Anii de liceu, nevoia de ghidare si responsabilizare

Anii de liceu, nevoia de ghidare si responsabilizare

Anii de liceu, nevoia de ghidare si responsabilizare

  • Traim intr-o lume bombardata de mesaje stereotipice: se vorbeste prea mult despre succes, cariera, milionari, fotomodele si alte simboluri diluate care tin de lumea perfecta. De aceea, si adolescentii simt din plin, aceasta presiune de a fi perfecti. Simt presiunea de a fi cei mai buni la scoala, acasa, la sport sau ... in fata oglinzii. Cum reusim totusi sa transmitem copiilor nostri mesajul ca e normal sa nu fii mereu primul? Si mai ales cum ii invatam sa mearga mai departe ? Iata sfatul de la Desprecopii.
    Cititi si: Presiunea de a fi perfect

Copilul dumneavoastra este lipsit de motivatei daca:

  • intarzie adesea la ore si chiuleste
  • se inchide in camera sau se enerveaza cand ii vorbiti despre scoala
  • devine irascibil foarte usor
  • nu-i pasa ca a dat o lucrare de control la care nu a scris nimic
  • ii este greu sa anticipeze ce are de facut pe urmatoarele trei zile
  • repeta intr-una ca toata lumea ajunge in cele din urma sa ia bacalaureatul
  • se simte stresat atunci gand trebuie sa se gandeasca la viitorul sau
  • il doare capul in ziua in care are proba de avaluare
  • are o viata sociala inexistenta sau viata sociala i-o anuleaza pe cea de licean
  • abandoneaza orice activitate extrascoalara sau, dimpotriva, se implica exagerat in toate activitatile de acest gen
  • isi petrece cea mai mare parte a timpului pe internet

Chiar daca in timpul claselor primare si al celor gimnaziale elevul a fost un copil motivat, cu rezultate bune, se poate intampla ca in liceu situatia sa se schimbe total. Sentimentul ca a avut de infruntat anumite dificultati, presiunea prea mare a evolutiei il pot descuraja pe proaspatul licean. De aceea este nevoie de o (re)motivare urgenta, asa incat sa se poata vedea pe sine dincolo de terminarea liceului.

Stabiliti un sistem clar de reguli!

Dorinta de a-si lua zborul se manifesta cel mai adesea printr-un element esential: nevoia de a scapa de constrangerile scolare si familiale, devenite o povara pentru multi dintre adolescenti.

Doua sunt cauzele cele mai raspandite care determina lipsa motivatiei si esecul liceenilor: fie nu ies suficient din casa si se inchid intr-o lume virtuala a jocurilor video sau a retelelor de socializare virtuale, deconectandu-se astfel de la realitate; fie ies prea mult, prietenii si pasiunile afectandu-le rezultatele scolare. Aceste doua extreme in care un licean poate cadea foarte usor pot fi evitate prin stabilirea, de la inceputul anului scolar, a unor reguli menite sa echilibreze relatia dintre viata sociala si cea scolara.

 Cititi: 14 ani, varsta marilor provocari pentru parintii de fete

 

 

Adolescentii - despre copiii nostri mari

Dezvoltarea intelectuala a adolescentului

 Forum specializat

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

Daca incalca regulile stabilite, mai bine dati-i sarcini in plus decat sa ii interziceti anumite lucruri. Nu-l privati de  drepturile pe care ati stabilit ca le are, ci  pedepsiti-l cu sarcini suplimentare. Spre exemplu, chiar daca incalca o regula are voie sa iasa in continuare cu prietenii, dar numai dupa ce face curatenie in casa sau dupa ce face cumparaturile si isi ajuta fratele mai mic la teme. Pe de alta parte, adolescentul nu trebuie sa perceapa munca doar ca pe o pedeapsa. Incurajati-l sa se cunoasca pe sine prin propria munca, acordandu-i responsabilitati care ii vor permite sa isi construiasca o imagine de sine pozitiva. Dati-i voie sa isi faca lectiile impreuna cu un prieten sau cu un grup de colegi. Este metoda ideala de marire a motivatiei la aceasta varsta.

Ajutati-l sa-si descopere calitatile si nevoile personale!

Inainte de a-si stabili prioritatile profesionale (alegerea facultatii, a unei meserii), adolescentul trebuie sa fie ghidat pentru a-si desoperi atuurile, dar si nevoile, valorile, gusturile personale si zonele de interes. Parintii au un rol decisiv in aceasta etapa, pentru ca ei isi cunosc cel mai bine copiii. Pentru a da cele mai bune sfaturi, nu trebuie sa va limitati doar la rezultatele scolare ale adolescentului. Tineti cont de pasiunile sale, de preocuparile artistice sau sportive. De exemplu, daca un licean canta intr-o trupa rock, chiar daca nu il luati neaparat in serios, tineti cont de faptul ca acest lucru poate fi o dovada a creativitatii si a perseverentei sale. Transferarea in viata scolara a unor competente dobandite si recunoscute intr-un alt domeniu poate fi un factor important al motivarii.

 Cititi: Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati si Presiunea de a fi perfect

Ajutati-l sa se transforme in  om mare !

Ca parinti aveti tendinta de a va implica permanent in viitorul copilului. Trebuie sa aveti insa grija cum o faceti. Trebuie sa tineti cont de dorintele lui, de calitatile pe care le are, precum si de nivelul sau scolar, incercand sa armonizati aceste aspecte cu aspiratiile sale. Indiferent daca sunteti de acord sau nu cu meseria pe care vrea sa o aleaga, incercati sa fiti obiectivi si sa ii vorbiti in egala masura despre avantajele si dezavantajele ei. Ajutati-l sa intre in contact cu persoane care preactica meseria respectiva, sa gaseasca informatii corecte despre ea. Ajutati-l, prin urmare, sa se transforme in  omul mare pe care l-a visat mereu.Succes in meseria de parinte! Cititi si : Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

 Va recomandam sa cititi:

autor: Anamaria Ghiban, redactor Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com ,
Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com - octombrie 2010
 

Pentru a intilni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

Mai cititi:
Sport pentru copii, activitati educative, animalute

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII