Ce ii face pe copii sa devina mai inteligenti?

Ce ii face pe copii sa devina mai inteligenti?

Ce ii face pe copii sa devina mai inteligenti?

Vă doriți un mic Einstein în casă? Nu există o rețetă unică și de succes garantat pentru a dezvolta inteligența copilului, dar există mai multe abordări și metode care pot contribui la stimularea dezvoltării intelectuale a copilului.

Un aspect important este să păstrați televizorul si ecranele departe de atenția copilului, deoarece expunerea excesivă la ecran poate avea efecte negative asupra dezvoltării cognitive. În schimb, puteți încuraja interacțiunea cu cărțile și să creați o bibliotecă variată pentru copilul dumneavoastră. Cititul împreună cu copilul încurajează dezvoltarea vocabularului și a abilităților de înțelegere.

Sensibilizarea la latura muzicală poate fi, de asemenea, benefică. Ascultarea muzicii și încurajarea copilului să experimenteze instrumente muzicale poate contribui la dezvoltarea abilităților cognitive și creative.

veti citi:

Ce defineste un geniu?
Televizorul distruge inteligenta
Alaptatul este benefic pentru dezvoltarea creierului
Instrumentele cu coarde sporesc abilitatile verbale
Rezistenta la tentatii creste punctajul la testele scolare
O biblioteca mare creste sansele unei inteligente sporite

Scala de inteligenta Wechsler pentru copii

Va doriti un mic Einstein in casa? Nu exista o reteta unica si de succes garantat, dar studiile au dovedit ca pastrarea televizorului departe de atentia copilului, sensibilizarea laturii muzicale, alaptatul, o biblioteca mare si reducerea dulciurilor sunt cateva metode de a mari sansele ca un copil sa isi dezvolte inteligenta.

Ce defineste un geniu?

Specialistii se contrazic in permanenta pe teme legate de ceea ce presupune o inteligenta foarte dezvoltata (IQ, EQ, functiile executorii si realizarile  pe plan academic). Care sunt factorii care influenteaza cel mai mult dezvoltarea inteligentei? Natura? Hrana? Cat de mare este importanta factorului genetic si cel ereditar? Ce poate mari sansele ca un copil sa devina mai inteligent decat este? Iata intrebari la care specialistii in domeniu inca nu au gasit raspunsuri foarte clare. Si totusi, statisticile si cercetarile recente au scos in evidenta cateva concluzii inedite, de care parintii preocupati de inteligenta propriilor copii ar trebui sa tina cont.

Televizorul distruge inteligenta

30% din copiii sub varsta de 2 ani au televizoare in dormitorul lor si 59% dintre acestia se uita doua ore zilnic la televizor. Academia Americana de Pediatrie a emis un avertisment pentru  ca sugarii si copiii de varsta frageda sa nu fie lasati in fata televizorului, deoarece televizorul afecteaza abilitatile cognitive si iroseste timp esential in etape ale dezvoltarii creierului, timp ce ar trebui folosit pentru conversatii, spune expertul in limbaj infantil Roberta Golinkoff, coautor al lucrarii Einstein nu a folosit niciodata cartonase educative : Cum invata copiii nostri de fapt - de ce au nevoie sa se joace mai mult si sa memoreze mai putin. Limbajul este esential in procesul de invatare al copilului, iar cel dobandit de la televizor nu este benefic nevoilor sale.

CIteste si  10 sfaturi cu care poti controla timpul copilului pe ecrane - fara a recurge la pedepse | Desprecopii.com

Alaptatul este benefic pentru dezvoltarea creierului

Un studiu facut in Bielorusia, care a urmarit doua grupuri de tinere mame si copiii lor, a relevat faptul ca alaptatul exclusiv pentru o perioada mai indelungata este benefic pentru sporirea inteligentei. Grupul a fost alcatuit din mame care si-au alaptat copiii exclusiv (fara alte lichide sau alimente) si pentru timp mai indelungat (pana la un an) si din mame care au alaptat mai putin si pentru o durata mai scurta. Copiii aparatinand primului grup au obtinut rezultate net superioare la citit, scris si matematica. La nivel general, copiii in varsta de 6 ani care au fost alaptati au obtinut procentaje cu 5% mai mari decat ce care nu au fost.

Care este explicatia? Simplu - Laptele uman are un procent de grasimi mai ridicat decat cel de vaca, necesar pentru a izola celulele abundente ale creierului. In timp ce un vitel are nevoie de proteine in laptele sau doar pentru o crestere rapida, omul are nevoie de anumite substante pentru a-si dezvolta si latura spirituala nu doar pe cea fizica. Iar primul lucru pe care o femeie il poate face pentru a creste un copil inteligent este sa-l alapteze, sustin specialistii.

Instrumentele cu coarde sporesc abilitatile verbale

Copiii care canta la pian sau un instrument cu coarde au rezultate cu 15% mai bune in ceea ce priveste abilitatile de comunicare verbala decat cei care nu canta la nici un instrument. Studiul care a dovedit acest fapt a implicat studenti de la mai multe scoli publice si de muzica din Boston, avand varste in jur de 10 ani si studiind muzica de cel putin 3 ani. Asa cum precizeaza si autorul, multe studii anterioare arata ca exista o relatie benefica intre aptitudinile muzicale, comunicare si coeficientul de inteligenta. Intrebarea care se pune totusi este aceea legata de cauzalitate: sunt copiii inteligenti buni la muzica si/sau muzica ii face inteligenti?

Muzica si dansul stimuleaza dezvoltarea copiilor

Muzica si dansul stimuleaza dezvoltarea copiilor

Muzica si dansul sunt doua dintre activitatile care atrag atentia copiilor inca de la varste foarte mici. Bebelusilor le place sa asculte muzica si sa se miste in ritmul ei si acest lucru nu este…

Rezistenta la tentatii creste punctajul la testele scolare

Studii recente arata ca acei copii care sunt capabili sa amane recompensarea activitatilor lor de 15 ori mai mult decat colegii lor nerabdatori, obtin puncte in plus la testele scolare. Intr-un studiu celebru, copiilor li s-a spus ca pot manca doua prajituri daca intarzie momentul cand prima dintre ele va fi mancata. Acei care au putut astepta 15 minute inainte de a manca prima prajitura au obtinut un punctaj net superior la teste scolare ulterioare fata de cei care nu au putut astepta mai mult de un minut. Controlul impulsurilor este un factor crucial in functiile executorii. Oamenii de stiinta sustin ca o persoana supradotata nu este reprezentata de coeficientul de inteligenta ridicat ci de functiile executorii dezvoltate. Abilitatea de a fi versatil intre sarcini, de a memora lucruri si a stapani impulsuri variate are un efect mai mare asupra dezvoltarii fintei umane si conduce spre succes mai mult decat un coeficient de inteligenta ridicat.

O biblioteca mare creste sansele unei inteligente sporite

Un copil care este crescut intr-o casa care are cel putin 500 de carti in biblioteca are sansele mai mari cu 36 % de a absolvi un liceu si cu 19 % mai mari pentru o facultate fata de alti copii, ce provin din case ce detin mai putine carti, arata un studiu mai vechi, din 2007, cand cartile erau inca obiecte concrete. Decalajul s-a marit exponential din momentul in care parintii copiilor au devenit mai putin interesati de lectura. “Succesul la scoala depinde nu numai de inteligenta nativa, necesita de asemenea disciplina muncii”, declara psihologul Eileen Kennedy-Moore, autor al lucrarii Educatie inteligenta pentru copii inteligenti. Copiii invata mai mult din ceea ce facem decat din ceea ce spunem, sustine ea, iar daca parintilor lor le place sa citeasca, asta le dovedeste copiilor ca cititul este o preocupare interesanta, placuta si benefica.

Scala de inteligenta Wechsler pentru copii

Scala Wechsler de Inteligenta pentru Copii (WISC-IV) este un instrument construit cu intentia de a oferi practicienilor un mijloc de masurare a abilitatilor mentale (inteligentei) a copiilor prescolari, micilor scolari sau a celor cu varsta intre 4 si 6 ½ citeste mai multe detalii despre scala de inteligenta Wechsler aici.

Despre alte activitati de care poate beneficia sau nu creierul copilul tau, merita sa citesti si:

 

Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului inca de la varsta de 1 an

Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului inca de la varsta de 1 an

Imediat ce trece ziua de aniversare a primului anisor de viașă (Ura!), putem începe mai serios misiunea de educare a copilului nostru.Copiii care au trecut de stadiul de bebeluși…

Tipurile de inteligență ale copiilor și modul lor specific de învățare

Tipurile de inteligență ale copiilor și modul lor specific de învățare

Dacă vrei să dai sfaturi copilului tău despre cum ar trebui să învețe, e bine să știi că fiecare copil are un anumit tip de inteligență și…

Unele emisiuni tv pentru copii le afecteaza creierul

Unele emisiuni tv pentru copii le afecteaza creierul

Faptul ca timpul acordat copiilor pentru a se uita la televizor trebuie sa fie limitat este cunoscut de majoritatea parintilor. In plus, Academia Americana de Pediatrie sfatuieste parintii sa nu isi…

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
 
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Copilul supradotat: abilitati si slabiciuni

autor: Alina Ciobanu, redactor DC - toate drepturile rezervate 2018. Referinte: Journal of Applied Psychology 2018

autor: Xenia Radu, redactor Desprecopii - desprecopii.com

referinte: https://howardgardner.com/  
Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII