Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni

Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni

Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni

Imediat dupa ce ve tineti comoara in brate, e timpul sa va ganditi ca bebelusului ii va fi curand foame. Si, dupa prima imbratisare cu marele asteptat, copilasul, urmeaza urmatoarea experienta: alaptarea bebelusului.

Alaptarea bebelusului este insa si o arta a dragostei si rabdarii iar sfaturile va pot ajuta sa aveti un inceput bun in aceasta odisee: Odiseea Alaptarii si ce trebuie sa stii in mod special despre alaptarea bebelusului in primele 3 luni.

> veti citi:
Alaptatul bebelusului, o arta a dragostei si rabdarii
Atasarea corecta la san este esentiala pentru o alaptare de succes
Alaptarea de la nastere la 3 luni
Sfaturi pentru stimularea alaptarii
Odiseea Alaptarii: o poveste pentru fiecare mamica la inceput de drum
Ghid de alaptare?
Grupuri de suport - pentru alaptare pe comunitatea Desprecopii

Alaptatul bebelusului, o arta a dragostei si rabdarii

Studiile demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii la urechi. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Cititi pe larg totul despre alaptare aici: Alaptarea bebelusului, un ghid complet.

Atasarea corecta la san este esentiala pentru o alaptare de succes

Exista cateva repere ce va pot ghida catre o atasare corecta. In primul rand, este foarte important sa va asezati intr-o pozitie confortabila, eventual cu spatele sprijinit. Apoi, aduceti bebelusul la nivelul sanului, cu fata catre san si pozitionati-l in asa fel incat urechea, umarul si soldul lui sa fie in linie dreapta. Pentru a sustine bebelusul va puteti ajuta de cateva perne.

Prindeti sanul cu mana libera, avand degetele in forma literei C, cat mai departe de areola si mamelon. Atingeti usor buzele bebelusului cu mamelonul pentru a-l determina sa deschisa gurita. In momentul cand deschide gura larg (ce imita un cascat), cu o miscare blanda dar ferma apropiati-l de san astfel incat sa prinda nu doar mamelonul ci si cat mai mult din areola, deoarece la nivelul acesteia trebuie sa se faca presiunea pentru o buna ejectie a laptelui. Indiferent de pozitia in care se alapteaza, intotdeauna aduceti copilul catre san si nu invers. Odata atasat, barbia lui va fi lipita in totalitate lipita de san si varful nasului  atinge usor sanul. Citeste pe larg: Atasarea corecta la san a bebelusului (video)

Alaptarea de la nastere la 3 luni

Daca nu stiati, retineti ca in primele trei luni exista cateva perioade in care bebelusul creste extrem de repede. In principiu acestea se situeaza in jurul urmatoarelor cifre, putand, desigur, varia de la un copil la altul: 10 zile, 3 saptamani; 6 saptamani; 3 luni. Despre asta cititi aici: Puseul de crestere al bebelusului.

Printre altele, aceste perioade de crestere intensa au si rolul de a determina marirea cantitatii de lapte pe care o produc sanii, astfel incat aceasta sa fie adecvata nevoilor bebelusului. Principala manifestare care indica o astfel de perioada este nevoia subita a bebelusului de a fi alaptat mai des. La aceasta se adauga senzatia de insatisfactie dupa alaptare, ceea ce ar putea sa va faca sa credeti ca nu aveti lapte. Citeste pe larg: Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului

Incercati sa nu va ingrijorati, chiar daca vi se pare ca sanii au scazut in dimensiuni. Este un lucru absolut normal, datorat pierderii fluidelor din perioada de prelactatie. Atata timp cat copilul ia in greutate, inscriindu-se in parametri normali nu trebuie sa va faceti griji in privinta cantitatii de lapte pe care o produceti.

Mai cititi: Bebelusul la 1 luna , 2 luni  si 3 luni

In plus, pe masura ce bebelusul creste, devine mai expert in satisfacerea nevoilor legate de hrana, de aceea alaptarea s-ar putea sa dureze mai putin ca de obicei. De asemenea, s-ar putea sa nu mai aiba nevoie sa suga de la ambii sani la o masa. Nu uitati sa ii oferiti intotdeauna si al doilea san dupa ce l-a golit pe primul, insa nu insistati daca nu il vrea. La aceasta varsta bebelusul trebuie hranit in functie de nevoile sale. De aceea, nu este nevoie sa insistati asupra unui orar strict al meselor. Adaptati-va in functie de cerintele sale si veti rasplatita mai tarziu cu un copil stabil emotional.

Sfaturi pentru stimularea alaptarii

Pentru a stimula alaptarea, puneti copilul la san cât mai curând posibil dupa nastere. Asigurati-va ca bebelusul suge viguros si fara intreruperi. Alaptati copilul atunci cand se trezeste, si nu la ore prestabilite, deoarece suge de multe ori mai bine datorita foamei. In cazul in care copilul este alaptat la ore prestabilite, fiindca mama crede ca este timpul sa fie alaptat, el trebuie sa fie de cele mai multe ori trezit. Este mult mai bine sa folosim ceasul biologic al copilului. Citeste in continuare cum se stimuleaza alaptarea aici.

Mai cititi: Ce maninca mama cand alapteaza?

Odiseea Alaptarii: o poveste pentru fiecare mamica la inceput de drum...

Dragă mămică, povestea mea îți este dedicată ție pentru că ești la început. Alaptarea e iubire insa cere rabdare. Nu o să fie ușor și probabil o să treci prin toate fazele cu durere, sâni angorjați, ragade, atașare defectuoasă. O să te întrebi mereu dacă bebe mânâncâ suficient, sau dacă ia destul în greutate. Ai încredere în instinctul tău de mămică, cere ajutor, informează-te și nu renunța!

Odiseea Alaptarii: o poveste pentru fiecare mamica la inceput de drum: cu inceputul, motive, indicatorii ai alaptarii si multa perseverenta. O poveste completa despre beneficiile si frumusetea alaptarii de la Magda, o mamica de la Desprecopii.

Exista un ghid de alaptare?

DA - Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial. Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare 

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare. 

Grupuri de suport - pentru alaptare pe Comunitatea DC:

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici - Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Forumul de ALAPTARE

Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa te linisteasca.

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Articol aprobat de Colegiul Medical Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2018 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ioana
    Ioanatrimis la 1/3/2018

    Un articol foarte interesant

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII