Alergiile la bebeluși: tot ce trebuie să știi de la medicul pediatru

Alergiile la bebelusi: tot ce trebuie sa stii de la medicul pediatru

Alergiile la bebeluși: tot ce trebuie să știi de la medicul pediatru

Alergiile la bebeluși pot fi ușor confundate cu o răceala. Dar e vorba despre o raceala care parcă nu mai trece.

• Iată care sunt cauzele alergiilor la bebeluși și cum se pot trata și evita - cu sfatul medicului.

despre alergii la bebelusi veti citi:
Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?
Care sunt cauzele alergiilor la copil?
Cum pot sa-mi dau seama la ce este alergic copilul meu?
Cum sint tratate alergiile la bebelusi?
Exista medicamente care trateaza alergia ?
Ce pot face ca sa evit aparitia alergiilor la copilul meu?
Despre alergii mai cititi

Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?

Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere. Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile. Alergiile – nu.

Incercati sa raspundeti urmatoarelor intrebari:

   Nasul copilasului dvs este aproape intotdeauna infundat sau curge?

   Se sterge tot timpul la nas sau isi apasa nasul (doctorii numesc aceasta salutul allergic)

   Mucusul care i se scurge din nas este clar si subtire (si nu galben-vezui si consistent)?

   Pare ca stranuta mult?

   Ochii ii sint rosii, aposi si il maninca?

   Pielea de sub ochi este inchisa la culoare, purpurie sau albastruie (doctorii numesc aceasta stralucire alergica?)

   Bebelusul dvs respira pe gura?

   Pielea se prezinta iritata sau cu o urticarie rosiatica si care il maninca?

   Daca ati raspuns “da” la una sau mai multe dintre aceste intrebari, atunci  exista o buna sansa ca bebelusul dvs sa fie allergic la ceva din mediul in care sta. Copiii cu alergii nazale sint predispusi infectii ale urechilor si astm bronsic.

alergie bebelus
 

Care sunt cauzele alergiilor?

O alergie este o reactie fizica la o substanta din mediu. Cind un copil cu alergii intra in contact cu una dintre aceste substante, cunoscute sub numele de alergeni, fie prin atingere, inhalare, ingerare sau injectare, corpul sau priveste alergenul ca pe un invadator si incepe sa elibereze histamine si alte substante pentru a lupta contra lui. Cele mai comune alergii la bebelusi sint produse de:

    Microoorganismele din praf — organisme microscopice care se dezvolta bine pe pielea umana.

    Parul animalelor — acel puf de par albicios existent pe blana animalelor ca: pisici, ciini.

    Mucegaiuri — ciuperci care se dezvolta in medii umede cum ar fi bai, subsoluri

►    Unii copii pot fi alergici la penele din perne, la lina din paturi, la parul de cal (utilizat la saltele uneori). Si daca majoritatea expertilor nu considera fumul de tigara ca finnd un allergen, in mod cert acesta poate agrava simptomele alergiilor.

Citeste Alergia bebelusului la lapte de vacă: asigură-te că este reală și nu renunta la alăptare prea ușor.

Alergia nazala

In cazul alergiilor nazale, rezultatele unui atac alergic sint simptome precum congestie nazala, nas care curge, git dureros, ochi aposi, urticarie mincacioasa. Acestea sint rezultatul histaminelor care produc imflamatii si o productie excesiva de mucus. (Cele mai multe dun alergiile alimentare au simptome diferite.

Tendinta de a fi alergic este de cele mai multe ori mostenita. Daca dvs sau partenerul dvs aveti alergii, atunci bebelusul dvs are 30% sanse sa le aiba; daca amindoi ainteti alergici, probabilitatea creste la 60%, bebelusul dvs putind sa prezinte alergii pe care nici unul dintre dvs le are. Membrii familiei pot sa difere puternic in privinta tipurilor de alergii pe care le au.

Poate sa treaca ceva timp pina cind o alergie sa se manifeste. Fiecare persoaa alergica are un asa-numit prag ce trebuie atins pentru ca alergia in cauza sa produca o reactie a organismului. De exemplu, daca bebelusul dvs a mostenit tendinta de a fi allergic la parul de pisica, s-ar putea ca in primele luni sa nu aiba nici o problema atunci cind este in preajma lui Pufulici. Dar in ziua in care nivelul de expunere a atins punctual de declansare (doctorii spun ca acest proces dureaza cca 6 luni), atunci organismul sau va reactiona si va incepe sa-si construiasca un mecanism de aparare.

“Intrucit dureaza cel putin 6 luni de expunere la un alergen pentru ca un copil sa dezvolte o reactie impotriva, alergiile la bebelusi nu sint atit de obisnuite precum cred oamenii,” spune José Carro, un alergolog si imunologist care lucreaza la spitalul de copii din Miami. Dar unii copii demonstreaza sensibilitati alergice (reactii reduse), explica el, la o virsta frageda – mai ales daca familia are animale de casa sau sint alergici la microorganismele din praf, care sint intilnite in aproape orice locuinta. Alergiile de sezon declansate de alergeni precum polenul sau iarba, pe de alta parte, nu-si arata fata urita (si morocanoasa) decit in anii mai tirzii ai copilariei.

Cum pot sa-mi dau seama la ce este alergic copilul meu?

Ia ce va munca si uneori ajutor oferit de testele medicale pentru a pune in evidenta cu exactitate cauza unei alergii. Un raspuns poate fi dat atunci cind atacul allergic apare. Alergiile la mucegai se dezvolta mai ales in perioadele cu vreme umeda sau ploioasa si poate fi dificil sa fie deosebite de raceli. Alergiile la microorganismele din praf sau la parul de animale pot cauza congestie nazala dimineata si poate dura pe tot parcursul anului. Alergiile cauzate de pollen sint mai des intilnite primavara si toamna. 

Daca aveti o suspiciune puternica conform careia bebelusul dvs ar fi allergic la un lucru anume, incercati sa tineti “vinovatul” izolat pentru citeva zile. Daca Fido catelusul pare a fi vinovat, trimiteti-l pentru o scurta vacanta la prieteni sau la cotet. Daca banuiti ca microorganismele din praf ar fi vinovate, curatati cu atentie camera bebelusului dvs (cititi mai jos cum sa tineti departe microorganismele din praf). Daca simptomele bebelusului dvs se diminueaza dupa aceste experimente, probabil ca ati identificat problema.

Daca simturile dvs de detectiv nu conduc la nimic, atunci este timpul sa faceti o vizita la pediatru. El va examina copilul dvs si va pune o multime de intrebari. Daca el crede ca problema o constituie intr-adevar alergiile, s-ar putea sa va recomande unui specialist alergolog sau aproape sigur va recomanda efectuarea unui test al singelui. Testele sanguine, oricum, dau de cele mai multe ori rezultate negative, ceea ce inseamna ca rezultatul testului indica faptul ca bebelusul dvs nu are nici un fel de alergie, cind de fapt, are. Daca rezultatul testului de singe sugereza o alergie, urmatorul pas pentru micutul dvs ar fi un test de piele, pentru care veti fi nevoita sa va duceti la un alergolog.

Un test de piele presupune injectarea unor cantitati mici de alergeni obisnuiti in pielea bebelusului dvs pentru a vedea cum reactioneaza. Din nefericire, rata rezultatelor negative este de asemenea destul de mare in privinta testelor efectuate la bebelusi avind virsta de sub 18 luni. Aceasta deoarece pielea bebelusilor nu a atins stadiul de completa maturitate (care ar putea face ca testul sa dea un rezultat negativ), sau fiindca alergia suspectata nu este complet dezvoltata la momentul testului. “Avertizez intotdeauna parintii pacientilor mei ca un rezultat negativ al testului de piele este doar previzibil la acel moment in timp, dar nu garanteaza ca un copil nu va dezvolta alergii la un moment ulterior,” spune Carro. “Orice copil ce prezinta simptome persistente de alergii sau simptome care evolueaza negativ trebuie reevaluat intr-o perioada de 6 pina la 12 luni.

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau cititi neaparat: Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Cum sunt tratate alergiile la bebelusi?

Cel mai important lucru pe care il puteti face este sa reduceti expunerea bebelusului dvs la factorii alergeni. Iata care sint cele mai bune cai pentru a face aceasta pentru cei mai cunoscuti alergeni:

    Microorganismele din praf

Pasii urmatori par a presupune un mare effort, dar rezultatul final este important. “Am pacienti care isi reduc cu pina la 90% simptomele si aceasta prin eliminarea expunerii la microorganismele din praful din dormitor,”, spune Carro.

     Acoperiti salteaua si perna copilului dvs cu un material realizat din vinil sau ceva asemanator.

Puteti gasi astfel de invelitori la magazinele traditionale sau online cu produse antialergice.

     Spalati asternutul de pat o data pe saptamina in apa fierbinte (peste 140 F) pentru a elimina microorganismele.

     Evitati aglomerarea animalelor impaiate in camera copilului dvs

— care sint adevarati magneti pentru aceste microorganisme. Cei citiva favoriti fara de care bebelusul dvs nu poate trai trebuie spalati saptaminal sau bagati in congelator pentru o noapte (aerul rece omoara microorganismele).

     Stergeti praful si aspirati saptaminal sau de 2 ori pe saptamana,

dar asigurati-va ca bebelusul dvs nu este in camera atunci cind faceti asta. Actiunea de stergere a prafului si de aspirare poate sa agite in aer microorganismele din praful din camera. Stergerea podelei cu o cirpa umeda poate evita acest lucru.

     Luati in considerare investirea intr-un aspirator cu un filtru ce asigura o eficienta inalta in retinerea prafului, astfel incit chiar si particulele microscopice (care altfel ar trece printr-un aspirator obisnuit) sa fie retinute.

     Daca aveti covor in camera, luati in considerare inlocuirea lui cu o podea neteda.

     Instalati filtre pe ventilele cuptoarelor si aparatelor de conditionat si inlocuiti-le anual. Curatati conductele de caldura in fiecare toamna si curatati filtrele lunar pe timpul iernii.

     Puful animalelor

Daca bebelusul dvs este alergic la vreun animal de casa, singura solutie sigura este sa renuntati la animal. Dar aceasta nu este o decizie usor de luat, asa ca luati-o in considerare doar in ultima instanta. Pentru a reduce cantitatea de puf, spalati animalul frecvent (puteti gasi sampoane care reduc puful in magazinele pentru animale de casa), si tineti animalul in afara camerei bebelusului dvs tot timpul.

     Mucegaiuri

Utilizati un uscator si un aparat de aer conditionat atunci cind vremea este calda si umeda, mai ales in subsoluri sau alte locuri din casa unde dezvoltarea mucegaiului constituie o problema. Daca aveti mucegai in baie, curatati baia cu regularitate utilizind substante dezinfectante care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor (o solutie din clor si apa rezolva de obicei problema), si considerati investirea intr-un sistem de ventilatie modern. Mucegaiurile pot fi deseori gasite si in closete, poduri, frigidere, dusuri, cosuri de gunoi, si sub covoare.

Exista medicamente care trateaza alergia?

Da, dar nu-I dati nici un medicament contra alergiilor care poate fi cumparat fara reteta medicala si deci fara sa va consultati cu medical dvs. Aproape sigur el va recomanda antihistaminice si decongestionante, si poate chiar va va elibera o reteta. Multe dintre noile medicamente contra alergiilor, precum Zyrtec si Claritin au mai putine efecte secundare decit alte produse ce se gasesc in farmacii.

Aceste medicamente nu se dau copiilor cu virsta de sub 2 ani, dar pediatrul dvs le poate recomanda bebelusului dvs cu o doza redusa, daca el considera ca este necesar. De fapt, ori de cite ori simptomele unei alergii afecteaza stilul lor de viata sau al familiei, copiii trebuie tratati.

Ce pot face ca sa evit aparitia alergiilor la copilul meu?

Sa va tineti copilul departe de toti alergenii posibili este cea mai buna preventie posibila, dar realizati aceasta cu masura. “Este nedrept sa va privati copilul de un stil de viata de care se bucura oricine numai pentru a preveni o boala care s-ar putea sa nici sa nu se manifeste in cele din urma,” spune Carro. Asa ca nu va debarasati de pisicuta Pufulici sau Fido catelusul doar pentru ca va temeti ca bebelusul dvs ar putea sa dezvolte o alergie la puful de animale. Oricum, avind in vedere ca alergiile se mostenesc, daca dvs si partenerul dvs sinteti alergici la puful animalelor, atunci poate aminati cumpararea unui animal de casa pina cind copilul dvs mai creste.

Avind in vedere ca alergia la microorganismele din praf este cea mai intilnita — aproape 85% dintre suferinzi sint alergici la ele — asigurati-va ca reduceti la minimum expunerea bebelusului dvs. Aceste microorganisme se gasesc si in materiale textile si covoare si se gasesc aproape in fiecare camera din casa. Dar cei mai multi bebelusi sint cel mai mult expusi in camerele lor, unde saltelele si pernele constituie medii perfecte pentru aceste microorganisme. (Unii estimeaza ca 10% din greutatea unei perne vechi de 6 ani este reprezentata de ramasitele si materialele fecale ale microorganismelor.) Luati in considerare sfaturile de mai sus pentru ca bebelusul dvs sa aiba o camera ce nu prezinta factori de risc.   

Despre alergii mai cititi:

 Alergenii din jurul nostru
 Alergia la alune
 Infectiile la urechi si legatura lor cu alergiile alimentare
Cum ne protejam copiii de alergia la polen? 
Uscarea rufelor in casa nu este un lucru sanatos 

Forumul parintilor informati - pentru prietenie suport si atitudine:

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

autor: Des

autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfaturine dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 67:

  1. Angela Gorgan
    Angela Gorgantrimis la 2/2/2021

    Buna ziua am probleme cu fetita de 1an si 10 luni ia crapat buzele sau umflat ochii are pete pe corp si o maninca am fost la medic si mea dat tratament dar no ajuta puteti sami spuneti cei multumim.

    Raspunde la acest comentariu
  2. mihaela
    mihaelatrimis la 23/12/2020

    Baietelul meu de 7luni are o pata rosiatica si in mijloc cu un punct parca ar fi galbui ii apare in diferite locuri pe corp posibil sa fie o alergie la ceva ii dau lapte praf Aptamil 2 deja ,nu il deranjeaza da nustiu ce sa zic ,va rog sami spuneti daca aveti ideie.Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
    • Campean Ramona Anca
      Campean Ramona Anca trimis la 5/10/2021

      Si al meu a avut asa sunt de la mancare si daca iai schimbat formula se poate sa fie allergic la lactoza daca laptele contine lactoza

  3. Niculae Mariana
    Niculae Marianatrimis la 4/12/2020

    Buna ziua, nepotelul meu are1 an si 6 luni,cand raceste nu face febra, nu tuseste doar i se infunda nasucul intre nas si gurita si nu l putem ajuta ca nu iese nimic cand ii curatam si aspiram nasucul.Facem si aerosol cu respisan si rezultatul e foarte mic.Dati ne si noua un sfat .

    Raspunde la acest comentariu
  4. Costinela
    Costinelatrimis la 15/5/2020

    Buna ziua .am un bebelus de 7 luni si jumatate si iau iesit niste bubite /pete doar pe fata,pa ceafa si dupa ureche nu pot sa imi dau seama de la ce ar putea fii.poate sa faca alergie si la detergentul cu acre spal eu.pt ca de ceva timp nu ii mai pun scutec pe perna unde doarme el.multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  5. Ana Manole
    Ana Manoletrimis la 30/12/2018

    Buna seara!Astazi baietelului meu de 9 luni i-au aparut multe punctulete rosii peste tot pe corp,i-am dat ananas si ma gandesc ca poate este alergic...Va rog sa imi spuneti daca ati patit asa cu piticii vostri!

    Raspunde la acest comentariu
  6. Oprea Alexandra
    Oprea Alexandra trimis la 21/7/2018

    Bună ziua, ieri am fost cu băiețelul meu de 2 ani jumate la pediatru si ni sa spus ca are puroi in gat,ne.a dat sprey Hexoral,intrebarea mea este:Pe cutia de la Hexoral scrie ca nu e indicat copiilor sub 3 ani,mai sunt mamici care au dat copiilor sub 3 ani Hexoral? Mulțumesc

    Raspunde la acest comentariu
  7. mihaela
    mihaelatrimis la 21/11/2016

    Baietelul meu de 7luni are o pata rosiatica si in mijloc cu un punct parca ar fi galbui ii apare in diferite locuri pe corp posibil sa fie o alergie la ceva ii dau lapte praf Aptamil 2 deja ,nu il deranjeaza da nustiu ce sa zic ,va rog sami spuneti daca aveti ideie.Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  8. Sorina
    Sorinatrimis la 15/8/2016

    Si fata mea avea bubite mici pe fata si piept dar au disparut singure dupa 3 luni.incearca si dai cu sudocrem i le mai amelioreaza.si legat de alergie poate fi de la detergentii sau balsamul de rufe ori materialul hainelor copilului sau al parintilor care il tin in brate.

    Raspunde la acest comentariu
  9. DOINA
    DOINAtrimis la 26/5/2016

    salutare....bebelusul meu are doar o luna...dintro data iau aparut bubite rosii si foarte dese....pe git si obrajori...poate stie cineva vriun ciai din erburi ceva...contra alergiei pintru bebelusi pina la jumate de an..

    Raspunde la acest comentariu
    • Loredana
      Loredanatrimis la 19/7/2018

      Si eu am patit cu buburuza mea asa.este fin cauza calduri,poti folosi Aurderm se gaseste in farmaciile naturiste

  10. Andra
    Andratrimis la 26/5/2016

    Doina - pentru un bebe asa mic indicat este sa mergi la medic. DOAR el iti poate da un diagnostic si un tratament! Este prea mic sa fie tratat dupa pareri adunate de ici si colo... Numai bine!

    Raspunde la acest comentariu
  11. cristina
    cristinatrimis la 24/5/2016

    am o fetita de 8 luni si de3 zile stranuta si ui curge nasucul intruna, nu stiu de la ce e alergica am inercat sa elimin toate posibilitatile, nu am animale, pernele sunt antialergice, jucarii de plus nu are in camera care ar putea fi cauza?va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  12. corina
    corinatrimis la 24/5/2016

    Buna ziua bebele meu are o luna jumate si d o zi am observat p burtica si p spatele lui niste bubite rosi p fata avea.nu stiu care ar fi cauza.lapte d vaca ai dau de aproape 2 saptamani si eu cred k daca era sa faca de la el ai ieseau imediat

    Raspunde la acest comentariu
  13. FarmaciaRodica
    FarmaciaRodicatrimis la 8/9/2015

    Sinol-M împiedica factorii care declanşează reacția alergică, păstrând în același timp pasajele nazale umede, curate și ȋmpiedicând aderența bacteriilor la acest nivel.http://www.farmaciarodica.ro/sinol-m-allergysinus-spray-nazal-x-15ml-p-8389

    Raspunde la acest comentariu
  14. Ioana
    Ioanatrimis la 9/6/2015

    Am un baietel de 11 luni si i s.ai inrosit ochii de 2 ori, de fiecare data a durat 4-5 zile, a avut mancarimi dar fara sa.i lacrimeze ochii, un pic de stranut. Pediatra mi.a dat tratament pt. conjuctivita, e posibil sa faca conjuctivita la diferenta de o luna fara ca baietelul meu sa mearga pe jos si fara sa atinga lucruri/obiecte sa zicem murdare? Ce poate fi? Astept raspuns, va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  15. mirela
    mirelatrimis la 28/4/2015

    Am in baietel de 2 ani si ii apare niste bubite cu APA,anul trecut a avut time de 7 luni,IAR acum IAR ia aparut.dati-mi si mie in sfat ca ma epuizat suferinta lui.asteptam sfaturile dumneavoastra LA adresa aceasta.

    Raspunde la acest comentariu
  16. Iuliana
    Iulianatrimis la 2/2/2015

    Buna ziua,va rog sa-mi spuneti c'è tratament H omeopatic a facut fetita cu dct din Cluj si anume c'è diagnostic avea .Multumesc si sanatate multa

    Raspunde la acest comentariu
  17. Diana
    Dianatrimis la 22/5/2014

    Buna, Pentru beblusi recomanda tratamentul cu Baby's Jarro Dophilus

    Raspunde la acest comentariu
  18. Anghel Claudia
    Anghel Claudiatrimis la 6/1/2014

    Am un baietel de 4 luni si de la 2 luni are mucozitati continuu, sunt alb galbui si ii are numai in gat nu ii curge nasul . Stranuta de 3-4 ori pe zi isi freaca nasul am facut si tratament cu antibiotic si nebulizari dar degeaba Ce pot face.

    Raspunde la acest comentariu
  19. Ferugean Vali
    Ferugean Valitrimis la 4/11/2013

    Buna ziua. Am un baietel de 1 an si de o saptamana si 2 zile ii curge nasucul in continuu, am fost cu el la pediatru acum 3 zile si i s-a recomandat Zyrtec, Vigamox (1 pic in ambele nari de 3ori/zi) , si First Defense, insa nu se vede nici o ameliorare, ce pot face?

    Raspunde la acest comentariu
  20. Olga
    Olgatrimis la 16/10/2013

    Salut ,am un baietel de 5 luni si de la 3 saptamini ma chinui cu el,ba i se infunda nasul ,ba tuseste..ba vomita dupa fiecare alaptare.Deja nu mai stim ce sa facem.De 4 ori am stat in spital dar fara nici un rezultat,dupa 2 saptamini de la tratament el iarasi stranuta,tuseste..dati.ne un sfat,unde sa ne adresam cu piciul nostru

    Raspunde la acest comentariu
  21. pintea mariana
    pintea marianatrimis la 17/9/2013

    buna ziua ,asa am avut si eu problem cu fetita mea dar am mers cu ea la un medic alergolog pe nume SOSA IOANA din CLUJ si va spun sincer ca am scapat ,ea ne-a dat tratament homeopatic si multumim lui DUMNEZEU ca suntem bine

    Raspunde la acest comentariu
  22. savu vaentina kristiana
    savu vaentina kristianatrimis la 19/7/2013

    am si eu o fetita de 8 luni si o zi si de cam de vro doua trei saptamani ii apar bubite gen ca niste basici se sparg si incep sa sape am fostla multi doctori dar mi-au spus ca e doaro simpla alergie dar nu-i dispare deloc cum ii trece cateva ii apar altele nu stiu ce sa mai fac da-ti -mi un sfat

    Raspunde la acest comentariu
  23. valentina
    valentinatrimis la 19/7/2013

    am o fetita de 8 luni si areniste bubite k sapa si pe langa asta ii mai ies icontinoare nui trece deloc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII