îti poate fi de ajutor în pregãtirea perioadei ce va urma.

Cum sã te descurci  pe parcursul sarcinii

 - Drãmuieste-ti timpul
-  Sarcina e cronofagã. Consultatiile prenatale îti rãpesc mult timp din orele de lucru si nu pot fi întotdeauna programate în mod convenabil pentru tine. Încearcã sã le stabilesti în pauza de masã sau dimineata devreme. Dacã una dintre acestea se suprapune peste o sedintã importantã la birou si nu poate fi reprogramatã, studiazã notitele unei colege si fã câteva comentarii printr-un material scris sau chiar direct, pentru a arãta cã nu ai rãmas pe dinafarã.
-  Schimbã conditiile de muncã
- Dacã postul te obligã sã ridici greutãti, sã manipulezi substante chimice sau sã stai mult în picioare, solicitã alte atributii de serviciu, ceea ce corespunde drepturilor tale.

Ce spun sefii ...

Pentru Marian, directorul unei retele de magazine gen mini-market, cererile de schimbare a conditiilor de lucru în timpul sarcinii reprezintã o situatie destul de obisnuitã. Peste 90% din personal este format din femei si, adesea, una sau mai multe sunt gravide , spune el. Vânzarea în aceste magazine impune si ridicarea mãrfurilor si e clar cã, dacã nu le poti cãra, nici nu le poti vinde. În timp, am reusit sã stabilim norme diferite pentru femeile gravide, programe de lucru flexibile si sã le oferim posibilitatea de a munci în zone mai putin solicitante. Acord tot sprijinul vânzãtoarelor bune si fac tot ce este posibil pentru a fi tratate corespunzãtor, sperând cã se vor întoarce la noi dupã ce nasc.

Concediul de maternitate

Adoptã o pozitie constructivã în discutia despre concediul de maternitate si stabileste o propunere despre felul în care lucrãrile tale pot fi rezolvate în lipsa ta. Aratã-te interesatã de cine te va înlocui, oferã-te sã te ocupi de interviurile cu posibilii candidati sau scrie chiar o scurtã listã cu cei pe care-i consideri potriviti pentru acest interimat. Acordã toatã atentia pregãtirii unui plan de lucru pentru succesoarea ta si, dacã este posibil, stai o sãptãmânã cu aceasta pânã se acomodeazã.

Rãmâi implicatã pe tot parcursul perioadei în care lipsesti de la serviciu. Sunã-ti colegele cu regularitate în perioadele în care stii cã pot sta la taclale câteva minute. Pãstreazã legãtura cu acestea si prin e-mail, în cazul în care ai aceastã posibilitate. 

Ce nu poti face:

Nu întinde coarda!

E foarte posibil ca pe parcursul sarcinii sã te confrunti cu o serie de probleme mai putin plãcute, dar cautã sã le tii departe de serviciu. Radu, director de program, îsi aminteste de perioada când una dintre colege era gravidã. Venea în fiecare zi la ora zece si se plângea de obosealã, rugându-se sã nu i se repartizeze întâlniri cu clientii în afara biroului, din cauza nevoii de a urina des, si cãuta toatã ziua site-uri pe Internet. Putea foarte bine sã stea acasã de la început, deoarece nu a fãcut mare lucru pe toatã perioada sarcinii.

Seful sã nu fie ultimul care aflã

Carmen, director de vânzãri, îsi aduce aminte de una dintre asistentele ei. Spusese tuturor colegilor din birou cã este însãrcinatã, cu exceptia mea. Sigur cã mi-au ajuns câteva zvonuri pe la urechi, dar Clara a recunoscut si în fata mea numai dupã mai multe luni. Lipsa ei de sinceritate m-a fãcut sã nu mai am aceeasi încredere în ea, si sunt sigurã cã tot din aceastã cauzã am devenit si mai criticã fatã de activitatea ei.

Nu înnebuni lumea

Sã-ti masezi burtica si sã visezi cu ochii deschisi sunt lucruri firesti când esti gravidã, dar nu le face cât timp esti la serviciu. Iar când te întorci din concediul maternal, nu aduce la birou si problemele familiale. Petre, juristul unei companii, îsi aminteste de Alina, secretara firmei. Obisnuia sã-l cearã la telefon pe bebelus de trei ori pe zi si sã se prosteascã în gura mare si cu vocea pitigãiatã, de se auzea în toatã clãdirea.

Nu folosi copilul drept pretext

Rezolvarea atributiilor de serviciu, atunci când esti mãmicã, reprezintã o încercare destul de grea. Trebuie sã te organizezi astfel încât sã separi casa de serviciu. Problemele neprevãzute te pot face sã lipsesti de la lucru, dar ai grijã cât întinzi coarda. Solicitând prea multe libere , pentru probleme fanteziste sau doar pentru cã cel mic are un guturai, poti ajunge sã-ti agasezi colegii si sã-ti strici reputatia.

Drepturile femeii gravide

Indemnizatia pentru cresterea copilului
Alocatia de stat pentru copil
Important:
Mai multe informatii si raspunsuri de specialitate legate de alocatia pentru copii, puteti gasi pe forumul Legal:

Despre primele saptamani de sarcina, trebuie sa cititi

Scrie un jurnal de sarcina si vei primi Geanta Bebelusului

Chiar daca nu ai tinut niciodata un blog - acum e timpul sa o faci pentru ca prin aceasta calatorie - Odisee a Sarcinii - nu poti trece fara a incerca sa pastrezi ganduri si sentimente unice. Cand le vei citi mai tarziu, va fi o incantare. Iti vei aduce aminte de emotiile inaintea testelor de sarcina, de greturi, de hormonii de sarcina, de cadourile primite, de eforturile tale de a gasi un nume frumos si norocos pentru copilasul tau, de rrica de nastere si despre cat de mult ti-ai dorit sa iti tii bebelusul in brate.  Desprecopii iti ofera platforma gratis pentru blogul tau - si, in plus, scriind pe acest blog, vei primi frumoasa Geanta  a Bebelusului. 
Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net.. Cum iti faci cont? Este simplu si gratuit. Apasa aici sa-ti deschizi cont!

De ce sa tii un jurnal de sarcina citeste neaparat: De ce sa tii un jurnal de sarcina

Socializeaza cu alte mamici ca tine

Nu trebuie neaparat sa faci asta in mod evident, cautand cursuri speciale de socializare. Important este ca atunci cand intri in contact cu o alta viitoare mamica sa impartasesti totul cât se poate de sincer, de la trairi intense la bucuria de a visa la copilul pe care in curand il vor tine in brate...

Daca esti o viitoare mamica (actualmente burtica :)) - te asteptam in grupurile de pe forum. In sectiunea Odiseea Sarcinii, vei gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu alte burtici (burtici colege de generatie) care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Si pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

Urmareste fiecare episod din Sarcina pe Saptamani

Sarcina pe saptamani este calatoria catre cel mai important moment al unei femei: acela de a deveni mama. Bine ati venit la aceasta descriere unica in 40 de episoade!

De-a lungul calatoriei de 40 de saptamani (sarcina pe saptamani), Desprecopii.com iti va fi prieten, suport moral si sfatuitor. Sarcina este un timp special si minutat al vietii dumneavoastra. In fiecare episod veti citi si vedea cum se dezvolta o mare iubire. Cea dintre dumneavoastra si copilasul care va veni pe lume peste 40 de saptamani. La finalul Odiseei, va dorim un copil sanatos si norocos, din Generatia Desprecopii.com!

  

Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente

 Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!
Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
 

Sarcina inseamna si frumusete

Albumul Miss Odiseea Sarcinii

Albumul Gravidutelor Celebre

14 fotografii ciudate din timpul sarcinii - partea a III-a 28 fotografii ciudate din timpul sarcinii

  Admirati Miss Odiseea Sarciniiaici Galeria . si Admirati Albumul Starurilor cu Burtica aici >>

Forumul Odiseea sarcinii

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.
 

 autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.5 comentarii din 27
Trimis de stud

Se poate ramane insarcinata de prima data. Cel mai bine ca prima data sa o faci exact inainte de menstruatie, daca o controlezi si e regulata

Trimis de Andreea

Buna numele meu e Andreea am avut mestruatia luna trecuta pe 24 ma tinut 2 saptamani acum nu mia venit si suntem in 26 zilele trecutacum 2 zile nu mam protejat ce sa cred

Trimis de irisaxyz

Salutare viitoarelor mamici SI EU acum patru luni ma-m trezit dimineata SI am facut un test SI CE credeti .....sunt insarcinata !!!

Trimis de madalina

Buna imi ma numesc madalina va implor imi raapundeti LA o intrebari. De catva timp ma simpt foarte rau mie great, vomit, merg desc LA baie , am pofte, de dulciuri , mai venit menstruatia un roz deschis si ma tinut doar 3 zile si mai intaziat. Nu am burta asa mare da de LA un timp simpt CA se misca ceva in burta da nu in fiecare zi cel mai mult cand es din apa. Misa facut sanii mia mai mari si Mai tari , Imi raapundeti ai mie va implor am zia CA ma duc LA doctor cand vin din vacanta

Trimis de Irina_A

Buna searaMi-a intarziat cm cateva zile si mi-am facut un test de sarcina si au iesit doua liniute (a doua roz mai deschis). Oare sunt insarcinata? De cateva zile ma dor si ovarele destul de rau....Multumesc

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.