Diabetul de sarcină: cauze, simptome și complicații care pot apărea dacă nu este tratat - sfatul medicului

Diabetul de sarcina: cauze, simptome si complicatii care pot aparea daca nu este tratat - sfatul medicului

Diabetul de sarcină: cauze, simptome și complicații care pot apărea dacă nu este tratat - sfatul medicului

Diabetul de sarcină (Diabet gestațional) este un tip de diabet care apare numai în timpul sarcinii. Orice complicatie a sarcinii este îngrijorătoare, însă avem o veste bună: puteți înfrunta diabetul gestațional mâncând alimente sănătoase, făcând mișcare în mod regulat și, dacă este necesar, luând medicamentele recomandate de medic. Grija pe care o aveți de dumneavoastră vă poate asigura o sarcină sănătoasă și un început sănătos în viața bebelușului – iar nivelul glicemiei revine de obicei la normal la scurt timp după naștere.

→ Iată ce trebuie să știi dacă ești însărcinată și ai diabet gestațional: cauze, simptome și complicații care pot apărea dacă nu este tratat - sfatul medicului.

- despre diabetul de sarcina (diabet gestational) veti citi:
Ce este diabetul de sarcina?
Simptome ale diabetului de sarcina
Cauzele diabetului de sarcina
Cand poate apare diabetul de sarcina?
Factori de risc in diabetul de sarcina
Cand trebuie sa mergeti la medic
Teste si diagnosticare in cazul diabetului de sarcina
Complicatii la diabetul de sarcina
Complicatii care pot afecta bebelusul
Complicatii care pot afecta mama
Tratament si medicamente pentru diabetul de sarcina (gestational)
Prevenirea diabetului de sarcina
Sustinere si suport - sfatul de la Desprecopii

Ce este diabetul de sarcina?

Diabetul de sarcina ( i se mai spune si diabet gestational) este un tip de diabet care apare numai in timpul sarcinii. Ca si alte forme de diabet, diabetul gestational afecteaza modul in care corpul foloseste zaharul (glucoza) – principala sursa de combustibil a organismului. Rezultatul poate fi un nivel periculos de mare al zaharului din sange.

Orice complicatie a sarcinii este ingrijoratoare, insa avem o veste buna: puteti infrunta diabetul gestational mancand alimente sanatoase, facand miscare in mod regulat si, daca este necesar, luand medicamentele recomandate de medic. Grija pe care o aveti de dumneavoastra va poate asigura o sarcina sanatoasa si un inceput sanatos in viata bebelusului.

Din fericire, diabetul de sarcina nu va va supara la nesfarsit. Nivelul zaharului din sange de obicei revine la normal curand dupa nastere.

Simptome ale diabetului de sarcina

Rareori, diabetul gestational poate provoca sete excesiva sau urinare mai frecventa. La cele mai multe femei insa, diabetul gestational nu duce la aparitia unor semne sau simptome vizibile.

Cauzele diabetului de sarcina

In timpul digestiei, corpul descompune carbohidratii din alimente ca paine, paste, legume, fructe si lactate in diferite molecule de zahar. Unul dintre tipuri este glucoza, o sursa principala de energie. Glucoza este absorbita direct in sange dupa ce mancati, insa nu poate patrunde in celule fara ajutorul insulinei.

Pancreasul – o glanda aflata chiar in spatele stomacului – produce in mod continuu insulina. Cand nivelul zaharului din sange (glicemia) creste dupa ce mancati, productia de insulina creste si ea. Suplimentul de insulina „deblocheaza” celulele sa primeasca mai mult zahar, ceea ce ofera corpului energie si va ajuta sa mentineti un nivel normal al zaharului din sange.

In timpul sarcinii, placenta produce hormoni pentru a sustine sarcina. Acesti hormoni fac ca celulele sa fie mai rezistente la insulina. Pe masura ce placenta creste tot mai mult, in trimestrele doi si trei de sarcina, secreta cantitati tot mai mari din acesti hormoni – ceea ce ingreuneaza sarcina insulinei.

In mod normal, pancreasul raspunde producand un supliment de insulina destul de mare pentru a depasi aceasta rezistenta. Insa uneori pancreasul nu poate tine pasul. Astfel, prea putina glucoza ajunge in celule si prea multa ramane in sange. Astfel apare diabetul de sarcina.

 Cititi: Nasterea prematura  si Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur

Cand poate apare diabetul de sarcina?

Diabetul de sarcina apare de obicei in al doilea trimestru – uneori chiar la 20 de saptamani, dar adesea apare mai tarziu.

Factori de risc in diabetul de sarcina

Orice femeie poate face diabet de sacina, insa unele femei sunt expuse unui risc mai mare decat altele. Factorii de risc ai diabetului de sarcina sunt:

Varsta. Femeile care au peste 25 de ani au un risc mai mare de a face diabet de sarcina.

Istoricul familial sau personal. Riscul de a face diabet gestational creste daca aveti pre-diabet – un precursor al diabetului de tip 2 – sau daca un membru apropiat al familiei, cum ar fi un parinte sau un frate, are diabet de tip 2. De asemenea, aveti un risc mai mare de a face diabet des arcina daca ati mai avut diabet de sarcina in timpul unei sarcini anterioare, daca ati nascut un copil care cantarea peste 4 kg, sau daca ati nascut un copil mort fara motive aparente.

Greutatea. Este mai posibil sa faceti diabet de sacina daca sunteti supraponderala inainte de sarcina.

Rasa. Din motive neclare inca, femeile de rasa neagra, hispanice, amerindiene sau asiatice sunt mai expuse riscului de diabet de sarcina decat celelalte femei.

Cand trebuie sa mergeti la medic

Medicul dumneavoastra va trata diabetul de sarcina ca parte din ingrijirile prenatale obisnuite. Daca faceti diabet de sarcina , va trebui sa faceti controale mai frecvent. Controalele sunt deosebit de importante in timpul ultimelor trei luni de sarcina, cand medicul va va monitoriza atent nivelul zaharului din sange.

In plus, medicul va poate trimite la alti specialisti in tratarea diabetului, cum ar fi un endocrinolog sau un dietetician. De asemenea, va poate invata cum sa va administrati nivelul glicemiei in timpul sarcinii. In unele cazuri, medicul va mai poate trimite sau se poate consulta si cu un medic specializat in sarcinile cu risc crescut.

Pentru a va asigura ca nivelul zaharului din sange revine la normal dupa ce se naste copilul, nivelul zaharului din sange va fi verificat dupa nastere si apoi dupa inca sase saptamani. Odata ce ati avut diabet de sarcina, este o idee buna sa va controlati nivelul zaharului din sange cel putin o data pe an.

Teste si diagnosticare in cazul diabetului de sarcina

Testele pentru depistarea diabetului de sarcina fac parte din rutina ingrijirilor prenatale. Cei mai multi medici recomanda un test de sange numit testul perturbarii tolerantei la glucoza intre saptamanile 24 si 28 de sarcina – sau mai de timpuriu daca aveti un risc crescut de diabet gestational.

Veti incepe testul band o solutie de glucoza. O ora mai tarziu, veti face testul sangelui pentru a masura nivelul sangelui. O glicemie intre 130 si 140 miligrame la decilitru (mg/dL) este de obicei considerat normal la un test al glicemiei, desi rezultatele pot varia de la o clinica sau un laborator la alta. Daca glicemia este mai mare decat pragul clinic, probabil veti face un al doilea test pentru confirmarea diagnosticului.

La al doilea test, va trebui sa nu mancati peste noapte. Apoi veti bea alta solutie dulce – avand o concentratie mai mare de glucoza – si glicemia va fi masurata din ora in ora timp de trei ore. Daca cel putin doua dintre masuratori indica valori mai mari decat cele normale, inseamna ca aveti diabet de sarcina, sau gestational.

Daca nu aveti mai mult de 25 de ani si nu aveti factori de risc pentru diabet de sarcina, specialistii nu s-au pus de acord in legatura cu necesitatea testelor de depistare a diabetului gestational. Unii medici sustin ca femeile tinere nu au nevoie de acest test. Altii spun ca testarea tuturor femeilor insarcinate – indiferent de varsta – este metoda cea mai buna de a diagnostica toate cazurile de diabet de sarcina.

Complicatii la diabetul de sarcina

Cele mai multe femei care au diabet de sarcina nasc bebelusi sanatosi. Totusi, necontrolarea glicemiei si netratarea nivelului anormal al zaharului din sange pot provoca probleme mamei si bebelusului.

Citeste si Diabetul gestațional: 14 intrebări esențiale și răspunsurile medicului

Complicatii care pot afecta bebelusul

Diabetul de sarcina sau gestational poate mari riscul de:

Crestere excesiva.
Surplusul de glucoza poate trece prin placenta, ceea ce stimuleaza pancreasul bebelusului sa produca mai multa insulina. Asta poate duce la cresterea excesiva a bebelusului (macrozomie).

diabet de sarcina

Bebelusii foarte mari au un risc crescut de a ramane blocat in canalul nasterii, de a se rani in timpul nasterii sau de a necesita interventie cezariana.  Cititi: Nasterea prin cezariana

Glicemie scazuta.
Uneori bebelusii nascuti de mamele care au diabet de sarcina sau gestational au un nivel scazut al zaharului in sange (hipoglicemie) la scurt timp dupa nastere deoarece productia lor de insulina este ridicata. Faptul ca este hranit la timp si uneori o solutie de glucoza administrata intravenos poate readuce glicemia bebelusului la nivelul normal.

Sindromul distresului respirator.
Daca bebelusul se naste prematur, este posibil sa aiba sindromul distresului respirator – o boala caracterizata de dificultati de respiratie. Bebelusii care au sindromul distresului necesita sus?inerea respiratiei cu ajutorul aparatelor pana cand plamanii lor devin mai puternici.

Icter.
Aceasta schimbare a culorii in galben a pielii si a albului ochilor poate aparea daca ficatul bebelusului nu este destul de matur pentru a descompune o substanta numita bilirubina, care in mod normal se formeaza atunci cand corpul recicleaza globulele rosii vechi sau deteriorate. Desi icterul nu este de obicei un subiect de ingrijorare, este importanta monitorizarea sa atenta.

Diabet de tip 2 ulterior in viata.
Bebelusii ale caror mame au diabet de sarcina au un risc mai mare de a deveni obezi si de a face diabet de tip 2 ulterior in viata.

Rareori, diabetul de sarcina netratat duce la moartea bebelusului inainte sau la scurt timp dupa nastere.

diabet gestational

Complicatii care pot afecta mama

Diabetul de sarcina mareste riscul de preeclampsie, o boala caracterizata de tensiune ridicata si de un exces de proteine in urina dupa 20 de saptamani de sarcina. Daca ramane netratata, preeclampsia poate duce la complicatii grave uneori care pun in pericol si viata mamei si a bebelusului.

Daca ati avut diabet de sarcina - in alta sarcina, aveti un risc mai mare de a face din nou diabet gestational la sarcina urmatoare. Aveti si sanse mai mari de a face diabet – de obicei diabet de tipul 2 – pe masura ce imbatraniti.

Tratament si medicamente pentru diabetul de sarcina (gestational)

Controlarea glicemiei este esen?iala pentru a mentine sanatatea copilului si evitarea complicatiilor la nastere. Planul de tratament include:

Monitorizarea glicemiei. Medicul va poate cere sa va verificati glicemia de patru-cinci ori pe zi pentru a va asigura ca se mentine in limite normale. Acest lucru va poate parea incomod si dificil, dar va deveni tot mai usor pe masura ce exersati. Pentru a va testa glicemia, extrageti un strop de sange din deget folosind un mic ac, apoi puneti sangele pe o banda de test introdusa intr-un instrument de masurare a glucozei – un dispozitiv care masoara si afiseaza glicemia.

Medicul va monitoriza si glicemia in timpul travaliului. Daca glicemia creste, bebelusul poate elibera cantitati mari de insulina – ceea ce poate duce la glicemie scazuta imediat dupa nastere.

Dieta. Consumarea alimentelor de anumite tipuri si in cantitatea potrivita este una dintre cele mai bune metode de a controla glicemia. Asta inseamna adesea mai multe fructe, legume si cereale integrale – alimente care au un continut ridicat de factori nutritivi si continut redus de grasimi – si mai putine produse dulci sau de origine animala. Chiar si asa, nu exista o anume dieta care este potrivita oricarei femei. Va trebui sa consultati un dietetician pentru a crea un plan al meselor bazat pe glicemia dumneavoastra, inaltime, greutate, regimul de exercitii fizice si preferintele alimentare.

Faceti miscare. Exercitiile fizice reduc glicemia transportand zaharul in celule, unde este folosit pentru energie. Miscarea mareste si sensibilitatea corpului la insulina, ceea ce inseamna ca organismul are nevoie de mai putina insulina pentru a transporta zaharul la celule. Mai mult, exercitiile fizice regulate va pot ajuta sa preveniti unele dintre neplacerile sarcinii, ca durerile de spate, carceii, edemele, constipatia si problemele de somn. Va poate ajuta si sa pregatiti corpul de travaliu si nastere. Dupa ce obtineti acceptul medicului, luati in vedere exercitiile aerobice moderate in aproape toate zilele saptamanii. Daca ati fost mai inactiva in ultima vreme, incepeti cu exercitii usoare si progresati treptat. Mersul pe jos, bicicleta si inotul sunt adesea alegeri bune in timpul sarcinii. Activitatile obisnuite ca munca in gospodarie si gradinaritul sunt si ele activitati recomandate.

Medicamente. Daca dieta si exercitiile fizice nu sunt suficiente, veti avea nevoie de injectii cu insulina pentru a reduce glicemia. La unele femei, medicamentul glyburide administrat oral poate fi o varianta.

Si bebelusul va necesita monitorizare atenta. Medicul va urmari cresterea si dezvoltarea bebelusului la ecografii repetate sau prin alte teste. Daca nu intrati in travaliu la data asteptata – uneori mai devreme – medicul va induce travaliul. Nasterea dupa termen mareste riscul de complicatii.

Prevenirea diabetului de sarcina

Nu exista garantii din punctul de vedere al prevenirii diabetului des arcina – dar cu cat aveti niste obiceiuri de viata mai sanatoase inainte de sarcina, cu atat mai bine.

Mancati alimente sanatoase. Alegeti alimentele cu continut redus in grasimi si calorii. Concentrati-va asupra fructelor, legumelor si cerealelor integrale. Urmariti varietatea pentru a va atinge scopurile fara a sacrifica gustul bun al alimentelor sau continutul nutritiv.

Faceti mai multa miscare. Incercati sa faceti 30 minute de activitate fizica moderata in fiecare zi. Faceti in fiecare zi o plimbare energica pe jos. Mergeti pe bicicleta. Inotati. Daca nu puteti face exercitii fizice un timp prea indelungat, impartiti-le in secvente mai scurte de-a lungul zilei.

Scapati de kilogramele in plus. In general, scaderea in greutate in timpul sarcinii nu este recomandata. Dar daca o planificati din timp, scaderea in greutate va poate ajuta sa aveti o sarcina mai sanatoasa. Concentra?i-va asupra schimbarii permanente a obiceiurilor alimentare si de miscare. Motivati-va amintindu-va avantajele scaderii in greutate, cum ar fi o inima mai sanatoasa, mai multa energie si mai mult respect de sine.

Sustinere si suport - sfatul de la Desprecopii.com:

Nu este usor sa traiti cu o boala care poate afecta sanatatea bebelusului. Iar faptul ca va ingrijorati pentru bebelus poate face sa va fie mai greu sa aveti grija de dumneavoastra. Este posibil sa ajungeti sa mancati ce nu trebuie sau sa uitati sa faceti miscare. Stresul prelungit poate face si glicemia sa creasca.

Probabil va veti simti mai bine afland cat mai multe despre diabetul gesta?ional. Discutati cu medicul. Cititi carti si articole despre diabetul gesta?ional. Alaturati-va comunitatii Desprecopii. Cu cat stiti mai multe, cu atat va veti simti mai stapana pe situatie.

Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si te asteapta si pe tine in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, vei gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu femei/tinere care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Mai presus de orice, amintiti-va ca toti pasii pe care trebuie sa-i faceti pentru a va controla glicemia – ca alimentele sanatoase si exercitiile fizice regulate – va ajuta sa scapati de stres si sa va hraniti bebelusul. Aceste activitati va pot ajuta si ele sa preveniti diabetul de tip 2 in viitor. Acest lucru face ca exercitiile fizice si alimentatia sanatoasa sa fie niste aliati puternici pentru a avea o sarcina sanatoasa si o viata sanatoasa.

Despre diabetul de sarcina mai cititi:   

Complicatii posibile ale sarcinii

Probleme cu diabetul in timpul sarcinii 

11 sfaturi pentru a tine sub control kilogramele in plus in timpul sarcinii 

Sarcina in 40 de saptamani - cu video

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2024)

autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate © 2024

referinte: WebMd si Journal of Medicine, USA

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. daniela
    danielatrimis la 10/3/2015

    Deci sunt insarcinata am 7 luni si la 6 luni am facut al doilea test de sange si am diabet au zis dr din franta si tin regim si in2 in 2 oare imi iau sange pt sa vad glicemia daca creste si a zis dr ca trebe sa iau insuline dar nustiu ce sa mai zic foarte multe analize am facut si au zis ca nu mai creste bebelusul si in schib e toate ok cu oxigenul inima etc.. nu mai stiu ce sa fac un sfat va rog frumos si bunica avut diabet dar nustiu ce tip dar nu avea insuline sau medicamente

    Raspunde la acest comentariu
  2. daniela
    danielatrimis la 3/3/2015

    Deci sunt insarcinata am 7 luni si la 6 luni am facut al doilea test de sange si am diabet au zis dr din franta si tin regim si in2 in 2 oare imi iau sange pt sa vad glicemia daca creste si a zis dr ca trebe sa iau insuline dar nustiu ce sa mai zic foarte multe analize am facut si au zis ca nu mai creste bebelusul si in schib e toate ok cu oxigenul inima etc.. nu mai stiu ce sa fac un sfat va rog frumos si bunica avut diabet dar nustiu ce tip dar nu avea insuline sau medicamente

    Raspunde la acest comentariu
  3. Moni Talos
    Moni Talostrimis la 15/7/2014

    Si eu am diabet de sarcina. De o luna sunt monitorizata. Si internata am fost. Imi e fff greu. Sper sa fie bine pana la sfarsit. E o perioada de stress.

    Raspunde la acest comentariu
  4. cristina
    cristinatrimis la 27/1/2012

    Un articol foarte util si bine realizat.Diabetul gestational este insa tratat de diabetolog,nu de endocrinolog iar singurul tratament este insulina,in nici un caz antidiabeticele orale care sunt total contraindicate

    Raspunde la acest comentariu
  5. cristina_edi
    cristina_editrimis la 26/1/2012

    cand am nascut,am avut in camera d spital o 'colega' care nascut cu trei zile mai tarziu ca mine.avea aceasta problema.ne'am internat in aceeasi zi(p 13 august),eu am nascut seara iar ea p 16,cand m'am externat eu.facea tot timpul insulina o monitorizau...era tot timpul in aparate,tinea regim si se internase de cateva ori ianinte pt nastere.zicea ca i'a aparut brusc,ca nu are cazuri in familie dar ca o sa ii dispara dupa nastere,ca asa i'a zis dr. a nascut prin cezariana o fetita.aiurea chestiile astea...si cata suferinta pt ea...

    Raspunde la acest comentariu
  6. trimis la 1/3/2009

    bravo voua pentru asa o lucrare buna

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII