Bebelușul la 4 luni: interesat de timp de calitate cu mami și tati și fascinat de mânuțe

Bebelusul la 4 luni: interesat de timp de calitate cu mami si tati si fascinat de manute

Bebelușul la 4 luni: interesat de timp de calitate cu mami și tati și fascinat de mânuțe

Bebelușul de 4 luni incepe să isi coordoneze tot mai bine miscarile, e interesat de tot ce il inconjoară, adoră să petreacă timp de calitate cu mami și tati si este tot mai fascinat de mânuțe.

→ Iată cum se dezvoltă creierul unui bebelus de 4 luni, cum este stimulat de masaj dar și despre regresia de somn și despre ce mănancă un bebe de 4 luni. 

veti citi:

Dezvoltarea creierului bebelusului
Masajul si atingerile bebelusului
Bebelusul de 4 luni: dezvoltarea in fiecare saptamana
Parintele este primul lui profesor al copilului
Regresia de somn de la 4 luni
Un soricel de biblioteca
De-a rostogolu'
Apar dintisorii
Despre bebelusul la 4 luni, citeste si
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Dezvoltarea creierului bebelusului

Datorita tehnologiei moderne, putem sti mai multe despre dezvoltarea creierului, decat pana mai recent. Cercetari recente au confirmat ceea ce parintii intuiaiu deja: trairile bebelusilor sunt revelatoare in formarea unei idei despre cum gandesc si invata copiii.

Cand iti tii copilul in brate pentru prima oara, creierul lui are deja 100 de miliarde de celule. In dezvoltare, aceste celule vor fi conectate la o retea. Iar la aniversarea a 3 anisori, creierul lui are formate aproape 1000 de trilioane de legaturi. Cum se formeaza aceste legaturi depinde de copil: interesele, descoperirile acestuia, viziunea prin care el priveste lumea. Citeste acest articol fascinat: Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea

► Cat mananca un bebelus de 4 luni - vezi aici informatii complete: Iată cat mănancă bebelușul de 4 luni

bebelusul la 4 luni

Masajul si atingerile bebelusului

Atingerea este un excelent mod de a ajuta dezvoltarea copilului si afectiunea de care are nevoie. Alinandu-va copilul cand este suparat sau mangaindu-i capsorul in timp ce-l adormiti, va fi de foarte mare ajutor in eliberarea unor hormoni importanti pentru dezvoltarea copilului. Numeroase studii au aratat ca acei copii care sunt mangaiati in mod frecvent, castiga in greutate mai repede iar somnul le este mai adanc si mai odihnitor.

Cortizolul, hormonul stresului care inhiba cresterea, este produs in cantitati mai mici la acei copii care sunt masati si mangaiati cu regularitate. Daca veti obisnui copilul cu aceste mangaieri si-l veti masa, veti fi surprinsi intr-o buna zi de manutele lui mici care vor incerca sa va maseze umerii, dupa o zi obositoare. Iar aceasta poate fi inceputul unei frumoase traditii in familia dvs.. :) 

Citeste Momente de rasfat pentru bebelusul tau sau de ce bebe are nevoie de un spa

Bebelusul de 4 luni: dezvoltarea in fiecare saptamana:

Bebe zambeste mult in aceasta luna - si atat mami cat si tati (mai odihnit desigur) se bucura de acest lucru...

Intrand in luna 4-a, bebe a intrat in faza considerata varsta de aur a bebelusiei. Este tot mai sociabil si interesat de companie, gangureste si e interesat de primele activitati intelectuale... studiul jucariilor care zornaie, chitaie, scartie...si desigur primele carti moi si foarte foarte colorate...

Bebelusul la 15 saptamani

Bebelusul la  4 luni si o saptamana | 15 saptamani

In ciuda existentei sale extrem de scurte (totusi!) memoria bebelusului in aceasta perioada functioneaza din plin. Desi nu tine minte fiecare eveniment al zilei sau pe fiecare din zecile de prietene care vin sa-l vada, el tine minte foarte bine cine sunt cei care au grija de el in fiecare zi precum si detalii din mediul care-l incojoara. Citeste pe lag totul despre bebelusul in saptamana 15 de viata.

 
Bebelusul la 15 saptamani

Bebelusul la  4 luni si 2 saptamani | 16 saptamani

Desi vede inca de la nastere, doar in jurul saptamanii a 16-a isi descopera manutele si si le urmareste cu pasiune. Tine-i-le ocupate; da-i jucarii viu colorate si care fac zgomot, nu se va plictisi! Daca ii iei jucaria din mana, copilul plange si tipa; incepe sa inteleaga ce se intampla in jurul lui si, atunci cand ceva ii displace, nu are la indemana decat o gama limitata de mijloace  Citeste pe lag totul despre bebelusul in saptamana 16 de viata.

 
Bebelusul la 15 saptamani

Bebelusul la  4 luni si 3 saptamani | 17 saptamani

La aceasta varsta, isi da seama de diferentele dintre o imagine verticala si cea orizontala, precum si de diferentele legate de numarul de elemente dintr-o fotografie. In saptamana aceasta, bebelusul interactioneaza activ cu lumea din jurul sau. Intinde cu usurinta mana inspre oameni si lucruri. Ii face o placere deosebita sa interactioneze atat cu cei cu care este obisnuit, cat si cu oameni straini. Citeste pe lag totul despre bebelusul in saptamana 17 de viata.

 
Bebelusul la 15 saptamani

Bebelusul la  4 luni si 4 saptamani | 18 saptamani

18 saptamani! Primul majorat. Pana la cel de 18 ani, mai am inca mult laptic de baut. Deocamdata, stiu sa stau in fundulet! Pe zi ce trece, copilul devine tot mai puternic. Pana la sfarsitul saptamanii a optsprezecea de viata, unii copii pot sta nesprijiniti pentru o perioada limitata de timp. Daca bebelusul tau nu sta inca, nu-ti fa griji, va sta in curand. Pune-i perne in ambele parti sa-l sprijini; pozitia ii va antrena muschii. Citeste pe lag totul despre bebelusul in saptamana 18 de viata.

 
Bebelusul la 15 saptamani

Bebelusul la  4 luni si 5 saptamani | 19 saptamani

Copilul tau este tot mai puternic si doarme din ce in ce mai putin. La aceasta varsta, somnul de zi este in mai putine reprize si se poate scurta. Nu este foarte important cand dorm bebelusii (desi suntem convinsi ca ai prefera sa doarma in timpul noptii) ci ca programul lor de somn insumeaza intre 11 si 14 ore pe zi. Bebelusul este la varsta la care isi descopera picioarele! Unii stau in picioare daca se tin de mainile tale. De asemenea, se pot ridica in picioare daca se sprijina de masuta de cafea sau de canapea. Aceste exercitii ii intaresc musculatura picioarelor si ii vor permite, peste cateva luni, sa faca primii Citeste pe lag totul despre bebelusul in saptamana 19 de viata.

 

 Parintele este primul lui profesor al copilului

Observati luna aceasta cum va priveste copilul. Studiindu-va fata, ochii, expresiile fetei, copilul invata din ce in ce mai multe. Cand zdrangane o jucarioara legaturile neurale sunt bine formate. Incredibil, dar aceste legaturi sunt cele care-l vor ajuta intr-o zi sa loveasca mingea, sa rezolve o problema de aritmetica sau sa foloseasca un instrument. Citeste Ce se intampla in mintea unui bebelus?

Uneori parintii sunt atat de incantati de capacitatile copilului lor, incat incearca sa incurajeze joaca si actiunile lui. Este de inteles aceasta incantare-este pur si simplu uimitor cat de multe poate face un bebelus de doar 4 luni. Urmariti-va copilul si aflati care sunt activitatile care-l atrag cel mai mult. Ajutati-l in actiunile lui: imitati-l sau pur si simplu sustineti-l atunci cand e nevoie.Prin sprijinirea intereselor copilului dvs. ii aratati acestuia respect pentru dezvoltarea sa ca individ.

Citeste Activitati de joaca pentru bebelusul de 4 luni

Regresia de somn de la 4 luni

Regresia de somn de la 4 luni este de departe cea mai frecventă dintre toate regresiile somnului la bebelusi. Cele mai frecvente regresii ale somnului apar la 4 luni, 8 luni și 18 luni.

Iata in continuare 10 sfaturi de la mamici si de la un consultant certificat în somn care te vor ajuta să supraviețuiești regresiei de somn de la 4 luni. Deci, fără alte detalii, iată ghidul tău pentru supraviețuirea regresiei de somn de la 4 luni.

Un soricel de biblioteca

Un copil nu este niciodata prea tanar pentru a aprecia o carte buna. Felul lui de a se bucura de o carte la aceasta varsta poate fi acela de a-i atinge copertile groase, de a incerca sa schimbe paginile, de a va privi in timp ce-i cititi sau chiar gustand din ea. Interesul lui pentru carti la aceasta varsta poate parea putin infatuat, dar chiar si cateva secunde petrecute in fata unei carti ii pot face o impresie. Cititi-i cu voce inceata sau cantati-i cantecele din carti - acestea ii vor trezi interesul. Alegeti carti cu povestioare scurte si cu paginile groase. Nu peste foarte mult timp va incepe sa fie interesat de sunetele auzite in timp ce-i cititi si va lua chiar el o carte rugandu-va sa-i cititi din ea.

De-a rostogolu'

In jurul varstei de 4 luni, copiii pot incepe sa se rostogolesca. Unii parinti se ingrijoreaza si se intreaba cand este varsta la care copilul lor trebuie sa se rasuceasca de pe spate pe burta si invers. Unele studii au adus in discutie o eventuala legatura intre dormitul pe spate si intarzierea etapei in care copiii se rasucesc de pe spate pe burta. Bineinteles,cel mai important lucru ramane totusi prevenirea mortii subite.

Puteti sa va asezati insa copilul pe burta pentru cateva minute in timpul jocului. Aceasta il va ajuta sa-si dezvolte muschii. Forma mai bombata a abdomenului ii va da posibilitatea sa se legene dintr-o parte in alta si apoi sa se rasuceasca. Aceasta noua miscare il poate speria pe micuta sau,din contra, ii poate procura o placere imensa. Il puteti ajuta pe cel mic sa se rasuceasca asezandu-l zilnic pe burtica si aratandu-i o jucarioara. Atunci cand va incerca sa o prinda cu manutele, trageti-o putin pe deasupra capului copilului. Acesta va incerca sa o urmareasca cu privirea si cu manutele,si astfel se va rostogoli de pe burtica pe spate.

Apar dintisorii

Primii dintisori, asa-numiti "de lapte", pot sa intarzie de acum incolo inca cateva luni bune. Pentru unii copii insa, varsta de 4 luni poate coincide cu aparitia primului dintisor.Ereditatea este un factor important, asa ca faceti investigatii si aflati la ce varsta v-au aparut dvs. sau sotului dvs. primul dinte.

 Cititi Apar dintii bebelusului

Unii copii se confrunta cu multe dureri pana la iesirea dintelui, altii insa se trezesc intr-o buna zi, cu un dintisor aparut de nicaieri. Neplacerile care insotesc aparitia dintilor variaza de la un copil la altul:
 

Umflatura Daca priviti atent, puteti vedea semnele inflamatiei: mici ridicaturi pe gingia copilului sau niste zone albicioase, chiar pe locul unde va erupe dintele

Salivatia abundenta: Un alte efect al inflamatiei locale este hipersalivatia, adica se produce mult mai multa saliva decat de obicei. E neplacut si neingienic, iar daca tricoul ud nu e schimbat la timp, pielea de pe pieptul sugarului se poate irita.

Guma de mestecat: Bebelusul este tentat sa roada tot. Isi freaca gingiile intre ele si ar dori foarte mult un obiect pe care sa-si descarce furia. Inelul de guma sau umplut cu un lichid poate masa gingia si alina durerea.

Obrazul rosu: Temperatura copilului creste moderat in perioada eruptiei dentare. Obrajii se coloreaza. Nu uitati insa ca orice febra mai mare de 38 de grade C trebuie semnalata medicului. Este posibil ca ea sa fie produsa de alta afectiune.

Urechea sensibila: Inervatia urechilor si a obrajilor este influentata de inflamatia din zona. Bebelusul isi freaca urechile. Masajul usor poate alina suferinta. Atentie: daca la presiunea usoara aplicata pe ureche, copilul tipa puternic sau plange, e posibil sa aiba otita si trebuie chemat medicul. Inervatia urechilor si a obrajilor este influentata de inflamatia din zona. Bebelusul isi freaca urechile. Masajul usor poate alina suferinta. Atentie: daca la presiunea usoara aplicata pe ureche, copilul tipa puternic sau plange, e posibil sa aiba otita si trebuie chemat medicul.

Nasul: Cand incepe sa-i curga nasul, dar lichidul e transparent este clar ca nu e cazul sa va ganditi imediat la o raceala. Acesta ar putea fi primul semn ca ies dintii.

Refuzul sanului/biberonului sau a altui aliment. De asemenea este posibil ca febra ce apare sa fie insotita de diaree.

Daca aveti intrebari sau sunteti ingrijorata in aceasta perioada, cereti sfatul medicului pediatru.

Desprecopii.com considera ca fiecare copil e unic. Chiar daca copilul dumneavoastra trece prin etapele de dezvoltare mai repede sau mai incet, el trebuie sa-si urmeze calea lui de dezvoltare. Semnele care despart aceste perioade sunt uneori neclare si nu trebuie sa va ingrijorati daca unul din semne apare mai tarziu sau mai devreme decat va asteptati.

Despre bebelusul la 4 luni, citeste si

Regresia de somn a bebelușului de 4 luni: 10 sfaturi pentru mămici obosite

La 4 luni, bebe e pregatit pentru un animalut de plus pentru imbratisari. Iata 6 reguli de siguranta de respectat.
 

  Continuam deci si mergem la Luna a 5-a din viata unui bebelus. 

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului 
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Silvia
    Silviatrimis la 17/5/2022

    Luna nu are 4 saptamani, un copil la 17 saptamani are 4 luni. Varsta copilului se ia in considerare incepand cu data nasterii si se calculeaza zilele tinand cont exclusiv de ea nu de numarul de saptamani trecute de la nastere. Multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII