O pledoarie pentru colinde

O pledoarie pentru colinde

O pledoarie pentru colinde

Fara colind, va fi un Craciun - hai sa spunem “globalizat”, un Craciun al generatiei Internet, al unei generatii desprinsa aproape radical de viata comunitatii traditionale românesti. Poate va fi mai sarac în  semnificatii si în traditie, însa acesta este cursul firesc al societatii. macar anul asta, daca va suna la usa colindatorii, primiti-i. Poate aveti norocul sa fie dintre cei ce s-au pregatit din timp, cu colinde adevarate si nu cu urari la moda. Acestia sunt pe cale de disparitie…

 

Mergeti cu Colindul, va indeamna Desprecopii!
 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Din pacate, numarul colindatorilor vagabonzi este atât de mare
Ajunul Craciunului într-un cartier bucurestean
Copiii mici de la oras merg si astazi cu “Ajunul” pe la casele oamenilor...
Societatea evolueaza dar isi pierde traditiile

Cam de pe la începutul lui decembrie, pe zidurile Facultatii de Teologie din Bucuresti apar afise - lucru neobisnuit pentru o institutie atât de sobra. “Veniti la colindat” - sta scris negru pe alb - o invitatie lansata tuturor trecatorilor, care vor sa învete vechi colinde românesti. Corul Facultatii de Teologie si-a luat bunul obicei ca în fiecare an, de Craciun, sa colinde bolnavii din spitale si batrânii din caminele-azil. Din prima saptamâna a lunii decembrie, oricine poate repeta colindele cu studentii teologi...

Tot cam pe-atunci, o alta categorie de colindatori începe reprezentatiile la care vrei nu vrei sa asisti: copiii strazii si cersetorii îngenunchiaza prin vagoanele de metrou si cânta cu glas tânguit “O, ce veste minunata” si “Steaua sus rasare”. Spiritul Craciunului îi face pe calatori ceva mai generosi.

Din pacate, numarul colindatorilor vagabonzi este atât de mare

Din pacate, numarul colindatorilor vagabonzi este atât de mare încât la un moment dat, colindele mai mult strigate decât cântate, devin obositoare. Dispare din ele orice fel de evlavie. Fiecare proprietar si-a decorat ghereta cu ghirlande de becuri colorate si crengi de brad. Câte o boxa spânzura de un colt, raspândid în aerul înghetat colindele lui Stefan Hrusca.

Pe vremuri, colindau în special copiii. Umblau câte doi-trei din poarta în poarta, cu stele de carton poleit si traistute special cusute de mame. Urau de sanatate, de roade bogate, de copii frumosi. În anumite parti ale României, aveau si bete cu care rascoleau jarul din vatra casei - ca sa fie belsug si noroc în casa. Primeau cozonac, nuci si mere, ba chiar si colaci. Flacaii umblau pe la casele gospodarilor si urau fetelor sa se marite repede si cu cine le-o fi drag...Erau cinstiti cu vin, dar se dedulceau si la cozonac sau la o bucatica de friptura. Colindau satul de la un capat la altul si nimeni nu ramânea necolindat. Pâna si celor bolnavi li se ura la fereastra.

Ajunul Craciunului într-un cartier bucurestean

Câtiva adolescenti, înfofoliti bine, curat îmbracati stau roata la intrarea  într-un bloc de zece etaje. Unul dintre ei - fara îndoiala seful - numara un teanc destul de gros de bancnote de zece mii. “O suta de mii” spune într-un târziu si îndeasa banii în buzunarul pufoaicei. Cu obrajii rosii de ger, adolescentii patrund în scara blocului. Miroase a varza. Câtiva trandafiri japonezi au fost împodobiti cu ghirlande de hârtie creponata. “Seful” desluseste în lumina chioara numele de pe prima usa: inginer Popescu Vasile. Seful îsi lipeste ochiul de vizor: e lumina, sunt acasa. La un semn, trupa se aseaza în semicerc. Degetul sefului apasa lung pe butonul soneriei.

colindatori

Într-un târziu, usa se crapa prevazator: întâi apare burta domnului Popescu, abia acoperita de un maieu cândva alb. Apoi domnul Popescu o striga pe Elvira.
Nevasta, hai sa te colinde...Stati acolo ca nu încapeti în hol. Ia s-auzim...
Colindatorii canta din tot sufletul, cat le-a mai ramas…
- Câti sunteti? Da-le 50 de lei Vasile, ca-s multi. Da’ un pahar de vin nu vreti? Luati si câte un mar...

În timp ce colindul urca pe casa scarii pâna la etajul zece, câteva iale s-au auzit blocând serios usile celor ce nu vor sa primeasca anul acesta colindatori. Pe vremuri, când oamenii nu primeau colindatori, erau descolindati - li se întorceau portile pe dos, ca sa stie toata lumea ca nu au primit urarile de bine. Astazi, refuzul de a primi colinda se sanctioneaza cu marker-ul: pe usa celor ce se baricadeaza în casa se scrie cu litere de tipar:ZGÂRCITI... Adolescentii cânta colinde pe care le-au auzit la radio. La sfârsitul “turneului” îsi împart banii si cumpara o sticla de vodca pe care o beau acasa la cel ai carui parinti sunt mai ...”liberali” ...

Copiii mici de la oras merg si astazi cu “Ajunul” pe la casele oamenilor...

Si ei îsi fac stele de carton poleit, dar în loc de traistute întind causul palmei sa le dai un banut cât de mic. Lor li se deschid usile mai totdeauna, pentru ca sunt mici. Si tot ce e mic înduioseaza. Dar si ei, din ce în ce mai des cânta tot ce aud pe la radio.

A devenit un obicei ca de Craciun sa se organizeze spectacole de colinde. Protipendada este colindata de corul Madrigal. Colindatorii de prin satele românesti sunt aplaudati la scena deschisa în Sala Palatului. Cântaretii de muzica pop, rock, rap îsi colinda la rândul lor fanii, în stilul caracteristic.

Societatea evolueaza dar isi pierde traditiile

Încet, încet, vechile colinde ramân doar pe suport magnetic - ca marturie a ceea ce a fost o data traditie.

Mihai Fifor, cercetator la Institutul de folclor din Craiova. El mi-a explicat de ce: “Nu se încearca aducerea în oras a colindei traditionale, ci a ceea ce cânta Stefan Hrusca, de pilda. Acesta e textul pe care îl preiau învatatorii, pe care îl preiau posturile de radio, pe care se chinuie toti colindatorii - copii acestia amarâti pe care îi întâlnim si în statiile de metrou si pe la usile noastre, e surprinzator.

Ei îti cânta la usa ce au învatat de la radio, ce au auzit la radio, colinda lui Hrusca. Este un text folcloric. Pâna la un punct. A fost cules într-un anume moment, dintr-o zona folclorica si adaptat unei melodii, reinterpretat, practic. Acela nu mai este textul pe care omul l-a cules, ci este o reconstruire a unui model. 

El are “priza” pentru ca are o difuzare foarte larga, este placut, este sonor, e melodios. Si pe partea cealalta nu exista contraoferta! Automat preiei ce ti se ofera. Iar pe piata se desface în momentul de fata acest tip de  colinda, daca vreti, de text folcloric.

Mihai Fifor spune ca mai avem timp sa ne bucuram ca la usa ne vin colindatorii. Am încercat sa-mi imaginez ce ar fi un Craciun fara colinde. Singura diferenta fata de alte duminici ar fi ca toate canalele de televiziune difuzeaza filme cu Mos Craciun. Acel Mos Craciun în care nepotica mea de patru ani nu mai crede. I-au spus la gradinita ca Mos Craciun e tata.L-am întrebat pe Mihai Fifor - cel ce a cercetat de-aproape acest fenomen de diluare a traditiei - ce va însemna disparitia colindelor. “Fara colind, va fi un Craciun - hai sa spunem “globalizat”, un Craciun al generatiei Internet, al unei generatii desprinsa aproape radical de viata comunitatii traditionale românesti. Poate va fi mai sarac în  semnificatii si în traditie, însa acesta este cursul firesc al societatii.

Societatea evolueaza, sistemele sociale evolueaza, traditia - spun unii ca dispare si este reinventata,  poate si ea evolueaza. Va fi, probabil, o sarbatoare pur laica si nimic mai mult decât atât. Insa pâna în momentul acela mai avem ceva de asteptat. Deocamdata o sa avem de-aface cu o “mixtura” între traditie si reinventare a traditiei”.

In loc de incheiere la pledoaria noastra pentru colinde, va spunem doar atat: macar anul asta, daca va suna la usa colindatorii, primiti-i. Poate aveti norocul sa fie dintre cei ce s-au pregatit din timp, cu colinde adevarate si nu cu urari la moda. Acestia sunt pe cale de disparitie…

 

Un Craciun memorabil pentru copilul tau: 11 sfaturi pe care trebuie sa le aplici

Este cea mai frumoasă perioada a anului! Daca lasam la o parte agitatia de dinainte, oboseala acumulata intr-un an de munca, migala activitatilor de curatenie generala a casei, orele de truda culinara in bucatarie pentru a crea cele mai gustoase mancaruri pentru familia ta... citeste mai departe

 

 

 

Tot despre Craciun va recomandam sa mai cititi:

Sarbatorile, fara stres si anxietate
Cum decoram ferestrele si usile de Craciun?
Meniu special de Craciun(3)
Meniu special de Craciun (2)
Cel mai stilat brad de Craciun
Cei mai ciudati brazi de Craciun
Meniu special de Craciun
Cum decoram bradul in acest an?

autor: Andreea Demirgian, Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) desprecopii.com 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII