Rubeola

Rubeola

Boala eruptiva contagioasa provocata de un virus cu A.R.N. din genul Rubivirusurilor (familia Togaviridae), afectand mai ales copiii si adolescentii. Rubeola face ravagii in mod cvasipermanent iarna si primavara in Europa, sub forma unor epidemii.

Contaminare

Virusul  rubeolei traieste exclusiv in organismul uman. El patrunde in organism pe caile respiratorii. Boala este foarte contagioasa in timpul primelor zile care preced aparitia semnelor si in timpul duratei acestora. 

Simptome si semne

Incubatia silentioasa a virusului (fara semne aparente) dureaza aproximativ doua saptamani. Perioada de invazie (declansarea bolii), lunga de aproximativ doua zile, se semnaleaza printr-o febra usoara si o umflare a ganglionilor limfatici ai gatului; ea poate ramane total inaparenta. O eruptie cutanata maculopapuloasa (mici pete roz usor ridicate) succede acestei faze. Ea incepe cu fata, se intinde apoi la intregul corp, indeosebi pe torace si la membrele superioare si poate lua un aspect scarlatiniform (piele in intregime rosie). Eruptia se asociaza uneori cu o usoara angina. Aceste semne dispar dupa trei zile. Formele atipice ale bolii (absenta eruptiei cutanate) sunt actualmente cele mai frecvente. 

Complicatii

La adolescent sau la adult, rubeola poate fi mai grava decat la copil si poate antrena dureri de cap, o febra si o poliartrita (inflamatii ale mai multor articulatii), regresand in vreo zece zile. O purpura trombopenica (afectiune caracterizata prin aparitia de hematoame punctiforme) sau o meningoencefalita sunt, de asemenea, posibile. 

Tratament

Nu exista un tratament al bolii; pot fi administrate medicamente in caz de febra (paracetamol). Rubeola nu poate surveni si a doua oara, infectia cu virus conferind o imunitate completa si durabila. 

Prevenire

In principal, aceasta consta in vaccinare. Vaccinul este de cele mai multe ori asociat cu cel al rujeolei si al oreionului (vaccinul R.O.R.) si este administrat pe la varsta de 15 luni. El mai este preconizat pentru imunizarea adolescentilor neimunizati prin boala. 

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

5 comentarii din 23
Trimis de ZAMFIRESCU

Baietelul meu are 3 ani, am facut vaccinul anti rujeola si rubeola la 2 ani iar acum a facut rujeola , este normal? Multumesc

Trimis de ileana

buna ziua. vreau sa va rog frumos, daca este cineva care are rubeola. vreau sa iau si eu pentru a fi imunizata la al doilea bebe. la primul bebe am stat toata sarcina cu inima la gura sa nu iau rubeola pt ca nu am facut cand eram mica. va las nr de tel 0764 040 155. va multumesc mult.

Trimis de DANA

COPILUL ARE 15 ANIN,IN DECEMBRIE A FACUT RUJEOLA,IAR ACUM ESTE CU RUBEOLA.ESTE POSIBIL?

Trimis de Lica viorel din slatina

Am avut si eu rubeola si in 3 zile mi-a trecut,apoi in a 5 zi a luat si fratele meu.eu am scapat,dar pot sa o iau iar de la el?

Trimis de giany

noi am facut vaccin ROR la 15 luni si la 18 luni am fost diagnosticati cu robeola!!!! este posibil asa ceva?

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.