Acidul folic: Tot ce e nevoie să știi despre această vitamină ESENTIALĂ a sarcinii

Acidul folic: Tot ce e nevoie sa stii despre aceasta vitamina esentiala sarcinii

Acidul folic: Tot ce e nevoie să știi despre această vitamină ESENTIALĂ a sarcinii

Acidul folic, cunoscut și sub numele de vitamina B9, deține un rol fundamental în formarea și menținerea celulelor sănătoase, având o importanță deosebită în prevenirea anomaliilor sistemului nervos și ale coloanei vertebrale la făt. Este considerată o vitamină esențială pentru femeile însărcinate, deoarece ajută la susținerea dezvoltării sănătoase a copilului nenăscut. Deoarece acidul folic este o vitamină hidrosolubilă, acesta nu se acumulează în organism pentru perioade lungi, ceea ce înseamnă că trebuie luat zilnic pentru a-și exercita efectele benefice în mod eficient. În perioadele de creștere intensă și în timpul sarcinii, cerințele corpului pentru această vitamină sunt mai mari decât de obicei.

• Află mai multe despre beneficiile și importanța acidului folic în cadrul sarcinii - în ghidul nostru complet de mai jos.

despre acidul folic, veti citi:
Ce este acidul folic
Alimentele care contin acid folic
Cand s-a extras prima data in mod articifial acidul folic
Acidul folic si anomaliile de tub neural
Dozarea acidului folic in timpul sarcinii
Fortificarea alimentelor cu acid folic
Acidul folic si ADN-ul
Homocisteina si bolile de inima
Acidul folic protejeaza creierul
Prevenirea cancerului cervical cu ajutorul acidului folic
Deci, cat de mult acid folic este de ajuns?
Comunitatea gravidutelor te asteapta si pe tine

Ce este acidul folic?

Acidul folic, sau vitamina B9, contribuie la formarea de celule sanatoase si joaca un rol foarte important in prevenirea anomaliilor sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat.

Acidul folic este o vitamină B solubilă în apă. Atunci când o vitamină este solubilă în apă, înseamnă că se dizolvă în apă și poate fi transportată și utilizată de organism prin intermediul sângelui și al fluidelor corpului. În plus, vitaminele solubile în apă sunt de obicei absorbite rapid și nu se acumulează în organism.

Vitaminele solubile în apă includ vitaminele B și vitamina C. Aceste vitamine trebuie luate în mod regulat prin alimentație sau suplimente alimentare, deoarece organismul nu le poate stoca și le elimină prin urină atunci când sunt în exces.

Acidul folic este o vitamina care se gaseste atat sub forma naturala, in legumele verzi (brocoli, spanac) si in unele fructe si sucuri (sucul de portocale), cat si sub forma sintetica, in diverse complexe vitaminice si in produsele alimentare fortificate, ca painea sau fulgii de cereale cu continut imbogatit de vitamine.

Este bine de stiut ca organismul nostru absoarbe mai usor acidul folic sintetic decat pe cel natural.

Alimentele care contin acid folic

Urmatoarele alimente sunt surse excelente de acid folic. Aceasta lista nu este completa, dar este un bun inceput. Ca intotdeauna, eu le recomand pe cele ecologice, daca este disponibil.

Verdeturile cu frunze verde inchis
Sparanghelul
Broccoli
Fasolea, mazarea si lintea
Avocado
Okra sau bamele
Varza de Bruxelles
Semintele si nucile
Conopida
Sfecla
Porumbul
Telina
Morcovii
Dovleacul
- despre toate aceste alimente bogate in acid folic - cititi despre cantitatile pe care le contin aici: 15 alimente bogate in acid folic 

Cand s-a extras prima data in mod articifial acidul folic

Acidul folic (numit si folat, sau acid folinic, sau folacin, sau acid pteroilglutamic) a fost extras pentru prima data din frunzele de spanac (numele provine din cuvantul latin "folium"=frunza) in 1964 si s-a descoperit repede ca este esential in prevenirea anemiei la animale. Ceva mai tarziu s-a constatat si ca, adaugat in alimentatia femeilor insarcinate, reduce riscul aparitiei problemelor de tub neural la noii nascuti.

Acidul folic si anomaliile de tub neural

Acidul folic previne anomaliile tubului neural la fat - mai multe cititi aici : Spina Bifida sau ruptura de coloana

Sfatul expertilor este ca femeile insarcinate si cele care isi doresc copii sa nu se bazeze numai pe alimenatie pentru necesarul de folat. Avand in vedere ca anomaliile tubului neural apar in sarcina foarte timpurie, posibil chiar inainte de a afla ca sunteti insarcinata, este important sa luati acid folic incepand de cat mai devreme. Un supliment zilnic inainte de sarcina si la inceputul ei reduce semnificativ riscul de a naste un copil cu spina bifida, alte defecte de tub neural, sau malformatii faciale(buza de iepure, gura de lup).

Dozarea acidului folic in timpul sarcinii

Dezvoltarea copilului este afectata de o multime de factori, de la genele din familie pana la lucrurile cu care mama vine in contact in timpul sarcinii. Acidul folic nu poate garanta nasterea unui copil sanatos, dar este cu siguranta de mare ajutor.

Graficul acesta arata cu cat trebuie suplimentata doza de vitamine - in timpul sarcinii

Fortificarea alimentelor cu acid folic

In Statele Unite, incepand din 1998, painea si alte produse cereale sunt fortificate cu acid folic, din ordinul Administratiei pentru Alimentatie si Medicamente. Toate cerealele, orezul si porumbul din Statele Unite sunt fortificate cu 140 mcg/100 g boabe, aceasta furnizand consumatorilor 100 mcg de acid folic pe zi. Decizia de a adauga acid folic in toate produsele cereale s-a bazat pe cercetari care au aratat ca numai 25% din femeile aflate la varsta reproducerii consuma regulat acid folic sub forma de supliment vitaminic. Si intr-adevar, datorita acestei actiuni, incidenta cazurilor de spina bifida si anencefalie a scazut cu aproximativ 19%.

Acidul folic si ADN-ul

Sanatatea corpului incepe de la sanatatea celulelor; daca celulele noastre sunt sanatoase, si noi suntem sanatosi. Sanatatea celulelor depinde, la randul ei, de reproducerea continua si fara erori a ADN-ului. Se stie ca antioxidantii joaca un rol principal aici, caci ei pot neutraliza radicalii liberi, inamicii ADN-ului.

Totusi, cercetari recente arata ca ei nu sunt suficienti si ca acidul folic este cel putin la fel de important in asigurarea replicarii corecte a ADN-ului. Nu este deci surprinzator faptul ca lipsa acidului folic este asociata cu o larga gama de afectiuni, de la boala Alzheimer la arteroscleroza, atac de cord, osteoporoza, cancer cervical si cancer de colon, depresie, dementa, pierdera auzului si, bineinteles, anomaliile tubului neural. Lista bolilor ale caror cauze includ lipsa de acid folic este in continua crestere, ca si dovezile ca cele mai multe dintre aceste boli pot fi evitate sau vindecate prin suplimente.

Acidul folic participa la sinteza adeninei si timinei, doi dintre cei patru acizi nucleici care intra in compozitia genelor, a ADN-ului si a cromozomilor. De asemenea, el este necesar pentru metabolismul corect al amino-acidului esential metionina, care se gaseste in principal in proteinele animale. Metionina este convertita in corp in homocisteina. Homocisteina, la randul ei, poate fi transformata inapoi in metionina, cu ajutorul acidului folic (tetrahidrofolat) si al vitaminei B12 (cobalamin) drept catalizator. Sau poate fi metabolizata, printr-un proces catalizat de vitamina B6 (piridoxina), in cisteina, o substanta vitala in sinteza glutationei, unul dintre cei mai importanti antioxidanti de care dispunem.
Lipsa catalizatorilor(acid folic, B6, B12) duce la un nivel ridicat de homocisteina in sange, care este foarte periculos pentru sanatate.

Homocisteina si bolile de inima

Ipoteza ca homocisteina este un potential factor de risc pentru boli coronariene a aparut pentru prima data in 1986. De atunci, numeroase studii au confirmat ca un nivel ridicat de homocisteina creste nu numai riscul de boli coronariene, dar si riscul de atac de cord, infarct, boli vasculare periferice (de exemplu claudicatie intermitenta). Nivelul mediu de homocisteina in sangele unui adult este de circa 10 micromoli/litru.

Un nivel de 15 micromoli/litru creste riscul bolilor coronariene la barbati cu 60% si la femei cu 80%. Pentru o persoana cu 15 micromoli/litru, riscul unui infarct este de doua pana la cinci ori mai mare decat la o persoana cu 10 micromoli/litru, iar riscul de boli vasculare periferice este de pana la sapte ori mai mare. Cercetatori de la Scoala Medicala Harvard au demonstrat ca la un nivel de homocisteina in sange mai mare de 11.2 micromoli/litru, riscul unui atac de cord este de cinci ori mai mare decat la un nivel de 7.2 micromoli/litru sau mai mic.

Comunitatea medicala afirma in unanimitate ca locuitorii Americii de Nord au in general nivelul de homocisteina din sange prea ridicat. Conform unui studiu recent, aproximativ 56000 de vieti ar putea fi salvate in fiecare an daca nivelul mediu de homocisteina ar putea fi redus cu doar 5 micromoli/litru. Desi cercetarile s-au concentrat in principal asupra bolilor de inima, exista din ce in ce mai multe dovezi ca homocisteina in exces este responsabila si pentru alte categorii de afectiuni. Dar din fericire exista un mod simplu de a reduce nivelul homocisteinei din sange: suplimentele cu acid folic si vitaminele B12 si B6.

Acidul folic protejeaza creierul

S-a observat ca 15 pana la 38 la suta dintre adultii suferind de depresie prezinta un nivel scazut de acid folic in sange. Intr-un experiment recent, efectuat asupra a 20 de pacienti cu afectiuni depresive, de varsta medie, un tratament cu 50 mg metilfolat pe zi a avut ca rezultat 81% raspuns pozitiv in sase saptamani. Administrarea unui supliment de 15 mg metilfolat pe zi, in completarea tratamentului cu antidepresive standard, are de asemenea efect pozitiv. Cercetatorii de la Scoala Medicala Harvard au aratat ca bolile cronice cum ar fi artrita reumatoida, anumite tratamente impotriva cancerului, alcoolismul, sau o dieta saraca pot duce la o deficienta folata, si deci la cresterea riscului de depresie.

Cercetarile au aratat de asemenea ca, anumite medicamente ca metotrexata, levopoda, niacin, fenitoin (Dilantin), carbamazepin, teofilin pot reduce semnificativ nivelul de folat. Cercetatori de la Universitatea Oxford au anuntat de curand rezultatele unui studiu conform caruia pacientii suferinzi de boala Alzheimer au nivelul de acid folic si vitamina B12 mult mai mic decat persoanele sanatoase de aceeasi varsta. Ei au observat, de asemenea, ca un nivel ridicat de homocisteina este un potential factor de risc pentru boala Alzheimer; subiectii cu un nivel peste 14 micromoli/L au avut un risc de aproape 5 ori mai mare decat cei cu sub 11 micromoli/L. Subiectii cu nivele scazute de folat si vitamina B12 au avut un risc de AD de 3-4 ori mai mare decat persoanele cu nivele normale.

Prevenirea cancerului cervical cu ajutorul acidului folic

Acidul folic este de asemenea implicat in prevenirea cancerului cervical (cancerul colului uterin). Displazia cervicala (aparitia unor celule anormale la suprafata cervixului) poate evolua in cancer al colului uterin, daca este netratata. Din fericire insa, ea este usor de detectat prin testul Pap (Papanicolaou) si se trateaza eficient prin suplimentarea cu folat (0,8-3 mg pe zi).

Cercetari efectuate la Scoala Medicala Harvard au aratat ca femeile care si-au asigurat 0,4 mg sau mai mult de acid folic pe zi pe o perioada de cel putin 15 ani prezinta un risc de patru ori mai mic de a dezvolta un cancer al colonului fata de femeile cu o "ratie" zilnica de 0,2 mg sau mai putin. Multe femei afalate la menopauza au un nivel ridicat de hemocisteina, despre care se crede ca ridica riscul de osteoporoza; suplimentarea cu acid folic poate micsora aceste nivele.

Si lista poate continua!

Nu exista nici un dubiu ca acidul folic este foarte important pentru sanatate si confort. Pe langa sanatatea inimii, a creierului si a colului uterin, acidul folic este responsabil pentru ameliorari in multe alte afectiuni. De exemplu, pacientii cu boli renale terminale au nivelul de hemocisteina extrem de ridicat si pot fi protejati de evenimente cardiovasculare prin suplimentarea cu acid folic si vitaminele B6 si B12. Pacientii bolnavi de diabet au de asemenea hemocisteina ridicata, acidul folic intervenind cu succes. Studii recente indica si legaturi intre un nivel scazut de acid folic si boli asociate cu imbatrinerea: pierderea auzului, psoriazis.

O singura vitamina, acidul folic, are un efect atat de profund asupra sanatatii noastre! aceasta nu e de mirare daca ne gandim la rolul vital pe care il are in sinteza ADN-ului si in metabolismul hemocisteinei.

Deci, cat de mult acid folic este de ajuns?

Se estimeaza ca 88 la suta dintre locuitorii Americii de Nord sufera intr-o oarecare masura de deficienta folata. Acesta este un semn ca dieta zilnica obisnuita nu ofera organismului toate substantele de care are nevoie. Cu toate ca legumele verzi sunt surse foarte bune de folat, putine persoane au grija sa consume o cantitate suficienta, iar la gatit se distruge oricum majoritatea folatului.

In aceasta situatie, specialistii sunt de parere ca toata lumea ar trebui sa-si asigure zilnic un supliment de 0,4 mg de acid folic (0,6 mg pentru femeile insarcinate). Si pentru ca acidul folic are nevoie de vitaminele B12 si B6 drept catalizatori pentru a-si realiza functiile cu eficienta maxima, se recomanda ca suplimentul zilnic sa fie o combinatie din cele trei. Doza indicata pentru B12 variaza intre 0,5 si 1 mg/zi, iar pentru B6 intre 10 si 250 mg/zi.

Acestea fiind spuse, speram ca v-ati convins ca acidul folic si vitaminele B6 si B12 reprezinta una dintre cele mai profitabile investitii pentru sanatate.

folat

Diferenta Putin Cunoscuta (Dar Cruciala) Intre Folat Si Acid Folic

Daca v-as intreba care dintre aceste vitamine este gasita in mod natural in alimente: folat sau acid folic, stiti raspunsul? Daca nu, atunci veti afla. Specialistii din domeniul medical, expertii in nutritie si practicienii din domeniul sanatatii, le incurca frecvent pe cele doua, pur si simplu pentru ca termenii sunt deseori utilizati in mod interschimbabil... citeste mai departe AICI

Despre acidul folic, mai poti citi:

Stil de viata pentru o sarcina sanatoasa: de la conceptie pana la nastere

Acidul folic si legatura cu autismul copilului

Malformatiile congenitale in sarcina: cum reducem riscul lor

Comunitatea gravidutelor te asteapta si pe tine

Daca esti o viitoare mamica (actualmente burtica :)) - te asteptam in grupurile de pe forum. In sectiunea Odiseea Sarcinii, vei gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu alte burtici (burtici colege de generatie) care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

↘️ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023) 

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine. 

 autor: Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 69:

  1. Alina Ariana
    Alina Arianatrimis la 18/12/2018

    Daca iau acid folic,spirulina si vitamine ptr femei doze ridicate...afecteaza cu ceva?plus separat crom si omega 3, calciu si magneziu...vitaminele ptr femei au deja aceste componente...

    Raspunde la acest comentariu
  2. delia
    deliatrimis la 8/2/2017

    daca nu stiu inainte ca sunt insarcinata..si aflu e ok sa i-au dupa acid folic?sau e prea tarziu?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Ionela
    Ionelatrimis la 24/1/2016

    Incerc de un an sa raman insarcinata dar nici un rezultat.Am inceput de o saptamana sa iau acid folic.Am 40 de ani.Ce ma sfatuiti sa fac?

    Raspunde la acest comentariu
  4. sofia
    sofiatrimis la 17/2/2014

    Da,Ramona poti lua acid folic in timp ce iei si duphaston,nu e nici o problema.te pop sa ne auzim cu bine

    Raspunde la acest comentariu
  5. Detoxifiere
    Detoxifieretrimis la 23/1/2013

    Deficitul de acid folic la femeile care raman insarcinate poate determina nou-nascuti cu greutate mica la nastere sau cu anomalii congenitale, in special la nivelul creierului si coloanei vertebrale (defecte de tub neural). Deficitul de acid folic poate creste riscul pentru alte boli, incluzand afectiunile cardiovasculare si tromboza venoasa. Pentru a preveni aceste anomalii se recomanda ca toate femeile aflate la varsta procreerii si in special cele care planuiesc sa aiba un copil, sa consume acid folic in fiecare zi.

    Raspunde la acest comentariu
  6. eliza
    elizatrimis la 29/11/2012

    fetelor,am si eu o mare problema.intrucat din ianuarie ne chinuim sa facem un bebe(de aprox.11 luni) in octombrie am hotarat sa merg la medic ptr ca mi s-a parut ca nu e normal ca dupa 9 luni de incercari sa nu reusesc sa raman insarcinata.doctora mi-a facut ecografie transvaginala si a descoperit 2 endometrioame(de mici dimensiuni,resp.10mm,15mm) pe ovarul drept deci suspecta de endometrioza iar ovarul stang prezenta aspect ecografic normal.am trecut la monitorizarea ovulatiei,in aceeasi luna octombrie si am ovulat in ziua 22,foliculul s-a spart la 27mm,cu aparitia corpului galben,s-a declarat ff multumita de mediul format,care parea a fi propice pentru dezvoltatrea unei sarcini.desi am avut contacte zilnice inainte si in ziua ovulatiei minunea nu s-a intamplat.apoi am efectuat spermograma sotului : concentratie spermatozoizi:15mil/mlnr.total spermatozoizi ejacuat:45mobilitate totala :58%a.mobilitate progresiva:25%b.non progresivi:33%c.imobili:42%MORFOLOGIEKruger et al. 12%Comentarii:rare leucocite,rare celule epiteliale plate,flora microbiana absenta,rare spermatide,relativ frecvent mucus,relativ frecventi spermatozoizi ce prezinta coada scurta si curbataDiagnostic de laborator:OLIGO-ASTENOZOOSPERMIE Cu rezultatul spermogramei am mers si in noiembrie la monitorizare ptr ovarul stang de aceasta data.Foliculul spre surprinderea mea a ajuns la dimensiunea de 33mm si nu a crapat si a zis ca s-a produs sindromul foliculului necrapat,nu s-a produs ovulatia luna aceasta pe ovarul pe care ma bazam cel mai mult intrucat parea ca fata de ovarul drept n-ar fi cu probleme.sunt ff dezamagita.urmeaza sa merg si in decembrie la monitorizare urmand ca apoi,dupa spusele d-nei doctor sa recem la urmatoarea etapa(nu stiu care este aceasta).despre spermograma a zis ca e proasta,dar sunt sanse de a ramane,dar mai greu. Voi ce parere aveti?Am sanse sa raman insarcinata in viitorul apropiat?Este spermograma sotului asa dezastruoasa?De ce oare nu s-a spart foliculul pe ovarul stang?Sa fie oare de vina endometrioza?Oare sa fie de la trompe?Sa fac laparoscopie?Exista tratament pentru imbunatatirea calitatii spermei? Nu mai am rabdare,va rog sa ma ajutati,nu credeam sa fie asa grea conceperea unui bebe. Astept cu nerabdare pareri,MULTUMESC

    Raspunde la acest comentariu
  7. vicky
    vickytrimis la 20/6/2012

    buna ziua,am nevoie de cateva sfaturi.Am 37 de ani am un copil de 16 ani sunt divortata di sunt intr-o relatie de 8 ani,in ciuda eforturilor mele de a mai avea un copil nu s-a intamplat nimic,ori de cate ori merg la un medic analizele si controalele,par sa fie ok,dar nimic,imi doresc enorm de mult un al-doilea copil dar nu am reusit pana acum iar teama mea cea mare este ca inaintez in varsta si nu voi mai reusii,tin sa mentionez ca si inainte de avea primul copil am urmat un mic tratament cu calciu intravenos,polidin si grupul vitaminei b,am reurmat acest mic tratament dar fara niciun rezultat,ma puteti ajuta cu cateva sfaturi?

    Raspunde la acest comentariu
  8. georgi
    georgitrimis la 23/2/2012

    sunt insarcinata in 10 sapt.si pana acum nu am luat deloc acid folic,oare e vreo problema?

    Raspunde la acest comentariu
  9. ramona
    ramonatrimis la 23/2/2012

    am incercat mult timp sa raman insarcinat dar nu sa intanplat asa am facut un control ginecologic si am aflat ca am chisturi ovariene pe ambele ovare dr doctor mia prescri sa iau duhpaston timp de 3 luni din ziua a 16 -25 sper din tot sufletul meu sa pot ramane insarcinata timp de 4 anii nu am ramas deloc nu am avut avorturi si nici nu am luat anticonceptionale ...! pot sa iau acidul folic daca iau si duhpaston va rog di suflet ajutatima daca puteti ...? ce as mai putea face ajutatima cu niste sfaturi daca puteti va multumesc mult...!!!

    Raspunde la acest comentariu
  10. Vio
    Viotrimis la 8/2/2012

    Eu am luat acid folic inainte de sarciina si am nascut un copil sanatos..totul a fost OK..acum am inceput sa iau acid folic..ne pregatim pentru cel de al doilea bebe.Doctorul m-a sfatuit ca pot lua HEMA PLEX (nu locuiesc in romania) cine doreste sa cumpere il poategasi pe iherb la cel mai bun pret.. iata ce contine. Vitamin C (Proprietary Esterified Complex - as ascorbyl palmitate, ascorbic acid, magnesium ascorbate, potassium ascorbate, zinc ascorbate) 300 mg 500% Vitamin E (as d-alpha tocopheryl acetate) 30 IU 100% Thiamin (vitamin B-1) (as thiamine HCl) 25 mg 1667% Riboflavin (vitamin B-2) 25 mg 1470% Niacin (as niacinamide) 50 mg 250% Vitamin B-6 (as pyridoxine HCl) 25 mg 1250% Folate (as folic acid) 400 mcg 100% Vitamin B-12 (as cyanocobalamin) 500 mcg 8333% Pantothenic Acid (as calcium pantothenate) 25 mg 250% Calcium (as amino acid chelate/complex) 25 mg 3% Iron (as amino acid chelate/complex) 85 mg 472% Zinc (as monomethionine) 5 mg 33% Selenium (as amino acid complex) 10 mcg 14% Copper (as amino acid chelate) 2 mg 100% Manganese (as amino acid chelate/complex) 5 mg 250% L-Cysteine (free form amino acid) 50 mg † ProanthoplexProprietary Proanthocyanidin/Bioflavonoid Complex: Bioflavonoids: (From Citrus limon exocarp), Bilberry (Vaccinium myrtillus fruit), Blackberry (Rubus villosus fruit), Green Tea (Camellia sinensis leaf), Black & Red Raspberry (Rubus ideaeus fruit) 25 mg † Beet (Beta vulgaris) 15 mg † Bioperine (Piper nigrum fruit extract) (stand. 95% [2.37 mg] 1-piperoylpiperidine) 2.5 mg pentru cele care vor sa faca o comanda va las si cuponul de reducere (OBO125)...oricum este la un pret foarte bun..dar sunt buni si acei 5$ pe care ii are cuponul..macar sunteti scutiti de transport...Eu mi-am comandat mai multe cutii.sa speram ca totul o sa fie bine si o sa avem un bebe sanatos.

    Raspunde la acest comentariu
  11. rodica
    rodicatrimis la 19/12/2011

    va rog di tot sufletul sa ma ajutati.ma chinui de 3 ani sa raman insarcinata dar nu reusesc.am fost la dr miam facut analize dar sau uitat pe ele mia dat niste pastile si mie ssi sotului care sunt destul de scumpe am mai fost dar nu stiu nu sia dat asa interesul ,si nu am mai continuat cu doctorii.am incercat cu branca ursului am luat o luna de 3/zi o lingurita dat nimic.eu mai am o problema sunt operata de chist ovarial din 1996,dar asta nu ma impiedicat sa raman insarcinata,am mai ramas dar am facut avort,cum este si viata cand nu vrei ai parte cand iti doresti te chinui,asta este,am un ciclu foarte dereglat,numi vine regulat,imi vine 3-4 zile doar o dunguta de maro pe lenjeria intima si dupa aceea daca imi vine cam cat un tampon.dar nu mereu dar mi se intamplaasa,dar cel mai des.ce miati recomanda/va rog sa ma ajutati.mii de multumiri

    Raspunde la acest comentariu
  12. CP
    CPtrimis la 8/6/2011

    Cu 3 luni inainte de a raman insarcinata este indicat sa luati acid folic.Medicul meu ginecolog asa m-a sfatuit.

    Raspunde la acest comentariu
    • veronica
      veronicatrimis la 10/12/2017

      cum sa ramin însărcinată

  13. adela
    adelatrimis la 2/4/2011

    ce se intmpla daca iau acid folic fara sa fiu insarcinata?imi poate dauna corpului sau este bine ca iau?

    Raspunde la acest comentariu
  14. ana
    anatrimis la 5/10/2010

    vreau sa ranman insarcinata.daca iau acid folic de 5mg pot sa raman,am 4ani si nu am ramas niciodata,dsi nu stiu de ce.puteti sam dati un raspuns.ast,un raspuns.va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  15. ana
    anatrimis la 5/10/2010

    parerea mea nustiu daca e asa cum se zice despre acid folic ca folosesc si eu

    Raspunde la acest comentariu
  16. delia
    deliatrimis la 25/4/2010

    Cu cat timp inainte sa ramai insarcinata se ia acidul folic si la ce e folositor .Sper ca anul acesta sa raman insarcinata . Va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  17. erika
    erikatrimis la 1/2/2010

    Buna sant insarcinata in luna 2 si de ieri am inceput sa iau acid folic dar am o nedumerire este de 10mg si ma gandesc ca este cam mult sa nu dauneze copilului.Va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  18. andrada
    andradatrimis la 30/1/2010

    oare este un acidul folic nu afecteaza nimic din corp?

    Raspunde la acest comentariu
  19. Andreea
    Andreeatrimis la 18/11/2009

    Am citit pe prospectul Acidului Folic, la Interactiuni, ca scade puterea anticonvulsivantelor. Eu iau tratament anticonvulsivant, si suplimentul de acid folic il iau din Elevit. Articolul nu mentioneaza deloc interactiunile cu alte medicamente. Mi-ar fi fost de mare ajutor o astfel de informatie.

    Raspunde la acest comentariu
  20. maria
    mariatrimis la 17/8/2009

    cunosc subiectul cat si beneficiile suplimentelor vitaminelor B de calitate,care contin si acidul folic.Da si pt viitoarele mame,dar si orice pers.care are grija de sanatatea ei.

    Raspunde la acest comentariu
  21. andreea
    andreeatrimis la 3/3/2009

    acidul folic se ia si in timpul ciclului menstrual?nu sunt insarcinata dar sper sa devin mama anul asta.Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  22. Aura
    Auratrimis la 4/7/2008

    Imi doresc sa raman insarcinata si am inceput sa iau acid folic de cateva saptamani. Credeti ca acidul folic favorizeaza sarcina?

    Raspunde la acest comentariu
  23. Toma Emanuel Dariu
    Toma Emanuel Dariu trimis la 14/3/2007

    Este eficient ceea ce-atzi scris despre Acidul Folic si sarcina . . . ma bucur de faptul ca pot obtine o informatie consistenta cand am nevoie de ea . Doream sa verific prescriptiile pentru B complex plus de la Nutrilite si nu stiam unde altundeva sa ma informez . Multumesc , mi-ati fost de mare ajutor !

    Raspunde la acest comentariu
  24. greeneyed
    greeneyedtrimis la 15/2/2007

    Ar fi minunat daca am reusi doar sa ne informam, si nu sa ne ingrijoram la fiecare caz care-l gasim similar cu al nostru.....

    Raspunde la acest comentariu
  25. nadia
    nadiatrimis la 30/1/2007

    ma bucur f mult ca v-am descoperit.tocmai am urmat un tratament pentru a ramane insarcinata si informatiile pe care le gasesc aici imi sunt de mare ajutor.va multumesc ca existati si va promit ca va voi vizita zilnic pentru tot mai multe informatii.viata lunga...

    Raspunde la acest comentariu
  26. simona
    simonatrimis la 25/1/2007

    Va multumesc ca existati.Neavand mama langa mine si in acelasi timp departe de tara mea, mi-e tare greu.Eu si sotul meu vrem sa avem un copil cat mai curand si sper sa-mi gasesc raspunsurile la intrebarile care imi vor urma prin intermediul vostru.Si va rog tare mult sa-mi fiti alaturi.Va multumesc din tot sufletul.Mii de multumiri....

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII