10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre terapia de cuplu

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre terapia de cuplu

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre terapia de cuplu

  • Lipsa de comunicare, infidelitate, scaderea dorintei sexuale, certuri interminabile... sunt doar cateva dintre problemele care trag un semnal de alarma in functionarea unui cuplu si care impun apelarea la terapia de cuplu.

- cele 10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre terapia de cuplu:
Ce este o terapie de cuplu?
Cand apelam la terapia de cuplu?
Terapia de cuplu ca mijloc de prevenire
Care sunt cele mai frecvente motive?
Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui inainte de a apela la terapie
Care este rolul terapeutului?
In ce consta, concret, terapia?
Ce inseamna o terapie reusita?
Capcane ce trebuie evitate
Cum gasesti terapeutul potrivit?

Lipsa de comunicare, infidelitate, scaderea dorintei sexuale, certuri interminabile... sunt doar cateva dintre problemele care trag un semnal de alarma in functionarea unui cuplu si care impun apelarea la terapia de cuplu. Sintagma in sine este arhicunoscuta si totusi multe cupluri aleg sa nu apeleze la terapie, considerand ca isi pot rezolva singure problemele sau ca ele se vor rezolva de la sine. 
 
Fara a exagera, ambele credinte sunt de cele mai multe ori eronate. Problemele nu se rezolva niciodata de la sine, iar daca s-a ajuns deja la semnale cum sunt cele invocate aici, lucrurile sunt deja scapate de sub control si au nevoie de o interventie de specialitate.

Aceasta nu inseamna ca terapia de cuplu este neaparat solutia salvatoare. Exista cupluri pentru care nicio terapie nu mai este suficienta si care se destrama in cele din urma. Exista insa si destule cupluri pentru care crizele, indiferent de natura lor, pot fi depasite si nu constituie decat pietre de incercare construirea unei relatii durabile. Fie ca ai ajuns intr-un punct critic al relatiei tale, fie ca vrei doar sa iti mentii tonusul si sa eviti aparitia unor probleme in cuplu, terapia de cuplu poate fi de un real ajutor in gasirea echilibrului si a armoniei altaturi de partenerul de viata. Iata 10 lucruri simpe pe care ar trebui sa le stii despre terapia de cuplu inainte de a apela la un terapeut.

Ce este o terapie de cuplu?

Suntem obisnuiti sa credem ca terapia de cuplu inseamna sa mergem la psiholog ca sa ne rezolve problemele dintr-o relatie. Lucrurile sunt insa mult mai complexe. Terapia de cuplu presupune descoperirea legaturilor care unesc doua persoane, care le fac sa ramana impreuna, iar daca una sau mai multe dintre aceste legaturi nu mai functioneaza, rolul terapeutului este de a intelege si de a-i face pe cei doi parteneri sa inteleaga ce anume nu mai functioneaza. Oricat de multi ani au petrecut impreuna doi parteneri de viata, terapia de cuplu invita la o perspectiva diferita asupra partenerului. Prin intermediul ei, doi parteneri de viata devin capabili sa isi spuna unul altuia lucruri pe care nu si le puteau spune, din diferite motive, isi inteleg reciproc asteptarile intime, isi exprima dorintele ascunse. Pe scurt, prin intermediul terapiei de cuplu, cei doi (re)invata sa isi vorbeasca si sa se asculte reciproc.

Cand apelam la terapia de cuplu?

La fel ca si in cazul unei terapii individuale, terapia de cuplu ar trebui sa devina o solutie de luat in considerare din momentul in care exista suferinta in cuplu, oricat de mica; altfel spus, din momentul in care apar certuri, neintelegeri, tendinta de a nu mai comunica etc. Cu cat se apeleaza mai devreme la ea, cu atat rezultatele au sanse sa fie mai bune.

Terapia de cuplu ca mijloc de prevenire

Chiar daca pare complicat sau inutil, a apela la terapia de cuplu inainte ca problemele sa apara intr-un cuplu, altfel spus, a face terapie chiar daca totul merge sau pare sa mearga foarte bine, este o idee excelenta, in opinia specialistilor. Terapia de cuplu este un mod sanatos de a impulsiona comunicarea intre parteneri, de a-i ajuta sa se cunoasca mai bine unul pe celalalt. Desi putine cupluri apeleaza preventiv la terapie, totusi ea este recomandata adesea mai ales persoanelor care au trecut in relatii antriore prin esecuri si suferinte.

Care sunt cele mai frecvente motive?

Motivele pentru care cuplurile ajung sa apeleze la un trapeut pentru a-si restabili echilibrul in relatie sunt numeroase si de multe ori ele se imbina: lipsa de comunicare, problemele sexuale, distanțarea, sentimentul de vina, conflicte cauzate de educarea copiilor etc. Pe de alta parte, statisticile arata ca apeleaza la terapia de cuplu mai ales acele cupluri in care exista diferente interculturale, precum si cuplurile care formeaza familii recompuse. Specialistii recomanda insa ca terapia de cuplu sa fie insotita adesea si de terapie individuala. Spre exemplu, in cazul problemelor legate de violenta in familie este recomandat ca persoana violenta sa urmeze o terapie individuala. La fel, in cazurile ce implica infidelitatea, este recomandat sa existe si o terapie individuala.

Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui inainte de a apela la terapie

De ce vreau sa fac terapie de cuplu? Desi pare banala, aceasta intrebare este absolut necesara inainte de a apela la terapia de cuplu. Iar raspunsul este esential, pentru ca aceasta este si prima intrebare pe care v-o va pune terapeutul si tie si partenerului tau. Nu el este insa cel care va va da si raspunsul. Vrei cu adevarat sa iti continui viata alaturi de partenerul tau? Vrei sa auzi anumite lucruri? Vrei sa iti confirmi anumite banuieli? Ce asteptari ai in urma terapiei? Sunt intrebari care deriva din cea principala: de ce vrei sa faci terapie de cuplu?

Care este rolul terapeutului?

Rolul unui terapeut in terapia de cuplu este de a instaura un nou echilibru in relatia ta, un echilibru bazat pe noi reguli. Pozitia sa este aceea de arbitru, de moderator al problemelor care exista in cuplu. Faptul ca dialogul intre parteneri are loc intr-un cabinet, intr-un spatiu securizat si confidential si in prezenta unei a treia persoane, permite deschiderea acestora fata de subiecte care in spatiul conjugal par imposibil de discutat.

In ce consta, concret, terapia?

Terapia de cuplu si metodele abordate variaza considerabil de la un terapeut la altul. Unii terapeuti incep prin a discuta direct cu cei doi parteneri impreuna, altii prefera sa discute mai intai cu fiecare separat. Unii terapeuti vorbesc mai mult ei la inceput, altii prefera sa isi asculte mai intai pacientii. Ca in orice terapie, nu exista norme fixe si nici durata fixa. Unele cupluri au nevoie de intalniri saptamanale cu terapeutul o perioada mai indelungata, in timp ce altele ajung sa vada rezultatele mult mai repede. Adesea, este nevoie doar de doua sau trei sedinte de terapie pentru a debloca anumite cai de comunicare care nu functionau la parametri normali.

Ce inseamna o terapie reusita?

Scopul unei terapii nu este neaparat acela de a salva cuplul cu orice pret. Paradoxul este ca o terapie de cuplu reusita poate insemna deopotriva restabilirea echilibrului intr-o relatie, insa poate insemna si separarea, acceptata si constientizata de ambii parteneri ca solutie de continuare a vietii fiecaruia.

Capcane ce trebuie evitate

Adesea, atunci cand un cuplu apeleaza la terapia de cuplu, unul dintre parteneri este mai motivat decat celalalt. In astfel de cazuri terapia pate esua, mai ales daca unul dintre cei doi refuza in totalitate terapia. Ideea este ca pentru a reinventa viata de cuplu, pentru a da un suflu nou unei povesti de iubire pe care a inceput sa se puna praful, este intotdeauna nevoie de doi. Empatia si compasiunea sunt ingrediente indispensabile ale terapiei de cuplu. Terapia este adesea perceputa ca o ultima sansa acordata cuplului, dupa ce partenerii au agravat problemele. O capcana ce trebuie evitata este aceea a minciunii. Pentru ca terapia sa dea roade este absolut necesar ca partenerii sa nu se minta in fata terapeutului si mai ales sa nu ascunda nimic terapeutului. A repara o relatie deteriorata inseamna a redeveni autentic in relatiile cu celalalt, a constientiza diferentele fara a se teme de conflicte si a-si aminti ca un cuplu are la baza intotdeauna interesul pentru schimburi pozitive.

Cum gasesti terapeutul potrivit?

In primul rand, informeaza-te asupra tipurilor de terapie de cuplu existente: comportamentala, analitica, sistemica, etc. Culege-ti informatiile in special de la prieteni care au apelat deja la diverse tipuri de terapie. Daca ai facut deja terapie individuala, este de preferat ca pentru terapia de cuplu sa apelezi la un alt specialist, insa aceasta nu este neaparat o regula.

Ca orice terapie ce implica reglarea trairilor, a emotiilor a capacitatii de comunicare, terapia de cuplu variaza de la caz la caz la fel ca si efectele ei. De cele mai multe ori insa, este mijlocul cel mai potrivit pentru a regla echilibrul unei relatii.
 

Exista casnicii fericite ? de citit: Exista casnicii fericite ?  

Intrebarile sunt uneori dureroase si deseori autorul stie deja raspunsul inainte de a le pune: A fost casnicia mea o minciuna?, Sa merg mai departe sau sa iau taurul de coarne ...etc. Si totusi, uneori ai nevoie de o consultare cu niste prieteni anonimi.

Intrebarile si cautarile sunt lungi si deseori dureroase. A scrie pe un forum plin de femei nu e usor si ai nevoie de o doza de curaj insa exact aceasta sinceritate cu tine insati te poate ajuta sa te descoperi si sa gasesti cea mai buna cale.

Ei bine, si totusi asta nu inseamna ca nu exista si sotii fericite care chiar si dupa 10 - 15 - 20 sau mai multi ani, nu ar porni de mana, pe acelasi drum, cu acelasi barbat. Pentru ca pana la urma, a fi o nevasta fericita inseamna sa stii ce impotant e sa sa muncesti - tu insati - pentru o casnicie fericta. O casnicie fericita este de fapt o stare perfecta de yng-yang - doua suflete si ego-uri armonizate care isi doresc sa cladeasca ceva durabil, in care cred amandoi.  

Cititi in continuare discutii despre casnicie si fericire:

Casnicie Fericita?

Ce inseamna sa fii o sotie fericita? 


cititi: Cat de egoisti sunt barbatii?

Despre viata in doi, merita sa cititi si

8 lucruri despre casatorie – pe care nu ti le spune nimeni dinainte

Ce faci cand simti ca el nu te iubeste ...

Atractia sexuala in cuplu - cand atractia sexuala dispare 

Despre infidelitate si hormonii barbatilor

Cele 4 hopuri pe care o casnicie nu le poate trece

 Forumul In 1 sau in 2 mergem mai departe

 

 In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici! 

 redactor: Anamaria Ghiban - redactor Desprecopii.com - 2015 - © - toate drepturile rezervate 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Casnicie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII