Triplul test in sarcina

Triplul test in sarcina

Triplul test in sarcina

Pentru viitoarele mamici nu exista spaima mai mare decat aceea ca viitorul copil ar putea avea probleme de sanatate. Cu atat mai ingrijorate sunt femeile care pastreaza o sarcina dupa 35 de ani, varsta la care organismul femeii este mai predispus la boli ce pot afecta mama si copilul. Femeile care chiar au avut in familie persoane cu malformatii congenitale sunt cele mai motivate sa fie ingrijorate. Pentru toate aceste mamici, dar si pentru cele care vor sa aiba siguranta ca bebelusul este sanatos, exista o analiza care da informatii despre posibilele malformatii ale fatului in primele 18 saptamani de sarcina.
Tema: Teste in sarcina | Subiecte tratate: cerclaj, sarcina, col incompetent

Ce este Triplul Test?

Triplul test este o analiza speciala care ofera o serie de informatii despre dezvoltarea congenitale in asa fel incat, viitoare mamica sa poata lua niste masuri.

De ce se face Triplul Test?

In eventualitatea depistarii unor probleme grave se poate recurge la un avort terapeutic, daca viitorii parinti doresc. Desi investigatia este recomandata in mod deosebit anumitor categorii de gravide, ea este recomandata tuturor dravidelor.

Investigatia este nedureroasa pentru mama sau copil, informatiile pe care le ofera despre sanatatea fatului sunt foarte pretioase, iar costul nu este mare.

Posibile malformatii

Triplul test se efectueaza de obicei intre saptamanile 15 si 18 de sarcina si depisteaza defectele de tub neural (spina bifida) si anomaliile cromozomiale (trisomia 18 si 21 – sindromul Down). Investigatia se numeste triplu test pentru ca determina trei parametri biochimici din sangele gravidei. Daca valorile sunt mai mici sau mai mari decat cele normale, viitoarea mamica trebuie sa efectueze investigatii suplimentare pentru confirmarea suspiciunii de anomalie.

Un rezultat pozitiv la acest test nu inseamna ca fatul are o anomalie, ci ca are un risc crescut de malformatie. Pentru confirmarea diagnosticului de trisomie 18 si sindrom Down, gravida trebuie sa efectueze ulterior amniocenteza (studiul cromozomilor fatului), iar pentru tulburarile de tub neural sunt necesare ecografii suplimentare.

Este Triplul Test suficient?

Nu toate anomaliile fetale pot fi depistate cu ajutorul triplului test. Majoritatea functiilor care nu sunt legate de sistemul nervos nu pot fi descoperite cu aceasta investigatie, pentru ca ele apar dupa saptamana a 20-a de sarcina. Nu pot fi depistate disfunctiile renale, malformatiile membrelor si patologiile de crestere.

Cit de sigur este Triplul Test?

Siguranta testului este de cel mult 80%. Pentru ca triplul test poate da rezultate fals negative, gravidele care au peste 35 de ani sau care au persoane in familie cu malformatii trebuie sa efectueze investigatii suplimentare, indiferent de rezultatul acestui prim test.

In cazul unei gravide de 40 de ani al carei test a iesit negativ, se vor efectua in continuare, pentru siguranta, amniocenteza, ecografii in fiecare luna de sarcina si doua ecografii 3D. Chiar si asa, ramane in continuare un risc de 5%-7% ca o anomalie sa nu fie depistata la timp.

Factori de risc la Triplul Test

Testul pentru depistarea anomaliilor fatului se poate face in multe spitale si clinici private din Romania si costa intre 80 si 100 RON (2006). Unele laboratoare calculeaza si factorul de risc al gravidei, cu ajutorul unui soft ce realizeaza un grafic, tinand seama nu doar de cei trei parametri, ci si de varsta gravidei, de antecedente (rude cu malformatii, diabet, fumat etc.) si de datele ecografiei efectuate intre saptamanile 12-14 de sarcina.

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Medic
www.desprecopii.com
www.desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2006

 Important: pentru a intilni alte viitoare mamici

vizitati forumul www.desprecopii.com/forum - sectiunea Odiseea Sarcinii

Legat de sarcina, mai cititi pe site-ul nostru:

Odiseea sarcinii - de 40 de saptamani: 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.5 comentarii din 12
Trimis de Daniela

Buna sunt insarcinata in sap 15.pe 16 si am fost trimisa sa repet triplu testul la cluj imogen.imi puteti dpune daca e gratis sau cat costa.multumesc

Trimis de raluca

sint la a 4 sarcina si am mai facut triplu testul de 2 ori.Acum urmeaza sa il fac si pe al 3 test si va sfatuiesc ca este foarte bine sa il faceti.Nu aveti nimic de pierduteste pentr-u sanatatea bebelusului

Trimis de georgiana

buna,am 25 de ani..am 12 saptamani ..mi-am facut eco aseara si dr mi-a zis ca maine sa vin sa imi fac dublul test .eu nu as vrea sa il fac ,am zis ca e mai bine sa fac triplul test. cu toate ca ma sint f bine..si in familie nu am pe nimeni care are probleme ...este necesar sa imi fac aceste teste?...daca ar fi ceva grav care ar putea avea bebele cred ca pot vedea la 3D, nu?pana acum 2 ani nu auzeam pe nimeni de aceste teste..acum de ce se insista cu ele????vreau un raspuns cat mai clar...va multumesc

Trimis de Raluca

Si mie mi-a iesit pozitiv triplu testul, defapt valoarea aceea era ff mica 1:180 nu la 1300 cum era normal si am repetat analiza si la fel mi-a iesit.Inima mea imi spunea ca nu este adevarat si n-am facut amniocenteza si uite ca am un baiat de aproape 2 ani perfect sanatos.Nu va mai luati dupa atatea analize, din tot sufletul va spun...noi ne mai dorim un copil si acuma, avand experienta, sunt linistita si nu o sa mai iau in vedere atatea

Trimis de

vreau sa trag un semnal de alarma pentru toate viitoarele mamici.NU MERGETI LA PISCINA IN TIMPUL SARCINI chiar daca medici spun ca nu se poate intampla nimic.eu mi-am pierdut min unea de fetita la 21 saptamani din cauza unei infecti urinare,o bacterie luata din piscina.fetita nu e neaparat sa se intample la toate dar am vrut sa va avertizez.

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.