Malformatiile inimii la copii

Malformatiile inimii la copii

Malformatiile inimii la copii

 • Poate fi ingrozitor sa aflati despre copilul dumneavoastra ca are o malformatie congenitala a inimii (prezenta inca de la nastere).

   

  Dar maladiile congenitale ale inimii sunt o problema relativ frecventa iar stiinta medicala, tehnologia si experienta pot oferi diagnostice si tratamente precise, care permit tratarea majoritatii maladiilor congenitale ale inimii.

   

  Iata sfatul de la Desprecopii.com despre malformatiile inimii la copil...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum se trateaza malformatiile la inima?
De ce au unii copii malformatii congenitale ale inimii?
Ce poate influenta aparitia unor malformati la inima?
Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimii
Tratamentul maladiilor congenitale ale inimii
Prevenirea infectiilor
In cazul in care suspectati existenta unei probleme
Alte semne care necesita atentia imediata a medicului
Sfatul de la Desprecopii.com

Cum se trateaza malformatiile la inima?

Cele mai multe malformatii sunt tratate in prezent prin chirurgie, proceduri cateterice si uneori prin medicatie. Datorita progreselor tehnlogice, procedurile chirurgicale si cele de cateterizare a inimii pot trata malformatiile congenitale care altadata nu puteau fi tratate in mod eficient.

Chirurgia cardiaca si cateterizarile cardiace sunt efectuate acum asupra copiilor mai mici – de fapt, efectuarea acestor proceduri in copilaria timpurie sau in prioada de nou-nascut este ceva comun. Acest lucru are multe avantaje pe termen lung pentru copii.

Desi nimic nu este garantat 100%, cei mai multi copii cu malformatii ale inimii se vor putea bucura de un viitor sanatos si fericit.

De ce au unii copii malformatii congenitale ale inimii?

Inima umana incepe sa se formeze ca o singura structura tubulara cam in a patra saptamana de sarcina. Pana in saptamana a opta, acest tub va creste gradual in lungime, eventual indoindu-se.

Un perete (sau sept), creste pentru a separa camerele superioara (atriala) si inferioara (ventriculara) in cate doua camere, din dreapta si din stanga.

Se dezvolta patru valve alcatuite din tesut, care vor ajuta sangele sa se deplaseze prin camerele cardiace, catre plamani si restul organismului. (Foto: Wikipedia - Inima umana: 1. Atriu drept; 2. Atriu stang; 3. Vena cava superioara; 4.Aorta; 5. Artera pulmonara; 6. Vena pulmonara; 7. Valva mitrala; 8. Valva aortica; 9. Ventricul stang; 10. Ventricul drept; 11. Vena cava inferioara; 12. Valva tricuspida; 13. Valva pulmonara)

Deoarece placenta (nu plamanii fetusului) fac munca de transfer a oxigenului si a dioxidului de carbon, este posibil sa existe chiar anormalitati mai severe de dezvoltare ale inimii fara a provoca dificultati fetusului. Asemenea anomalii pot deveni importante numai dupa tranzitia circulatiei la cea de nou-nascut de dupa nastere (cand este taiat cordonul ombilical, placenta nu mai este implicata in circulatia bebelusului).

Nou-nascutul incepe sa se bazeze pe plamani si pe sistemul sau circulator pentru oxigenul si pentru fluxul de sange necesar supravietuirii in afara uterului. Partea dreapta a inimii primeste sange sarac in oxigen din organism si il pompeaza catre plamani, unde sangele preia oxigenul. Partea stanga a inimii primeste sange bogat in oxigen din plamani si il pompeaza in corp.

Ce poate influenta aparitia unor malformati la inima?

Exista factori multipli, genetici si de mediu, care interactioneaza pentru a altera dezvoltarea inimii in timpul fazelor timpurii ale dezvoltarii unui fetus (primele 8-9 saptamani de sarcina). Uneori, cauza unei maladii congenitale a inimii este cunoscuta.

Expunerea la anumiti factori de mediu in timpul primului trimestru de sarcina poate duce la anomalii structurale (printre factori sunt medicamentele anticonvulsive ca fenitoina, medicamentul dermatologic numit izotretinoina sau sarurile de litiu administrate in maladiile maniaco-depresive).

Diabetul necontrolat, alcoolul sau abuzul de medicamente, expunerea la substante chimice industriale in timpul sarcinii pot mari si ele riscul maladiilor congenitale ale inimii. Dar de cele mai multe ori, cauza specifica a malformatiei nu este cunoscuta.

In ultimii 25 de ani, progresele in tehnicile de imagine ale ecografiei au dus la disponibilitatea unor instrumente sofisticate, cum sunt ecocardiografia fetala, care face posibila diagnosticarea multor malformatii congenitale ale inimii intre 12 si 20 de saptamani de sarcina. Folosirea tehnicilor de imagine a dat multor parinti certitudinea ca inima copilului lor este normala. Altor parinti le-a oferit ocazia de a sti cu mult timp inainte de nastere ca exista o malformatie. Asta ofera familiei si medicilor posibilitatea de a lua decizii bazate pe informatii asupra celor mai bune variante de tratatment.

Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimii

Dupa nastere, primul semn al unei boli congenitale a inimii este adesea prezenta unui murmur cardiac. Un murmur nu este o boala in sine, ci doar un sunet. In timp ce inima pompeaza sangele, creeaza uneori vibratii care sunt auzite prin stetoscop ca un sunet sau ca un murmur.

Nu toate murmurele sunt semne de anomalii – de fapt, murmurele inimii nu indica de obicei prezenta vreunei probleme a inimii. Uneori, un medic poate determina numai cu stetoscopul daca un anumit murmur este semnul unei boli. In alte cazuri, sunt efectuate teste suplimentare – cum ar fi teste radiografice, electrocardiograme (EKG-uri) sau ecocardiograme – pentru a ajuta la determinarea precisa a naturii unui murmur.

Desi multi copii cu forme minore ale maladiilor congenitale de inima nu necesita vreun tratament, unii pot avea de timpuriu simptome serioase care vor necesita tratament medical sau chirurgical in primul an de viata.

Un astfel de simptom ar putea fi dificultatile de respiratie provocate de congestionarea plamanilor. Congestionarea este de obicei rezultatul unui flux excesiv de sange din partea stanga in partea dreapta a inimii prin conexiuni anormale intre cele doua parti ale sistemului circulator, cum ar fi existenta unor gauri in inima (cum se intampla in cazul defectului septal ventricular, al defectului septal atrial, al defectului de canal atrioventricular si al ductului arterial patent – patent ductus arteriosus, PDA).

Congestia ar putea fi rezultatul obstructiilor fluxului de sange in partea stanga a inimii, ceea ce duce la o acumulare de sange in vasele care aduc sangele de la plamani (cum se intampla in cazul stenozei aortice, coarctatiei de aorta si al sindromului cardiac hipoplastic stang).

Respiratiile scurte ale acestor copii pot interfera cu capacitatea lor de a se hrani si poate duce la imposibilitatea de a lua in greutate in mod adecvat. Asemenea copii ar putea necesita tratament medical sau o procedura cum ar fi chirurgia sau cateterismul cardiac in primele saptamani de viata.

Alte simptome ale maladiilor congenitale ale inimii au legatura cu cantitatea inadecvata de oxigen transportat de sange.

Acesti copii par de obicei sa aiba o piele albastra, problema numita cianoza. Aceasta se poate datora obstructiei fluxului de sange catre plamani (cum se intampla in atrezia tricuspida sau in atrezia pulmonara) sau din cauza unei gauri in inima ce permite sangelui sarac in oxigen sa curga din partea dreapta in partea stanga a inimii, apoi catre organism (cum se intampla in cazul revenirii venelor pulmonare total anormale sau al anomaliei Ebstein).

Poate avea legatura si cu o pozitionare anormala (transpozitie) a arterelor care parasesc inma. In oricare dintre aceste cazuri, o cantitate mai mica de sange rosu oxigenat vine de la plamani si o cantitate mare de sange albastru neoxigenat este transportat in organism, ceea ce duce la colorarea pielii in albastru.

Tratamentul maladiilor congenitale ale inimii

Multe anomalii ale inimii (cum sunt PDA, defectul septal ventricular, trunchiul arterial comun – truncus arteriosus, defectul septal atrioventricular, tetralogia Fallot si transpozitia marilor artere) pot fi corectate cu ajutorul unei singure operatii in copilaria timpurie.

Anomaliile mai complexe (cum sunt sindromul hipoplastic cardiac stang si atrezia tricuspida) pot necesita o serie de doua sau trei operatii care incep in perioada de nou-nascut si se incheie aproximativ la 3 ani. In anomaliile cele mai complexe, copiii isi petrec cea mai mare parte a timpului acasa in grija parintilor, cu vizite ocazionale la cardiologul pediatru (un cardiolog specialist) precum si la medicul de familie al copilului.

Procedurile mai putin invazive efectuate in laboratorul de cateterism cardiac, spre deosebire de cele din sala de operatii, pot fi folosite la tratarea unor boli.

Asemenea tratamente pot include angioplastie sau valvuloplastie cu balon pentru a usura o obstructie a vaselor de sange (cum este cazul coarctatiei de aorta) sau obstructia unei valve (cum este cazul stenozei pulmonare sau aortice). In aceste proceduri, un cardiolog pediatru introduce un cateter, un tub subtire de plastic cu un balon special atasat, intr-un vas de sange. Balonul este apoi umflat pentru a deschide larg zona ingusta a vasului de sange sau a valvei inimii.

Alta procedura, numita ocluzie cu dispozitiv transcateter, poate fi folosita pentru a inchide deschiderile anormale sau gaurile din inima sau din vasele de sange (cum este cazul in PDA, defectele septale atriale si defectele septale ventriculare), fara a necesita chirurgie.

Anumite anomalii, cum sunt defectele ventriculare septale de dimensiuni mici sau moderate, se pot inchide sau se pot reduce ca dimensiune pe masura ce copilul creste. In timp ce asteptati inchiderea gaurii, medicul ii poate prescrie copilului medicamente, care le sunt recomandate si unor copii dupa interventiile chirurgicale.

Indiferent daca este tratat chirurgical sau cu medicamente, copilul va trebui sa viziteze regulat un cardiolog pediatru. La inceput, aceste intalniri pot fi destul de frecvente (cam la una sau doua luni), dar pot fi reduse dupa aplicarea tratamentului, uneori pana la una pe an.

Cardiologul copilului poate folosi instrumente ca radiografiile, electrocardiogramele sau ecocardiogramele pentru a monitoriza defectul si efectele tratamentului.

Prevenirea infectiilor

Copiii care au boli congenitale de inima risca sa dezvolte endocardita bacteriana, o infectie a tesutului care leaga inima si vasele de sange. Aceasta maladie grava necesita tratament prelungit in spital cu antibiotice administrate intravenos.

De fiecare data cand copilul este supus unei proceduri chirurgicale, incizia chirurgicala poate introduce bacterii in fluxul de sange. Desi globulele albe ale corpului distrug de obicei acesti germeni inainte de producerea unei infectii, suprafetele neregulate pe care le poate avea o inima cu malformatii congenitale pot permite anumitor germeni sa supravietuiasca si sa se reproduca, ducand la o infectie a inimii.

Din fericire, riscurile endocarditei bacteriene pot fi reduse semificativ prin administrarea unei doze de antibiotice specifice inainte de orice procedura medicala programata ce ar putea avea riscul introducerii de germeni in sange. Printre aceste proceduri se numara lucrarile stomatologice si anumite tipuri de interventii chirurgicale.

Totusi, unii parinti interpreteaza gresit acest lucru, considerand ca vizitele la stomatolog pot fi periculoase si ca pot evita riscul evitand stomatologul. Acest lucru este incorect! De fapt, cel mai riscant lucru este ignorarea sanatatii dintilor, care poate permite dintilor sa dezvolte carii si gingiilor sa se infecteze.

Impreuna cu administrarea corecta a antibioticelor, este important pentru copiii care au anomalii cardiace sa aiba mare grija de dintii lor, periindu-i regulat si folosind ata dentara. Copilul ar trebui sa inceapa vizitele la un stomatolog cat mai curand posibil, iar aceste vizite ar trebui sa fie cat de frecvente recomanda stomatologul.

Masurile de prevenire a enocarditei bacteriene sunt recomandate aproape tuturor copiilor care au malformatii cardiace congenitale (cu exceptia cazului de isolated ostium secundum si de defect septal atrial). Discutati aceste masuri preventive cu medicul copilului, cardiologul pediatru si cu stomatologul. Puteti obtine pe aceasta cale o lista cu antibioticele recomandate si dozele indicate.

In cazul in care suspectati existenta unei probleme

Desi agravarile bruste si grave in timpul sau dupa tratamentul cardiac nu sunt frecvente, ar trebui sa fiti atenti la anumite semne care ar putea indica necesitatea unei examinari medicale. In cazul in care copilul dumneavoastra pare sa faca eforturi mai mari decat de obicei pentru a respira, anuntati imediat medicul.

Alte semne care necesita atentia imediata a medicului sunt:

 O tenta sau o culoare albastrie a pielii (cianoza) in jurul gurii sau pe buze si pe limba
 O rata redusa a respiratiei sau respiratia greoaie
 Pofta redusa de mancare sau dificultati de hranire (care pot fi asociate cu schimbarea culorii pielii)
 Transpiratie in timpul hranirii
 Dificultati de dezvoltare (luare lenta in greutate sau reducere lenta a greutatii)
 Nivel redus de energie sau de activitate
 Febra prelungita sau inexplicabila

Anuntati medicul imediat ce copilul are unul sau mai multe dintre aceste simptome.

Ingrijirea copilului cu malformatii la inima

Cresterea unui copil care are o anomalie cardiaca include invatarea unor elemente de baza ca hranirea, administrarea medicamentelor si supravegherea aparitiei unor semne de probleme, dar inseamna si incurajarea copilului in a se ingriji.

Deoarece majoritatea maladiilor congenitale ale inimii sunt acum tratate in timpul copilariei, adesea este necesar sa-i explicati copilului care a mai crescut ce i s-a intamplat in trecut. Cand copilul a crescut destul ca sa poata intelege, explicati-i de ce are o cicatrice chirurgicala, de ce trebuie sa ia anumite medicamente, sau de ce trebuie sa viziteze cardiologul pediatru. Descrieti tratamentul intr-un mod pe care copilul sa-l poata intelege si nu incercati sa-i ascundeti detaliile.

Cand copiii cred ca au un rol in propria lor ingrijire, probabil vor avea mai multa incredere si vor avea o atitudine mai pozitiva. Medicul va poate sugera moduri de a discuta aceste aspecte cu copilul.

Participarea la anumite activitati fizice poate fi limitata, dar copiii inca se pot juca si explora lumea impreuna cu prietenii lor. Cereti intotdeauna sfatul cardiologului in privinta activitatilor la care ar trebui sa participe sau nu copilul. De exemplu, anumite sporturi competitive i-ar putea fi interzise.

Sfatul de la Desprecopii.com

Desi parintii sunt tentati sa fie supra-protectivi, „cocolosirea“ copilului il poate face sa se simta izolat si stigmatizat – ceea ce pe termen lung ii poate face mai rau decat malformatia inimii. Deci faceti orice pentru a va asigura ca viata pe care o duce copilul este cat mai normala posibil.

 

Despre probleme ale inimii (cardiologie), mai cititi:

Palpitatiile inimii la copil
Cianoza la copil
Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimi

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam forumul de suport:

Clinica Virtuala DC - Consultanta medicala online.

autor: Desprecopii.com
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toae drepturile rezervate (c) 2019

 

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Malformatiile inimii la copii.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Clinica Medicala Desprecopii

Clinica Medicala Desprecopii

Consultanta medicala online.
Cabinet stomatologic

Cabinet stomatologic

Tot felul de probleme cu dintisori. Cabinet ce se bucura de sprijinul medicilor de la Clinica Dentestet.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

15 comentarii din totalul de 38:

 1. mariana cica
  mariana cicatrimis la 16/3/2016

  Buna seara,copilul meu are 16 ani si joaca fotbal.Medicul sportiv i-a spus ca are suflu sistolic de gr 2 si l-a trimis sa faca ecografie cardiaca.La o clinica privata i-a facut ecocardiografie si a spus ca are boala congenitala de cord de aia se aude suflu si mi-a spus dr respectiva sa merg la fundeni la operatir.Vreau sa stiu daca exista vreun risc,deoarece copilul nu oboseste,joaca ambele reprize la meciuri,nu are simptome de boala?Nu stiu ce sa fac daca i se interzice fotbalul,mingea e viata lui mi-e frica sa nu isi faca rau.Unde sa ma duc cu el sa mi se spuna ca e bine sa joace fotbal fara riscuri?MultumescAm uitat sa spun ca i s-a scris pe buletinul ecocardiografic ca are persistenta de canal arterial

  Raspunde la acest comentariu
 2. alina nita
  alina nitatrimis la 26/10/2014

  Buna Lavinia iti multumesc pentru mesaje,mi s,,a spus ca baiatul e mai bine,in rest o hipocalcemie,mai minore,.Au spus ca nu e cazul de interventie de nici un fel ,imi mai trebuie o parere ,clar.Cum putem lua legatura?(baiatul face 13 ani)

  Raspunde la acest comentariu
 3. Lavinia
  Laviniatrimis la 29/9/2014

  Buna Alina! Ce ati rezolvat la Iasi la consult? Ce vi s-a spus?

  Raspunde la acest comentariu
 4. Lavinia
  Laviniatrimis la 2/9/2014

  Parerea mea este ca e extrem de important sa incercati sa nu i se faca o operatie chirurgicala, numai in cazul extrem, adica nemaifiind alta solutie. Sunt riscuri foarte mari in asemenea operatii, plus timpul de refacere. Ce varsta are copilasul tau?Sa va ajute Dumnezeu sa va tratati puiul cat mai usor de suportat pentru el! Daca te pot ajuta cu ceva, iti stau la dispozitie.

  Raspunde la acest comentariu
 5. alina nita
  alina nitatrimis la 21/8/2014

  Draga Lavinia ,ma bucur enorm ca cineva acolo imi intelege nelinistea,noi pe 18 septembrie mergem la consultul deja programat la Iasi ,vedem ce e nou si apoi sa iau legatura cu d.na doctor.Iti multumesc din suflet pentru sfaturi,sincer aveam un diagnostic si atat in rest cautari intrebari..

  Raspunde la acest comentariu
 6. Lavinia
  Laviniatrimis la 19/8/2014

  Si mi-am mai amintit ceva. Pt DSA e nevoie de o umbreluta, iar in cazul coarctatie de aorta tratarea se realizeaza prin dilatare cu stent, dar ma repet du te la dansii la consult. Ei te pot lamuri cel mai bine :) Numai bine!

  Raspunde la acest comentariu
 7. Lavinia
  Laviniatrimis la 19/8/2014

  Alina, problema puiului tau nu este aceeasi cu cea a puiului meu, insa acesti doctori foarte competenti rezolva si probleme de coarctatie de aorta (al meu era diagnosticat cu DSA). In ziua in care a avut loc interventia, am intalnit si ceva asemanator cu cazul tau, deci se poate. Eu iti pot spune lucruri putine pe domeniul medical insa consider ca un consult la dansii ar fi cel mai sanatos, sa vezi daca se poate trata minim invaziv sau nu... Iti doresc muuuulta bafta. Sunt alaturi de tine cu ce se poate. Daca mai ai nelamuriri, poti sa ma intrebi aici. Si astept, bineinteles, un semn de la tine sa imi povestesti cum se desfasoara lucrurile.

  Raspunde la acest comentariu
 8. alina nita
  alina nitatrimis la 12/8/2014

  Multumesc din suflet pentru incurajari ,copilul tau a avut ca diagnostic coarctatie de aorta?

  Raspunde la acest comentariu
 9. Lavinia
  Laviniatrimis la 10/8/2014

  Fetelor, toate care avem puii cu aceste probleme cred ca trecem prin aceleasi etape, singura deosebire fiind durata in care stai sub stres pana cand intalnesti oamenii potriviti sa te ajute. Tot asa prin recomandari am ajuns la dr. Alin Nicolescu spre exemplu, un doctor foarte renumit, caruia nu ii contesta nimeni cunostintele in domeniu, insa pe mine m a dezamagit. Nu vreau sa spun mai multe, nu vreau sa supar sau sa jignesc. Sunt aici sa va spun solutia optima...am auzit de medicina interventionala si cand am aflat ca se poate face si pentru malformatii cardiace am fost foarte multumita si am inceput cautarile. Fiind o tehnica ft noua la noi in tara e foarte important unde faci aceasta interventie. Pentru inceput auzisem de dl. dr. Dan Deleanu ca fiind un superspecialist.M am interesat unde il gasesc si am facut o programare. Zilele mele erau mai senine stiind ca puiul meu nu va fi taiat si traumatizat cu cicatrici toata viata. Mi am pus toata speranta in acest om, dar cand am ajuns acolo am gasit o armata de oameni care toti erau acolo sa ne ajute sa ne raspunda la intrebari. Primul contact a fost cu dna. dr. Silvia Iancovici pentru ecografii: o femeie frumoasa, calda si cu foarte multa rabdare sa ne explice tot sa ne arate ce vede ea pe acele ecografii. Diagnosticul a fost de DSA cu o alta marime decat cea gasita de dr. Nicolescu...dansa ne a inmanat CD urile cu tot ce s a intamplat in cabinet si evident un dosar scris. Apoi a venit ziua interventiei...cu multe emotii ne am indreptat spre locatie. Acolo totul era pregatit, ei ne asteptau...am intrat cu dl dr. Dan Deleanu in cabinet sa mai verifice si dansul tot inainte de interventie. interventia a fost realizata de Dr. DAn Deleanu si prof, Vasilos Thanopoulos, un doctor cu foarte multaa experienta din Grecia. Au urmat aproximativ 2 ore de emotii si stres, insa vazand ca totul a decurs in mod normal ne am linistit. Copila si a revenit foarte repede, iar urmatoarea zi am plecat acasa. De atunci ne intalnim cu dansii pentru control. Fata se simte foarte bine nici nu si a dat seama prin ce a trecut, a acuzat mici dureri la locul punctie dupa interventie dar in rest nimic. Sunt foarte fericita ca am putut sa i ofer copilului meu aceasta sansa si le multumesc acestor oameni minunati care salveaza vieti si le repara, zi dupa zi. Pana la urma s a dovedit a fi o poveste cu un final fericit. Va indemn si pe voi sa incercati un consult la dr. Silvia Iancovici iar apoi veti lua o decizie. Multa bafta si sper ca v am mai transmis un gram de incredere zambet

  Raspunde la acest comentariu
 10. alina nita
  alina nitatrimis la 5/8/2014

  Buna,credeti ca ma poate ajuta cineva cu un sfat? Baiatul meu are12 ani si e diagnosticat cu coarctatie larga de aorta,insuficienta tricuspidiana gr 2,de 5 ani am doar niste bilete de spital ,dna doctor spune ca e in regula. Poate imi da cineva un sfat sau un parinte cu aceasi problema a putut rezolva .Va multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 11. Sonia
  Soniatrimis la 31/7/2014

  Si eu am o fetita in varsta de 4 anisori care are malformatie cardiaca, mai exact DSV de 7mm. Cu toate ca am citit mult si cunosc toate variantele de tratement, ma rog operatii sau interventii, ca orice parinte sunt foarte ingrijorata pentru soarta copilului meu si riscurile care le implica orice interventie de genul acesta. Imi este foarte greu sa iau o decizie...vad ca tot mai multi parinti aleg varianta minim invaziva. Cum se desfasoara perioada post operatorie? Poate sa ma ajute cineva cu detalii?

  Raspunde la acest comentariu
 12. VSim
  VSimtrimis la 29/7/2014

  Poate nu sunteti din Bucuresti, insa sanatatea copiilor vostri e mai presus de o distanta... va recomand cu caldura o vizita la dl. dr. Dan Deleanu. Este doctorul care va poate spune exact cu ce probleme va confruntati si va poate ajuta in caz de nevoie prin interventie minim invaziva, fara sa ajungeti la operatii pe cord deschis. Spun asta pentru ca am trait-o pe pielea mea...cu fetita mea diagnosticata de la nastere cu DSA. Am asteptat o minune dumnezeiasca, sa se inchida, insa nu a fost sa fie... Informandu-ne despre tehnicile utilizate in afara tarii am gasit un doctor in Grecia care realizeaza aceste interventii si la noi in tara alaturi de dr. Dan Deleanu. Atunci am zis clar ca aici vreau sa imi tratez fetita. Le multumesc din suflet pentru binele pe care ni l-au facut noua si copilului. Am o fetita minunata care s-a refacut foarte repede si acum se joaca linistita cu alti copii. Mergeti cu incredere la un consult, iar apoi ei va vor sfatui cel mai bine cu ce e de facut. Cu privire la interventie sa nu fiti speriati, fetita mea a stat in interventie 2 ore, iar la 24 de ore am putut merge acasa :) Sunt cea mai fericita mama din acel moment!

  Raspunde la acest comentariu
 13. Olga
  Olgatrimis la 24/7/2014

  Buna Natalia, intr-adevar operatia minim invaziva este o descoperire revolutionara ce minimalizeaza riscurile si ofera confort pacientului. Acest tip de interventie se poate realiza pacientilor cu varste cuprinse intre cateva luni de la nastere( sa zicem 3 luni) pana la oameni in varsta. Baiatul tau la 13 ani se incadreaza perfect pentru realizarea unei interventii. Important este sa alegi foarte bine locul si oamenii care vor efectua aceasta interventie deoarece nu e ceva cu ce doctorii sunt obisnuiti. Aceasta tehnica e utilizata in Romania de prin 2011, insa doctorii interventionisti care fac asta au sau ar trebui sa aiba studii inafara tarii, de asta trebuie sa fii foarte atenta cand alegi.

  Raspunde la acest comentariu
 14. Natalia
  Nataliatrimis la 17/7/2014

  buna. Baiatul meu are 13 ani si i s-a gasit DSV de 43mm. Doctorul care a gasit aceasta problema ne-a spus ca necesita interventie chirurgicala pe cord deschis insa eu nu as vrea sa il supun la asemenea trauma avand in vedere ca e maricel si va constientiza totul. Mai mult de atat durerile postoperatorii am inteles ca sunt ft mari si recuperarea foarte lunga, As dori sa ma ajutati cu informatii despre interventia minim-invaziva, inprimul rand daca la aceasta varsta se mai poate face pt ca am citit pe diverse forumuri cum ca aceasta interventie e facuta bebelusilor. Multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 15. elena
  elenatrimis la 5/6/2014

  Buna Diana. Ce mai face fetita ta? Si eu am trecut printr-o perioada groaznica cu copilul meu dar ti-l recomand din tot sufletul pe domnul dr. Deleanu impreuna cu prof. Thanopoulos. Copilul meu a fost diagnosticat cu o malformatie cardiaca congenitala – un defect septal atrial (DSA) destul de mare. Dupa ce am asteptat in zadar pe la usile doctorilor pentru o simpla ecografie, minunea a facut sa ajung pe mainile acestor oameni exceptionali care mi-au insanatosit fetita. Tin sa multumesc acestor perosane minunate pentru ca i-au redat copilului meu sansa la viata.

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII