Ce este migrena?

Ce este migrena?

Ce este migrena?

Uneori ne sacaie ingrozitor si ne strica o zi care parea a fi perfecta, alteori o folosim drept scuza pentru a scapa de ceva care ne stanjeneste.

 

Adesea trece usor, cu remedii simple, insa de multe ori ne chinuie ore in sir fara sa-i gasim vreun remediu. Ati ghicit, este vorba despre banala migrena...

- vei citi:
Ce este migrena?
Simptomele migrenei
La ce varsta apare migrena?
Ce cauzeaza migrena?

Ce este migrena?

Migrena este o durere de cap suparatoare, de obicei mai puternica pe o parte a capului. Adesea durerea este suficient de puternica pentru a ne impiedica sa facem activitati banale si poate dura de la 3 - 4 ore pana la 3 zile, daca nu este tratata. Un studiu facut in SUA arata ca 1 adult din 10 (respectiv o femeie din 6) sufera de migrena, chiar daca multi dintre acestia sunt gresit diagnosticati cu sinuzita sau cu durere de cap cauzata de cresterea tensiunii. Mancarea nesanatoasa, stresul, hormonii sunt cele mai frecvente cauze ale migrenelor.

Se pare ca femeile sunt mai predispuse la migrena decat barbatii. De asemenea, migrena pare sa aiba legatura si cu ereditatea. Expertii considera ca migrena ar putea avea legatura cu mutatiile care se produc in gene si care afecteaza anumite parti ale creierului. Migrena este mai frecventa la persoanele care sufera de epilepsie, depresie, astm, anxietate, accidente vasculare sau diverse boli neurologice ereditare.

Simptomele migrenei

De obicei, migrena debuteaza cu o durere puternica pe o parte a capului, in zona tamplelor si a fruntii sau a ochilor. Adesea migrena ne face foarte sensibili la lumina, la sunete sau la cel mai mic efort, cum ar fi urcatul scarilor. In cazul multor persoane, migrena este asociata cu ameteala, voma sau cu probleme de vedere. Durerea poate fi atat de puternica incat impiedica adesea banalele activitati cotidiene. Aproximativ 20% dintre cei care sufera de migrena au anumite simptome cu circa 20  60 de minute inainte ca durerea sa apara. Acestea se manifesta sub forma unei aure, in sensul ca persoana respectiva poate sa vada flashuri luminoase, linii sau puncte, imagini in ceata. Sunt simptomele unei migrene clasice.

Unele persoane isi schimba starea de spirit inainte de a avea o migrena, devenind iritabile sau depresive. Altele au impresia ca simt mirosuri sau gusturi ciudate sau se simt obosite. Tensiunea musculara poate fi si ea un siptom al migrenei. Una din 4 persoane are aceste simptome. Ele se manifesta cu circa 24 de ore inainte de aparitia efectiva a durerii de cap.

La ce varsta apare migrena?

Perioada in care se manifesta cu precadere migrena este intre 20 si 60 de ani. Odata cu inaintarea in varsta migrenele devin mai rare si mai suportabile, adesea disparand cu totul. Daca stiti cum sa le tratati ele pot disparea chiar mai devreme.

Migrena nu apare insa doar la adulti, ci si la copii. Apoximativ 5% dintre copiii care sufera de dureri de cap, au migrena (asa numita migrena juvenila). Atat baietii, cat si fetele pot suferi de migrena, insa dupa varsta pubertatii ea este mai frecventa la fete. Siptomele migrenei la copii pot fi diferite de cele pe care le au adultii. Uneori apare o durere puternica de stomac (migrena abdominala), insotita adesea de voma. Atunci cand apar ameteala, paloarea si miscari involuntare ale ochilor, insotite de voma, poate fi vorba de o forma particulara de migrena numita vertij paroxistic benign.

Ce cauzeaza migrena?

Cauzele exacte ale migrenei sunt inca necunoscute, insa medicii considera ca ea este o problema neurologica, ce are legatura cu sistemul nervos, fiind generata de anumite substante chimice din creier si avand legatura cu vasele de sange si nervii din creier. Mai departe...

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

autor: redactor desprecopii.com A.G. - Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII