Fertilitatea unei femei si conceperea unui copil sau despre arta gasirii timpului PERFECT

Fertilitatea unei femei si conceperea unui copil sau despre arta gasirii timpului perfect

Fertilitatea unei femei si conceperea unui copil sau despre arta gasirii timpului PERFECT

A folosi fertilitatea pentru a concepe un copil este o artă. A incerca sa concepi un copil facand dragoste in mod intamplator poate fi foarte distractiv, dar sansa de a aduce pe lume a unui copilas creste daca stii sa-ti alegi momentul potrivit.

In multe situatii sincronizarea este totul. Pentru a da un exemplu, daca-ti petreci ceva timp uitandu-te la stele, vei vedea probabil o stea cazatoare. Evident, daca se intampla sa te uiti la stele mai mult timp, ai multe sanse sa vezi ceva spectacular. In mod similar, a incerca sa concepi un copil facand dragoste intamplator poate fi foarte distractiv - dar sansa ta de a aduce pe lume o noua fiinta creste daca stii cand sa alegi momentul potrivit al fertilitatii tale.

- despre arta de a-ti cunoaste fertilitatea, veti citi:
Nu cumva ai nevoie de informatii despre fertilitate?
Cum functioneaza ovulatia
De ce functioneaza ovulatia
Fecundarea ovulului
Urmarirea modificarii consistentei mucusului cervical
Urmarirea temperaturii bazale
Metoda simpto-termala
SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!
Tot despre conceperea unui copil, merita sa citesti si:
Planificarea unui copil
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

Care este sansa de a face un copil? Totul este despre alegerea timpului perfect

Evident, daca se intampla sa te uiti la stele mai mult timp, ai multe sanse sa vezi ceva spectacular. In mod similar, a incerca sa concepi un copil facand dragoste intamplator poate fi foarte distractiv - dar sansa ta de a aduce pe lume o noua fiinta creste daca stii cand sa alegi momentul potrivit.

Nu cumva ai nevoie de informatii despre fertilitate?

Daca tu si partenerul tau ati incercat sa concepeti un copil dar deocamdata nu ati reusit acest lucru, probabil ca aveti nevoie de informatii in ceea ce priveste fertilitatea si precizia amandurora. In primul rand trebuie sa intelegeti care este cheia fertilitatii femeiesti: ciclul menstrual.
Ca sa va mariti sansele in atingerea starii de graviditate, trebuie sa urmati acest ciclu cu multa grija. O privire atenta va va dezvalui incredibila, miraculoasa lui functionare.

Ciclul menstrual incepe in fiecare luna in prima zi a menstruatiei si in general, dureaza 28 de zile. Ovulatia  are loc in general in jurul celei de-a 14-a zi a acestui ciclu. Este foarte important de amintit ca multe femei au un ciclu menstrual foarte diferit de cel tipic.

 Cititi: Ovulatia si calculul ovulatiei

Cum functioneaza ovulatia:

Ovulatia este esenta fertilitatii unei femei . Deci, ea trebuie urmarita de un cuplu pentru a-si mari sansele in a concepe un copil. In mod normal, ovulatia are loc o data pe luna. Mii de oua, care exista din momentul nasterii femeii, sunt depozitate in ovare.

Un ovul este eliberat din unul din ovare, acesta parcurgand apoi tubul falopian (legatura dintre ovar si uter) si in cele din urma va ajunge in uter. In timp ce ovulul creste in ovar, mucoasa uterina incepe sa se ingroase astfel incat sa poata hrani un posibil embrion.

Fecundarea are loc atunci cand sperma reuseste sa treaca dincolo de bariere groasa a celulei ovulului. Acest lucru se intampla in general atunci cand ovulul se afla in tubul falopian. Odata ajuns in uter, ovulul se va fixa pe peretele acestuia. Graviditatea a fost atinsa.

 Daca ovulul nu a fost fertilizat de sperma, endometrul (mucoasa care "captuseste" uterul) se desprinde, se produce eliminarea ovulului, creandu-se astfel un mediu curat pentru urmatorul ciclu menstrual. Acest proces corespunde perioadei menstruatiei.

♦ Citeste si Vrei să faci un bebe? Iată semne că ai putea fi super fertilă

Ad-Extra3:

De ce functioneaza ovulatia

Cei care controleaza ciclul menstrual sunt hormonii. Hipotalamusul din creier controleaza producerea hormonilor secretati de glanda pituitara. Doi dintre hormonii care actioneaza in ovare sunt numiti hormon de stimulare foliculara (FSH) si hormonul luteinizing (LH). FSH stimuleaza foliculii din ovare. Acesti foliculi ajunsi la maturitate produc estrogen. Nivelul de LH este responsabil cu maturizarea ovulului si cu ovulatia insasi. In timpul ovulatiei, ovarele secreta estrogenul si progesteronul .

Intregul proces de maturizare a ovulului, ovulatia, si menstruatia sunt subiecte tratate in multe carti. O intelegere completa a functionarii acestui ciclu menstrual va ajuta sa intelegeti cum sa va conduceti cat mai precis fertilitatea.

Citeste si Calculatorul de ovulatie - cand si cum se utilizează si cand nu este acurat

semne ovulatie

8 semne ale ovulatiei

Ovulatia este acel miracol feminin care se intampla in fiecare luna, la femeile care nu au ajuns inca la menopauza. In fiecare luna, un ou (ovul) se maturizeaza in interiorul ovarelor tale si apoi se deplaseaza in tubul falopian, spre uter. Pentru a avea sansa unei sarcini, trebuie sa activitate sexuala in perioda 1-2 zile inainte de ovulatie si pana la 24 de ore dupa aceasta. Celulele spermei, spermatozoizii pot trai pana la 2-3 zile dar un ovul traieste doar 24 de ore dupa ovulatie - daca desigur, nu se intampla fertilizarea.

Practic, zilele in care se intampla ovulatia, marcheaza semnalul cand femeia poate procrea - cu ajutorul desigur - al unui spermatozoid viteaz. Iata 8 semnale ale ovulatiei pe care trebuie sa la stii, daca doresti sa devii mamica.

Fecundarea ovulului

Pentru ca fecundarea sa aiba loc, trebuie ca trei factori sa actioneze simultan: spermatozoidul, ovulul si mucusul cervical. Spermatozoizii sunt in cantitate mare; un barbat produce milioane de spermatozoizi zilnic. Un barbat este "proiectat" pentru a fi fertil. Pe de alta parte, o femeie, este fertila numai cateva zile in timpul ciclului menstrual. Deci o femeie are o perioada de fertilitate mai mica. Asadar, sincronizarea intre spermatozoid si ovul este critica.

In timpul actului sexual, spermatozoizii sunt proiectati in vagin - care este un loc foarte neprimitor pentru acestia. In timp ce ei calatoresc catre uter, trebuie sa treaca prin colul uterin. Cateva zile dupa ovulatie, colul uterin este inchis si protejat de un "mucus" dens. Acest mucus protejeaza uterul impotriva infectiilor si impiedica intrarea spermei.

Imediat dupa ovulatie, totusi, acest mucus devine gros, impermeabil si devine benefic pentru spermatozoizi. Nu numai ca actioneaza ca un lubrifiant perfect pentru vagin dar furnizeaza un mediu prin care spermatozoizii pot circula cu usurinta prin colul uterin catre uter. Inainte de a intra in uter, mucusul "insamanteaza" sperma, hranind celulele astfel ca ele vor fi mai puternice.

Numarul spermatozoizilor scade inainte de intrarea in tubul falopian ; numai cei puternici il vor atinge. Acestia continua sa calatoreasca in sus, prin tubul falopian catre uter, unde se afla ovulul. Odata ce ovulul a fost fecundat, celulele incep imediat sa se divida. Embrionul astfel format se va fixa pe peretele uterului (endometru) unde va fi hranit si protejat.

Urmarirea modificarii consistentei mucusului cervical

Aceste schimbari ale consistentei mucusului sunt in general usor de sesizat de catre o femeie in timpul unei vizite la toaleta. Cateva zile inaintea ovulatiei, vei sesiza prezenta mucusului atunci cand folosesti hartia igienica. In prima faza aceasta secretie vaginala este alba si vascoasa. Poate fi scoasa din vagin cu usurinta utilizand degetul mijlociu. Dupa cateva zile, secretia devine apoasa si mult mai abundenta. Multe femei spun ca acest mucus este foarte alunecos. Este chiar momentul cand ovulatia ar trebui sa se produca.

Pentru cuplurile care au probleme cu conceperea unui copil, este foarte important sa monitorizeze schimbarea consistentei mucusului, mai ales ca unele femei sunt fertile numai cateva ore sau o zi in timpul ciclului menstrual. Schimbarea consistentei acestei secretii trebuie notata pe un calendar special si ciclurile menstruale precedente pot fi utilizate ca un ghid foarte util.

Aceasta metoda a urmaririi consistentei mucusului a fost introdusa in anii '60 si este cotata ca o metoda de urmarire a ovulatiei. Organizatia Mondiala a Sanatatii declara ca a promovat aceasta metoda in cinci tari. Astfel, au estimat ca 91% dintre femeile care au fost instruite in legatura cu aceasta metoda de urmarire a consistentei mucusului pe perioada unui ciclu menstrual au inteles-o bine sau foarte bine.

Urmarirea temperaturii bazale

Imediat dupa ce te trezesti de dimineata, corpul tau este intr-o "stare bazala". Daca iti iei temperatura cu un termometru special zilnic la aceeasi ora, vei obtine informatii cu privire la temperatura bazala a corpului tau. Ca o metoda de urmarire a ovulatiei, schimbarile care se produc cu corpul tau sunt inregistrate intr-un calendar, in scopul prezicerii ovulatiei.

Dar, din nefericire, la prima urmarire a temperaturii bazale in timpul unui ciclu menstrual ,modificarile de temperatura nu-ti spun nimic pana in momentul ovulatiei, cand temperatura va creste. Acest fapt se petrece datorita cresterii nivelului de progesteron. Aceasta crestere de temperatura se va mentine pana la inceperea menstruatiei. Dupa ce inregistrezi temperatura bazala pe parcursul a mai multe cicluri menstruale, te poti folosi de aceste informatii. Numai dupa ceva timp ovulatia poate fi prevestita. Citeste Urmarirea ovulatiei si a zilelor fetile cu ajutorul monitorizarii temperaturii bazale - iata cum se face

Sarcina la diverse varste:

Sarcina intre 20-30 de ani

Sarcina intre 30-40 de ani

Sarcina intre 40-50 de ani

Metoda "Simpto-termala"

Numita in mod frecvent metoda "Simpto-termala", utilizarea ambelor metode (masurarea temperaturii bazale si urmarirea ovulatiei) poate ajuta la identificarea perioadei fertile. De asemenea, sunt si alte simptome pe care unele femei le-au semnalat in timpul ciclului menstrual, si care le-au ajutat sa-si dea seama care zile sunt cele mai fertile.

De exemplu, o durere abdominala usoara (numita mittelschmerz) localizata intr-una din partile regiunii pelviene, poate fi un semnal ca un ovul s-a desprins sau urmeaza sa se desprinda foarte curand.

Inregistrarea intr-o diagrama a modificarii temperaturii bazale si a modificarii consistentei mucusului cervical poate parea descurajant si plictisitor, dar acest lucru iti poate creste sansele de a ramane insarcinata. Va poate ajuta pe tine si pe partenerul tau sa fiti mult mai in tema in ceea ce priveste schimbarile din perioada fertila si va poate afecta dispozitia sau apetitul sexual.

Multe cupluri utilizeaza aceste metode pentru a preveni riscul aparitiei unei noi sarcini odata ce au avut un copil. In final, colaborarea in scopul intelegerii fertilitatii ca un nivel al intimitatii cuplului, poate fi un mod foarte bun care sa va lege mai puternic unul de celalalt si sa va pregateasca pentru a deveni parinti.

Discuta cu ginecologul tau in legatura cu interesul pe care-l ai in a invata despre metodele de control ale fertilitatii mentionate in acest articol. Unii medici au diagrame si termometre bazale si-ti pot explica metodele in detaliu.

Citeste si Cate zile pe luna poti ramane insarcinata. Si care sunt acelea?

SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. ) 

Momentul perfect pentru a deveni parinti: 6 concluzii

Cand e momentul să ai un copil? La 22 de ani? La 36? Imediat dupa facultate? Sa astepti pana capeti promovarea? Pana ai masina? Pana ai casa destul de mare pentru un copil? Ce e mai important? Disponibilitatea de a-ti creste copilul sau destui bani sa-ti permiti orice pentru copilul tau? Daca inca mai stati pe ganduri, dati o raita pe forumul Desprecopii. Veti descoperi ca sarcina poate fi o perioada minunata, ca nasterea este uneori o experienta de-a dreptul mistica, ca puteti supravietui primelor zile cu copilul acasa si ca de pe la doi ani incolo...Sunteti pe un site despre copii. Deci sunteti pe drumul cel bun citeste in continuare aici.

Despre conceperea unui copil sanatos mai cititi

Alimentatia in perioada preconceptiei
Arta de a-ti urmari fertilitatea 
11 Sfaturi pentru a Ramane Insarcinata
Ce analize de laborator ar trebui să faci înainte de a avea un copil?
Acidul Folic
Femeile fumatoare pun in pericol fertilitatea copiilor lor
Alimentatia dinainte de sarcina: cum afecteaza sanatatea viitorului bebelus 

Care sunt sursele de informatii credibile?

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Astepand o Comoara (Asteptand un ingeras in viata noastra !

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
Viitorul tratamentelor de fertilitate
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani 
Stresul si infertilitatea sunt legate 
Infertilitatea de cuplu 
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina 
Despre infertilitate 
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri 
Infertilitatea secundara 
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi 
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului 
Stresul si infertilitatea  

autor: Desprecopii.com , Redactor: Milena Sadova, Referinte British Medical Journal si WebMD -
Toate drepturile rezervate (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 58:

  1. Alina
    Alinatrimis la 7/9/2016

    Buna .în urma cu ceva timp am avut o sarcină extrauterină in urma căreia mi sa extirpat trompa dreapta urmând apoi o sarcină oprită în evoluție.imi doresc frt frt mult un bebe de aceea vreau să știu dak este vreo problema dak iau acid folic în perioada în care încerc să rămân însărcinată?sau trebuie luat cu ceva timp înainte?va rog să răspundeți.multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. Geta
    Getatrimis la 11/11/2015

    Buna ziua. Am si eu o nelămurire, ciclul meu este foarte dereglat si niciodată nu reușesc sa știu cand sunt la ovulatie. Imi doresc foarte mult un bebe.am acea secretie ca albușul de ou de 2 zile si o durere in partea dreapta a ovarului, imi fac teste de ovulatie si imi ies negative aceeași problema am avut-o si luna trecută. Nu știu ce sa mai cred. Ma poate ajuta cineva cu mai multe sfaturi?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Geta
    Getatrimis la 11/11/2015

    Buna ziua. Am si eu o nelămurire, ciclul meu este foarte dereglat si niciodată nu reușesc sa știu cand sunt la ovulatie. Imi doresc foarte mult un bebe.am acea secretie ca albușul de ou de 2 zile si o durere in partea dreapta a ovarului, imi fac teste de ovulatie si imi ies negative aceeași problema am avut-o si luna trecută. Nu știu ce sa mai cred. Ma poate ajuta cineva cu mai multe sfaturi?

    Raspunde la acest comentariu
  4. deni -z
    deni -ztrimis la 3/10/2015

    Buna as vrea sa stiu care sunt zile fertile pt ciclu meu eu am avut ciclu in 16 sept si nu stiu care sunt zile fertile pt ciclu meu as vrea sa raman insarcinata dak ma puteti ajuta

    Raspunde la acest comentariu
  5. Desprecopii.com
    Desprecopii.comtrimis la 3/10/2015

    Dei-z: Acceseaza aceasta pagina: http://www.desprecopii.com/info-id-78-nm-Ovulatia-si-calculul-ovulatiei.htm sau cauta pe pagina de Fertilitate Calculatorul de Ovulatie

    Raspunde la acest comentariu
  6. oana
    oanatrimis la 29/9/2014

    Buna ziua. Am si eu o mica intrebare: este posibil sa raman insarcinata foar daca sotul meu si a dat drumul in mine f putin?? Va rog sa mi spuneti. Am senzatii de voma sunt pbosita iar ieri la atingerea sanilor m au durut. Dar am senzatii de voma aproape des..

    Raspunde la acest comentariu
  7. mariana
    marianatrimis la 22/3/2013

    buna poate m puteti ajuta cu un sfat iau anticonceptionale yasmin si exact inainte k o zi doua sa-mi vn ciclu am facut o infectie urinara si am urmat tratament k ciprofloxacina 7 zile timp in cre nu mi-a venit ciclu dekt o zi si avea o culoare f inchisa maroniu inchis credeti k as putea fi insarcinata?totusi ciclu ar fi trebuit s vn pe 8 9 sau 10 si deja suntem in 18 sunt f speriata ast mes dvs va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  8. geanina
    geaninatrimis la 26/12/2012

    buna seara!am si eu o intrebare.decurand mi-am facut un test de sarcina,de fapt 3si toate m i-ai iesit pozitiv.am fost si la un esco transvaginal sa fiu sigura ca este vb despre o sarcina si mi sa spus ca uterul meu este gol si ca este posibil sa am sarcina extrauterina.ultima menstruatie am avut-o pe 24 noiembrie este posibil ca sarcina sa fie mult prea mica si sa nu se fi vazut???

    Raspunde la acest comentariu
  9. ioana
    ioanatrimis la 10/12/2012

    buna!as avea si eu niste nelamuriri si as vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi.pe 1 octombrie mi-a venit ciclul normal ca intotdeauna,pe 28octombrie la fel doar ca am observat ca in mai putina cantitate ca altadata si in perioada dintre aceste 2 menstruatii m-am patat de vreo cateva ori o culoare cam rosiatica,asa ca am mers la medic mi-am facut analizele si mi s-a spus ca sunt doar niste dereglari hormonale.in luna noiembrie nu am avut menstruatie doar pe 28 noiembrie 2 picuri atat nimic mai mult si pe urma in cateva zile uneori cand urinam observam f putin,de patat ma patez din cand in cand uneori o culoare maronie,uneori de culoare rosiatica si am fost din nou la medic...iar analize,eco vaginale...totul e ok si nu am de ce sa-mi fac griji doar ca acum as vrea sa raman insarcinata si mi-au dat si acid folic si nelamuririle mele cele mai mari sunt ca nu stiu daca aceste dereglari ma pot afecta sa raman cat mai repede insarcinata plus ca nu pot sa-mi calculez cu aproximatie zilele de fertilitate.Ce ar trebui sa fac?Ce ma sfatuiti?

    Raspunde la acest comentariu
  10. tatiana
    tatianatrimis la 5/9/2012

    anisoara poti sa dai analize la hormoni si o sa vezi care-i buba

    Raspunde la acest comentariu
  11. florentina23
    florentina23trimis la 20/6/2012

    buna am si eu o problema sper sa ma ajutati timp de 3 luni miam urmarit cm si vreau sa va spun ca prima luna a fost pe data de 10 iar cm a durat 28 zile a doua tot pe 10 si a durat tot cm 28 zile iar a treia pe 8 care a durat cm 32 de zile nu mai inteleg daca am ciclu regulat sau nu si cand am perioada fertila incerc de 5 luni sa raman gravida si nimic am inceput de 1 saptamana sa iau acid folic cica ajuta sa ramai mai repede va rog sa ma ajutati

    Raspunde la acest comentariu
  12. andreea186
    andreea186trimis la 20/2/2012

    eu am o relatie cu o persoana de 3 ani si avem contact normal dar nu am reusit sa raman insarcinata deloc in 3 ani. astept un raspuns ce pot sa fac. va multiumesc mult

    Raspunde la acest comentariu
  13. IACOB RAMONA
    IACOB RAMONAtrimis la 14/2/2012

    buna ziua am o mare rugaminte la dv.de 3 luni incerc sa raman insarcinata am 34 de ani si nu am copii ,am avut o problema acum 1 an si jumatate am pierdut o sarcina cand aveam 6 luni si in urma cu 4 ani am mai suferit o interventie chirurgicala cu o sarcina extrauterina.va rog sin suflet sa-mi dati si mie un sfat ce ar trebuie sa fac pt a ramane insarcinata si a duce sarcina pana la capat.va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns.

    Raspunde la acest comentariu
  14. iuliana
    iulianatrimis la 13/2/2012

    buna ...eu am lasat pilule in iunie 2011 si vreau sa raman gravida .dar pana in momentul de fatza nu am ramas ..cum sa procedez ca sa raman gravida ..va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  15. ana
    anatrimis la 2/2/2012

    buna,sunt foarte dezamagita de mine pentru ca nu pot avea un copil.as vrea sa ram insarcinata si nu stiu de ce nu pot sa raman.am contact sexual,va rog foarte mult ma puteti ajuta

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII