Infectii (posibile) in timpul sarcinii

Infectii (posibile) in timpul sarcinii

Infectii (posibile) in timpul sarcinii

Infectiile sunt parte integranta a vietii normale. Cu totii suferim de raceala sau gripa, si multe femei au avut neplaceri cu scurgeri vaginale sau cistita. Graviditatea este o perioada in care o serie de infectii sunt mai frecvente decat de obicei si cand unele infectii pot prezenta un risc crescut pentru mama sau pentru copilul sau nenascut. www.desprecopii.com va vorbeste pe larg despre aceste pericolele care va pot speria pe parcusul Odiseei Sarcinii.

Tusea, raceala si gripa
Scurgerea vaginala

Streptocociile cu streptococ din Grupul B

Infectiile cailor urinare

Infectiile transmise pe cale sexuala

Herpesul genital

Varicela

Toxoplasmoza

Tusea, raceala si gripa

Aceste afectiuni sunt la fel de frecvente in timpul graviditatii ca oricand altcandva. Ele nu pun in pericol copilul, si tot ceea ce este necesar se reduce la tratarea simptomelor : multe fluide, odihna si antiinflamatoare. Decongestionantele inhalatorii sunt sigure si fara pericol dar ar trebui evitate solutiile antitusive. Este indeajuns sa se administreze paracetamol pana la dozele maxime normale adica 1g de 4 ori pe zi. Daca tusea devine productiva cu flegma verde, acest lucru poate fi semnul unei infectii bacteriene necesitand tratament antibiotic. Nu toate antibioticele sunt nepericuloase in timpul sarcinii, asa ca pentru mai multa siguranta spuneti medicului care va consulta ca sunteti insarcinata. 

Scurgerea vaginala

Graviditatea face femeia mult mai susceptibila la aparitia scurgerilor vaginale, cel mai adesea produse de germenele Candida albicans. Acesta este gasit in mod normal in vagin intr-un procent de pana la aproximativ 16% dintre femeile negravide si la 32% din cele gravide. Nu intotdeauna se manifesta simptomatic si necesita tratament numai daca produce neplaceri ca mancarime, durere si roseata, sau o scurgere albicioasa, groasa, caracteristica. Este mai intalnita la a doua sarcina sau la urmatoarele, in cel de-al treilea trimestru al sarcinii, in timpul lunilor de vara, urmand unui tratament antibiotic, si la femeile diabetice.

Tratamentul cu Clotrimazol (Canesten), supozitoare vaginale, este de obicei eficient. Tratamentul cu tablete de Fluconazol (Diflucan) nu este recomandat in timpul sarcinii. Candidoza nu este o infectie transmisa pe cale sexuala si nu este nevoie de tratament pentru partenerul dumneavoastra. 

Streptocociile cu streptococ din Grupul B

Streptococul din Grupul B este un germene pe care il poarta aproximativ una din cinci femei gravide, in mod obisnuit fara a cauza probleme. Intr-un numar mic de cazuri poate fi transmis copilului in timpul nasterii conducand la o infectie puerperala sau chiar la meningita. Acest lucru se intampla doar la 3 din 10 000 copii nascuti in Marea Britanie. Este mult mai intalnit in Statele Unite, asa ca acolo s-a perfectionat un program de screening pentru streptococul din Grupul B.

In Marea Britanie tratamentul este indicat de obicei doar in cazurile cu risc deosebit de crescut, si anume : travaliu precoce (inainte de 37 saptamani), prelungit, sau in cazul ruperii precoce a membranelor, daca exista temperatura crescuta, daca exista febra in timpul travaliului sau daca copilul de la nasterea precedenta a fost afectat de acest microb. Tratamentul consta in antibioticoterapie intravenoasa in timpul travaliului.

Infectiile cailor urinare

Infectiile tractului urinar sunt destul de frecvente in timpul graviditatii. Aproximativ o femeie din 25 face o infectie a cailor urinare in timpul graviditatii, simptomele obisnuite fiind un discomfort sau senzatie de arsura la trecerea urinii, o durere a vezicii sau necesitatea de a urina foarte frecvent. Daca infectia urca la nivelul rinichilor si in circuitul sangvin, poate provoca dureri lombare, vomismente, febra si poate produce chiar travaliu prematur.

Tratand precoce infectiile cailor urinare, putem preveni o serie de complicatii mai severe. O infectie usoara se trateaza cu antibiotice sub forma de tablete pentru o saptamana, dar o infectie mai severa poate necesita internare in spital, antibiotice intravenoase si repaus la pat. Dupa o infectie urinara, alte infectii sunt mai frecvente si sunt indicate examene lunare ale urinii.

Infectiile transmise pe cale sexuala

Atat infectiile chlamydiene cat si cele gonoreice pot trece la copil in timpul nasterii, producand infectii oculare. Gonoreea este destul de rara in Marea Britanie dar Chlamydia este mai frecventa afectand una din 20 de femei gravide. Poate produce de asemenea infectii pulmonare la copil sau la mama dupa nastere. Ambele aceste infectii sunt tratabile in timpul graviditatii si este necesar sa se faca un al doilea frotiu dupa aceea pentru a avea confirmarea vindecarii.

Este de asemenea foarte important de a face screeningul si tratamentul partenerilor sexuali, altfel ei vor transmite infectia inapoi. Efectuarea unui test HIV este de rutina in unele spitale dar nu este obisnuita in afara zonelor cu risc crescut.

Daca considerati ca v-ati expus unui risc crescut, orice medic urolog sau ginecolog sau clinica pot efectua un test, deseori in aceeasi zi. Infectia HIV trece la copil in aproximativ 15% din cazuri dar acest procent poate fi redus la 8% cu un tratament medicamentos sau chiar mai jos cu efectuarea unei operatii cezariene elective.

Herpesul genital

Infectiile herpetice afecteaza aproximativ 10% din populatia Marii Britanii, desi numai o treime din cazuri sunt diagnosticate corect ca fiind herpes. De obicei debuteaza ca ceva similar unei gripe, urmata de aparitia unor leziuni vulvare care sunt foarte dureroase. Dupa o saptamana sau 10 zile, aceste leziuni se vindeca.

De multe ori debutul initial este gresit interpretat ca fiind o infectie vulvara candidozica, producand doar mancarime sau durere, si raspunzand favorabil la tratamente cu crčme sau pesarii. Ocazional este asimptomatica. Primul atac este de obicei cel mai dureros. Virusul herpetic se localizeaza in nervii spinali si se poate reactiva cauzand un al doilea atac. Acesta apare de obicei la 3-4 luni dupa primul, iar recurentele apar de 2-3 ori pe an dar acest lucru este extrem de variabil. 

In timpul graviditatii herpesul cauzeaza cele mai mari probleme daca primul atac survine dupa saptamana 28. Poate trece o perioada de pana la 3 luni pana sa se dezvolte complet un raspuns imun din partea mamei. Atacurile secundare sunt mai lipsite de risc. Principalul risc al infectiei herpetice este acela de trecere a virusului la copil in momentul nasterii. Atacurile primare pot produce travaliu prematur sau o crestere insuficienta.

Din cauza acestor riscuri, o operatie cezariana este de preferat, mai ales daca primul atac survine in timpul graviditatii dupa saptamana 28, sau daca sunt leziuni atunci cand incepe travaliul. Acest lucru este produs de obicei in saptamana 38.

Varicela

Varicela este o infectie comuna si multe gravide vin in contact cu copii care sufera de aceasta boala. Problemele apar doar in anumite momente. In primul rand, daca ati avut varicela inainte, nu exista nici un risc pentru copil. In orice caz, chiar daca nu va amintiti sa fi avut varicela, este foarte posibil sa fi avut o infectie asimptomatica si sa fiti protejat. Daca exista insa dubii, ar trebui sa consultati un medic pentru a se face analize de sange, pentru a vedea daca exista imunitate. Riscurile pentru copil sunt importante in urmatoarele doua situatii, si numai daca mama face varicela :

 1. inainte de saptamana 20 – risc de sindrom de varicela afectand copilul. Aceasta situatie este destul de rara. Pana in saptamana 14  riscul este de aproximativ 0.4%,  in timp ce intre saptamanile 14-20 este de 2%. Daca femeia are tratament cu imunoglobuline dupa ce a fost expusa, riscul este probabil mai mic.

 2. eruptia mamei se dezvolta in intervalul cu o saptamana inainte de nastere pana la o luna dupa. Este nevoie de aproximativ o saptamana pentru ca anticorpii materni sa treaca la copil, asa ca daca acesta se naste inainte de aceasta perioada, copilul este supus unui risc crescut de infectie severa dupa nastere

In perioada din saptamana 20 si pana la termen, nu exista risc pentru copil. Imunoglobulinele constituie o forma de tratament cu anticorpi care pot reduce riscul sindromului de varicela si care trebuie administrate la 10 zile dupa atacul initial.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este cauzata de un parazit numit toxoplasma gondii care se gaseste in carnea cruda, la pisicile care se hranesc cu carne cruda si care isi ingera fecalele. Infectia cu toxoplasma este intalnita atat la barbati cat si la femei in afara sarcinii, desi infectia din timpul graviditatii este cea mai ingrijoratoare pentru ca poate conduce la infectie la copilul nenascut inca : toxoplasmoza congenitala. Odata ce ati avut infectie cu toxoplasma, imunitatea organismului va va feri de a face boala din  nou.

Aproximativ o treime din femei vor fi avut toxoplasmoza inainte de sarcina. Boala se manifesta ca o gripa, cu glande marite de volum in orofaringe, si majoritatea persoanelor nici nu sunt constiente ca au avut toxoplasmoza. Nu este cunoscut cu exactitate cate femei fac toxoplasmoza in timpul sarcinii dar unele cercetari  sugereaza ca aproximativ 2 dintr-o mie ceea ce inseamna aproximativ 1400 in Marea Britanie in fiecare an.

Numai la 30-40% dintre femeile care fac toxoplasmoza in timpul sarcinii, infectia trece la copilul nenascut. Riscul se pare ca este corelat cu stadiul graviditatii la care gravida contracteaza boala. Riscul este mai mare in cel de-al treilea trimestru fiind de aproximativ 70%, in timp ce in graviditatea precoce doar 15% dintre copii vor fi infectati.

Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, sarcina prelungita sau probleme de crestere, orbire, leziuni cerebrale, epilepsie sau surditate.

Daca se descopera ca o femeie are toxoplasmoza in timpul sarcinii, i se va face o echografie pentru a cauta semnele de infectie la copil. Dupa 20 saptamani de gestatie, i se va face un test definitiv, cordocenteza. Acest test presupune recoltarea unei probe de sange din cordonul ombilical.

Desi toxoplasmoza este o afectiune serioasa atunci cand apare, asa dupa cum se observa din cifrele de mai sus, este destul de rara. Femeile care au pisici nu trebuie sa scape de ele atunci cand raman insarcinate, este doar necesar sa se ia anumite precautii. Fiti sigure ca consumati doar carne care a fost bine gatita. Spalati-va pe maini, spalati suprafetele si ustensilele de gatit dupa ce preparati mancare cu carne cruda, si de asemenea spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma.

Carnea cruda si preparatele gatite ar trebui sa fie asezate pe farfurii separate. Daca este posibil, rugati pe altcineva sa curete vasul de hrana al pisicii sau folositi manusi si spalati-va pe maini dupa aceea. Intotdeauna folositi manusi atunci cand va ocupati de gradinarit si spalati-va pe maini dupa aceea.

Autor: Dr. Cristian Popescu, medic Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c)
www.desprecopii.com 2006

Pentru sute de raspunsuri la probleme legate de ginecologie, vizitati Cabinetul Ginecologic Desprecopii.com aici >>>

Forum recomandat

Pentru suport, sfaturi si prietenie, va asteptam pe forumul gravidutelor:
Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ...

Legat de sarcina, mai cititi pe site-ul nostru:

Odiseea sarcinii - de 40 de saptamani: 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Complicatii ale sarcinii
>Avortul spontan
>Pierderea spontana a sarcinii (avortul spontan) 

Cazuri speciale in sarcina
>Astmul si sarcina
>Cerclajul si sarcina
>Sarcina extrauterina (ectopica)
>Sarcina si dietele 

Dezvoltarea Sarcinii
>Calculul datei nasterii
>Sarcina (Intrebari & Raspunsuri) 

Factori de risc in timpul sarcinii
>Alcoolul si sarcina
>Pisicile si femeia gravida
>Fumatul in timpul sarcinii
>Toxoplasmoza si sarcina
>Sarcina si tratamentul stomatologic
>Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii 

Alimentatia in timpul sarcinii
>Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
>Consumul de cafea/alcool
>Alimente de evitat in timpul sarcinii
>Suplimentele de vitamine in timpul sarcinii 

Sarcina la inceput
>Semne prevestitoare sarcinii
>Tocmai ai aflat ca esti insarcinata... 

Alte categorii:
>9 cai de a combate stresul in timpul sarcinii
>Cum ma pot hotari in alegerea numelui copilului meu?
>Vopsirea parului in timpul sarcinii
>Nou: Masuri de protectie a maternitatii in Romania
>Prenumele poate influenta destinul?
>Sânii în schimbare
>9 luni fără sex?
>Momente-cheie în timpul sarcinii
>Haptonomia sau comunicarea prin atingere
>Cauzele malformatiilor fetale
>Sarcina prelungita
>Neplaceri de-ale sarcinii...
>Gemeni, tripleti sau mai multi...
>Echografia (Ecografia)
>Scorul Apgar
>Supravegherea gravidelor cu risc
>SEMNE DE ALARMA
>Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
>Alimentatia in timpul sarcinii
>Infectii (posibile) in timpul sarcinii
>Concediul pentru sarcina si lauzie
>Cate ceva despre gemeni
>Gripa si vaccinul anti-gripal
>Sarcina: 11 Mituri si realitati

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.5 comentarii din 32
Trimis de Ralu

In urma unui test papanicolau mi sa găsit cobacili si sunt însărcinată se poate trata sau afecteaza farul? Mulțumesc anticipat

Trimis de daniela

am 15 sapt si in urocultura mi-a iesit klebsiela.ce pot face?

Trimis de Alexandra

Instructiv articol, insa lipseste un lucru: daca aveti pisici - indiferent ca planuiti sau nu sa ramaneti gravide - cel mai bine este sa le deparazitati regulat. Discutati cu medicul veterinar si va va face un plan de deparazitare.Asa mai scapati de o grija.Toate cele bune si sarcina usoara.

Trimis de angelica

am si eu o intrebare dak nu e deranju prea mare si la care asi vrea sa primesc si eu un raspuins Multumesc Azi am aflat ce nu credeam speram foarte mult sa pot sa duc la bun sfarsit aceasta sarcina dar nu am putut si lam pierdut pentru a 3 oara sarcina vreau sa fac un copil ajutatima va multumesc astept raspuns

Trimis de alex

sotia mea este insarcinata in 37 de saptamani si are febra mare . ce

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.