Esti insărcinată? Ai GRIJĂ cu ce produse te ingrijești. Iată ghidul produselor cosmetice și compușilor chimici care trebuie evitați

Esti insarcinata? Ai grija cu ce produse te ingrijesti. Iata ghidul produselor cosmetice si compusilor chimici care trebuie evitati

Esti insărcinată? Ai GRIJĂ cu ce produse te ingrijești. Iată ghidul produselor cosmetice și compușilor chimici care trebuie evitați

Unele ingrediente din produsele cosmetice sunt dăunătoare sarcinii. În timp ce multe ingrediente conținute de produsele de îngrijire a pielii sunt considerate benefice, anumite produse conțin și ingrediente considerate dăunătoare pentru copilul nenăscut. Este important ca mamele să fie informate în legătură cu ceea ce trebuie să evite, deoarece unele ingrediente aplicate direct pe piele pot fi absorbite în fluxul sanguin. Multor graviduțe le este familiar bine-cunoscutul "POT și SĂ NU" în legătură cu ceea ce le este și ceea ce nu le este indicat să folosească și să consume pe durata sarcinii.

• Iată un GHID despre Îngrijirea pielii în timpul sarcinii: Ghidul produselor și compușilor chimici care trebuie evitați.

- despre ingrijirea pielii in timpul sarcinii, un ghid despre ingrediente din produsele cosmetice, veti citi:
Ce poti sau nu sa folosesti in siguranta in perioada sarcinii
Unele ingrediente din produsele cosmetice sunt daunatoare sarcinii
1. Retinoizii si sarcina
2. Acid salicilic si sarcina
3. Soia si sarcina
4. Ingredientele din solutiile pentru acnee
5. Oxibenzona in produsele de protectie solara si sarcina
6. Triclosanul si sarcina
7. Parabeni si alte produse chimice nesigure folosite in produsele de ingrijire a pielii
Despre alti factori de risc in timpul sarcinii
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente
Forumul Odiseea sarcinii

Ce poti sau nu sa folosesti in siguranta in perioada sarcinii

Multor femei le este familiar bine-cunoscutul “POT si SA NU” in legatura cu ceea ce le este si ceea ce nu le este indicat sa foloseasca si sa consume pe durata sarcinii.

Topul “SA NU” al multor gravide consta in evitarea fumatului, cofeinei, alcoolului si a anumitor alimente, insa nu doar ceea ce gravidele consuma poate afecta cresterea fatului. De fapt, si ceea ce folosesc pentru ingrijirea corpului in timpul sarcinii si al alaptarii este la fel de important ca ceea ce consuma.

Unele ingrediente din produsele cosmetice sunt daunatoare sarcinii

In timp ce multe ingrediente continute de produsele de ingrijire a pielii sunt considerate benefice, anumite produse contin si ingrediente considerate daunatoare pentru copilul nenascut. Este important ca mamele sa fie informate in legatura cu ceea ce trebuie sa evite deoarece unele ingrediente aplicate direct pe piele pot fi absorbite in fluxul sanguin. Pentru a te ajuta sa devii familiara cu ingrijirea sigura a pielii, in cazul in care astepti un bebelus, noi am creat o lista de potentiale ingrediente toxice folosite pentru a diminua obisnuitele probleme ale pielii produse de catre sarcina.

1. Retinoizii si sarcina

De ce sunt riscanti retinoizii in timpul sarcinii:

Retinoizii sunt derivați de vitamina A care accelerează diviziunea celulară (innoirea pielii) și previn formarea compușilor care descompun colagenul din piele. Deși retinoizii utilizați în anumite produse hidratante anti-îmbătrânire sunt beneficii, deoarece reduc ridurile și îmbunătățesc tonusul pielii, unele studii au arătat că dozele mari de vitamina A în timpul sarcinii pot cauza probleme la copilul nenăscut. Vitaminele prenatale conțin vitamina A, astfel încât utilizarea cremelor cu retinol poate duce la o supradoză de vitamina A absorbită de copil. În plus față de acești retinoizi topici, retinoizii oral, precum Accutane (un tratament pentru acnee), sunt cunoscuți că pot fi dăunători bebelușului, cauzând defecte congenitale.

Deși BPA (Bisfenol A) a fost interzis de către FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) în fabricarea biberoanelor și cănilor pentru copii mici în 2012, există încă dezbateri cu privire la utilizarea acestei substanțe. Întrebări precum "Ce substanțe chimice utilizează companiile pentru a înlocui BPA?" au rămas fără răspuns. Studiile recente au arătat că principala alternativă de înlocuire a BPA-ului utilizată de producători este BPS (Bisfenol S), o substanță chimică cu structură similară cu BPA. La fel ca în cazul BPA, s-a constatat că BPS perturbă hormonii și mimează estrogenul din organism, ceea ce ar putea avea aceleași efecte negative ca BPA. Chiar și cu reglementările existente, plasticul nu este considerat cel mai sigur material din cauza incertitudinii legate de substanțele chimice pe care le conține.Ce trebuie evitat pe etichete:

• Differin (adapalenă)
• Retin-A, Renova
• Acidul retinoic
• Retinol
• Retinil linoleat
• Retinil palmitat
• Acid salicilic
• Tazorac și Avage (tazarotenă)

2. Acidul salicilic si sarcina

De ce este riscant acidul salicilic in timpul sarcinii:

Acidul salicilic este un acid slab folosit la tratarea diferitelor afectiuni ale pielii, printre care se afla si acneea; poate fi regasit intr-o gama larga de produse faciale de curatare si in toner. Acidul este adaugat in multe produse de ingrijire a pielii datorita abilitatii sale de penetrare a pielii astfel incat uleiurile faciale sa poata patrunde adanc in pori. Pe langa abilitatea de curatarea a porilor, acidul salicilic  este si un constituent al aspirinei, unde are rolul de a reduce inflamatiile si roseata.  Femeile folosesc produse ce contin acidul salicilic sub forma acidului BHA (beta-hidroxi acid) pentru a-si imbunatati aspectul fizic si pentru a stopa semnele imbatranirii, ( un exemplu ar fi produsele exfoliante).
Desi cantitatile mici de acid salicilic nu fac niciun rau, mult mai indicata este evitarea completa a acestui ingredient; indicatia este data de cand studiile au aratat ca dozele mari de acid, in forma orala, pot produce defecte natale fatului dar si alte complicatii ale sarcinii. In general, medicii recomanda ca femeile gravide sa evite utilizarea topica a acestui aditiv de ingrijire a pielii.

Ce trebuie evitat pe etichete:

• Acidul salicilic
• Acizii beta-hidroxi
• BHA

3. Soia si sarcina

De ce este riscant:

In timp ce lotiunile pe baza de soia si produsele faciale sunt de obicei bune de folosit, exista unele dezbateri asupra folosirii produseleor de ingrijire a pielii ce contin soia, pe durata sarcinii. La unele femei, consumul de soia poate transforma sarcina intr-o caricatura ( pete intunecate pe pielea fetei-cunoscute sub numele de ‘melasma’). Soia are efecte estrogenice ce pot intuneca petele, fapt pentru care este indicat sa evitati produsele pe baza de soia care contin ingredientele de mai jos sau cautati produsele din soia in care componentele estrogenice au fost inlaturate.

Ce trebuie evitat pe etichete:

• Leticina
• Fosfatidilcolina
• Soia
• Proteinele vegetale texturate

4. Ingredientele din solutiile pentru acnee
 

De ce este riscant:

Din cauza nivelului schimbator al estrogenului din organism, femeile poarta lupte mari impotriva acneei pe durata sarcinii, fapt pentru care alegerea unui produs bun si fara toxine pentru a controla acneea este foarte importanta. Evitati lotiunile, gelurile si cremele care contin acid salicilic sau retinoizi. Asa cum am mai precizat, evitati si forma orala a retinoidului Accutane.

Ce trebuie evitat pe etichete:

• Acizii beta-hidroxi
• BHA
• Differin ( adapalene)
• Retin-A, Renova
• Acidul retinoic
• Retinol
• Retinil linoleat
• Retinil palmitat
• Acidul salicilic
• Tazorac si Avage ( tazarotena)
• Tretinoina

5. Oxibenzona in produsele de protectie solara

De ce este riscanta oxibenzona in timpul sarcinii:

Multe produse de protectie solara conventionale folosesc ingrediente chimice care pot dauna bebelusului tau. Oxibenzona, care este folosita in multe produse de protectie solara, lotiuni, creme si balsamuri de buze, este absorbita de piele si poate interfera cu hormonii din organism; in unele cazuri aceasta a rezultat la nasterea sub greutatea normala a copilului. In schimb, puteti incerca sa folositi produsele naturale care contin oxidul de zinc si dioxidul de titan, acestea nu sunt absorbite de piele si sunt considerate ingrediente benefice corpului uman.

Atentie: oxibenzona și oxidul de zinc sunt două compuși chimici diferiți și au funcții distincte în produsele cosmetice și de protecție solară.

1. **Oxibenzona:** Este un compus chimic utilizat în multe produse de protecție solară pentru a absorbi radiațiile ultraviolete (UV) ale soarelui. Cu toate acestea, au fost ridicate îngrijorări cu privire la potențialul său de a avea efecte hormonale perturbatoare și a fost subiectul dezbaterilor cu privire la siguranța sa.

2. **Oxid de zinc:** Este un mineral care este, de asemenea, utilizat în produsele de protecție solară, dar într-un mod diferit. În loc să absoarbă radiațiile UV, oxidul de zinc acționează ca un scut fizic reflectând radiațiile UV de la suprafața pielii. Este considerat una dintre cele mai sigure opțiuni pentru protecția solară, deoarece nu se absoarbe în piele și nu are aceleași preocupări legate de perturbarea hormonilor.

Deci, oxibenzona și oxidul de zinc sunt două substanțe diferite, iar oxidul de zinc este considerat adesea o alternativă mai sigură și mai eficientă în produsele de protecție solară.

Ce trebuie evitat pe etichete:

• Oxidul de zinc
• Dioxidul de titan

  6. Triclosanul si sarcina

De ce este riscant triclosanul in timpul sarcinii:

Triclosanul este un agent antibacterian si conservant utilizat pe scara larga in produsele de ingrijire personala printre care se numara deodorantul, pasta de dinti si sapunul. Desi FDA (Ministerul American pentru Alimentatie si Medicamente) sustine ca triclosanul nu este daunator, unii specialisti sustin contrariul deoarece studiile pe animale au demonstrat ca triclosanul conduce la dificultati de invatare si infertilitate.

Verificati etichetele produselor pentru a vedea daca contin triclosan sau alte substante chimice amintite mai jos; de asemenea, incercati sa gasiti alte produse certificate organic ce contin ingrediente mai bune si carora le este interzis prin lege sa contina substante chimice sintetice.

Ce trebuie evitat pe etichete:

• Triclosan
• Irgasan DP-300
• Lexol 300
• Ster-Zac
• Cloxifenolum
• Triclocarban

7. Parabeni si alte produse chimice nesigure folosite in produsele de ingrijire a pielii

De sunt riscanti parabenii in timpul sarcinii:

Parabenii reprezinta un grup de substante chimice folosit pe scara larga la conservarea produselor cosmetice si de ingrijire personala, fiind folosit inclusiv la cele faciale, gelurile de dus, machiaj si la produsele de par. Aplicat topic, Parabenii sunt absorbiti in corp prin intermediul pielii, unde din cauza estrogenului pe care il contine, poate perturba functiile hormonilor. Studiile au descoperit ca exista o legatura intre parabeni si grave probleme de sanatate, printre care se afla cancerul, tulburari endocrine, tulburari de dezvoltare si de reproducere si iritarea pielii; din acest motiv, oamenii ar trebui sa fie atenti sa nu foloseasca , mai ales pe durata sarcinii, produse ce contin substante chimice.

10 deodorante fara aluminiu si fara parabeni recomandate de Desprecopii de citit neaparat: 10 deodorante fara aluminiu si fara parabeni recomandate de Desprecopii

Ce trebuie evitat pe etichete:

Pe langa parabeni, femeile ar trebui sa evite multe alte substante daunatoare, nu numai pe durata sarcinii, ci tot timpul.

Fii informata, citeste etichetele produselor si cauta produse cat mai naturale

Pentru a realiza potentialele consecinte pe care le au aceste substante chimice asupra sanatatii, fii informata si citeste etichetele produselor cosmetice. Cumpara de la branduri in care ai incredere produsele care contin ingrediente naturale, organice si sigure. Aminteste-ti ca nu toate produsele sunt create la fel, unele firme incearca sa mascheze adevarul afirmand ca elementele unui produs sunt benefice corpului, pe cand in realitate ele sunt toxice. 

 de citit: Cosmetice interzise in sarcina!

 de citit neaparat: Parabenii din cosmetice si cancerul de san

Despre alti factori de risc in timpul sarcinii:

Cauzele malformațiilor fetale și momente critice in sarcină - sfatul medicilor

Cauzele malformațiilor fetale și momente critice in sarcină - sfatul medicilor

Malformațiile fetale sunt produse de anumite substanțe chimice, infecții, stări alterate ale sănătății materne, care, acționând asupra fătului,…

Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc

Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc

Samponul sta in contact cu pielea capului doar o jumatate de minut inainte de a ne clati, deci nu poate fi periculos - cam asa gandim...Ei bine, sincer, lucrurile nu stau chiar asa!

Lacul de unghii: risc in timpul sarcinii

Lacul de unghii: risc in timpul sarcinii

Lacul de unghii, sau banala oja - poate cauza probleme grave de sanatate? Da, este adevarat. Lacul de unghii poate provoca multe probleme de sanatate tututor celor care il utilizeaza sau ii inhaleaza…


Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 

autor: redactor DC Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte: WebMd, Natural Life Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Anabela
    Anabelatrimis la 9/8/2023

    Mai sus la "Oxibenzona ", spuneti ca se poate folosi produse pe baza de oxid de zinc si dioxid de titan. Imediat dupa aceasa afirmatie, spuneti ca: "Ce trebuie de evitat: - Oxid de zinc - Dioxid de titan " De ce va contraziceti?? Se pot folosi acestea sau nu ??? Va bateti joc de oameni !?!?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII