Adevăruri esențiale despre grăsimi - pentru o alimentație sănătoasă

Adevaruri esentiale despre grasimi - pentru o alimentatie sanatoasa

Adevăruri esențiale despre grăsimi - pentru o alimentație sănătoasă

Dacă nu știi cum să abordezi rapoartele contradictorii privind pericolele grăsimilor pentru sănătate sau te simți vinovată pentru dragostea ta pentru alimentele grase, trebuie să știi că nu ești singură. Dar ideea că toate grăsimile sunt rele este, evident, exagerată.

Există două tipuri principale de grăsimi: grăsimile saturate și grăsimile nesaturate. Grăsimile saturate, care se găsesc în alimente precum carnea grasă, untul și brânza, sunt considerate mai nesănătoase și pot crește nivelul de colesterol "rău" din sânge, crescând astfel riscul de boli cardiovasculare. Pe de altă parte, grăsimile nesaturate, care se găsesc în uleiurile vegetale, nuci și semințe, sunt considerate mai sănătoase și pot ajuta la menținerea nivelului de colesterol "bun" din sânge. Este important să consumi grăsimi nesaturate într-o dietă echilibrată și să limitezi consumul de grăsimi saturate.

Tot adevarul despre grasimi

Daca nu stii cum sa tratezi rapoartele contradictorii cu privire la pericolele grasimilor pentru sanatate, sau te simti vinovata de dragostea ta pentru alimentele grase, atunci afla ca nu esti singura. Dar ideea ca grasimea este rea, este evident exagerata. De fapt, multe grasimi nu dau doar gust bun mancarii, dar sunt, de asemenea, o componenta a unei diete sanatoase. De exemplu, grasimile sunt o sursa importanta de blocuri de energie si cladiri pentru celulele voastre. Mai mult decat atat, anumite tipuri de grasimi sunt bune pentru inima.

Adevarul despre grasimi. Sursa de energie

Grasimile imbunatatesc caracteristicile si gustul alimentelor, fiindca multe arome sunt solubile in grasimi. Grasimea face carnea suculenta si moale, branza mai moale, painea mai gustoasa si produsele lactate mai dense. In acelasi timp, grasimea este o sursa importanta de energie necesara pentru corpul tau. Un gram de grasime contine 9 calorii, care este de doua ori mai mare decat continutul de calorii din proteine si carbohidrati. Cu toate acestea, va rugam sa fiti constienti de faptul ca produsele alimentare care contin cantitati mari de orice fel de grasimi sunt foarte ridicate in calorii si pot duce la excesul de greutate.

Adevăruri esențiale despre grăsimi - pentru o alimentație sănătoasă

Grăsimile sunt un nutrient esențial pentru organismul uman, însă consumul lor în exces poate avea efecte negative asupra sănătății. Există diferite tipuri de grăsimi, unele mai sănătoase decât altele.

Iată câteva adevăruri esențiale despre grăsimi:

Grăsimile saturate: Acestea sunt grăsimile solide la temperatura camerei și se găsesc în produse precum untul, carnea grasă și produsele lactate integrale. Consumul excesiv de grăsimi saturate a fost asociat cu creșterea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Grăsimile nesaturate: Acestea sunt grăsimi lichide la temperatura camerei și se găsesc în uleiuri vegetale, nuci și semințe. Consumul acestora în locul grăsimilor saturate poate reduce riscul de boli de inimă și poate fi benefic pentru sănătatea generală.

Grăsimile trans: Acestea sunt grăsimi artificiale create prin hidrogenarea uleiurilor vegetale și sunt adesea găsite în produse procesate și fast-food. Consumul de grăsimi trans a fost asociat cu creșterea riscului de boli de inimă și diabet.

Cantitatea de grăsimi: Chiar și grăsimile sănătoase trebuie consumate în cantități moderate pentru a menține un echilibru alimentar. Consumul excesiv de grăsimi poate duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate.

Varietatea: Este important să consumăm o varietate de surse de grăsimi sănătoase, precum uleiuri vegetale, nuci și semințe, pește gras și avocado.

Grasimi bune si rele

Grasimile difera in continutul relativ de acizi saturati, polinesaturati, mononesaturati si trans grasi. Numarul lor defineste posibilul beneficiu sau dezavantaj al diferitelor tipuri de grasimi pentru sanatatea ta.

Grasimile cu un continut ridicat de acizi grasi saturati si trans sunt considerate daunatoare, in timp ce grasimile nesaturate sunt bune. Uleiul vegetal (care este intr-o forma lichida la temperatura camerei) si produsele realizate din acesta, contine un numar mare de acizi grasi poli-si mononesaturati. Grasimea ferma este la temperatura camerei, continutul de acizi grasi saturati este mai mare.

Acizii grasi polinesaturati sunt foarte importanti pentru om. Acestia sustin functiile generale ale corpului si imbunatatesc starea inimii si a vaselor de sange.

Ce este mai sanatos? untul sau margarina?

Atunci când vine vorba de unt și margarină, există opinii împărțite cu privire la ceea ce este mai sănătos. Untul este un produs natural, obținut prin procesarea smântânii, în timp ce margarina este un produs procesat din uleiuri vegetale hidrogenate.

Untul este o sursă bogată de grăsimi saturate, ceea ce poate crește nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge. Pe de altă parte, margarina este adesea comercializată ca o alternativă mai sănătoasă la unt, deoarece conține mai puține grăsimi saturate și poate fi fortificată cu vitamine și minerale.

Cu toate acestea, margarina poate conține grăsimi trans, care sunt dăunătoare pentru sănătate. Grăsimile trans pot crește nivelul de colesterol rău și pot scădea nivelul de colesterol bun (HDL) din sânge, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

În general, se recomandă să se consume unt cu moderație și să se evite margarina care conține grăsimi trans. Înlocuirea untului cu uleiuri vegetale nerafinate, cum ar fi uleiul de măsline sau de rapiță, poate fi o opțiune mai sănătoasă decât consumul de margarină.

Grasimea este buna pentru noi

Uleiurile vegetale, printre care floarea soarelui, rapita, porumb si uleiul de masline, contin cantitati mari de acizi grasi polinesaturati si mononesaturati. Daca le folosesti pentru gatit,  vei simti toate efectele benefice ale grasimilor nesaturate si consumul mai mic de acizi grasi saturati.

/Images/grasimi-ulei.jpg

Cum sa ne bucuram de grasimi si in acelasi timp sa ne mentinem sanatatea?

Daca mananci corect, atunci grasimile iti pot face bine!

- Pentru a limita aportul de acizi grasi saturati, consuma mai putine grasimi animale (carne, lapte, branza, smantana), precum si ulei de palmier si de nuca de cocos.

- Foloseste produse lactate degresate, cum ar fi laptele degresat sau branza degresata.

- Cumpara carne slaba si, daca este posibil, elimina grasimea vizibila si pielea de pe ea.

- Pentru a reduce consumul de grasimi saturate, include in dieta uleiuri vegetale.

- In loc de alimente cu un continut ridicat de grasimi saturate, alege produse bogate in acizi grasi polinesaturati. Uleiurile vegetale si produsele fierte pe baza lor, cum ar fi tartinabile, maioneza si condimente, precum si pestele gras, inclusiv macrou, hering, sardine si somon, contin foarte putini acizi grasi saturati si trans.

- Limiteaza consumul de grasimi invizibile, cum ar fi alimentele prajite si produsele de panificatie, care contin in principal acizi grasi saturati si trans.

- Daca nu poti pierde in greutate, foloseste mai putine grasimi pentru gatit. Nu praji alimentele, gateste-le la abur sau la grill.

- Cumpara produse imbogatite cu steroizi - acestea sunt placute la gust si reduc in mod eficient nivelul de colesterol.

Despre grasimi, citeste si

Sarea, zaharul, grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

9 Alimente pe care inima le uraste

Un alt motiv pentru a te bucura de un pahar cu vin: arde grasimile

autor: redactor supereva.ro AAZ -
Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII