Operatiunea „Olita“ in 7 zile

Operatiunea „Olita“ in 7 zile

Operatiunea „Olita“ in 7 zile

Putem scapa de pampersi in 7 zile? Iata un plan de actiune pentru a inlocui pampersii cu olita ... Cu un dram de rabdare, pampersii pot să rămână o simplă amintire. Nu-ti trebuie decât sapte zile de luptă neîntreruptă contra unui inamic siret si tenace .

Cu un dram de rabdare, pampersii pot să rămână o simplă amintire.

Nu-ti trebuie decât sapte zile de luptă neîntreruptă contra unui inamic siret si tenace . De fiecare dată, aceeasi scenă: eu îi arăt olita, îi explic prin gesturi si onomatopee care m-ar compromite definitiv în ochii privitorilor întâmplători, el mă ascultă, o cercetează atent si când pare că a înteles, ori o aruncă, ori si-o pune pe cap, ori i-o dă bunicii să bea din ea. Cam asa se plânge fiecare mamă care trebuie să-si învete copilul ce este si cum se foloseste olita.

Antrenamentul poate avea succes dacă porneste atunci când micutul este pregătit emotional si fiziologic si când mama este si ea  gata să devină un antrenor răbdător.

Destul de des, trecerea de la cârpe la olită este o piatră de încercare pentru mama nerăbdătoare să scape de schimbatul scutecelor ca pe bandă rulantă. Cu cât mai devreme, cu atât mai usor - sună unul din sfaturile bunicilor. Dar reusita la vârste prea mici e întâmplătoare sau, mai degrabă, rezultatul unui veritabil chin pentru amândoi, presupunând exasperarea mamei în fata nenumăratelor esecuri, frustrarea copilului care nu întelege de ce tipă la el cei din jur.

Secretul adevăratei reusite nu e simplu: trebuie să descoperi momentul când cel mic resimte dorinta, impulsul de a folosi olita. În orice caz, este bine să stii că nu e indicat să te gândesti la olită înainte ca mititelul să împlinească un an, de fapt nu înainte de un an si sase luni, iar cea mai bună perioadă pentru a începe fără chinuri este, la majoritatea copiilor, între 2 si 3 ani. Cu observatia că sunt copii - si nu putini - pentru care momentul trebuie amânat si mai mult.

Deci nu-l împinge să facă un lucru de care nu este capabil încă - aceasta i-ar putea face mai mult rău decât bine!

Pasul 1. Cât de devreme poti începe?

Nu te lua după presiunile pe care le fac cei din jur, mai ales bunicii. Ceea ce se făcea pe vremuri tine mai mult de dresajul animalelor decât de acceptarea voluntară.

Dacă insistenta ta vine din faptul că astepti un alt copil si te cutremură gândul de a avea doi în scutece, încearcă să privesti situatia din altă perspectivă. Aparitia unui nou bebelus în familie este, în sine, o încercare dificilă pentru copilul cel mare, care nu mai poate face fată si altor încercări.

 Citeste neaparat:

 Cat de devreme poate incepe copilul antrenamentul pentru olitaCat de devreme poate incepe copilul antrenamentul pentru olita

Dacă vrei să reusesti trebuie să stii când piciul este cu adevărat pregătit. De pildă, dacă observi balta de pe covor când îl lasi în pielea goală si vezi că nu-si dă seama ce a făcut, poti să fii sigură că e mult prea devreme pentru olită.

Ca să începi antrenamentul cu sanse de succes, sunt importante câteva semne pe care poti să le vezi usor în comportamentul lui. Este esential să observi momentul în care vrea un pisu înainte de a-si da drumul în pantaloni. Treptat, un copil foarte mic reuseste să facă legătura între ceea ce simte, ce înseamnă de fapt ceea ce simte el si rezultatul a ceea ce simte. Si tot treptat intră în functiune căile nervoase de la rinichi la creier. Capacitatea de a le controla - continenta, în termeni medicali - variază de la copil la copil.

Si iar este bine să stii că, de obicei, poate mai întâi să se controleze când face... treaba mare, decât... pe cea mică. Si că fetitele sunt mai precoce decât băietii în această privintă!

Medicii sunt de parere ca că acei copii care sunt ajutati  să-si controleze musculatura învată mai repede să folosească olita si cu accidente mai putine.

Pasul 2. Pregăteste din vreme ziua debutului

Spune-le si celor din casă ce ai de gând si cum ai să faci - astfel câstigi aliati importanti.

Cumpără din vreme o olită - unii spun că o poti aduce în casă chiar de la prima aniversare a copilului, ca să-i dai timp să se obisnuiască cu ea.

Citeste neaparat:

Prima oara la olita  Prima oara la olita

Începe prin a-l aseza în joacă, si e important să-ti aduci aminte că la vârsta lui se sperie de tot ceea ce este neobisnuit, străin. Nu-si va aseza usor poponetul în gura balaurului! Lasă-l să stea când si cât vrea el, chiar îmbrăcat. Nu-l forta, trebuie să o facă numai atunci când simte el dorinta sau curiozitatea, altfel spus... când vrea. A, dacă vezi că, din întâmplare, reuseste să si facă ceva, laudă-i măreata izbândă! Asa, va veni mai repede clipa când se va aseza si fără pantalonasi pe el. De-a lungul acestei perioade în care se obisnuieste cu ideea, e bine să tii olita într-un anume loc... si, de fiecare dată când se asază, aminteste-i că poate să stea oricât doreste si, de fiecare dată când face ce trebuie, laudă-l!

Continuă aceste sedinte - initial la întâmplare, apoi, dirijată de orarul la care se produce inevitabilul , adu-l să sadă pe olită explicându-i mereu la ce foloseste acel obiect. Dacă nu poti să observi o anume regularitate a iesirilor, fii atentă când i se înroseste fata, privirea i se concentrează si încremeneste brusc. E momentul... asază-l repede pe olită. Dacă îti iese figura, încearcă s-o repeti, mai ales după mese sau după ce se trezeste din somn.

Regularitatea momentelor când îi vine să facă pipi sau caca nu înseamnă că are control constient asupra acestor procese.

Nu-l forta! Expertul nostru ne spune că asta este o pierdere de timp. Laudă-l de câte ori ai motiv. Dacă nu, păstrează-ti optimismul si răbdarea. Blândetea e un bun aliat; treptat, va întelege ce vrei, va reusi să lege si el toate aceste actiuni între ele si antrenamentul cu olita nu-ti va mai crea probleme.

Pasul 3. Fii consecventă când începi antrenamentul

Planifică totul pentru o perioadă când esti acasă si, timp de o săptămână, nu mai adăuga alte lucruri de învătat.

Semnele încurajatoare pot fi destul de subtile. Observi, de exemplu, că îsi dă seama si se simte stânjenit că si-a udat scutecul sau pampersul, îsi duce mâna la locul cu pricina sau chiar îti spune că a făcut pipi. Ori chiar te anuntă că îi vine să facă, înainte de a-i da drumul. Alte semne bune le ai dacă e capabil să se tină câteva secunde (ceea ce se întâmplă de obicei după ce reuseste să-si controleze scaunul, ceva mai târziu, în al doilea an de viată), dacă întelege ce-i spui când îi arăti olita, dacă descoperi că s-a obisnuit să se aseze singur...

Poti să-i ceri cu blândete să o folosească, întrebându-l dacă are nevoie de olită - dar să nu te enervezi dacă uneori o refuză si prompt face în pantalonasi ceea ce îi ceri tu să facă în olită! Dacă se întâmplă asa, nu-l critica. Lasă-l să i se dezvolte spiritul de independentă, nu mai decide tu pentru el când să stea pe olită. Scopul tău este să-l ajuti să recunoască singur semnele acestor momente.

În paralel, obisnuieste-l să poarte haine mai putine - chilotei sau pantalonasi care pot fi scosi usor, la nevoie. Puteti merge împreună să cumpărati pantalonasi - si ai grijă să luati destui!!! Treptat, poti să-l lasi tot mai mult fără scutec sau pampers în chilotei.

 Accidentele sunt inevitabile: în loc să te enervezi, încearcă să fii sensibilă la eforturile si nereusita lui. Accidentele se întâmplă mai adesea când este preocupat de joacă sau când se află într-un mediu cu care nu este familiarizat. De asemenea, boala, oboseala, vacantele... si un nou bebelus în casă pot duce la perioade în care parcă uită complet ceea ce abia a învătat. Cu întelegere pentru starea lui, nu cu mânie, poti trece cu vederea esecurile, dar fără să te grăbesti să te întorci imediat la pampersi sau scutece!

Înainte de a pleca de acasă, pune-l pe olită. Îi ia timp până va învăta să facă pipi la comandă , fără să aibă întâi semnalul că îi vine să o facă, asa că ai răbdare cu el. Când iesiti împreună, ia cu tine olita si nu te simti jenată să o folosesti oriunde e nevoie.

Dacă se împotriveste si vezi că toate acestea nu merg si nu merg... uită deocamdată de antrenamente, lasă deoparte olita si nu mai vorbi de esec în fata lui. Peste câteva săptămâni, cu blândete, poti încerca din nou.

Pasul 4. Adio, scutece, adio, pampersi!

Dacă operatiunea olita a avut succes mai multe zile, poti folosi scutecele sau pampersii doar peste noapte. Probabil va mai avea din când în când accidente, dar perseverează. Adu-ti aminte că mai are nevoie de tine pentru deprinderi care îi dau încă bătaie de cap: să-i desfaci fermoarul sau să-i deschei nasturii pantalonilor.

Dacă începe să se simtă confortabil si sigur pe olită, poti să-i explici că si adultii au olita lor, toaleta (oricum, v-a văzut intrând acolo!). Lasă-l să se aseze pe toaletă, dacă devine curios, asistându-l la început, dar fără să-l fortezi. El decide când va începe să o folosească. 

Întĺmplări cu si despre olite: Cĺteva  mamici  de la Desprecopii - ne  împărtăsesc  din  experienta  lor:

Am intrat la subiectul asta sperand sa ma amuz putin si eventual sa invat cate ceva de pe la alte mamici si cand colo... multe contre. Teorii sunt multe legate de varsta la care e cel mai bine sa punem plodul pe olita. Cred ca cel mai potrivit moment este cel in care parintele si copilul se simt pregatiti. Si itnr-adevar, cred ca e o odisee, mai lunga sau mai scurta, cu nervi si bucurii de la copil la copil.

Eu parcurg aceasta odisee a doua oara. Evident ca e complet diferit de prima data. Cu baiatul am inceput la 2 ani si 4 luni pentru ca atunci mi s-a parut mie momentul potrivit: era vara, era in vacanta de la gradi si mi s-a parut destul de mare incat sa inteleaga ce vreau de la el. Asa ca am pus pampersul in cui si am umplut dulapul cu chilotei si pantalonasi. In doua saptamani in care doar noaptea a purtat pampers, a invatat cand vine pipi sau caca si reusea sa spuna din timp astfel incat sa ajunga la olita. Am inceput sa iesim in parc la joaca bineinteles cu olita la noi caci timpul de asteptare nu era prea mare. Nu mai povestesc de situatiile in care eram pe autostrada si deodata auzeam strigatul "pipi" din spate. Urma strigatul parintilor: "fuck, n-avem iesire decat in 2 km". De cate ori n-a stat pe oala in portbagaj... S-a intamplat sa nu avem unde goli continutul pretios; imaginati-va o zi calduroasa in masina cu o olita in poala care raspandea miresme si apoi o benzinarie unde "doamna" care face curat la toaleta comenteaza ca nu se poate sa golim olita in wc ca murdarim. Dintr-un pic nu i-a golit-o barbatu-meu in cap. Dar... a trecut totul de parca nici n-a fost.

Acum, cu fetita credeam ca o sa fie la fel: imi propusesem ca la vara cand o fi cald in casa sa punem pampersul in cui. Insa fetita mea are alte socoteli asa ca intr-o zi m-a luat de mana si m-a dus la olita spunandu-mi caca. nu mi-a venit sa cred caci n-am facut nimic in directia asta. I-am adus in casa olita de vreo juma' de an si am asezat-o langa toaleta noastra. Cand mergeam noi la wc, venea si ea cu noi si statea langa noi pe olita dar fara s-o dezbracam. Bineinteles ca i-am povestit ce facem noi acolo (de vreo 4 ani usa de la toaleta nu se mai inchide la noi in casa caci am considerat ca noi suntem cel mai bun exemplu pentru copii). Asa ca desi are doar 20 de luni ea vrea sa faca la olita desi mama n-are chef de o asemenea operatiune. N-am avut ce face si m-am supus: avem olita, pampers tip chilotel si de cate ori vrea o pun pe oala. SIngura problema e ca ar sta pe oala non stop, se aseaza de n-spe mii de ori pe zi. E foarte incantata cand reuseste sa produca ceva si ar vrea sa faca asta cat mai des, nu se poate insa asa ca ma innebuneste pe mine cerand la oala asa des. In consecinta, acasa face totul la olita: si pipi si caca desi pe amandoua le anunta ca fiind "caca". Cnad plecam insa undeva parca uita complet si face totul in pampers. Nu am deranjeaza deocamdata pentru ca ma scuteste de stresul cu oala in portbagaj si toate cele. Insa chiar cred ca atunci cand o sa simta si o sa vrea ea sa faca asta, o s-o faca, nu vad de ce ar trebui sa ma grabesc sau s-o grabesc. Cu cat copilul e mai mare cu atat e mai cooperant si intelege mai bine ce se intampla. Nu stiu de ce se aprind atatea discutii pe tema olitei. Succes tuturor! (ClaudiaH - membra a comunitatii Desprecopii) - sursa aici
___

Eu am cumparat olita cand avea Andrei un an. La inceput a fost un simplu obiect de joaca, plimbat prin toata casa si pus pe cap drept palarie, apoi, dupa vreo 7-8 luni am hotarat ca olita sta numai in baie. Pe la un an jumate am inceput sa-i arat la ce foloseste, iar la aproape de 2 ani am inceput sa-l las in chilotel prin casa. Facea pe el, si-i aratam olita. Fara suparare sau nervi, ci cu calm. Eventual ma asezam eu si ma prefaceam ca umplu olita cu pipi (o umpleam cu apa inainte). Iar Andrei a inceput sa se abtina si cand ii venea, ma lua repede de mana: "hai sa facem pipi la olita, mamy". Pe la 2 ani si 3 luni stapanea aceasta "arta".

Cu kk a fost mai greu, nu vroia deloc la olita, si daca nu-i puneam scutecel, nu facea, sau scapa pe el... si mai si icnea cand il schimbam de scutecel si il spalam. Ca-i tare scarbos. Dar acum cateva luni "s-au terminat scutecele si nu ne-a mai dat doamna de la magazin voie sa cumparam". Asa ca, la 3 ani jumate, copilul meu, deja constipat de 2 zile (ce moment am ales si eu) cand in sfarsit a venit kk, a fugit iute la olita, ca sa nu faca pe el.
Si de-atunci s-a imprietenit tare mult cu olita, ca a costatat ca nici nu se mai murdareste (oricum il spal dupa ce-si face nevoile - ceea ce e o mare placere pentru el) si nici nu mai miroase asa ca-n scutecel.

Cu ocazia asta am impuscat doi iepuri ca am scapat definitiv de scutece, nici noaptea nu i-am mai pus. Mai scapa pipi in somn, daca nu-l trezesc eu sa-l pun la olita), dar avem masina de spalat, nu-i mare bai...

Pe-olita am incalecat / Si povestea v-am gatat! (Andruskandu - membra Desprecopii - sursa aici)

---

 Cel mai neplăcut era când trebuia să folosim olita în afara casei. Si eu mă simteam nelalocul meu în mijlocul unui magazin sau mi-era jenă de trecătorii de pe stradă, asa că i-am cerut să nu facă pipi când nu suntem acasă. Are acum 7 ani si refuză să facă pipi în altă parte decât acasă. Are probleme mai ales în orele când este la scoală. Regret că nu am procedat normal atunci. Irina, mama lui Adrian - 7 ani

 Când Mara a făcut prima dată caca în olită, a exclamat: «Seamănă cu o broscută.» Acum a devenit o joacă obisnuită pentru ea să găsească tot felul de asemănări si cam neplăcută pentru mine când suntem în public si exclamă: «Vreau să fac un purcelus!» Dar cel putin asa foloseste curent olita! Alexa, mama Marei - 2 ani

 Mi-am dat seama că, în fine, Adi a înteles câte ceva, când i-a cerut cu glas alarmat unei prietene venite în vizită: «Tanti, nu sta pe fotolu nou, posi să fasi pipi pe el!» . Jana, mama lui Adrian - 2 ani

 Corina a învătat repede să folosească olita pentru pipi, dar când trebuia să schimbe registrul era în stare să stea toată ziua pe oală. Mai mult, se supăra si-mi cerea să-i dau voie să facă în scutec. M-a îngrijorat atunci refuzul ei si nici nu prea stiam cum o să ne descurcăm. Totul a fost doar o fază si a trecut mult mai repede decât credeam. Beatrice, mama Corinei - 5 ani

Nopti fără scutece

Să începi să te gândesti la dormitul fără pampers doar când copilul se scoală dimineata cel mai adesea cu scutecul uscat, iar în timpul zilei poate sta până la 4 ore fără să simtă nevoia să facă pipi.

Încurajează-l să facă pipi înainte de a se duce la culcare; pune o olită lângă pătut si lasă o lumină de veghe. Nu utiliza pentru culcare un costum dintr-o bucată, ci unul care să permită scoaterea rapidă a pantalonasilor de pijama si, la nevoie, a hăinutei udate.Pune sub cearsaf o folie protectoare acoperită cu un prosop, pentru protejarea saltelei.

Nu-l certa dimineata pentru accidentele din timpul noptii si, cu atât mai mult, nu-l certa noaptea. Vorbeste-i cu blândete dacă vrei să nu dureze la nesfârsit.

 Cititi si invatati din experientele mamicilor de la Desprecopii

Intamplari cu si despre olite
Nu mai vreau sa fiu pampersist!
Pishu in pat la aproape 4 ani!
cum sa-i invatam pe cei mici la olita?
Are 2 ani si nu se cere la olita !
OLITA, DIN PUNCT DE VEDERE PSIHOLOGIC

----

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

5 comentarii din 21
Trimis de Daniel

Buna ziua ma numesc verginia....am un copil de doar 2 ani și luna numai stiu cum sa învăț copilul la oliță îl respinge îl dau de toate feluri de jucării desene animate vorbesc cu el cum ne chinuim si nici un rezultat

Trimis de Soare Veronica

Salut Am si eu o intrebare ... cum as putea sa il fac pe baetelul (are 2 si 7 luni )meu sa faca treaba mare la olita ...pipi facem de o perioada buna de timp insa cand vine vorba sa facem treaba mare nu face in schimb cum ii un pampers face imediat ....Ce sa facsau cum ????

Trimis de ciprian

fata mae are 2ani si 2luni si dupa ce i am aratat filmulete cu copii la olitza a inceput sa i imita si sa faca la olita

Trimis de anna

da,asa este ,povesti frumoase cu si despre olita . Alex al Meu are 2si 9 luni . am avut pina acum vreo 3 incercari... la ultima l-am lasat doar in chilotei si pantaloni. il supraveghe-am la cateva minute, si cu multe povestioare ,cum k e mare de pampersi...reuse-am sa ajungem la baie, dar nici vorba sa-si puna poponetul pe olita. in minutul 2, facea pe El. am avut rabdare 2 zile , si pipi si caca in chiloti. era doar speriat, si mergea foarte greu, il deranja, clar. in doua 3 zile o luam de la capat. am vrut sa avem sarbatori linistite. si ma gindesc sa nu mai renunt.... e deja mare , merge indata la GRADI:)mi se pare k e o operatiune destul de grea.... si se gasesc unii, care sa-ti zik ca e prea mare de pampersi.si poate nici nu au copii? sa vada k de fapt ,ai si Tu putin interes sa scapi de pampersi:)

Trimis de narcisa

baietelul meu face caca la oala de la 7 luni nu spune cuvintul caca doar ami . arata baia ,,si inteleg ca vrea sa faca,.desi are un an si 5 luni inca nu este pregatit sa scot definitiv pemparsii dar simt ca sunt pe drumul cel bun.

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.