Nasterea cu forcepsul

Nasterea cu forcepsul

Nasterea cu forcepsul

 • Sunt situatii cand, la nastere, bebelusul trebuie sa fie ajutat sa iasa afara. In aceste situatii speciale, se foloseste forcepsul sau vidextractia. O femeie din opt au nastere „asistata“, folosindu-se forcepsul sau extractorul cu vacuum. Forcepsul se foloseste doar cand colul e complet dilatat si capul copilului e deja angajat. Medicii de la Desprecopii.com va spun totul despre nasterea cu ajutorul forcepsului.

Sunt situatii cand, la nastere, bebelusul trebuie sa fie ajutat sa iasa afara. In aceste situatii speciale, se foloseste forcepsul sau vidextractia. Studiile arata ca o femeie din opt are nastere „asistata“, folosindu-se forcepsul sau extractorul cu vacuum.
Acestea sunt necesare pentru a usura nasterea, în cazul travaliului „esuat“  (mama nu mai poate „împinge“ din cauza oboselii), al atoniei uterine (uterul nu se mai contractă) sau în alte situatii. Se mai folosesc si pentru a întoarce copilul dacă „s-a blocat“, sau pentru a-l „extrage“ dacă tesutul din jurul vaginului este prea „dur“.

Ce este forcepsul?

Forcepsul este un instrumet medical care arată ca două linguri mari, prinse sub formă de foarfece, cu care se extrage capul copilului.

Cand se foloseste extractia cu vid? (vidextractia)

Extractia cu vid se foloseste chiar inaintea dilatatiei complete, daca travaliul (nasterea) e prelungit.

Cand se foloseste forcepsul?

Forcepsul se foloseste doar cand colul e complet dilatat si capul copilului e deja angajat.

Despre nastere cititi:

Se intervine cu forcepsul in aceste situatii:

 • mama nu poate impinge bebelusul afara fiindca acesta are un cap prea mare
 • mama sau bebelusul prezinta semne de suferinta in timpul nasterii, necesitand o interventie rapida
 • copilul e in prezentatie pelviana sau e prematur. In acest caz, forcepsul ii protejeaza capul de presiunea din canalul vaginal, in timpul nasterii.

Ce se intampla in timpul aplicarii forcepsului?

De obicei, nasterea cu ajutorul forcepsului se practică cu epiziotomie, iar anestezia va fi locală sau epidurală. Medicul va aplica forcepsul de o parte si alta a capului copilului si incet, il va trage afara. Mama poate ajuta prin impingere. Restul corpului bebelusului se naste in mod natural. Forcepsul formeaza o cusca in jurul capului bebelusului protejandu-l de leziuni si de presiunea din jur.

Ce efecte are forcepsul?

Forcepsul poate lasa urme datorita presiunii sau vanatai pe fiecare parte a capusorului copilului - dar aceste urme nu prezinta pericol si vor dispare in cateva zile.

Informatia conteaza

 1. Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
 2. Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

Autor: Dr. Emel Nuraltay - Medic Specialist Obstetrica Ginecologie , Spitalul Euroclinic Bucuresti
Toate drepturile rezervate - www.desprecopii.com 2007

Legat de acelasi subiect, mai cititi pe site-ul nostru:

Subiecte tratate:

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Nasterea cu forcepsul.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Nasterea unei stele

Nasterea unei stele

Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Prematurii: Esentele tari

Prematurii: Esentele tari

Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC. Putin grabiti si foarte curiosi.
Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori

Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori

Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ultimile 2 comentarii

 1. Diana
  Dianatrimis la 13/3/2011

  Articolul este cel putin slab. Una la mana as vrea sa stiu de unde statistica cu 1 din 8 femei, e infiorator de mult si deloc adevarat. A doua la mana, macar in urma comentariilor de pe forum s-ar fi putut modifica partea cu urmele care nu prezinta pericol.

  Raspunde la acest comentariu
 2. addinel
  addineltrimis la 5/1/2007

  nu sunt (pentru inca 5 luni) mama, deci sper sa nu spun/ intreb vreo prostie. stiu de la doua prietene ca in urma epiduralei nu mai puteau impinge. exista mai multe cazuri de scoatere a copiilor cu forcepsul la mamele carora li se face epidurala?

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII