Stimularea ovariana: ce este, cum decurge si ce riscuri are

Stimularea ovariana: ce este, cum decurge si ce riscuri are

Stimularea ovariana: ce este, cum decurge si ce riscuri are

  • Stimularea ovariana este un tratament care are ca scop stimularea ovulatiei si maturizarea folicului. Cititi pe larg despre cum decurge stimularea ovariana, ce medicamente se folosesc pentru stimularea ovariana, ce riscuri are stimularea ovariana sar si unde gasiti cea mai marea comunitate de suport a femeilor - despre stimularea ovariana.


despre stimularea ovariana, veti citi:
Stimularea ovariana, ce este de fapt
Absenta ovulatiei
Preparatele medicamentoase care stimuleaza ovulatia
Medicamente folosite pentru stimularea ovariana
Medicamentele pentru fertilitate au o serie de efecte secundare minore
Despre infertilitate, ca o criza in viata unei familii
Top clinici de fertilitate in Romania
Clinici de fertilitate din afara Romaniei, recomandate de noi
Fertilizarea in vitro, povesti de succes
SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!
Informatii importante despre fertilitate si infertilitate
FORUMURILE ASPIRANTELOR


Stimularea ovariana, ce este de fapt

Tratamentul de stimulare a ovulatiei are ca scop stimularea ovulaţiei sau maturizării foliculului (săculeţ care conţine ovulul). Odată cu începerea menstruaţiei, este iniţiată şi maturizarea unui ovul din ovar. În cadrul acestui proces, ovulul este împins din ovar, ajungând în trompa uterină, şi, de aici, în uter.
 
În acest timp, ovulul poate fi fecundat. Pentru stimularea ovariană, medicul recomandă, într-o primă fază, o terapie medicamentoasă, prin care se urmăreşte inducerea ovulaţiei pentru obţinerea unei sarcini pe cale naturală. De asemenea, stimularea hormonală este una dintre etapele procedurilor de reproducere umană asistată, precum fertilizarea in vitro dar, din fericire, cu cele mai mari sanse de succes terapeutic. 

Absenta ovulatiei

Dintre factorii care pot fi implicati in etiologia sterilitatii feminine, absenta ovulatiei (anovulatia) este unul din cei mai importanti Ce presupune această tehnică?

 

Tratamentul modern al anovulatiei include o mare varietate de preparate medicamentoase si proceduri chirurgicale; folosirea lor cu succes maxim presupune o investigare complexa a pacientei (examene ecografice repetate in dinamica, dozari hormonale etc.) care sa permita stabilirea unui diagnostic corect si a factorilor care determina anovulatia, permitand instituirea tratamentului cel mai eficient pentru fiecare caz in parte.

Preparatele medicamentoase care stimuleaza ovulatia

Preparatele medicamentoase care stimuleaza ovulatia sunt foarte numeroase; ca prima linie se foloseste Clomifencitratul, un preparat sintetic antiestrogenic care stimuleaza secretia hipofizara de gonadotrofine dar care are neajunsul efectului periferic antiestrogenic, motiv pentru care, desi induce aparitia ovulatiei intr-un procent de 70% din cazuri, rata sarcinii este de doar 30-40%. Efectele adverse sunt insa reduse.

Dezvoltarea noilor tehnologii a confirmat si extins rolul important, deja stabilit, pe care il detin gonadotropinele in tratamentul infertilitatii de cauza ovariana. Ele se pot folosi atat pentru inducerea ovulatiei in vederea obtinerii unei sarcini pe cale naturala cat si pentru obtinerea unei poliovulatii in cadrul programelor de reproducere asistata (fertilizare in vitro etc), metode folosite din ce in ce mai des pe plan mondial si in tara noastra. Schemele de tratament in vederea FIV includ folosirea gonadotropinelor pentru stimularea ovulatiei chiar daca motivul pentru care s-a recurs la aceste proceduri este legat de factorul masculin sau de obstructia trompelor uterine (cea mai frecventa cauza de sterilitate feminina in tara noastra).

Mecanismul de actiune al gonadotropinelor este legat de actiunea directa asupra ovarelor, determinand stimularea cresterii foliculilor ovarieni. Modalitatea de administrare, preparatul folosit, momentul inceperii tratamentului si doza administrata necesita monitorizare atenta si stricta supraveghere medicala. In cursul ultimilor ani s-au realizat multiple preparate de gonadotropine. Primele dintre acestea foloseau gonadotropine umane izolate din urina femeilor la menopauza, preparate care contin proportie aproximativ egala de FSH si LH (Humegon) sau doar FSH (Menotropin).

Rata obtinerii ovulatiei in cazul acestor produse este de circa 90% si a sarcinii de aproximativ 70%. Dezavantajele lor sunt reprezentate de o puritate sub 5%, lipsa unui control absolut al sursei, procedeul laborios de colectare a urinei, contaminarea LH cu FSH "pur" si activitatea specifica scazuta. In vederea obtinerii de rezultate superioare, firmele de medicamente au reusit realizarea unor preparate sintetice pure de gonadotropine.

Puregon-ul, realizat de firma Organon, contine FSH sintetic, preparat prin tehnologia ADN-ului recombinat. Preparatul are avantajul unei puritati ridicate (99%), activitate speci-fica ridicata, lipsa contaminarii cu proteine urinare de origine necunoscuta si lipsa activitatii LH. Nu s-au descoperit efecte mutagene dupa administrarea Puregon-ului. Nivelul seric dupa administrarea unei singure doze este mai mare decat in cazul altor preparate, ceea ce face ca doza necesara in vederea obtine-rii aceluiasi rezultat sa fie mai mica, deci eficacitatea este mai mare. Rata inducerii ovulatiei este de circa 90% si a sarcinii de 70-80%.

Incidenta sindromului de hiperstimulare si a ratei sarcinii multiple este similara cu al FSH urinar si este redusa in cazul unei monitorizari terapeutice atente. In prezent, Puregon-ul este foarte larg folosit pentru obtinerea unei poliovulatii in cadrul protocoalelor de fertilizare in vitro. In concluzie: aceste preparate moderne aduc un beneficiu major in tratamentul infertilitatii de cauza ovariana si sunt indispensabile schemelor terapeutice folosite in reproducerea asistata, permitand imbunatatirea rezultatelor unor astfel de tehnici si metode terapeutice ce se adreseaza cuplului infertil.

Medicamente folosite pentru stimularea ovariana

Clomifenul Citrat (Clomiphene citrate), Serofen (Serophene)

Clomifenul te poate ajuta sa ramai insarcinata daca ovulezi neregulat sau deloc si mai ales daca te confrunti cu boala denumita sindromul ovarelor polichistice (PCOS). Se poate administra Clomifen si inainte de utilizarea unei proceduri de reproducere asistata cum este fertilizarea in vitro, pentru producerea mai multor ovule.

Clomifenul ii poate ajuta si pe barbatii cu tulburari hormonale care duc la cantitate scazuta de sperma sau calitate slaba a spermatozoizilor si motilitate redusa (capacitatea acestora de miscare).

Clomifenul se administreaza de obicei sub forma de pastile, intr-o cura de 5 zile pe luna. Ajuta la producerea mai multor hormoni care declanseaza ovulatia (hormoni de stimulare foliculara(FSH)), determinand ovarele sa produca unul sau mai multe ovule mature, in functie de cat de des ovulezi in mod normal.

Dupa terminarea unei cure cu clomifen, hipotalamusul (partea din creier care regleaza functiile de baza,precum temperatura corpului) elibereaza hormonul luteinizat (LH), care indica ovarelor sa elibereze la randul lor ovulul matur sau ovulele in tubele falopiene. Daca un ovul intalneste spermatozoizi sanatosi pe drumul spre uter, apare posibilitatea de a ramane insarcinata.

Daca ciclul menstrual e regulat, poti luat Clomifen trei pana la cinci zile dintr-un ciclu menstrual lunar si continuand sa iei pentru aproximativ cinci zile. (Pentru a vedea exact cand incepe urmatorul ciclu menstrual, poti utiliza calculatorul de ovulatie de pe site-ul nostru).

Daca ciclul menstrual este neregulat sau lipseste, medicul se va asigura intai ca nu esti insarcinata si iti va prescrie medroxiprogesteron acetat pentru a induce menstruatia, ca sa poti apoi incepe cura cu clomifen.

Cel mai probabil vei ovula la 5 pana la 12 zile dupa ultima pastila luata. Medicul te va monitoriza atent si destul de des pentru a vedea daca ovarele sunt gata sa elibereze un ovul. Majoritatea femeilor urmeaza trei pana la cel mult sase cicluri de tratament. Sansele de a ramane insarcinata nu se imbunatatesc daca prelungesti tratamentul medicamentos, deci daca dupa trei cicluri de tratament nu apare sarcina, medicul fie iti poate creste dozajul fie iti va sugera alt tratament.

Medicamentele pentru fertilitate au o serie de efecte secundare minore

Medicamentele pentru fertilitate au o serie de efecte secundare minore,incluzand dureri abdominale, depresii, crestere in greutate si in rare cazuri, aparitia unor chisturi ovariene.

Exista 10% sanse ca dupa tratamentele de fertilitate sa apara gemeni. (De multe ori, femeile nasc tripleti sau cvadrupleti, dar in cazuri mai putin frecvente). Desi multe cupluri considera aceasta o binecuvantare, totusi sarcinile multiple au un risc crescut de avort sau alte complicatii.

Acest tratament poate reprezenta de asemenea un proces intens din punct de vedere emotional, intrucat va trebui frecvent sa mergi la medic pentru monitorizare. Gaseste un prieten, un grup de sprijin, sau ajutor de specialitate, cu care sa poti discuta inainte, in tmpul si dupa tratament.

In cazul unora dintre femeile care iau clomifen in acelasi timp cu alte medicamente pentru fertilitate, poate aparea sindromul de hipertimulare ovariana, afectiune care se manifesta prin cresterea brusca in greutate si senzatie de prea plin si balonare. Unele paciente mai prezinta de asemenea dificulatati in respiratie, ameteli, dureri pelviene, greata si varsaturi.

Sindromul de hiperstimulare ovariana apare atunci cand raspunzi prea bine la tratament si produci prea multe ovule; ovarele tale isi maresc dimensiunea de cateva ori si apar scurgeri de lichid in cavitatea abdominala. In mod normal, aceasta situatie se rezolva print-o monitorizare atenta de catre medic. In cazuri rare, viata este amenintata si trebuie spitalizare pentru o monitorizare intensiva.

Privind partea buna a lucrurilor, in urma unor studii efectuate, s-a constatat ca medicamentele pentru fertilitate nu cresc riscul aparitiei cancerului ovarian chiar daca sunt administrate pe o perioada mai mare de un an de zile. Acum ceva timp acest aspect a reprezentat o sursa majora de controverse si preocupari.

Medicamentele pentru fertilitate sunt bune pentru stimularea ovariana: aproximativ 80% dintre femei
ovuleaza, de obicei in primele trei luni de tratament. Dintre cele care au ovulatie, aproximativ 40% raman insarcinate.

De mentionat ca atat clomifenul cat si orice alte medicamente pentru stimulare ovariana, respectiv pentru fertilitate, trebuie administrate numai in urma unui consult si a unei prescriptii date de medic si sub atenta monitorizare a acestuia. 

Despre infertilitate, ca o criza in viata unei familii

Infertilitatea se defineste prin imposibilitatea unui cuplu de a concepe in interval de 1 an, avand contact sexual neprotejat. Este o problema de cuplu care implica in mod aproape egal ambii parteneri. In aproximativ 40-50% din cazuri, cauza infertilitatii este feminina, in 30% este masculina iar in 10-15% din cazuri infertilitatea este inexplicabila, in ciuda realizarii tuturor investi-gatiilor de specialitate. Din pacate, despre infertilitate se spun multe neadevaruri si rautati din multa nestiinta si ne-cunostinta de cauza, multe lucruri false si dureroase pentru o femeie care pot rani sufletul ei ... cititi pe larg: Infertilitatea, adevaruri si neadevaruri care pot rani

Poate fi surprinzator, dar infertilitatea se datoreaza femeilor in 35% dintre cazuri, barbatilor in 35% dintre cazuri, ambilor parteneri in 20% dintre cazuri si nu poate fi explicata pentur restul de 10% dintre cazuri. Esential este faptul ca atat barbatul cat si femeia trebuie examinati pentru determinarea cauzelor care duc la infertilitatea cuplului. Cititi neaparat si: Infertilitatea masculina  

Top clinici de fertilitate in Romania

Pe cel mai cunoscut forum al aspirantelor (femei care aspira la statutul de mamica) - puteti citi topul obiectiv al clinicilor de fertilitate din Romania. Toate review-urile sunt adunate intr-un un munte de informatii foarte valoroase pentru aspiratele la titlul de mamica. Multe din vise s-au implinit pe acest forum.
Cititi deci si evaluati si dvs: Top clinici fertilitate Romania


Clinici de fertilitate din strainatate, recomandate de noi

Clinica de Medicina Reproductiva si Ginecologie Zlin, Cehia
FIV la Clinica de Fertilitate din Praga


Fertilizarea in vitro, povesti de succes

Lupta mea cu infertilitatea
Asteptam cu emotii marea intalnire
Acum sunt o mamica fericita si implinita
Ultima noastra sansa la fericire
Acum imi pot privi puiul si sunt o mamica fericita
O alta poveste FIV cu happy end ...


SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )

Informatii importante despre fertilitate si infertilitate

Conditii pentru programul FIV - Romania
Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
Viitorul tratamentelor de fertilitate
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Stresul si infertilitatea sunt legate
Infertilitatea de cuplu
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Despre infertilitate
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
Infertilitatea secundara
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
Stresul si infertilitatea

Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

sursa articolului: revista de medicina olandeza (publicat cu acordul publicatiei), Traducere si editare: Roxana Zoita, editor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate: Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 56:

  1. Mary
    Marytrimis la 30/11/2016

    Buna ziua . as avea si eu o intrebare la dumneavoastra. Am fost la doctor si mia dat duinum pentru ovulatie am luat 5 zile la rand adica dupa data de 15-11-2016 pana pe data de 19-11-2016. Am fost pe 20 la control si mia spus ca sunt fertila pot avea sanse de sarcina? Va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. carmen
    carmentrimis la 24/5/2016

    Buna ziua.DE 2 ani ne chinuim sa avem un copil,dar in zadar.Anul trecut in martie am ramas insarcinata dar sarcina nu sa dezvoltat.De atunci o serie de probl.,sotul a avut probl cu spermatozoizi,eu ma ducem din cabinet in cabinet si nimeni nu imi dadea un diagnostic.In fine,dupa mai mult timp,am reusit si am facut testehormonale si am aflat ca am AMH f scazut(0,66)cea ce sp dr ca nu e normal la varsta mea(36)M-au trimis de urgenta la o clinica specializata,numai ca eu fiind in strainatate,prioritatile au fost altele si nu am ajuns atat de repede.Acum mi-am terminat cu toate analizele,dar inca nu stiu rezult.Au trimis o scrisoare cu rezult la medicul meu ginecolog,dar inca nu aau ajuns.Miercuri am din nou programare la ei,cred ca pentru tratament pt ca asa mi-au spus.Probl ginecologice nu am,ciclul il am cam regulat,27,28,30,31 zile,deci ce credeti pot ramane insarcinata natural?cum se face corect aceasta stimulare ovariana?imi doresc nespus de mult un copil.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Mihaela
    Mihaelatrimis la 15/2/2016

    Buna ziua, am 32 de ani si am fost diagnosticata cu menopauza precoce si bneinteles cu infertilitate AMH 0.16 merg la d-na dr Roxana Dumitrescu si mi-a dat tratament pentru stimulare Daria te rog imi poti spune cat te-a costat la ea fiv-ul?

    Raspunde la acest comentariu
    • Gigi
      Gigitrimis la 16/6/2022

      Buna. As dori sa stiu mai multe detalii ai reusit cu Doamna Doctor Dumitrescu ?

  4. Daria
    Dariatrimis la 25/11/2014

    Buna mamici! Eu am 28 de ani si am fost diagnosticata cu insuficienta ovariana prematura ( AMH 0,48). M-am dus la control la d-na dr. Ruxandra Dumitrescu si mi-a recomandat sa fac fertilizare in vitro cu ovocitele proprii. A mers din prima! Am nascut la termen un baietel sanatos tun de 3400 kg . Andrei ut are acum 7 luni si creste vazand cu ochii! V-o recomand pe doamna doctor, mergeti cu incredere la ea! Chiar este un doctor cum multi ar trebui sa fie!

    Raspunde la acest comentariu
  5. carmen
    carmentrimis la 2/11/2014

    Buna ziua.DE 2 ani ne chinuim sa avem un copil,dar in zadar.Anul trecut in martie am ramas insarcinata dar sarcina nu sa dezvoltat.De atunci o serie de probl.,sotul a avut probl cu spermatozoizi,eu ma ducem din cabinet in cabinet si nimeni nu imi dadea un diagnostic.In fine,dupa mai mult timp,am reusit si am facut testehormonale si am aflat ca am AMH f scazut(0,66)cea ce sp dr ca nu e normal la varsta mea(36)M-au trimis de urgenta la o clinica specializata,numai ca eu fiind in strainatate,prioritatile au fost altele si nu am ajuns atat de repede.Acum mi-am terminat cu toate analizele,dar inca nu stiu rezult.Au trimis o scrisoare cu rezult la medicul meu ginecolog,dar inca nu aau ajuns.Miercuri am din nou programare la ei,cred ca pentru tratament pt ca asa mi-au spus.Probl ginecologice nu am,ciclul il am cam regulat,27,28,30,31 zile,deci ce credeti pot ramane insarcinata natural?cum se face corect aceasta stimulare ovariana?imi doresc nespus de mult un copil.

    Raspunde la acest comentariu
  6. tanya
    tanyatrimis la 27/9/2013

    buna da cum se poate face rost de aceasa tinctura de zmeur, eu sun din basarabia si la noi nu se gaseste prin farmacii.

    Raspunde la acest comentariu
  7. alina
    alinatrimis la 7/1/2013

    a incercat cineva produse naturiste pentru a ramane insarcinata si a reusit?eu am facut stimulare ovariana cu gonal si nu am reusit.sunt foarte suparata.e un tratament scump dar nu m[a ajutat.astept raspuns

    Raspunde la acest comentariu
  8. ana maria
    ana mariatrimis la 20/2/2012

    sunt ana maria si pe mine ma intereseaza k si eu am acceiasi probleme nu raman gravida si ne chinuim de 3 ani am fost la control si mia spus k totul e ok k nu este nici o problema dar imi vin in cap fel si fel de idei

    Raspunde la acest comentariu
    • Ionela
      Ionelatrimis la 31/7/2019

      Buna sunt Ionela am 27 de ani de 5 ani ne confruntam cu acceasi problema si mergand la medic dupa ce mi.a dat tratament si am scapat de niste chisturi mi.a spus ca e totul ok dar nu raman...e frustrant Acum urmeaza aceasta stimulare ovariana dar la fel am mare stres ca nu va da roade☹🙁😣

  9. natalia
    nataliatrimis la 24/1/2012

    salutare. Vreau si eu sa intreb ce sa mai fac fiindca imi doresc un copil mult insa dupa ce am pierdut prima sarcina la 7 saptamini nu imi reuseste sa ramin insarcinata. Medicii imi spun ca ovulele nu se sparg in momentul ovulatiei

    Raspunde la acest comentariu
  10. momo
    momotrimis la 22/12/2011

    din a 12-a zi incepi sa ai contact sexual. a 14-a si a 16-a sunt cele mai importante. timp de zece zile in fiecare zi tre' sa ai contact. Bafta!

    Raspunde la acest comentariu
  11. nadine
    nadinetrimis la 21/12/2011

    Pentru stimulare ovariana si reglarea ciclului luati produse naturiste.Eu am 30 ani am pierdut o sarcina la 2 luni am ciclul dereglat si de asemenea insuficienta ovariana. Am luat si duphaston , era bine aceea perioada apoi nimic.Acum la recomandarea unui medic iau produsul naturist TINCTURA DE ZMEUR si spirulina.

    Raspunde la acest comentariu
  12. disturbia
    disturbiatrimis la 19/12/2011

    mie imi creste temperatura corpului la 36,9 - 37 grade doar cu aproximativ 1 saptamana inainte de ciclu si se mentine asa doar 2-3 zile. poate cineva sa ma lamureasca ce inseamna asta?

    Raspunde la acest comentariu
  13. raluca
    ralucatrimis la 13/12/2011

    buna.sunt Raluca.am facut stimulare cu puregon dar din pacate nici un raspuns ovarian.a mai facut cineva puregon?va rog sa ma contactati la ID bryana_79.va astept.

    Raspunde la acest comentariu
  14. magdi
    magditrimis la 13/12/2011

    hallo,si eu am facut un tratament, (am probleme cu ovulatia) din a 15zi a inceput sa ma doara sfircurile. Este asta un semn de a fi insarcinata?

    Raspunde la acest comentariu
  15. alinuta
    alinutatrimis la 9/12/2011

    salut///si eu am facut stimulare din z5pana9/,apoi am facut 10.000pregnylsi dupa 3z.de la ovulatie am niste dureri de ovare de inebunesc!!!mi-am facut 4 teste de sarcina la 5z de la ovulatie si au iesit pozitive!!?medicul mi-a gasit un chist pe ovarul dr.si mi-a interzis efortul de orice gen//chiar contactul sexual!!si ca nu sunt insarcinata !!ce sa ma fac ???fac de 5ani tratament !astept un sfat!!va pup!!

    Raspunde la acest comentariu
  16. alexia
    alexiatrimis la 24/2/2011

    am vazut ca cel mai nou tratament este cu UTROGESTERON si este 100%natural nu are reactii negative,de fapt se da si pt. mentinerea sarcinii,sau sarcina cu probleme si concepere.dar depinde de cat este de mare problema,normalu este de 100mg,se ia 1-2 -3 pe zi depinde de problema,este intravaginal si oral se poate lua,o zi buna.

    Raspunde la acest comentariu
  17. kya
    kyatrimis la 18/2/2011

    eu am toate stadiile descrise in articol chiar si laparoscopie apoi cu stimulare cu clomifer si apoi cu puregon + pregnyl. rezultatul...nimic desi am raspuns la ovulatie f bine.

    Raspunde la acest comentariu
  18. Angelica_85
    Angelica_85trimis la 27/10/2010

    imi doresc si eu sa raman insarcinata,incercam de un an si ceva si inca nimik,suntem in italia si am fost aici la control si mia zis ca e totul ok,dar am fost si in tara la un control,dr mia prescris sa iau clostilbegyt pt 2 luni,am luat prima luna si nimik,acu iau si a doua luna,speram sa ne ajute Dumnezeu sa ne daruiasca si noua un copilas,dar dr nu mia zis ca trebuie sa merg la ecografie sa vedem cum reactioneaza,si tot am citi aici ce scriu fetele,mie c-am frica ,ca se poate forma chist ,trebuie sa merg neaparat sa fac un control? sau iti poti da seama? cum se manifesta e vre-o simptoma?

    Raspunde la acest comentariu
  19. paula
    paulatrimis la 21/4/2010

    buna, eu nu am folosit inca nici un tratament pt stimularea ovulariaana insa as dori sa iau clostibegyt fiindca ne dorim foarte mult gemeni din prima .mai sunt ceva pastile de stimulare ovariana care se iau inainte de a ramane insarcinata?

    Raspunde la acest comentariu
  20. gabitza
    gabitzatrimis la 3/10/2008

    Buna ziua Am facut o stimulare ovariana cu Cetrotide si mi-au mai ramas doua fiole si as vrea sa le dau cuiva care are nevoie caci aaici la noi sunt gratuite iar in rom stiu ca se plateste tratamenyul.Daca cineva e interesat msg la adres de e mail .merci

    Raspunde la acest comentariu
  21. andrada
    andradatrimis la 2/12/2007

    Salutare la toata lumea!!! Am si eu o mare problema si sper din toata inima ca cineva de pe aici sa mi dea o raza de speranta. Am 29 de ani si anul trecut am pierdut o sarcina in luna a 5 a. Dupa, am facut tot ce se putea ca sa mi dau seama care a fost cauza insa toate analizale au iesit bine, insa din decembrie, anul trecut nu mai am ciclu si am inceput, la sfatul medicului, abia din august anul asta tratament cu duphaston, clostybegit, pregnil si luna trecuta m a trecut pe gonal ......si nimic. Sunt disperata. Va rog din suflet daca are cineva un sfat sau ma poate indrepta spre un medic bun nu ezitati sa imi raspundeti. Va multumesc mult

    Raspunde la acest comentariu
  22. zaraza
    zarazatrimis la 5/7/2007

    laparascopia este o interventie chirurgicala usoara. Eu am fost operata acum 2 saptamini intr-o zi de luni si joi am fost externata. Diagnosticul la internare a fost ovar sting polichistic si dreptul un chist de 6 cm.Se face anestezie generala si dureaza aprox.1 ora, fara dureri postoperatorii mari. Pot spune ca afost chiar usor.CURAJ!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII