Riscurile maternitatii dupa 35 de ani

Riscurile maternitatii dupa 35 de ani

Riscurile maternitatii dupa 35 de ani

In tarile dezvoltate dar si in Romania- in ultimul deceniu, femeile aleg tot mai des sa aduca un copil pe lume dupa varsta de 35 de ani. Cariera, asigurarea unui confort sau pur si simplu alte prioritati, sunt elemente decizive care influenteaza varsta la care ele vor deveni mame. Desigur, a aduce un copil pe lume este o alegere foarte importanta a fiecarei femei/familii. Este insa - sau nu riscant?  Desprecopii.com trece in revista riscurile reale ale maternitatii de dupa 35 de ani.

- despre sarcina dupa 35 de ani, veti citi:
Care sunt riscurile de a avea un copil dupa varsa de 35 de ani?
Riscul Sindromului Down
Riscul pierderii sarcinii
Riscul infertilitatii
Sarcina la diverse varste
La ce varsta fac romancele copii?
Care sunt sursele de informatii credibile?

 

Care sunt riscurile de a avea un copil dupa varsa de 35 de ani?

In general, riscurile de a avea un copil dupa varsta de 35 de ani, au fost pina acum, in publicatii depasite - descrise in general, in termeni exagerati.

De fapt, o serie de studii recente, facute de clinici cu renume in USA si vestul Europei, demonstreaza ca pentru o femeie sanatoasa aceste riscuri sint minime. Ceea ce este factorul cel mai important este sanatatea mamei inainte de a deveni insarcinata. Aceasta este o veste foarte buna pentru ca este un lucru care se poate cel putin tinut sub control.

Si totusi, orice femeie peste 35 care doreste sa devina mama trebuie sa se supuna unor teste medicale.  Doctorul poate face o analiza a istoriei medicale a familiei ale ambilor viitori potentiali parinti si poate eventual identifica pericole care pot afecta sanatatea mamei sau a copilului dorit.

Cu alte cuvinte, femeile dupa 35 de ani sint, in timpul sarcinii, mai des supuse riscului de a dezvolta diabet de sarcina, hipertensiune arteriala sau probleme ale placentei (cind placenta se afla situata foarte jos in uter, acoperind partial sau complet cervixul).

Aceste cazuri necesita monitorizare atenta si pot necesita o dieta speciala din partea mamei, putind eventual avea consecinte serioase pentru sarcina.

 Cititi: Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur si Diabetul de sarcina

Riscul Sindromului Down

O alta problema este aceea ca riscul de a avea un copil cu un defect genetic creste odata cu virsta mamei. De exemplu, riscul sindromului Down creste astfel:

- un copil din 885 afectat - mame de 30 de ani
- un copil din 365 afectat -mame cu virsta de 35 de ani
- un copil din 109 afectat - mame cu varsta de 40 de ani
- un copil din 32 afectat - mame cu varsta de 45 de ani.

Daca sinteti aproape de 40 de ani, va trebui sa luati serios in considerare testarea genetica deoarece riscul defectelor genetice la un eventual copil sint destul de ridicate.  Cititi Verdict: Sindrom Down

Riscul pierderii sarcinii

Deoarece anormalitatile cromozomiale sunt cele mai comune cauze care conduc la pierderea sarcinii, riscul pierderii sarcinii creste de asemeni odata cu varsta. In continuare, majoritatea studiilor dovedesc un grad mai ridicat de nasteri prin cesariana la femeile peste 35 de ani, desi cauzele clare nu sint cunoscute. Cititi: Complicatii ale sarcinii 

Riscul infertilitatii

Cel mai mare obstacol pentru femeile peste 35 de ani il constituie insa fertilitatea.

O femeie ajunge la apogeul feritilatii intre varsta de 20 si 24 de ani. La femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 39, fertilitatea este un sfert din capacitatea maxima. La femeile cu varsta intre 40 si 45, sansa de a deveni insarcinata este cu 95% mai mica decit a unei femei de 20-25 de ani.

Chiar si cu tratamente speciale ca fertilizarea in vitro, femeile au mai multe probleme de procreere odata cu inaintarea in varsta.

Sarcina la diverse varste  

Sarcina intre 20-30 de ani Sarcina intre 20-30 de ani

Sarcina intre 30-40 de ani Sarcina intre 30-40 de ani

Sarcina intre 40-50 de ani Sarcina intre 40-50 de ani


Concluzie

Odata ce ati luat in considerare aceste probleme, va puteti concentra in continuare pe citeva lucruri care usureaza sarcina la orice varsta: ingrijirea prenatala, o alimentatie corespunzatoare, o pregatire emotionala si financiara pentru copilul pe care il veti ingriji in urmatorii 18 ani si chiar dupa aceasta varsta.

In practica intilnesc deseori paciente care au amanat sarcina peste varsta de 35 de ani. Odata ce au ramas insarcinate, majoritatea sint surprinse sa afle ca - datorita starii generale bune de sanatate - nu sint supuse unui risc mai mare de a avea complicatii serioase decit femeile mai tinere si, marea majoritate aduc pe lume copii perfect sanatosi.

La ce varsta fac romancele copii?


În România, ca în toată lumea, de fapt, femeile amână tot mai mult momentul în care să aibă primul copil. Dacă în anii '60, româncele nășteau deja la 20 de ani, acum vârsta medie se apropie de 30 de ani.
40% dintre femeile din România care au până în 30 de ani nu au încă un copil. La oraş, vârsta medie la care femeile fac acest pas a crescut cu 10 ani faţă de cea a părinţilor lor.

În anii '60, cele mai multe dintre femei năşteau primul copil în jurul vârstei de 20 de ani. Acum, însă, ultimele statistici arată că femeile amână acest moment până la 30 de ani sau chiar mai mult.

Cele care au născut după 30 de ani spun că au avut alte priorități.La nivel european, vârsta medie la care femeile nasc primul copil este de 30 de ani. Mai mult, în Canada, una din cinci feme ajunge la vârsta de 40 de ani fără să aiba copii. 

Care sunt sursele de informatii credibile?

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta?i mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

Despre planificarea unui copil merita citit si:


 COMUNITATE,GRUPURI DE SUPORT: 

 Asteptand o comoara in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

autor: Desprecopii.com , Referinte British Medical Journal si WebMD
Articol aprobat de
Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2015  

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

5 comentarii din 26
Trimis de alina bradu

am 41 ani am doi copii baieti mai vreau un copil dar am probleme cu fierea exista vrun risc la nastere

Trimis de Mara Popescu

Am 35 de ani si o fetita, foarte sanatoasa si frumoasa :), de 7 ani.Am divortat acum 4 ani, si impreuna cu prietenul, viitor sot, ne dorim un copil. Problema mea (a noastra) e umatoarea: eu 35 ani, el 40 ani, ce riscuri in privinta copilului exista?

Trimis de Irina Ionescu

Am 42 de ani si doi copii, de 16, respectiv 12 ani. M-am recasatorit si-mi doresc un copil cu actualul sot, insa de un an de cand suntem impreuna, nu am reusit sa raman insarcinata.Precizez ca am un ciclu normal, desi cam de 6+ luni, acesta vine cu cateva zile(4-5) mai devreme in fiecare luna. Ce ma sfatuiti sa fac?

Trimis de Geanina

Am 38 de ani si 32 saptamani de sarcina. Am facut triplu test si mi-a iesit risc crescut pt sindromul down.Am facut amniocenteza si e ok.

Trimis de geta

am 44 ani nu am copii dar imi doresc. momentan urmez tratament cu tamoxifen .cancer la san. vreau sa-l intrerup ptr. a face implantare de ovule .sa raman insarcinata. ce ma sfatuiti? astept raspuns.

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.