Noaptea Sfantului Andrei - noaptea vrajilor si a farmecelor

Noaptea Sfantului Andrei - noaptea vrajilor si a farmecelor

Noaptea Sfantului Andrei - noaptea vrajilor si a farmecelor

Noaptea Sfantului Andrei este una dintre cele mai importante din an, pentru vraji si farmece.


Iata o trecere in revista a catorva din ele.

- despre vrajile din noaptea Sfantului Andrei, veti citi:
Fetele isi pot visa ursitul
Fetele află dacă au noroc la măritiș
Opreste strigoii sa intre in casa
Despre Craciun si traditiile Craciunului
Meniuri speciale de Craciun

Noaptea Sfantului Andrei - noaptea de 30 noiembrie - este una dintre cele mai importante din an, pentru vraji si farmece.

Fetele isi pot visa ursitul

Care fata nu vrea sa isi imaginzez cum va arata sortitul ei? Ei bine, in noaptea Sfantului Andrei exista o sansa :)
Fetele masoara noua cescute cu apa pline, si le toarna intr-o strachina, care se pune sub icoana. A doua zi, in zori, se masoara din nou, cu aceeasi cescuta, apa din strachina. Daca va mai ramane pe fundul strachinii apa, fie si cateva picaturi, atunci vor avea noroc; dimpotriva, daca ultima cescuta va ramane neumpluta cum trebuie, atunci nu vor avea noroc si nu se vor marita. In noaptea de Sf. Andrei, ca sa-si viseze ursitul, fata isi pune sub cap 41 de boabe de grau si daca viseaza ca-i ia cineva graul, se va marita.

Unele fete isi pregatesc turta, pentru ea aducand apa cu gura. Pentru acest colac aduc apa neinceputa, iar produsele din care se prepara turta (faina si sare) sunt masurate cu o coaja de nuca. Dupa ce au fost coapte pe vatra, fetele isi mananca turtitele preparate, convinse fiind ca ursitii vor veni, in vis, cu apa sa le potoleasca setea.

Fetele mai fac un colac din paine dospita, punand in mijlocul lui cate un catel de usturoi. Dus acasa, colacul este asezat intr-un loc calduros, unde este lasat vreme de o saptamana. Daca rasare usturoiul din mijlocul colacului, fata cunoaste ca va fi cu noroc. Daca nu rasare, fata se intristeaza si spune ca va fi lipsita de noroc. Unele fete merg in aceasta noapte la fantana, aprind acolo o lumanare de la Pasti si o afunda cu ajutorul galetii. Cand fata apei este luminata bine, fata zice:

"Sfinte Andrei,
Scoate-i chipul in fata apei,
Ca in vis sa-l visez,
C-aievea sa-l vaz!"

Atunci, apa din fantana se tulbura si fata isi vede, se spune, chipul ursitului. Unele isi fac de ursita cu 9 potcoave, 9 fuse, 9 ace, 3 cutite si o coasa, toate infierbantate in foc. Dupa ce s-au inrosit, se scot afara, se sting in apa si apoi se descanta.

In seara Sfantului Andrei, toti ai casei, mai ales fetele mari si baietii, seamana grau in cate o strachina sau glastra cu pamant. Aceluia ii va merge mai bine, va fi mai sanatos si mai norocos, caruia i-o rasari graul mai bine si o creste mai frumos. 

Fetele află dacă au noroc la măritiș

La miezul nopții, fetele singure află dacă se căsătoresc sau nu în viitorul apropiat. Ritualul este simplu: mai întâi se toarnă într-un vas nouă ceșcuțe cu apă, apoi vasul se pune sub o icoană. A doua zi, se măsoară apa din vas folosind aceeași ceșcută. Dacă cea de-a noua nu mai poate fi umplută complet, șansele fetei sunt destul de mici, în timp ce apa rămasă pe fundul vasului sugerează contrariul. Alt vechi obicei constă în aruncarea peste umăr a unui pantof. Dacă la cădere vârful pantofului este orientat spre ușă înseamnă că fata își va pune pirostriile.

În această noapte, în ajunul Sfântului Andrei pe stil vechi, fetele nemăritate fac vrăji pentru a-şi afla ursitul. Cele care vor să afle cine le va fi viitorul soţ, vor petrece noaptea în faţa unei oglinzi, în apropierea căreia sunt aprinse două lumânări.

Tradiţia spune că fetele trebuie să stea treze până în momentul în care vor vedea chipul ursitului în oglindă, după care se vor culca, în speranţa că-şi vor visa sortitul, nu înainte de a pune busuioc sau un pieptene sub pernă. Se crede că acest obicei îşi are origine în numele apostolului Andrei cel dintâi chemat, care în traducere din greacă înseamnă soţ. Dimineaţa, după ce se trezesc, fetele ies în stradă şi întreabă numele primului bărbat care le iese în cale. Se crede că acelaşi nume îl va avea viitorul lor soţ.

În ajunul sărbătorii, se pune grâu la încolţit pe farfurioare, pentru a estima semnele anului viitor. Astfel, în functie de cât de frumos va creşte grâul până la Anul Nou, aşa vor prospera gospodarii care l-au semănat. Al cui grâu va creşte mai mare, acela va avea mai mult noroc şi sănătate.

Opreste strigoii sa intre in casa

Totodată, se spune că, în noaptea de Sfântul Andrei, strigoii vor intra în casele oamenilor daca nu sunt opriţi prin ungerea ferestrelor şi a uşilor cu usturoi.

În legendele populare, Sfântul Andrei apare ca un bătrân înconjurat de o aureolă luminoasă, căruia fiarele i se supun: el alungă şi duhurile necurate şi strigoii.

Sfantul Andrei - Sarbatoare romaneasca

30 noiembrie este trecuta in calendarele bisericesti ortodoxe cu litera rosie, ca o adevarata sarbatoare a crestinismului romanesc: Sfantul Andrei. Ea premerge zilei de 1 Decembrie, Ziua Nationala sau a unitatii romanilor de pretutindeni. Astfel, se uneste spiritual sarbatoarea Bisericii romane cu sarbatoarea Romaniei. Crestinismul nostru, al romanilor, este de origine apostolica, iar aceasta i se datoreaza Sfantului Andrei. Asa se explica si faptul ca el este unul dintre cei mai populari sfinti ai nostri si ca numele lui este viu nu numai in evlavia, ci si in folclorul romanesc. Mai departe...

Despre Craciun si traditiile Craciunului

Poezii de Craciun
O pledoarie pentru colinde
Cadouri de Craciun pentru o viata intreaga!
Despre Craciun cu un inger
O dorinta speciala pentru Mos Craciun
Poveste de Craciun...
Arta de a face daruri
La noi a venit Mosul pentru ca noi credem in el
Desene de colorat cu tema Craciunului la desprecopii.com
Perfect potrivite pentru serile minunate di-naintea Craciunului
Pomana porcului 
Reteta testata de COZONAC PUFOS 
Idei de impodobit bradul

 CASA LUI MOS CRACIUN
Meniuri speciale de Craciun:

6 meniuri speciale pentru masa festiva de Craciun de citit: 6 meniuri speciale pentru masa festiva de Craciun

 

 Forumuri recomandate

 Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

 In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) desprecopii.com 2019

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII