Amniocenteza

Amniocenteza

Amniocenteza

Amniocenteza este o metoda de detectare a anomaliilor si bolilor genetice la copilul inca nenascut, in timpul sarcinii. Amniocenteza este un test obligatoriu pentru femeile insarcinate cu varste de peste 35 de ani. Femeile care fac acest test sunt mai ales cele care au un risc crescut de probleme genetice si cromozomiale, pe de o parte pentru ca testul este invaziv, implica un mic risc de pierdere a sarcinii.

Despre amniocenteza, veti citi:
Ce este amniocenteza?
Ce boli si anomalii pot fi detectate prin amniocenteza
Cand se face Amniocenteza
Ce factori maresc riscul de a avea un copil cu o maladie genetica
Care este riscul pierderii sarcinii din cauza amniocentezei
Ce presupune efectuarea amniocentezei?
Ce se intampla dupa procedura
Cand primesc rezultatele de la amniocenteza
Consiliere genetica
Luarea deciziei
Amniocenteza sau CVS
Daca se descopera ca bebelusul are o problema
Sfarsitul amniocentezei este aproape
Forumul burticilor inteligente - hai alaturi de noi

Ce este amniocenteza

Amniocenteza este un test prenatal care ofera medicului informatii despre sanatatea si dezvoltarea bebelusului pe baza unei mostre de lichid amniotic. Acesta este lichidul care inconjoara bebelusul in uter.

Ce boli si anomali pot fi detectate prin amniocenteza?

Amniocenteza este folosita pentru a detecta:
* Aproape toate anomaliile cromozomiale, inclusiv sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18 si anomaliile cromozomilor sexuali (ca sindromul Turner si sindromul Klinefelter). Amniocenteza are o precizie de peste 99% in diagnosticarea acestor boli.
* Cateva sute de boli genetice, ca fibroza chistica, maladia celulelor secera (sickle cell disease) si boala Tay-Sachs. Testul nu este folosit pentru detectarea tuturor acestor boli, insa daca bebelusul are un risc crescut de a face una sau mai multe dintre aceste boli, in cele mai multe cazuri amniocenteza poate indica de obicei daca are boala sau bolile respective.
* Anomaliile de tub neural, ca spina bifida si anencefalia.

Amniocenteza nu detecteaza anomaliile congenitale (din nastere) ca malformatiile inimii, buza de iepure sau despicarea boltei palatine. Totusi, multe defecte structurale pot fi detectate la ecografia din al doilea trimestru, care a devenit deja o rutina, mai ales pentru femeile care fac si amniocenteza.

In Romania, se face in trimestrul doi ecografia numita morfo-fetala, in cadrul careia se fac nu numai diverse masuratori ale bebelusului, dar sunt urmarite si eventualele semne de defecte structurale.

Iata cateva alte motive pentru a face o amniocenteza:


* Pentru a determina daca plamanii bebelusului sunt destul de maturi ca sa suporte o nastere prematura, in cazul in care ati intrat prematur in travaliu sau in cazul in care exista un alt motiv pentru o nastere prematura.
* Pentru a diagnostica sau a elimina o infectie uterina daca, de exemplu, vi s-a rupt apa inainte de termen.
* Pentru a verifica daca bebelusul este bine in cazul in care aveti o incompatibilitate a sangelui, cum ar fi incompatibilitatea Rh. Aceasta este o problema complexa care poate aparea daca sangele dumneavoastra este de un alt tip decat al copilului. (Nota: Obstetricienii folosesc tot mai mult in acest scop ecografia Doppler in locul amniocentezei.)

Cand se face amniocenteza?

Amniocenteza se face de obicei intre SAPTAMANA 16 si SAPTAMANA 20 de sarcina.

Femeile care fac acest test sunt mai ales cele care au un risc crescut de probleme genetice si cromozomiale, pe de o parte pentru ca testul este invaziv si implica un mic risc de pierdere a sarcinii

Ce factori maresc riscul de a avea un copil cu o maladie genetica?

Printre factorii de luat in considerare sunt:
* Rezultatele testelor pentru sindromul Down. Ati efectuat un test care arata ca bebelusul are un risc peste medie de a avea sindromul Down sau alta problema cromozomiala.
* Rezultatele ecografiei. O ecografie anterioara a aratat ca bebelusul are defecte structurale asociate cu o problema cromozomiala.
* Rezultatele testelor parintilor. Dumneavoastra si sotul sunteti purtatorii genelor recesive ale unei boli genetice, precum fibroza chistica sau maladia celulelor secera.
* Antecedentele mamei. Ati mai fost insarcinata, iar bebelusul avea o anomalie genetica, iar riscul repetarii acestei situatii este ridicat.
* Istoricul familial. Dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra aveti o anomalie cromozomiala sau o boala genetica sau aveti in familie asemenea cazuri, care maresc riscul de probleme genetice ale copilului.
* Varsta mamei. Teoretic, orice mama poate avea un bebelus cu o anomalie cromozomiala, dar riscul creste odata cu varsta mamei. De exemplu, probabilitatea de a avea un copil cu sindromul Down variaza de la 1 din 1295 cand aveti 20 de ani la 1 din 82 cand aveti 40 de ani.

Care este riscul pierderii sarcinii din cauza amniocentezei?

Desi se estimeaza adesea ca riscul este intre 1 din 200 si 1 din 400, nu exista un consens real asupra riscului de pierdere a sarcinii din cauza amniocentezei. Un studiu amplu efectuat recent a estimat ca riscul este de 1 din 1666, desi unii experti contesta metodologia folosita pentru stabilirea acestui indicator.

Deoarece un anumit procentaj dintre femei vor pierde oricum sarcina in timpul celui de-al doilea trimestru, nu exista o metoda de a sti precis daca pierderea sarcinii in urma amniocentezei a fost cauzata sau nu de procedura. Riscul dumneavoastra depinde in mare parte de indemanarea si experienta medicului care executa procedura.

Cum poate fi redus acest risc?

Cereti medicului sa va recomande un specialist care are multa experienta, preferabil unul care face cel putin 50 de amniocenteze anual. Si intrebati si care este rata de pierderi ale sarcinii dupa aceasta procedura a medicului respectiv sau a centrului in care veti efectua procedura.

Este posibil ca in Romania sa nu vi se ofere informatii precise privind rata de pierderi ale sarcinii legata de procedura, dar oricum, este bine sa solicitati medicului dumneavoastra o trimitere la un specialist de incredere.

De asemenea, va trebui sa va asigurati ca exista un medic specializat in ecografii care ofera asistenta ecografica in tot timpul procedurii. Acest lucru imbunatateste mult sansele ca medicul sa poata obtine destul lichid de la prima incercare si de a nu trebui sa repete procedura. Iar cand exista si asistenta ecografica, ranirea bebelusului cu acul de amniocenteza este foarte rara.

Ce presupune efectuarea amniocentezei?

Inainte de a face amniocenteza, veti face o ecografie pentru masurarea copilului si verificarea anatomica de baza. (Unele centre de testare fac acest lucru cand veniti pentru amniocenteza, in timp ce altele fac ecografia in avans.)

Pentru amniocenteza propriu-zisa, veti sta intinsa pe masa de consultatie, iar abdomenul va va fi curatat cu alcool sau solutie de iod. Ecografia este folosita pentru a gasi o zona de lichid amniotic la o distanta sigura fata de bebelus si de placenta. Aceasta parte poate dura pana la 20 de minute.

Apoi, sub asistenta continua ecografica, medicul va introduce un ac lung si subtire prin peretele dumneavoastra abdominal si in sacul de lichid care inconjoara bebelusul, cu care va extrage o cantitate mica de lichid amniotic cam 30 g , apoi va scoate acul.

Extragerea lichidului poate dura cateva minute, dar de obicei necesita mai putin de 30 de secunde. Bebelusul va produce mai mult lichid pentru a-l inlocui pe cel prelevat.

Este posibil sa simtiti crampe ori contractii, ciupituri sau presiune in timpul procedurii sau sa nu simtiti vreun disconfort. Gradul de disconfort sau de durere variaza de la o femeie la alta si chiar de la o sarcina la alta, chiar la aceeasi femeie. Puteti opta pentru anestezierea locala abdomenului inainte de procedura, dar durerea provocata de injectia anesteziei ar putea fi mai neplacuta decat a amniocentezei propriu-zise si cele mai multe mamici decid ca o injectie este suficienta, asa ca renunta la anestezie.

Daca va faceti griji privind faptul ca acul este atat de aproape de bebelus, trebuie sa stiti ca ranirea directa a bebelusului din cauza amniocentezei este foarte rara in cazul asistentei ecografice continue. Medicul va evita plasarea acului langa bebelus, dar daca se intampla ca acesta sa vina in contact cu acul, se va retrage repede, la fel cum ati face si dumneavoastra daca ati atinge ceva ascutit.

Dupa aceea, pentru siguranta, medicul poate folosi un monitor fetal extern pentru a asculta bataile inimii copilului.

Nota: Daca sangele dumneavoastra are Rh-ul negativ, va trebui sa faceti o injectie cu Rh imunoglobulina dupa amniocenteza (in afara cazului in care si tatal copilului are Rh-ul negativ) deoarece este posibil ca sangele bebelusului sa se fi amestecat cu al dumneavoastra in timpul procedurii, ducand la probleme de compatibilitate.

Ce se intampla dupa procedura?

Trebuie sa va odihniti in restul zilei, deci aranjati sa va conduca cineva acasa cu masina. Evitati ridicarea greutatilor, contactul sexual si calatoriile cu avionul in urmatoarele doua-trei zile.

Este posibil sa aveti crampe sau contractii usoare inca una-doua zile. Daca aveti crampe puternice sau scurgeri vaginale, sau daca pierdeti lichid amniotic, anuntati imediat medicul. Acestea ar putea fi semnele unei iminente pierderi a sarcinii. De asemenea, anuntati imediat medicul daca aveti febra, deoarece acesta ar putea fi semnul unei infectii.

Cand primesc rezultatele de la amniocenteza?

Ar trebui sa primiti rezultatele complete dupa doua saptamani. In acest timp, lichidul este analizat in laborator, fiind masurata mai intai cantitatea de alfa-fetoproteina (AFP) pe care o contine. Aceasta indica daca este posibila o deschidere in pielea copilului, ceea ce ar fi semnul unui defect de tub neural ca spina bifida sau anencefalie.

In laborator sunt prelevate din lichid si celule vii ale copilului, care sunt reproduse timp de una-doua saptamani, apoi sunt testate pentru detectarea anomaliilot cromozomiale si evidentierea anumitor defecte congenitale. (De asemenea, daca doriti, poate fi determinat si sexul copilului.)

Uneori puteti obtine rezultate preliminare in timp ce asteptati reproducerea celulelor. De exemplu, in anumite cazuri, poate fi folosita o tehnica numita FISH (fluorescence in situ hybridization) pentru a selecta problemele. Rezultatele preliminare sunt disponibile rapid, adesea in cateva zile.

Consiliere genetica

E necesara o consiliere cu un medic genetician inainte de a lua decizie pentru efectuarea amniocentezei? Da, credem ca e bine sa faceti acest lucru. De fapt, cele mai multe centre de testare impun sa discutati cu un specialist in genetica riscurile si avantajele variatelor metode de testare prenatala inainte de aplicarea unei proceduri invazive ca amniocenteza sau CVS. Specialistul va inregistra istoricul dumneavoastra familial si va va pune intrebari privind sarcina.

Raspunsurile dumneavoastra ii vor permite sa va dea o imagine asupra riscului de a avea un bebelus cu probleme cromozomiale sau o anume boala genetica. Apoi puteti decide daca doriti sa faceti teste preliminare, sa faceti direct CVS sau amniocenteza, sau ambele.

Cum pot lua cea mai buna decizie?

Colegiul Ginecologilor din SUA recomanda ca femeilor de toate varstele sa li se ofere posibilitatea de a a face teste in timpul primului si celui de-al doilea trimestru de sarcina. Medicul dumneavoastra sau specialistul in genetica vor discuta cu dumneavoastra avantajele si dezavantajele abordarilor pe care le aveti la dispozitie. Dar in final, este decizia dumneavoastra daca faceti sau nu testele.

Multe femei opteaza pentru testele preliminare, apoi iau o decizie privind testarea unui diagnostic pe baza rezultatelor testelor preliminare.

Alte femei aleg direct testarea unui anume diagnostic. (Este posibil sa stie ca bebelusul risca sa aiba o problema cromozomiala sau o boala care nu poate fi testata la testele preliminare sau pur si simplu doresc sa stie cat mai multe despre starea copilului si isi asuma riscul redus al pierderii sarcinii pentru a afla.)

Unele femei decid sa nu faca niciun fel de test.
Daca faceti mai intai testele preliminare, puteti decide apoi cu ajutorul medicului sau al specialistului in genetica daca rezultatele arata un risc destul de mare astfel ca sa doriti sa faceti CVS sau amniocenteza pentru a determina daca exista o problema. Va trebui sa puneti in balanta nevoia de a sti care este starea copilului si micul risc de pierdere a sarcinii in urma procedurii.

Unele femei care aleg testarea invaziva stiu destul de sigur deja ca va trebui sa intrerupa sarcina in cazul detectarii unei probleme grave.

Altele pot decide sa faca amniocenteza desi nu stiu sigur ce ar face in cazul unor rezultate nefavorabile.
Unele femei pot decide sa faca amniocenteza chiar daca stiu ca nu ar intrerupe sarcina in cazul unui rezultat nefavorabil. Motivul este ca doresc sa afle din timp daca bebelusul va avea nevoi speciale, pentru ca asta le va ajuta sa se pregatesca emotional pentru provocarile care le asteapta. In anumite cazuri, ar putea decide sa aleaga un spital mai bine dotat si alti specialisti.

De asemenea, exista cateva boli care pot fi tratate inca din timpul sarcinii. Deci, daca exista o suspiciune puternica legata de faptul ca bebelusul ar putea una dintre aceste probleme rare, puteti face o amniocenteza pentru a afla.

Pe de alta parte, unele femei sunt ferm hotarate sa nu treaca printr-o procedura care mareste riscul pierderii sarcinii, mai ales daca rezultatele ei nu le vor afecta decizia de a continua sarcina. Asa incat decid sa nu efectueze o testare invaziva.

Decizia de a face sau nu amniocenteza va apartine

Nu exista o anume decizie corecta. Fiecare viitor parinte poate avea pareri diferite despre riscurile pe care le considera acceptabile si poate ajunge la diferite concluzii, desi circumstantele pot fi aceleasi.

Intre amniocenteza si CVS

Ambele teste pot indica daca bebelusul are o problema cromozomiala sau anumite boli genetice.
Testul CVS se face mai timpuriu (de obicei intre 11 si 12 saptamani), deci puteti afla mai curand despre o posibila boala a copilului. Daca totul este bine, puteti scapa de grija mai curand. Insa, daca exista o problema grava si optati pentru intreruperea sarcinii, o veti putea face inca din timpul primului trimestru.

Pe de alta parte, ati putea prefera sa asteptati rezultatele testelor din al doilea trimestru inainte de a va supune unui test invaziv. In acel moment, amniocenteza ar fi singura dumneavoastra optiune.

Exista si alte considerente care va pot influenta decizia. De exemplu, daca exista un risc ridicat de a avea un bebelus cu defecte de tub neural, va trebui sa faceti amniocenteza, deoarece CVS nu poate diagnostica aceste defecte.

CVS este considerata in general a avea o rata ceva mai ridicata a pierderii sarcinii decat amniocenteza, dar acest lucru ar putea sa nu fie intotdeauna valabil. Centrele medicale care efectueaza frecvent aceste proceduri pot avea rate similare ale pierderilor sarcinii in urma ambelor proceduri. Totusi, numai un mic procentaj de medici efectueaza CVS, deci in anumite zone poate fi dificil sa gasiti un specialist experimentat care executa procedura respectiva.

Inainte de a lua o decizie, trebuie sa discutati toate aceste aspecte cu partenerul, cu medicul dumneavoastra si probabil cu un genetician.

Sfarsitul amniocentezei? important de citit: Sfarsitul amniocentezei?

Ce se intampla daca se descopera ca bebelusul are o problema?

Veti beneficia de consiliere genetica, astfel ca sa obtineti mai multe informatii si sa puteti discuta despre variantele pe care le aveti. Unele femei aleg sa intrerupa sarcina, in timp ce altele decid sa o continue.

Orice ati alege, puteti ajunge la concluzia ca doriti mai multa consiliere sau suport. Unele femei considera foarte utile grupurile de suport, altele doresc consiliere individuala, iar altele folosesc ambele variante. Este bine sa informati medicul si geneticianul daca aveti nevoie de mai mult ajutor, astfel ca sa va dea indrumarile necesare.

Sfarsitul amniocentezei?

Amniocenteza este o investigatie prin care se pot detecta anumite anomalii si boli genetice ale fatului , prin prelevarea unei mostre de lichid amniotic, in timpul sarcinii. Desi in multe tari europene amniocenteza este o investigatie obligatorie pentru femeile insarcinate, cu varste de peste 35 de ani, ea este recomandata si femeilor care prezinta un risc crescut de probleme genetice. Se stie insa ca amniocenteza este un test destul de invaziv si ca are un anumit risc de pierdere a sarcinii. De aceea, de ceva timp, specialistii incearca sa caute alternative. Una dintre alternative pare sa se contureze din ce in ce mai bine , dupa ce un grup de cercetatori de la Universitatea Washington din Seattle si-a publicat rezultatele cercetarilor in revista medicala Science Translational Medicine. Informatiile arata ca genomul unui fetus poate fi identificat in timpul sarcinii cu ajutorul unui esantion din sangele mamei si al unuia din saliva tatalui. cititi in continuare: Sfarsitul amniocentezei?
 

Despre amniocenteza, cititi discutii pe forum

Amniocenteza
Amniocenteza si probleme genetice
Amniocenteza - heeeeelp

 

Socializeaza cu alte mamici si afla totul despre amniocenteza de la ele !

Socializeaza cu mamicile inteligente de la Desprecopii. Important este ca atunci cand intri in contact cu o alta viitoare mamica sa impartasesti totul cât se poate de sincer, de la trairi intense la bucuria de a visa la copilul pe care in curand il vor tine in brate...

Daca esti o viitoare mamica (actualmente burtica :)) - te asteptam in grupurile de pe forum. In sectiunea Odiseea Sarcinii, vei gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu alte burtici (burtici colege de generatie) care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Sustinere si suport pentru burtici 

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.


autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate. 2014

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.5 comentarii din 39
Trimis de Elena89

Buna, vreau sa va spun ca trec printr-un infern de 2 saptamani cat am asteptat rezultatul dublului test care parca presimteam ca nu o sa iasa bine risc 1:215 S.D. si acum mai indur inca 2 saptamani si acteva zile pana la programarea pentru amniocenteza . Am 27 de ani, nu am pe nimeni in familie cu vreo problema de sanatate nici eu nici sotul meu . Si ma intreb de ce tocmai mie mi se intampla asta? cand eu m-am chinuit un un de zile sa raman insarcinata si abia dupa histerosalpingografie am ramas in sfarsit. Intai a fost stresul ca era sa pierd sarcina, eram stresata sa treaca primele 3 luni cu bine sa nu pierd sarcina, am luat No-spa, utrogestan ovule si uscoin supozitoare si am reusit sa tin sarcina. La bitest m-am speriat teribil cand mi s-a spus ca transulcenta nucala este de 2 mm (la limita), dar in rest osul nazal este prezent totul este ok. Doctora mea spune ca baietelul meu arata foarte bine nu are nici o chestie asemanatoare cu cei cu probleme. dar mi-e teama de rezultatul amniocentezei. Dar am sa o fac pentru linistea mea si a sotului meu, si cu ajutorul lui Dumnezeu va iesii bine (sper...). Pot sa spun ca pana voi afla raspunsul amniocentezei va fi in continuare un cosmar, abia pot dormii noaptea de stres :(. Este o senzatie groaznica sa crezi ca bebelusul tau mult dorit poate avea riscul de sindrom down sau alte malformatii......Doctora mi-a spus ca nu a mai avut nici un caz pana acum care sa nu ii iasa bine amniocenteza, dar sper sa fie bine sa iasa bine rezultatul si bebelusul meu sa reziste cu bine.

Trimis de CatalinaCozma

Buna Laura!Si eu sunt din Brasov, si te rog sa-mi spui care au fost costurile cu amniocenteza si la ce doctor ai fost.Multumesc mult!!

Trimis de Maria

Buna.numele meu este Maria.as dori sa vă povestesc si eu experienta mea cu aminocenteza.Sunt la a doua căsătorie si amândoi ne-am dorit enorm un copil as al nostru.eu am trei din prima căsătorie perfect sănătoși.anul trecut am rămas însărcinată după o asteptare de 2 ani.am uitat sa vă spun ca anul acesta am împlinit 40 de ani si locuiesc in spania.cum vam spus am rămas insarcinata si am facut toate analizele care trebuiau facute.si...la 16 săptămâni am primit vestea ca sunt sanse de 1 la 975 sa iasă cu sindromul down.la recomandarea medicului am fost îndrumați sa fac aminocenteza.mi sa spus ca sunt sanse foarte mici sa pățească belele ceva.intr-un final am facut injectia si..mi-au rupt punga .am inceput sa pierd lichid iar doua luni am fost între spital si casa.intr-una din zile m-am simtit foarte rău si am plecat la urgente unde am si rămas internată deoarece belele meu rămăsese fara lichid.Mi-au provocat nasterea la 22 de săptămâni.au fost clipe de cosmar pt mine.mi-au spus ca belele va iesi viu si daca doresc sal țin în brațe pana când ...o sa plece el..bineinteles ca răspunsul meu a fost afirmativ.dar din pacate a iesit mort deoarece rămăsese fara lichid.la doua zile am fost sunați sa mi se spună rezultatul de la aminocenteza.;Aveti o fetita perfect sanatoasa;am avut a fost răspunsul meu.Am intrat în depresie .nu mâncăm.daca vedeam orice era legat de bebelusi nu ma puteam oprea din plîns.au fost langa mine copii mei si sotul.si bineinteles dumnezeu.care ma ajuta si acum după 6 luni am rămas din nou însărcinată .sunt in 4 luni si nu vreau sa stiu nimic de aminonocenteza.astfel ca sfatul meu este NU AMINOCENTEZA

Trimis de Laura

Buna, in 08.09.2015 mi-am facut amniocenteza la maternitate in Brasov, in urma unui rezultat nu tocmai ok la dublu test: risc de sindrom Down 1: 100, risc de varsta 1 : 230, in condtitiile in care pragul de decizie este 1 : 250. Mentionez ca am 34 de ani, un copil de 6 ani sanatos, fara nici un fel de problema genetica in familie. Am stat 3 zile internata, asa se procedeaza in Brasov la maternitate cand se face amniocenteza, prima zi se fac niste analize, a doua zi procedura, care apropo, este foarte ok, o mica intepatura, o idee presiune pe uter cand intra acul si ... gata, totul dureaza maxim 5 minute, iar a treia zi ... acasa. Dupa amniocenteza se fac, preventiv, cateva doze de antibiotic si no-spa injectabil. Totul a fost bine, acum sunt foarte detasata, dar recunosc, am avut emotii. Rezultatul partial a venit peste 2 zile, iar cel final dupa 2 sapt. Totul este ok, voi avea o fetita sanatoasa !

Trimis de MONICA

buna am 38 de ani si la dublu test mia iesit trisomia 21 risc sindrom Down trebuie peste o saptamana sa fac amniocenteza plus ca la ecograf mia iesit un femur mai scurt la bebelus

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.