Sarcina molara

Sarcina molara

Sarcina molara

O sarcina molara este o sarcina unde placenta si fetusul nu se formeaza in mod corespunzator si bebelusul nu se dezvolta. In aceste situatii rare, denumite stiintific mol hidatiform (hydatidiform mole), oul fertilizat degenereaza si placenta se deterioreaza intr-o masa de tesut pe care medicul trebuie sa-l indeparteze chirurgical, prin aspiratie sau prin alte metode.

Ce este sarcina molara?
Sarcina molara completa si partial
Alte complicatii in sarcina

Ce este sarcina molara?

O sarcina molara este o sarcina unde placenta si fetusul nu se formeaza in mod corespunzator si bebelusul nu se dezvolta. In aceste situatii rare, denumite stiintific mol hidatiform (hydatidiform mole), oul fertilizat degenereaza si placenta se deterioreaza intr-o masa de tesut pe care medicul trebuie sa-l indeparteze chirurgical, prin aspiratie sau prin alte metode. Factorii de risc includ varsta mamei sub 20 de ani sau peste 40 de ani, anomalii cromozomiale, dezechilibre hormonale si posibile deficiente de nutritie. Aceasta anomalie la nivelul placentei (o complicatie foarte rara) apare la una din o mie de sarcini.

Mol hidatiform

Sarcinile molare sunt rare, aproximativ unul la 600 - 800 de femei gravide din Marea Britanie va dezvolta o sarcina molara. Acest lucru se ridica la mai putin de 1.500 de un an, iar factorii care cresc riscul de sarcini molare sunt varsta mamei si o sarcina molara anterioara.

Sarcina molara completa si partiala

Exista doua tipuri principale de sarcina molara, in functie de echilibrul de cromozomi din ou. Acestea sunt:

- sarcina molara completa, atunci cand nu exista forme normale de tesut placentare si fetusul nu se dezvolta, iar in loc creste o masa de celule anormale
- sarcina molara partiala, atunci cand unele forme normale de tesut placentar se formeaza impreuna cu un fat anormal, dar fatul nu supravietuieste mai mult de trei luni

Sarcina molara

 

Intr-o sarcina normala, oul fertilizat contine 23 de cromozomi de la tata si 23 de la mama. In sarcina molara completa, oul fertilizat nu are cromozomi de la mama, iar cromozomii de la tata sunt duplicati - nu exista embrion, sac amniotic sau tesut placentar normal. In cea partiala, exista 23 de cromozomi de la mama, dar un numar dublu de cromozomi de la tata. Nu exista un fat sau sac amniotic - daca exista un fat, acesta nu va supravietui.

O femeie care crede ca sarcina ei evolueaza normal isi poate da seama ca are o problema din cauza greturilor sau a sangerarilor. Medicul poate observa ca uterul pare prea mare pentru varsta curenta a sarcinii, are o tensiune ridicata, in corp i se acumuleaza fluidele si are prea multe proteine in urina toate acestea sunt semnele unei boli periculoase numite preeclampsie; de asemenea, ecografia nu evidentiaza sunete cardiace ale fatului. Sarcina molara este diagnosticata de obicei in luna a doua, a treia sau a patra, de obicei prin ecografie. .

Complicatii in sarcina:


Dezlipirea de placenta

Aproximativ 1% dintre toate femeile insarcinate fac dezlipire de placenta. In corpul mamei se produce sangerare la locul dezlipirii si mama simte durere in uter. Dezlipirea placentei poate impiedica… ... citeste mai departe

Comunitate si Grupuri de suport

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Clinica DC Clinica DC
Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.


autor: desprecopii.com - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2013

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.