Vaccinurile sau Imunizarile copilului

Ce trebuie sa stii despre VACCINARE

De ce are nevoie copilul meu de atatea vaccinari?

Imediat dupa nastere copiii sunt protejati fata de multe boli infectioase datorita anticorpilor pe care ii au in sange, primiti in viata intrauterina, de la mama. Cantitatea acestor anticorpi se diminueaza in timp si copilul devine vulnerabil la boala. Vaccinarea determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame. Injectia este lucrul care ii sperie foarte tare pe parinti. Dar daca stii ce trebuie sa faci dupa vaccinare, vei putea sa-i diminuezi durerea.

Cum actioneaza vaccinurile?

Vaccinurile sunt facute din bacterii sau virusi care determina bolile respective, dar cu actiune diminuata sau chiar morti. Atunci cand acesti virusi sau aceste bacterii modificate sunt injectate in corpul copilului, sistemul imunitar actioneaza in sensul stimularii organismului in a produce anticorpi.

Odata produsi, acesti anticorpi ramani activi in corpul copilului tau si sunt gata de actiune daca apare pericolul unei boli reale.

De exemplu, daca in zona apare virusul tusei convulsive (cineva il aduce din alta tara), copilul tau nu se va imbolnavi sau va face o forma mult mai usoara a bolii comparativ cu un copil nevaccinat.

Una din mamele al carei copil a avut una din bolile respective scrie pe forumul Desprecopii.com : “Copilul meu a petrecut 8 zile in spital cu oxigen, I s-a monitorizat imima, perfuzii, etc. Intrebandu-te daca toate acestea ar fi putut fi evitate prin vaccinare, vei realiza de ce vaccinarile sunt atat de importante”.

Bolile copilului

Important:

Problemele legate de vaccinarile copiilor:

Majoritatea vaccinurilor se administreaza prin injectare. In plus pentru a obtine protectia dorita aproape toate vaccinurile injectate trebuiesc administrate repetat. Cei mai multi copii nu au nici o problema dupa ce sunt vaccinati. Inainte de administrarea vaccinului medicul va verifica starea de sanatate a copilului si tot istoricul imunizarilor anterioare.

Atentie:  COPILUL TREBUIE SA FIE PERFECT SANATOS! Daca copilul este bolnav, vaccinarea trebuie amanata.

Uneori, dupa administrarea unui vaccin copiii sunt mai agitati, au putina febra sau o rosata a pielii in jurul locului unde s-a injectat vaccinul. Nu aveti nici un motiv de ingrijorare atat timp cat copilul nu pare bolnav.

In primele 24 de ore dupa administrarea vaccinului DTP este bine sa dati copilului cate o doza pediatrica de paracetamol la fiecare 4 ore, mai ales dupa prima administrare a acestui vaccin. Dupa fiecare administrare de vaccin puneti intrebarile necesare pentru a nu va face griji inutile in cazul reactiilor normale dupa vaccin dar si pentru a sti cum sa actionati in orice situatie deosebita.

Schema vaccinurilor obligatorii si gratuite in ROMANIA (2007)

Varsta

Vaccin

Descrierea vaccinului

0-7 zile

BCG – maternitate

Vaccinare impotriva tuberculozei (vaccinarea se face in maternitate)

 

HB#1 – maternitate

Vaccinare impotriva hepatitei B (in maternitate)

2 luni

DTP-VP (oral, intramuscular) + BH#2

Vaccinare antihepatica B, vaccinare antipoliomelitica, vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis

4 luni

Dtp – vp (oral, intramuscular)

Vacciare antipoliomelitica, vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis

6 luni

DTP +VP + HB#3

Vaccinare antihepatica B, vacciare antipoliomelitica, antitetanica / antipertusis

12 luni

AR (se poate opta doar pentru ROR la 12 luni)

Vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis si vaccinare antipoliomelitica

12 luni

R1 DTP + R1 VP (rapel 1) ROR (Priorix)

Vaccinare antirujeolica

30-5 luni

R2 DTP (rapel 2)

Vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis

7 ani

DT - AR

Vaccinare antirujeolica, antidifterica, antitetanica

9 ani

VPOT (oral trivalent)

Vaccinare antipoliomelitica, vaccinare antihepatita B

14 ani

DT - BCG

Vaccinare antituberculoasa si antidifterica / antitetanica

Despre bolile severe ce pot sa apara daca nu respecti calendarul imunizarilor:

Difteria:

Difteria este o boala infectioasa severa, in care se poate forma o membrana in portiunea posterioara a nasului si gatului, impiedicand astfel respiratia. Se poate preveni prin vaccinarea DTP.

Rujeola:

Rujeola este o boala potential severa. Ea poate determina febra mare si complicatii de tipul infectiei la nivelul ochiului si al urechii medii, surditate, crup, pneumonie si mult mai rar, complicatii la nivelul creierului. Se poate preveni prin vaccinare VVR.

Tusea convulsiva:

Este o infectie bacteriana periculoasa, mai ales la sugari. Tusea are un aspect particular – copilul are crize de tuse “latratoare” care se termina printr-un “horcait”. Acest “horcait” inspirator poate fi in;ocuit printr-un stop al respiratiei. Complicatiile include convulsii, pneumonie, infectie otica, hernii si uneori complicatii cerebrale. Se poate preveni prin vaccinare DTP.

Tetanosul:

Tetanosul este o infectie care poate duce la deces. Ea apare atunci cand o rana (chiar superficiala) este contaminata cu pamant continand spori de tetanos. Afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii). Este foarte important sa preveniti boala prin vaccinare si revaccinare periodica. Se poate preveni prin vaccinare DTP.

Poliomielita:

Este o boala virala care afecteaza sistemul nervos central. Poate determina paralizii ale membrelor, si uneori paralizii extensive, cuprinzand muschii respiratori, meningita si chiar moartea.Protectia impotriva acestei boli este esentiala. Se poate preveni prin vaccinare anti-polio VPO.

Vaccinuri optionale

Vaccinul antirubeolic asigura protectie impotriva rubeoleo. Rubeola este o boala eruptive cunoscuta si sub numele de pojarul german de trei zile.

Vaccinul antivaricelos

Vaccinul antivaricelos asigura protectie impotriva infectiei cu virusul varicelo-zosterian – care produce ca boala primara varicela, o boala eruptiva extrem de contagioasa. Vaccinul contine virus viu, atenuat si face parte din vaccinurile ogligatorii in multe tari.

Vaccinul antiurlian

Vaccinul antiurlian asigura protectie impotriva oreionului/parotidei epidemice. Oreionul este o boala virala produsa de virusul urlian, caracterizata prin largirea dureroasa a parotidelor si a altor glande salivare.  In unele tari dezvoltate exista un vaccine combinat pentru rujeola, rubeola, oreion – si in unele tari face parte din lista vaccinurilor obligatorii.

autor: Desprecopii.com
Articol aprobat de
Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2007

 Comunitate

Forumuri recomandate

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.