Bebelușul nou născut: cum arată la inceput de viața și de ce

Bebelusul nou nascut: cum arata la inceput de viata si de ce

Bebelușul nou născut: cum arată la inceput de viața și de ce

Dupa lunga asteptare din timpul sarcinii, la nastere, marea intalnire cu bebelusul te poate mira. Te asteptai poate sa arate altfel. Nu e asa de frumos ca in visele tale. Adevarul este ca foarte proaspatul nou nascut arata destul de ciudat.

Numai cativa dintre noii nascuti ar putea participa la un concurs de frumusete, lucru deloc surprinzator tinand cont prin ceea ce au trecut la nastere. Ca sa fiti pregatiti dragi viitori parinti, iata cum arata in mare, un nou nascut.

- veti citi:
Cum arata un nou-nascut?
Cele mai importante caracteristici ale unui nou nascut
Pielea nou nascutului
Parul nou nascutului
Ochii nou nascutului
cordonul ombilical
Sanii si organele genitale:
Intestinele nou nascutului
Pierderea in greutate la nou nascut
Semne din nastere
Prima saptamana acasa cu noul-nascut
Nou-nascutul: semne de ingrijorare

Cum arata un nou-nascut?

In timpul sarcinii, te-ai gandit atat de multe ori la bebelusul din burtica, draga mamica si ai fost atat de nerabdatoare sa il vezi ... Te asteptai poate sa arate altfel. Nu e asa de frumos ca in visele tale :)

Adevarul este ca foarte proaspatul nou nascut arata destul de ciudat. Numai cativa dintre noii nascuti ar putea participa la un concurs de frumusete, lucru deloc surprinzator tinand cont prin ceea ce au trecut la nastere.

Nou nascutii nascuti cu cezariana au un avantaj deoarece nu trebuie sa-si strecoare capurile prin canalul de nastere. Dar primele clipe cand iti privesti copilul vor fi momente de admiratie iar dupa numai citeva minute vei fi convinsa ca copilul tau este cel mai frumos din lume.

nou nascut

Cele mai importante caracteristici ale unui nou nascut

Copiii nou nascuti au capurile mari, nu au git, au picioare scurte si corpul distorsionat. Pe scurt, pot sa arate ca un extraterestru. Din cauza faptului ca noii nascuti au incercat in ultimele 12 ore sa-si strecoare capurile prin canalul de nastere, acestea pot sa fie usor deformate. Nu va speriati de partea mai moale a capului numita fontanela care in timpul nasterii permite capului sa se comprime astfel incit sa poata iesi prin canalul de nastere.

Daca fontanela este localizata la partea din spate a capului ii vor trebui cam 4 luni sa se inchida iar daca este localizat in partea din fata va dura intre 9 si 18 luni pina acesta se va inchide. Organele genitale ale noului nascut vor fi mai mari datorita dozei marite de hormoni feminini pe care i-a primit chiar inainte de a se naste. De asemenea, fata si ochii pot parea mai mari.

Pielea nou nascutului

Pielea noului nascut difera in functie de perioada in decursul sarcinii in care s-a nascut. Bebelusii prematuri au pielea subtire si transparenta, care poate fi acoperita de par, iar copiii nascuti dupa termen pot sa aiba pielea acoperita de foarte putin par sau acesta poate sa lipseasca cu desavirsire. Cei nascuti prematur vor avea pielea acoperita de o substanta alba lipicicioasa care ii protejeaza de fluidul amniotic.

La copiii nascuti la termen si cei nascuti dupa termen substanta alba v-a aparea numai in cutele pielii. Semnele de nastere, temporare sau permanente, sint intilnite in mod frecvent la noii nascuti. De asemenea, noii nascuti pot sa aiba acnee dar aceasta dispare de obicei foarte repede. Aproape 50% din noii nascuti au pe fata cosuri mici albe dar care vor disparea cu timpul.

Acoperit de vernix.

vernix bebelus nou nascut

Principalele funcții ale vernixului (vernix caseosa) sunt: facilitarea tranziției in canalul de nastere, protejarea împotriva infecțiilor, menținerea temperaturii corpului și hidratarea pielii delicate a unui bebeluș. Oragnizatia Monduala a Sanatatii recomandă amânarea primei băi a nou-născutului la 24 de ore după naștere sau așteptarea a cel puțin 6 ore.

♦ Citeste Prima baie a bebelusului - de ce ar trebui sa intarziem acest moment

Parul nou nascutului

Trebuie sa va pregatiti pentru surprize in ceea ce priveste culoarea parului noilor nascuti. Parinti cu parul de culoare inchisa au fost foarte surprinsi cind copilul lor s-a nacut cu parul blond sau rosu. Alti parinti au fost dezamagiti cind au vazut ca copilul lor nu avea decit foarte putin par sau deloc. Totusi nu trebuie sa va alarmati deoarece in majoritatea cazurilor culoarea parului noilor nascuti se schimba. Copiii care s-au nascut cu par rosu pot sa devina blonzi iar cei care s-au nascut blonzi adesea devin bruneti.

Ochii nou nascutului

Multi copii cu tenul deschis se nasc cu ochi albatri inchisi dar acestia isi vor schimba culoarea in decusul a citorva saptamini sau luni. Copiii cu tenul mai inchis se nasc de obicei cu ochi tot de culoare inchisa, culoare care nu se va schimba semnificativ.

Cordonul ombilical:

Dupa nastere, cordonul ombilical (care este legat de placenta) este pensat si taiat. Portiunea care ramane atasata la piele se usuca si cade in 6-10 zile. Asistenta de orotire iti va arata cum trebuie sa cureti zona si sa o pastrezi uscata pentru a evita infectia. Cititi neaparat si: Ingrijirea buricului bebelusului

Sanii si organele genitale:

Este normal ca, pentru cateva zile, nou-nascutii sa aiba in sange hormoni de la mama. Aceasta poate determina mici modificari la nivelul sanilor (roseata, crestere in volum, uneori chiar secretia catorva picaturi de lapte), atat la fetite cat si la baieti; la fetite este posibil sa apara si o discreta secretie vaginala sanghinolenta. Aceste simptome dispar fara nici un tratament. La baieti testicolele trebuie sa fie deja coborate in scrot in momentul nasterii. Daca aceasta nu s-a intamplat, medicul va controla daca este posibil ca testicolele sa coboare in mod natural, in timpul primilor ani de viata. Daca nu, va fi necesara o operatie.

Intestinele nou nascutului

Primele scaune ale unui nou-nascut sunt reprezentate de o substanta verde-negricioasa numita meconiu. Ele se modifica in mod gradat si devin verzi-maronii si apoi de culoare normala, galbuie. Sugarii alimentati artificial au scaun mai voluminos, ferm si de culoare mai deschisa.

Despre colici cititi poti deja citi: Colicii bebelusului si Ce putem face daca bebelusul are colici

Pierderea in greutate la nou nascut

Nou-nascutii pierd in greutate in primele zile de viata. Cei mai multi recupereaza si ajung din nou la greutatea cu care s-au nascut in decurs de doua saptamani.

Semne din nastere

Multi copii se nasc cu semne temporare, cunoscute ca semne din nastere. Cele mai cunoscute sunt petele rosii sau roz (numite "muscatura berzei") pe pleoape, radacina nasului, gat si care in curand incep sa paleasca. Unii copii au "capsunele" datorate unor vase de sange dilatate. Ele apar ca niste mici pete rosii, care in cursul primelor luni de viata pot creste in dimensiune, formand mici noduli rosii, reliefati. Petele au aspect rosu stralucitor sau vinetiu ("pete ca vinul de Porto") sunt permanente, si sunt datorate unor malformatii ale vaselor de sange superficiale. Ele se pot trata cu succes folosind terapia cu laser. Semnele din nastere netratate se pot acoperi prin machiaj.

Asa numitele pete albastre mongoliene au aspect de vanataie dupa o lovitura (de obicei in zona inferioara a spatelui) si de cele mai multe ori dispar in cursul primilor doi ani de viata. Ele se pot observa uneori la copiii din nordul Europei, dar de cele mai multe ori apar la cei de origine africana, asiatica sau din sudul Europei. Este bine de stiut ca din cauza aspectului de vanataie pe care il au, petele mongoliene pot fi interpretate ca urme ale unei injurii fizice asupra copilului. Aceasta poate fi extrem de suparator pentru parinti. Daca copilul tau are pe piele semne care sa te ingrijoreze, roaga medicul sau asistenta de ocrotire sa le controleze. In continuare, urmeaza o noua experienta minunata: Alaptarea bebelusului.

Prima saptamana acasa cu noul-nascut

Prima saptamana a copilului nou-nascut va aduce mari schimbari atit pentru proaspata mamica cat si pentru mica fiinta.  Dumneavoastra va veti adapta la noua postura de proaspata mamica si la sarcinile pe care le implica aceasta postura, iar bebelusul se adapteaza la noua lui viata. Este o perioada cu mari bucurii dar posibil si cu imense temeri.

Importat de citit

Prima zi cu bebelusul nou nascut acasa: cum este acea zi si de ce poate fi coplesitoare

Prima zi, prima noapte acasa, primul scutec schimbat

A doua noapte a nou-nascutului - la ce sa te astepti ca proaspata mamica cand bebe vrea doar la san si protesteaza

Vezi aici cum se dezvolta bebelusul - saptamana de saptamana.

Despre noul nascut e util de citit:

10 greseli pe care le fac tinerii parinti, si cum le puteti evita
Cele 5 nevoi esentiale ale unui bebelus
Impartirea patului sau camerei cu copilul
De ce plange bebelusul?
Prima saptamina acasa cu noul-nascut
Relatia cu nou-nascutul,  de ce nu merge?

Nou-nascutul: semne de ingrijorare

Despre Febra
Moartea subita a sugarului
Icterul la nou nascuti
Diareea la bebelus
Infectiile transmise de la mama la bebelus
Constipatia bebelusului
Ce putem face daca bebelusul are colici  

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor. 

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie
articol aprobat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 8 comentarii

  1. raluca
    ralucatrimis la 12/9/2011

    mai vreau o sora dar parintii nu vor sa imi mai faca. ce sa fac?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Lucrix
    Lucrixtrimis la 9/8/2011

    Foarte frumos articolul, iar pt o persoana ca mine care n-a fost niciodata parinte, creaza niste emotii

    Raspunde la acest comentariu
  3. corina
    corinatrimis la 13/2/2011

    fetita mea nu s-a nascut cu nici o pata ,dar am auzit pers care au avut asa ceva din nastere si inca le au si acum si sunt la fel de vizibile

    Raspunde la acest comentariu
  4. andrada
    andradatrimis la 4/10/2010

    comentariile trebuie facute la articol, nu la greselile de ortografie. PUTEATI SCRIE CEVA MAI INTELIGENT

    Raspunde la acest comentariu
  5. sergiu
    sergiutrimis la 6/1/2010

    si eu am avut o pata rosie mica cat varful unui ac la nastere iar ea in timp a crescut si lavarsta de 5 ani ma dus tati la spital si ma operat acuum am 24 de ani si inca se mai vede foarte putin operatia nu stati duceti va la medici!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  6. simona
    simonatrimis la 24/6/2009

    bebelul mu sa nascut cu o pata rose intre degetele de la mana si medicul mi-a confirmat ca e capsuna dar mi-a spus ca va disparea in timp...am mai vazut un caz pe net cu o fetita care a avut pe fata di i-a disparut in timp

    Raspunde la acest comentariu
  7. Maria C
    Maria Ctrimis la 16/2/2008

    intr-adevar asa arata un nou-nascut.Al meu semana perfect cu cel din fotografia articolului...nu mi se parea urat, ba chiar mai frumos decat alti copii din maternitate.Acum are 2 luni si e foarte activ, a luat in greutate bine si sunt foarte mandara de el si de mine, ca sunt mama.

    Raspunde la acest comentariu
  8. Smilla
    Smillatrimis la 26/5/2005

    Un articol excelent, pacat de greselile de ortografie si vocabular. Pluralul cuvantului "Cap" este "capete", nu "capuri". In ceea ce priveste formarea viitorului, "va aparea" se scrie legat, deoarece este o forma de pers. a 3-a sg. a verbului auxiliar "a voi" (eu voi, tu vei, el va). Va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII