11 reguli absolut necesare ale unui părinte de adolescent

11 reguli absolut necesare ale unui parinte de adolescent

11 reguli absolut necesare ale unui părinte de adolescent

Adolescența este o periodă dificilă ... mai ales pentru parinții copiilor adolescenți. Acum e timpul de stabilit o serie de reguli precise pentru a nu ne trezi că al nostru copil deraiază din drumul educational ...

Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să facem tot posibilul să comunicam calm cu copilul, să ii laudam reusitele, să il incurajăm cand are momente mai puțin reusite. E nevoie să le cunoastem prietenii, preocuparile și mai ales să știm in orice moment, unde este ...

Iată 11 reguli ale unui părinte de adolescent.

veti citi:
Când devii parintele unui adolescent
1. Stabiliti reguli
2. Laudati si recompensati buna purtare
3. Trebuie sa stiti in permanenta unde este copilul ...
4. Stati de vorba cu adolescentul
5. Gasiti-i o ocupatie ...
6. Verificati-va in permanenta copilul
7. Stabiliti un sistem de valori propriu familiei
8. Petreceti timp impreuna ca familia
9. Este important sa intelegeti dumneavoastra insiva ce inseamna consumul de marijuana ...
10. Este important sa le cunoasteti prietenii ...
11. Tineti in permanenta legatura cu dirigintele copilului
Fiecare părinte are adolescentul pe care il merită 

Când devii parintele unui adolescent ... realizezi brusc ca ceva s-a schimbat in comunicarea cu el

Cand devii parintele unui adolescent ... realizezi brusc ca ceva s-a schimbat in comunicarea cu el. Dar si tu ai fost adolescent odata... si stii ca trebuie sa existe niste reguli, altfel adolescentul o ia razna ...

Sunt cativa pasi pe care ii puteti face pentru a sti tot timpul cu ce se ocupa copilul dumneavoastra.
Desigur s-ar putea sa nu-i convina, dar trebuie sa ii explicati ca nu este democratie si nici nu ar fi normal sa fie democratie, dupa cum spun si expertii in cresterea copilului.

1. Stabiliti reguli despre alcool si droguri

Anuntati-va copilul ca nu tolerati consumul de droguri sau de alcool si ca aceasta regula are ca unic scop siguranta sa personala. Stabiliti limite si consecinte clare are incalcarii acestor limite.

De citit pe larg:
Cum le vorbim copiilor despre droguri?
Discutiile parintilor cu adolescentul: despre droguri si alcool  

2. Laudati si recompensati buna purtare

Aplicati imediat pedepse pentru neascultare.

3. Trebuie saă stim in permanentă unde este copilul ...

... si cu ce se ocupa in timpul in care nu-l supravegheati. Adolescentii lasati de capul lor sunt mult mai vulnerabili si mai susceptibili de consum de marijuana sau alte droguri. Tot ei prezinta un risc mai mare de alcoolism, activitate sexuala si fumat, decat adolescentii care stiu ca sunt supravegheati. Orele de dupa scoala, zilele libere si vacantele sunt perioade extrem de importante si trebuie sa stiti exact ce fac in aceste intervale de timp.

Anii de liceu, nevoia de ghidare si responsabilizare  Anii de liceu, nevoia de ghidare si responsabilizare

4. Stati de vorba cu adolescentul

Cand mergeti la cumparaturi, cand il duceti undeva cu masina, intrebati-l ce mai e pe la scoala, ce mai fac prietenii lui, ce planuri are pentru week-end.

5. Gasiti-i o ocupatie ...

... in special pentru intervalul orar 15-18 si pentru orele serii. Inscrieti-l la sporturi sau la cursuri de chitara, orice presupune un cadru organizat.

6. Verificati-va in permanentă copilul

Din cand in cand, asigurati-va ca e chiar acolo unde a spus ca se duce si ca isi petrece timpul cu cine a spus ca si-l petrece.

7. Stabiliti un sistem de valori propriu familiei

Discutati despre aceste valori cu copilul. A discuta despre valorile pe care e bine sa si le insuseasca si sa le apere este important atunci cand presiunile externe si influentele grupului sunt atat de puternice. Daca ii dati drumul in lume fara harta, isi va desena propriile trasee care pot fi dictate de cei mai puternici din grupul sau.

8. Petreceti timp impreună ca familie

Implicati-va in viata copilului dumneavoastra, creati o legatura reala cu el. In acest fel, cand va trebui sa il pedepsiti, copilul va fi mai putin rebel.

9. Este important să intelegeti dumneavoastra insivă ce inseamna consumul de marijuana ...

... si ce consecinte au drogurile si alcoolul asupra copilului. Explicati-i care sunt efectele asupra consumatorilor tineri.

10. Este important sa le cunoasteti prietenii ...

... si sa ii cunoasteti si pe parintii prietenilor lor. Invitati-i acasa la cina sau vorbiti cu ei la antrenamente, oricand aveti ocazia. E posibil ca uneori ei sa stie despre copilul dumneavoastra ceea ce dumneavoastra insiva nu stiti.

Facebook - sursa invidiilor si a nefericirilor online citeste neaparat: Facebook - sursa invidiilor si a nefericirilor online

Cand nu iti plac prietenii copilului tau Cand nu iti plac prietenii copilului tau 

11. Tineti in permanenta legatura cu dirigintele copilului

Rugati-i sa va anunte imediat ce observa chiar si cea mai mica schimbare. Printre semnele prevestitoare ale consumului de droguri se numara si o distantare de familie si de vechii prieteni, un nou cerc de cunostinte, lipsa de interes fata de felul in care arata sau schimbari in ceea ce priveste alimentatia si programul de somn al copilului.

Fiecare părinte are adolescentul pe care il merită

Parenting-ul nu e o meserie usoara si are nevoie in permanenta de upgrade-uri la versiunea urmatoare. Orice parinte face si greseli - insa trebuie inteles ca greutatea si responsabilitatea meseriei de parinte creste odata cu varsta copiilor.

Ca deciziile devin mai grele si mai complexe, ca situatiile devin mai complicate. Nevoia de intelegere, de calm, de coerenta, de intelepciune, de elasticitate, de comunicare, de ascultare ... toate acestea devin necesitati la alt nivel. Iata de ce ... fiecare parinte are adolescentul pe care il merita. 

5 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescenti

 

autor: Mirela Popescu Zoita, redactor sef Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Adina
    Adina trimis la 31/1/2024

    Interesant!! ..Sfaturi pentru Parinti??! Parintii nostri habar nu aveau de asa ceva ..Rolul lor era,,sa mearga la munca ne puneau cheia ln gat plus ne dadeau si responsabilitati,,curat,duci gunoiul...etc..Intradevar alta Generatie ..Cu acces la Tehnologie..Deci vina tot a noastra este,,Parintii " De ce le cumparam..??Asa ca Dragilor avem ceea ce crestem si oferim..Printi si Printese care la Adolescenta e posibil sa ne dea si o palmuta ca nu I ascultam si nu le oferim la comanda..Cine o fi mai depres oare?? Parintii s au Copiii??? Eu zic ca Parintii ca au crescut un dulce copilas crezand ca si Ei la maturitate vor avea un lnger ln casa lor..Dar lngerul se transforma ca de..ln trecut a fost crescut ln palme si puf..crescand copilul nostru realizeaza ca are si el responsabilitati si uite asa..Deschide usa dezorientat si cade victima ca asa li place,,rolul de victima sa atraga Atentie si mila ca sa primeasca " Deci Copiii Maturizativa Responsabili nu Lenesi si Depresi..Bucurati Parintii si numai asa Viitorul va v a surade..

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII