Retelele de socializare si piata neagra a adoptiilor ilegale

Retelele de socializare si piata neagra a adoptiilor ilegale

Retelele de socializare si piata neagra a adoptiilor ilegale

  • Internetul a devenit  fara doar si poate o parte a vietii noastre cotidiene, ajungand in ultima vreme chiar si in cele mai izolate locuri de pe planeta. Odata cu beneficiile incontestabile pe care le-a adus cu sine si care s-au inmultit pe masura ce  lumea a devenit din ce in ce mai fascinata de mirajul sau, s-au inmultit si pericolele care invadeaza tot mai des acest spatiu virtual in care totul, absolut totul pare sa fie posibil.

Fenomenul “private-rehoming”
Private-rehoming si exploatarea copiilor dati spre adoptie
Majoritatea copiilor au deja probleme fizice si emotionale

Retelele de socializare se afla de ceva vreme in vizorul autoritatilor si al tuturor institutiilor care vizeaza siguranta diverselor categorii sociale de persoane ce le utilizeaza ca mijloc de comunicare sau in alte scopuri, tocmai pentru ca aici se petrec numeroase infractiuni, mai mult sau mai putin cunoscute publicului larg, in care victime cad prada cel mai adesea copii si adolescenti.

Fenomenul “private-rehoming”

Un nou fenomen de acest tip a fost identificat si investigat cu ceva timp in urma de catre Agentia Reuters, care a ajuns sa descopere ca printre grupurile de socializare existente pe Yahoo si pe Facebook exista unele create in mod special pentru parinti sau persoane interesate de adoptarea, de cele mai multe ori ilegala, a unor copii pe care parintii adoptivi initiali nu ii mai doresc. Pe astfel de grupuri, copiii sunt tratati ca niste obiecte de schimb, ale caror calitati si defecte sunt etalate virtual pentru a le face reclama. Fenomenul, desi este ilegal, s-a raspandit cu o rapiditate uluitoare si a devenit arhicunoscut mai ales in America, unde asa-numitul procedeu “private-rehoming” (o expresie utilizata initial de stapanii animalelor de casa care le cauta acestora noi stapani, pentru ca vor sa renunte la ele din diverse motive) a luat amploare in ultimii ani. Jurnalistii de la Reuters au analizat 5029 de postari, facute intr-o perioada de 5 ani, pe un grup Yahoo, unde se pare ca erau tolerate astfel de practici. In medie, un copil pe saptamana era scos spre re-adoptie pe acest grup. Majoritatea copiilor aveau varste intre 6 si 14 ani si erau adoptati intitial din Rusia, Ucraina, China si Etiopia, iar cel mai mic dintre ei avea doar 10 luni. In urma anchetei facute de Reuters, autoritatile de la Yahoo au decis desfiintarea a sase astfel de grupuri, aduse in atentie de catre jurnalisti (dintre care cel mai important a fost Adopting-from-Disruption). Un purtator de cuvant al companiei a comunicat pozitia oficiala a celor de la Yahoo – grupurile au fost suspendate, deoarece violasera termenii si conditiile de utilizare a serviciilor Yahoo, mentionate in acordul cu utilizatorii. Un forum similar de pe Facebook, intitulat Way Stations of Love a ramas insa in continuare activ. Purtatorul de cuvant al celor de la Facebook a declarat ca internetul este o reflectare a societatii si ca oamenii folosesc Facebook pentru o gama variata de comunicari intre ei, acestea incluzand si comunicarea care genereaza fenomenul de care vorbeam mai sus.

Private-rehoming si exploatarea copiilor dati spre adoptie

Ancheta celor de la Reuters nu s-a oprit la identificarea grupurilor in interiorul carora au loc astfel de infractiuni virtuale, concretizate apoi in adevarate tragedii in care sunt implicate, fara voia lor, copii nevinovati.

Ei au mers mai departe pe firul intamplarilor si au aflat ca multi dintre copiii care au constituit obiectul unei tranzactii de tip “private-rehoming” au fost abuzati si maltratati de catre persoanele care i-au adoptat prin aceasta procedura ilegala. Marturisirile facute de cativa dintre ei au scos la iveala intampalri care au oripilat opinia publica si au pus in alerta autoritatile. Problema pe care au ridicat-o aceste cazuri, care nu par sa fie singulare nu este legata doar de faptul ca se incearca exploatarea unei categorii extrem de vulnerabile, aceea a copiilor dati spre adoptie, ci si de faptul ca legile in ceea ce priveste adoptia au inca numeroase scapari peste tot in lume, scapari ce permit persoanelor rau intentionate sa gaseasca tot felul de mijloace pentru a-si atinge scopurile odioase chiar intr-un cadru relativ legal. Daca adoptia in sine este un proces dificil si de lunga durata, renuntarea la un copil adoptat pare sa fie ceva mult mai usor de realizat, in unele tari fiind suficienta o declaratie notariala si cateva acte justificative pentru ca un copil adoptat sa fie abandonat din nou sau dat in grija unui alt adult. Iar odata cu amploarea pe care au capatat-o efectele raspandirii Internetului, gasirea de persoane dornice sa ia in grija copii deja adoptati a devenit o banalitate, cel putin in SUA.

Majoritatea copiilor au deja probleme fizice si emotionale

Un fapt interesant constatat de jurnalistii de la Reuters este acela ca in procesul ilegal de “private-rehoming” sunt, in general, implicati copii a caror custodie a fost obtinuta prin adoptii internationale. Peste 70% dintre negocierile de pe Adopting-from-Disruption au fost facute in jurul unor astfel de cazuri. De asemenea, un alt detaliu important este acela ca majoritatea acestor copii a caror viata este negociata pe Internet au probleme fizice si emotionale pe care parintii lor adoptivi le specifica in anunturile lor postate pe grupurile de socializare, ca un fel de justificare a dorintei lor de a renunta la acesti copii. Dizabilitatile fizice si mentale sau un istoric ce include abuzul fizic sau sexual se numara printre cele mai frecvente probleme ale copiilor ale caror destine sunt negociate pe piata neagra a adoptiilor ilegale, iar precizarea acestor aspecte in postarile de pe Internet este o adevarata mina de aur pentru psihopati, pedofili si alte categorii de infractori.

Ceea ce este insa absolut terifiant, dincolo de fenomenul in sine care s-a raspandit ingrijorator, in ciuda eforturilor autoritatilor americane si din alte tari in care au fost decoperite adevarate retele de traficanti de copii adoptati, este usurinta cu care niste persoane adulte, ce se pretind a fi parinti si care au luptat pentru a obtine o adoptie legala, cedeaza in fata aparentelor inselatoare pe care le afiseaza cu nonsalanta acesti infractori infiltrati abil printre utilizatorii retelelor de socializare.

Despre adoptie va recomandam sa mai cititi si:

De ce adoptăm copii - sau despre copilul care crește in inima părințiilor

De ce adoptăm copii - sau despre copilul care crește in inima părințiilor

Cuplurile care adopta spun ca pe lume exista doua feluri de copii: cei crescuti in burtica mamei si cei ce cresc in inima ei.Se mai spune ca daca ti-e dat sa adopti, vei lua hotararea asta la…

Un calendar sentimental despre adoptie si iubire

Un calendar sentimental despre adoptie si iubire

Suntem celebri pentru felul în care stim sa ne sarbatorim sfintii, primul sarut, prima masina, ziua in care ne-am casatorit, ziua in care am descoperit ca vom avea un copil, ziua in care am…

Jurnal de adoptie

Jurnal de adoptie

Am tot amanat sa scriu despre asta pentru ca e un subiect sensibil, si greu de transcris in cuvinte. Mi-e greu sa povestesc despre cum ma simt pentru ca nu pot avea un copil al meu, sa-l simt crescand…


 

 Cel mai important forum national despre adoptii:

Adoptia sau a iubi fara limite
Experiente, ganduri, legislatie, club de suport. Un forum plin de caldura.

 autor: redactor Anamaria ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Adoptie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII