Sarcina molara

Sarcina molara

Sarcina molara

  • O sarcina molara este o sarcina unde placenta si fetusul nu se formeaza in mod corespunzator si bebelusul nu se dezvolta. In aceste situatii rare, denumite stiintific mol hidatiform (hydatidiform mole), oul fertilizat degenereaza si placenta se deterioreaza intr-o masa de tesut pe care medicul trebuie sa-l indeparteze chirurgical, prin aspiratie sau prin alte metode.

Ce este sarcina molara?
Sarcina molara completa si partial
Alte complicatii in sarcina

Ce este sarcina molara?

O sarcina molara este o sarcina unde placenta si fetusul nu se formeaza in mod corespunzator si bebelusul nu se dezvolta. In aceste situatii rare, denumite stiintific mol hidatiform (hydatidiform mole), oul fertilizat degenereaza si placenta se deterioreaza intr-o masa de tesut pe care medicul trebuie sa-l indeparteze chirurgical, prin aspiratie sau prin alte metode. Factorii de risc includ varsta mamei sub 20 de ani sau peste 40 de ani, anomalii cromozomiale, dezechilibre hormonale si posibile deficiente de nutritie. Aceasta anomalie la nivelul placentei (o complicatie foarte rara) apare la una din o mie de sarcini.

Mol hidatiform

Sarcinile molare sunt rare, aproximativ unul la 600 - 800 de femei gravide din Marea Britanie va dezvolta o sarcina molara. Acest lucru se ridica la mai putin de 1.500 de un an, iar factorii care cresc riscul de sarcini molare sunt varsta mamei si o sarcina molara anterioara.

Sarcina molara completa si partiala

Exista doua tipuri principale de sarcina molara, in functie de echilibrul de cromozomi din ou. Acestea sunt:

- sarcina molara completa, atunci cand nu exista forme normale de tesut placentare si fetusul nu se dezvolta, iar in loc creste o masa de celule anormale
- sarcina molara partiala, atunci cand unele forme normale de tesut placentar se formeaza impreuna cu un fat anormal, dar fatul nu supravietuieste mai mult de trei luni

Sarcina molara

 

Intr-o sarcina normala, oul fertilizat contine 23 de cromozomi de la tata si 23 de la mama. In sarcina molara completa, oul fertilizat nu are cromozomi de la mama, iar cromozomii de la tata sunt duplicati - nu exista embrion, sac amniotic sau tesut placentar normal. In cea partiala, exista 23 de cromozomi de la mama, dar un numar dublu de cromozomi de la tata. Nu exista un fat sau sac amniotic - daca exista un fat, acesta nu va supravietui.

O femeie care crede ca sarcina ei evolueaza normal isi poate da seama ca are o problema din cauza greturilor sau a sangerarilor. Medicul poate observa ca uterul pare prea mare pentru varsta curenta a sarcinii, are o tensiune ridicata, in corp i se acumuleaza fluidele si are prea multe proteine in urina toate acestea sunt semnele unei boli periculoase numite preeclampsie; de asemenea, ecografia nu evidentiaza sunete cardiace ale fatului. Sarcina molara este diagnosticata de obicei in luna a doua, a treia sau a patra, de obicei prin ecografie. .

Complicatii in sarcina:


Preeclampsia si sarcina: simptome, cauze si tipuri

Preeclampsia si sarcina: simptome, cauze si tipuri

Preeclampsia este o problema foarte comuna asociata cu sarcina. Preeclampsia se produce cand tensiunea sangvina a femeii creste si afecteaza sapte procente din toate sarcinile din lume.…

Placenta Previa: simptome si factori de risc

Placenta Previa: simptome si factori de risc

Placenta este un organ ce se formeaza pe peretele intern al uterului, la scurt timp dupa conceptie. Prin intermediul placentei, trec de la mama la bebelus, oxigen si substante nutritive, iar de la fat…

Dezlipirea de placenta

Dezlipirea de placenta

Aproximativ 1% dintre toate femeile insarcinate fac dezlipire de placenta. In corpul mamei se produce sangerare la locul dezlipirii si mama simte durere in uter. Dezlipirea placentei poate impiedica…

Comunitate si Grupuri de suport

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Clinica DC Clinica DC
Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.


autor: desprecopii.com - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2013

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 180.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Sarcina molara.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.
Nume de copii.

Nume de copii.

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...
Ghidul sarcinii

Ghidul sarcinii

Informatii utile si necesare despre sarcina. Tot ce trebuie sa stie o graviduta pentru a aduce pe lume un copil sanatos.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII