Defectele de tub neural al fătului: cum se pot preveni și cum sunt detectate

Defectele de tub neural al fatului: cum se pot preveni si cum sunt detectate

Defectele de tub neural al fătului: cum se pot preveni și cum sunt detectate

Defectele tubului neural ale fatului -  includ spina bifida, anencefalia, disrafismul spinal ocult si encefalocelul. Sansa ca o sarcina sa fie afectata de un defect de tub neural este mai mica de una din 1000. Este bine stiut  de cativa ani ca suficient acid folic in alimentatia mamei va reduce sansele ca bebelusul sa aiba spina bifida cu pana la 70%.

Cu toate acestea, exista un numar de factori care pot creste acest risc. Iata ce trebuie sa stii despre riscurile defectelor de tub neural si cum poti reduce la minim acest risc - daca esti insarcinata. - cu sfatul medicului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Doua treimi din defectele tubului neural pot fi prevenite
Tubul neural
Ecografiile in timpul sarcinii
Morfologia fetala, denumita si scanarea anomaliilor
Rezolvarea problemelor
Importanta acidului folic

Ce sunt defectele de tub neural?

Defectele de tub neural sunt anomalii din nastere ce afecteaza creierul si coloana bebelusului.

Defectele tubului neural includ spina bifida, anencefalia, disrafismul spinal ocult si encefalocelul. 

Cauzele exacte ale defectelor tubului neural nu sunt cunoscute. Mulți factori diferiți pot juca un rol, inclusiv cei genetici, o alimentatie ne-sanatoasa a mamei in timpul sarcinii si diversi factorii de mediu.

Sunt defectele de tub neural genetice?

Exista mai multe sanse de a avea un copil cu un defect de tub neural daca ati avut deja un copil cu aceasta problema, tu sau partenerul ati o ruda apropiata nascuta cu un defect de tub neural, aveti diabet zaharat (nu diabet gestational), sunteti obeza sau luati anumite medicamente antiepileptice, in special cele care contin valproat de sodiu sau acid valproic.

Doua treimi din defectele tubului neural pot fi prevenite

Aproximativ doua treimi din defectele tubului neural pot fi prevenite daca gravida ia suficient acid folic inainte si in timpul primelor 3 luni de sarcina.

Defectele tubului neural pot fi diagnosticate in timpul scanarii cu ultrasunete care se efectueaza in jurul saptamanii 12 de sarcina sau, mai probabil, in timpul scanarii anomaliei care se efectueaza in jurul saptamanilor 19-20.

► Citeste

Esti insarcinata? Iata de ce ai nevoie de acid folic - sfatul medicului

Acidul folic: cum protejează sarcina și de ce este numită vitamina de aur a sarcinii (infografic)

Tubul neural

In prima luna de viata, un embrion (copil in curs de dezvoltare) dezvolta o structura primitiva de tesut numita "tub neural". Pe masura ce embrionul se dezvolta, tubul neural incepe sa se transforme intr-o structura mai complicata a oaselor, tesuturilor si nervilor, care in cele din urma vor forma coloana vertebrala si sistemul nervos.

Cu toate acestea, in cazurile de spina bifida, ceva nu merge bine cu dezvoltarea tubului neural, iar coloana vertebrala (creasta osului care inconjoara si protejeaza nervii) nu se inchide complet. Spina bifida este un termen latin care inseamna "coloana vertebrala".

Ecografiile in timpul sarcinii

Ecografia este o procedura complet sigura, care foloseste unde sonore pentru a crea o imagine a interiorului corpului. Cele mai multe spitale vor oferi femeilor cel putin doua ecografii in timpul sarcinii. Prima este de obicei in jur saptamanilor 8 - 14 si poate ajuta la determinarea momentului cand bebelusul se va naste. Aceasta prima scanare poate detecta probleme ale coloanei vertebrale a bebelusului, care ar putea indica spina bifida daca aceasta afectiune este severa.

Morfologia fetala, denumita si scanarea anomaliilor

Scanarea anomaliilor este o scanare cu ultrasunete efectuata in jurul saptamanilor 19-20 de sarcina. Aceasta scanare isi propune sa identifice orice probleme fizice ale copilului. De obicei, in timpul acestei scanari se diagnosticheaza spina bifida.

Rezolvarea problemelor

Daca testele confirma faptul ca bebelusul are spina bifida, implicatiile vor fi pe deplin discutate cu dvs. Va trebui sa tineti cont de optiunile dvs. cu atentie. Acestea sunt:

- continuati cu sarcina in timp ce obtineti informatii si sfaturi, astfel incat sa va pregatiti pentru ingrijirea copilului dumneavoastra
- intreruperea sarcinii

Daca intentionati sa va intrerupeti sarcina, ar trebui sa discutati cu medicul, oferindu-va sfaturi si informatii valoroase. Optiunea pentru intreruperea sarcinii va depinde de cate saptamani are sarcina.

Importanta acidului folic

Acidul folic sau "folatul" asa cum se numeste in starea sa naturala, este un membru al grupului de vitamine complex B. Este bine cunoscut de cativa ani ca suficient acid folic in dieta mamei va reduce sansele ca bebelusul sa aiba spina bifida cu pana la 70%.

Nivelurile adecvate de folat sunt importante in primele zile ale embrionului in dezvoltare, in special in cea de-a treia si a patra saptamana. In aceasta perioada apar defectele de tub neural. Deoarece cele mai multe femei nu realizeaza ca sunt insarcinata si pentru ca cele mai multe sarcini sunt neplanificate, este important ca toate femeile de varsta fertila sa se asigure ca iau acid folic suficient. Despre Acidul Folic: Acidul Folic - ghid complet

Spina Bifida sau ruptura de coloana

Spina bifida este un defect congenital care implica dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor care il acopera.

Denumirea spina bifida provine din limba latina si inseamna in traducere literala coloana „rupta“ sau „deschisa“. Bebelusii care se nasc cu spina bifida oculta adesea nu manifesta semne sau simptome exterioare. Coloana vertebrala nu iese prin piele, desi pot avea un smoc de par, un semn din nastere sau o gropita pe piele deasupra partii de jos a coloanei ... mai departe    

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

 autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,

Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII