Inseminarea intrauterina sau inseminare artificiala
Despre Inseminarea Intrauterina (sau Inseminarea Articiala sau IUI) veti citi:

Ce este Inseminarea Intrauterina (Inseminarea Artificiala)
Cine trebuie sa faca Inseminare Artificiala?
Cand este recomandata fertilizarea in vitro?
Folosirea spermei unui donator pentru Inseminarea Intrauterina (Inseminare Artificiala)
Cum se face Inseminarea Artificiala
Care sunt beneficiile Inseminarii intrauterine?
Complicatii posibile in cadrul Inseminarii Artificiale
Care sunt sursele de informatii credibile?
 Grupuri de suport in cazul Inseminarii Intrauterine pe cel mai mare forum al aspirantelor la rolul de mamica.

Ce este Inseminarea Intrauterina? (IUI)

Inseminarea intrauterina, numita si inseminare artificiala, inseamna plasarea a milioane de spermatozoizi direct in uter in perioada de maxima fertilitate a femeii, imediat inainte si in timpul ovulatiei.

Spermatozoizii sunt in prealabil  spalati si alesi cu solutii speciale, apoi concentratia lor in lichidul seminal este marita pentru a mari astfel numarul spermatozoizilor care ajung in trompele falopiene, in care se produce fertilizarea. Astfel, sansele de conceptie sunt mai mari.
Inseminarea artificiala poate fi efectuata cu ajutorul sau in lipsa medicamentelor pentru fertilitate administrate femeii. Cand sunt administrate astfel de medicamente, terapia este numita Hiperstimulare Ovariana Controlata. Inseminarea artificiala insotita de hiperstimulare ovariana controlata au in general sanse mai mari de a obtine sarcina.


Asa are loc inseminarea intrauterina

Cine trebuie sa faca inseminare artificiala?

Printre persoanele care beneficiaza de insemninarea artificiala se numara:

- Cuplurile a caror infertilitate nu are cauze cunoscute
- Femeile cu tulburari de ovulatie, al caror organism raspunde bine la medicamentele pentru fertilitate
- Femeile cu forme usoare de endometrioza
- Femeile care folosesc sperma unui donator.

Cititi: Sarcina intre 20-30 de ani, Sarcina intre 30-40 de ani , Sarcina intre 40-50 de ani

Cand este recomandata fertilizarea in vitro?

Femeilor care au trompele falopiene blocate sau grav deteriorate
Femeilor care au probleme structurale ale uterului
Femeilor care nu ovuleaza
Barbatilor care au un numar mic de spermatozoizi in lichidul seminal, spermatozoizii au morfologie slaba si/sau au o motilitate redusa.

Folosirea spermei unui donator pentru inseminarea artificiala

Daca pacienta nu are partener care sa furnizeze sperma, este posibila inseminarea cu sperma unui donator.
Ca un exemplu de procedura pentru alte tari decat Romania, Societatea Americana de Medicina Reproductiva ofera sfaturi pentru folosirea spermei donatorului.

Pozitia acestei organizatii este ca in prezent, folosirea spermei proaspete pentru inseminarea cu donator nu este garantata. Toate specimenele congelate trebuie tinute in carantina timp de 180 de zile, iar donatorul ar trebui testat din nou si depistat HIV seronegativ inainte ca specimenul sa fie folosit. Aceste reguli ofera siguranta pacientilor care trec prin inseminarea artificiala.

Cum se face inseminarea artificiala

In cazul femeii:

  • Pot fi folosite sau nu medicamente de fertilitate pentru a stimula ovulatia a mai mult de un ovocit (ovul)
  • Este monitorizata ovulatia folosind o combinatie de teste efectuate la domiciliu (teste de ovulatie la domiciliu, masurarea temperaturii bazale) si teste clinice (ecografie, teste de sange).
  • Este monitorizata pentru detectarea efectelor clinice sau a eventualelor efecte adverse ale medicamentelor de fertilitate
  • Ii este administrata o injectie cu hormoni (gonadotropina corionica umana - human chorionic gonadotropin sau hCG) pentru a stimula ovulatia la timp.

Rolul barbatului este de a furniza o mostra de sperma in dimineata ovulatiei. Mostra de sperma este pregatita si apoi introdusa prin cervix in uter prin intermediul unui cateter fin. Procedura se desfasoara in clinica si este relativ nedureroasa. Nu este necesara anestezia generala.

Care sunt beneficiile Inseminarii intrauterine?

1.Anumite femei nu au ovulatie sau ovuleaza rar. Prin stimulare ovariana se creste sansa de producere a unuia sau mai multor ovocite in luna respectiva. Cu stimulare ovariana in IUI, mai multe ovocite (la inseminare nu se doresc mai mult de 2-3 ovocite) pot intilni spermatozoizii si poate aparea fertilizarea si o sarcina.

2. La unele femei se elibereaza cate un ovocit in fiecare luna dar din anumite motive oul nu poate intalni sperma. Cu IUI sperma se introduce direct in cavitatea uterina si bypaseaza vaginul si colul uterin. IUI creste numarul de spermatozoizi motili, de calitate, care ajung in uter si la trompele uterine, ducand la cresterea sansei de fertilizare naturala si de sarcina.

3.La anumiti barbati sperma contine un numar de spermatozoizi usor sub numarul optim sau acestia au o motilitate scazuta, de aceea spermatozoizii nu ajung sa fecundeze ovulul. In laborator se prepara sperma si se insemineaza partenera cu cea mai motila sperma. Aceasta sperma motila care se insemineaza este plasata direct in uter, trecand de vagin si col uterin. IUI creste numarul de spermatozoizi motili care ajung la trompele uterine. Daca sperma este foarte slaba si ca numar si ca motilitate sau are un procent mare de spermatozoizi morfologic anormali se efectueaza Fertilizare InVitro sau ICSI

4.Inseminarea Intrauterina, ca procedura de stimulare, necesita o stimulare cu o doza mica de medicamente si cu numar mai mic de monitorizari ovariene decat fertilizarea in vitro sau alte proceduri de reproducere umana asistata. De aceea IUI este mai putin complicata si necesita putin timp petrecut in clinica la care se face inseminarea.

Complicatii posibile in cadrul inseminarii artificiale

Desi complicatiile inseminarii intrauterine sunt rare, ele includ infectiile, crampele uterine si rareori, transmiterea bolilor venerice din mostra de sperma. De asemenea, medicamentele de fertilitate au potentiale efecte secundare, ca sindromul hiperstimularii ovariene si sarcinile multiple.

Daca in urma a trei inseminari uterine nu apare o sarcina, specialistii pot recomanda terapii reproductive mai avansate ca fertilizarea in vitro.

Rata de succes a inseminarii intrauterine depinde foarte mult de cauza infertilitatii si de varsta femeii. Daca numarul spermatozoizilor si calitatea lor sunt optime, iar trompele ei falopiene sunt in buna stare de sanatate, rata de conceptie dupa inseminare insotita de hiperstimulare ovariana controlata poate varia de la 5 la 15 procente la ciclu.

Care sunt sursele de informatii credibile?

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti in timpul testelor si tratamentelor pentru fertilitate. Este important sa stiti ca pe acest drum insa nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

Sinteti pregatiti? Numai dumneavoastra puteti decide!

 Grupuri  de suport in cazul Inseminarii Intrauterine pe cel mai mare forum al aspirantelor la rolul de mamica (atentie sunt peste 82 de capitole !!)

INSEMINARE 82 

Capitolul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

autor: Desprecopii.com , Redactor: Daniela Slavu, Toate drepturile rezervate (c) 2009,
Referinte:
Journal of Genetic Counseling 2009 si Britisn Medical Journal 2009.

 Forum recomandat

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Despre Conceperea unui copil sanatos: