Sindromul Turner

Sindromul Turner

Sindromul Turner

  • Sindromul Turner este o afectiune cromozomiala care apare atunci cand unul dintre cei doi cromozomi X care se gasesc la femei, lipsesc sau sunt incompleti. Sindromul Turner afecteaza doar femeile si apare la aproximativ 1 din 2500 de nou nascuti de sex feminin.

Ce este sindromul Turner?
Ce cauzeaza aparitia sindromului Turner?
Cum este diagnosticat sindromul Turner?
Care sunt caracteristicile unei persoane afectate de Sindrmul Turner?
Poate o persoana cu acest diagnostic sa aiba probleme de sanatate?
Care sunt tratamentele pentru Sindromul Turner?
Alte boli genetice la copil

Ce este sindromul Turner?

Sindromul Turner este o afectiune cromozomiala (genetica) care poate afecta doar fetitele sau femeile fiind rezultatul lipsei din constitutia genetica a unui cromozon - cromozomul X.

Sindromul Turner poate cauza o serie de probleme medicale si de dezvoltare ca: inaltime mica la maturitate, pubertate intarziata, infertilitate, defecte ale inimii, si alte dizabilitati care pot avea impact asupra vietii sociale.

Sindromul Turner afecteaza doar femeile si apare la aproximativ 1 din 2500 de nou nascuti de sex feminin.

Ce cauzeaza aparitia sindromului Turner?

Sindromul Turner este cauzat de absenta completa sau partiala a unuia dintre cei doi cromozomi X care se gasesc, in mod normal, la femei. Nu se cunosc cauzele pentru absenta completa sau partiala a acestora, iar afectiunea pare sa se instaleze din intamplare.

Cum este diagnosticat sindromul Turner?

Sindromul Turner poate fi diagnosticat inainte de nastere (in cadrul testelor prenatale) sau dupa nastere cu ajutorul unui test de sange cunoscut ca un cariotip. Testul de sange cariotip analizeaza compozitia cromozomiala a pacientului, si astfel, determina absenta cromozomului.

Care sunt caracteristicile unei persoane afectate de Sindromul Turner?

Cele mai comune caracteristici ale persoanelor cu aceasta afectiune sunt statura mai mica si lipsa de dezvoltare ovariana. Alte caracteristici fizice pot fi prezente:

- Un gat reticular - o variatie de straturi de piele pe gat
- Bratele subtiate in zona coatelor
- Cantitate scazuta de par in zona cefei
- Maini si picioare umflate
 

Poate o persoana cu acest diagnostic sa aiba probleme de sanatate?

O fetita cu Sindromul Turner care primeste ingrijirea medicala adecvata ar trebui sa fie in masura sa duca o viata normala si productiva. Cu toate acestea, persoanele cu Sindromul Turner sunt mai predispuse la probleme cardiace, probleme ale rinichilor, probleme cu glanda tiroida, sau probleme de fertilitate.

Care sunt tratamentele pentru Sindromul Turner?

Nu exista nici un tratament pentru sindromul Turner; cu toate acestea, exista tratamente care pot reduce simptomele. Cele doua caracteristici mai frecvente ale Sindromului Turner sunt statura mica si lipsa dezvoltarii ovariene, ambele putand fi tratate.

In Statele Unite s- a aprobat utilizarea hormonilor de crestere pentru tratamentul pacientilor cu aceasta afectiune. Hormonul de crestere mareste viteza de crestere si inaltimea finala a adultului. Acesta este administrat singur sau cu o doza mica de androgeni.

Ovarele produc estrogen - important pentru dezvoltarea si mentinerea tesutului si a structurii osoase in conditii optime. Terapia de substitutie cu estrogeni ajuta la aceasta dezvoltare, impreuna cu promovarea dezvoltarii caracteristicilor sexuale secundare.

Exista, de asemenea, tehnologii de reproducere disponibile care ar putea permite unei femei cu sindrom Turner sa ramana insarcinate. Totodata, o femeie cu aceasta afectiune poate concepe o sarcina cu un ovul provenit de la o mama donatoare.
 

Alte boli genetice la copil:

Fenilcetonuria la bebelus

Fenilcetonuria la bebelus

Bebelusii care au fenilcetonurie pot avea simptome inca de la inceput, ca voma, iritabilitate si eruptii cutanate. Tonusul muscular poate fi ridicat si pot fi prezente mai multe reflexe active ale…

Autismul la copii: semne precoce de recunoaștere

Autismul la copii: semne precoce de recunoaștere

Autismul este o gamă de dizabilitati de dezvoltare cauzată de diferențe de perceptie la nivelul creierului. Persoanele cu autism au adesea probleme cu comunicarea și…

Trisomia - Ce este si tipuri de trisomie

Trisomia - Ce este si tipuri de trisomie

Trisomia este o anomalie genetica ce se caracterizeaza prin prezenta unui fragment de cromozom sau a unui cromozom intreg in 3 exemplare in locul a 2 exemplare, cum ar fi normal. Exista mai multe…

 

 Copii cu nevoi speciale
Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 

autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII