Cele mai bune alimente pentru bebelușul tău - sfatul unui nutriționist celebru

Cele mai bune alimente pentru bebelusul tau - sfatul unui nutritionist celebru

Cele mai bune alimente pentru bebelușul tău - sfatul unui nutriționist celebru

Exista alimente super sanatoase pentru bebelusi? Da.
In jurul varstei de 5-6 luni, bebelusul incepe o etapa extrem de interesanta pentru ca este gata pentru alimente solide. Dar cu ce ar trebui sa il hranesti in primul an?
Primul an de viata este foarte important in ceea ce priveste antrenamentul guritei si a papilelor sale gustative. Alege pentru culoare, produse proaspete si introdu noi arome si texturi diferite, la varsta-adecvata.

• Optiunile sunt aproape infinite, dar nu poti da gres cu aceste alegeri sanatoase - iata sfaturile unui celebru nutritionist pediatru american, autoare a mai multor carti de succes.

veti citi
Cele mai bune alimente pentru bebelusul tau
Ce NU este recomandat pentru bebelusi in primul an de viata

Cele mai bune alimente pentru bebelusul tau

In jurul varstei de 5-6 luni, bebelusul incepe o etapa extrem de interesanta pentru ca este gata pentru alimente solide. Dar, ca orice parinte grijuliu - te intrebi care sunt cele mai nutritive alimente pe care sa i le oferi? Optiunile sunt multe  dar nu poti da gres cu aceste alegeri sanatoase.

Cand vine vorba de hrana unui bebelus nu exista nici o lista de Top 10 super-alimente. Dar expertii sunt de acord ca limitarea micutul tau la cateva din "cele mai bune" alimente in primul an si mai departe, ar face de fapt un deserviciu micutului.

Alege pentru culoare, produse proaspete si introdu noi arome si texturi diferite

"Primul an de viata este foarte important in ceea ce priveste antrenamentul guritei si a papilelor sale gustative  -  spune Tina Ruggiero, medic nutritionist si autor al cartii al The Best Homemade Baby Food on the Planet. "Cele trei sfaturi pe care le spun clientilor mei sa le urmeze sunt: Alege pentru culoare, produse proaspete si introdu noi arome si texturi diferite, la varsta-adecvata."

Laptele matern

Am auzit cu totii ca laptele matern este cel mai bun. Dar, doar pentru ca bebelusul tau nu mai vrea sa suga, nu inseamna ca trebuie sa intrerupi alaptarea. La urma urmei, Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda alaptarea exclusiva pentru un minim de sase luni. Dar, de asemenea, organizatia recomanda ca alaptarea sa continue paina cand copilul implineste 12 luni - sau mai mult.

"Cel mai bun aliment pentru bebe in primul an este laptele matern", spune nutritionista americana.
Varsta ideala pentru laptele matern: de la nastere pana la 12 luni.c

Cereale fortificate cu fier

Copilul se naste cu o sursa naturala de fier, dar acesta va fi epuizat in timp, in jurul varstei de sase luni, spune medicul nutritionist - introducerea alimentelor bogate in fier este esentiala. Doar asigurati-va ca incepeti cu o singura formula de cereale.
Varsta ideala pentru introducerea cereale fortificate cu fier: 5-6 luni

Cartofi dulci

Ok, deci nu exista nici un super-aliment pentru copii - dar cartofii dulci sunt destul de aproape. Potrivit celebrului medic nutritionist acestia fac parte din alimentele cele mai nutritive pentru copilul tau. De ce? Sunt bogati in beta-caroten, pe care organismul il transforma in vitamina A - si asta e "important pentru o vedere buna, o piele sanatoasa, o crestere normala si protectia impotriva infectiilor."
Varsta ideala pentru introducerea cartofii dulci: incepand de la 6 luni

Vezi aici 12 Retete cu cartofi dulci pentru bebelusi

Avocado

Avocado este un prim-fruct minunat pentru copilul tau, deoarece este bogat in grasimi mononesaturate si are un gust delicat si consistenta moale. Este super-usor de pregatit: pur si simplu faci un piure dintr-un avocado bine copt si putin lapte matern sau formula.
Varsta ideala pentru avocado: incepand de la 6 luni

Citeste 12 retete sanatoase cu avocado pentru bebelusi si nu numai

Carne

Carne - cum ar fi carnea de pui, miel sau vita - este o sursa excelenta de proteine, dar si fier, riboflavina, niacina, vitamina B6 si zinc. Doar asigurati-va ca este bine fiarta si facuta piure, sa aiba o textura neteda. (Conform Nutritie, pentru sugari, "chiar si carnea tocata marunt poate fi greu de inghitit si poate provoca sufocare"). Incercati amestecarea carnii piure cu lapte matern si un piure vegetal favorit.
Varsta ideala pentru introducerea carnii: 7 - 10 luni

Sfecla

"Sfecla este o sursa extraordinara de nutrienti", spune medicul nutritionist. "Este o sursa buna de acid folic, bogata in potasiu si beta-caroten, si este o leguma dulce - pe care copiii o pot adora rapid." Fiarta la abur sau in apa paina caind se inmoaie, apoi facuta piure.
Varsta ideala pentru introducerea sfeclei: incepand de la 11 luni

Iaurt

Iaurt simplu, natural, este o alta optiune bogata in proteine pentru copil - plus, acesta contine calciu si benefice culturi vii active (probiotice).
Varsta ideala pentru introducerea iaurtului: doar peste 8 luni
 

Ce NU este recomandat pentru bebelusi in primul an de viata

Mierea de albine

Esti tentata sa indulcesti putin mancarea bebelusului cu putina miere? Nu fa asta! "Mierea este legata de botulismul infantil, o boala care poate fi fatala. Burticile bebelusilor sub varsta de un an pur si simplu nu pot dezactiva sporii de botulism, care ar putea fi in miere", spune medicul nutritionist. Asa ca evita aceste alimente paina caind micutul tau a trecut de primul an de viata.

Nuci si alune

Poti introduce cantitati mici de unt de arahide cremos - de abia dupa ce bebelusul a implinit un an, dar evita nucile in forma intreaga pana la varsta de patru ani pentru a preveni inecarea copilului.

Lapte de vaca

Bebelusii nu pot digera usor laptele de vaca, care este unul dintre motivele pentru care expertii recomanda asteptarea pana cand acestia implinesc cel putin un an.

Diversificarea Alimentatiei Bebelușului cu ajutorul unei aplicatii mobile

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. (4,99 euro pentru accesul intregului continut)

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Diversificarea alimentatiei bebelusului - pas cu pas. Retete pentu bebelusi, sfaturi, alergii, diagrame.

Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII

autor: Desprecopii.com, Articol realizat cu sfaturile dnei Nutritionist Pediatric - Valery Beghuis, Rotterdam, Olanda, 
Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII