John Galliano – un creator controversat

John Galliano – un creator controversat

John Galliano – un creator controversat

  • A deveni celebru astazi in moda este o incercare in care este aproape inutil sa te avanti daca nu ai un graunte de nebunie. Designerul englez John Galliano se numara cu siguranta printre cei care au avut acest curaj, reusind sa revolutioneze moda ultimelor doua decenii si fiind considerat in prezent unul dintre cei mai valorosi creatori vestimentari.

Lumea modei a devenit, in secolul al XX-lea, un univers complicat in care s-au inregistrat schimbari majore ce au transformat in legenda numele unor creatori celebri precum Coco Chanel, Christian Dior sau Yves Saint Laurent. Fiecare a revolutionat prin ceva anume moda, la momentul potrivit si asta pare sa fi fost cheia succesului lor. In ultimii 50 de ani a existat insa o adevarata avalansa de creatori, mai mult sau mai putin talentati, care au incercat sa aduca in permanenta ceva nou intr-un domeniu in care creativitatea nu cunoaste limite. De aceea, a-ti propune sa devii celebru astazi ca designer este ceva aproape imposibil daca nu ai fost inzestrat cu  sclipiri de geniu.


Fiu al unei familii de emigranti (tatal originar din Gibraltar, mama de origine spaniola), John Galliano, pe numele sau real Juan Carlos Antonio Galliano Guilen, s-a nascut in 1960, in Gibraltar, unde si-a petrecut o parte din copilarie, pana in momentul in care familia decide sa se mute la Londra.


„Prefer prostul gust lipsei totale de gust.” (John Galliano)
 
Dupa ce termina liceul, Wilson’s Grammar School, Galliano reuseste sa intre la Colegiul de Arta si Design St. Martin, pe care il termina in 1984, cu merite deosebite. Colectia sa de absolvire, inspirata din revolutia franceza si intitulata „Le Incroyables” constituie, de altfel, debutul unei cariere controversate, pline de suisuri si coborasuri. Colectia este cumparata de Joan Burstein, reprezentantul casei de moda Brown, Galliano obtinand astfel, imediat dupa absolvire, cheia de acces spre marele podium. Succesul se lasa insa destul de mult asteptat, creatorul fiind mai degraba implicat in numeroase controverse generate de noutatea pe care o aduce in lumea modei intr-un mod cu totul inedit.

Dupa numeroase esecuri, datorate in principal faptului ca indrazneste sa rupa barierele imaginatiei si sa nu se supuna conventiilor existente intr-o lume in care regulile pot fi uneori foarte stricte, Galliano incepe sa isi prezinte colectiile la Paris, din 1990. Stabilirea sa la Paris a constituit, cu siguranta, nu doar un nou inceput pentru creator, ci a dat startul unui fenomen care va capata amploare in urmatorii ani – invazia britanica in moda pariziana, precum si revigorarea ideii de haute couture. De fapt, in 1995, cand este numit director artistic al casei Givenchy, John Galliano devine primul designer britanic care conduce o casa de moda haute couture pariziană.
 

Primind de mai multe ori titlul de designerul britanic al anului (1987, 1994, 1995, 1997), Galliano este numit directorul artistic al imperiului vestimentar Christian Dior, la mai putin de doi ani dupa ce fusese numit in fruntea casei Givenchy. Isi prezinta prima sa colectie in aceasta noua calitate, in defilarea primavara-vara, haute-couture,1997. Acesta este insa doar inceputul unei ascensiuni rapide, din care nu lipsesc excentricitatea si controversele. In 2000, Galliano revolutioneaza din nou lumea modei cu o colectie intitulata „Clochards” („Vagabonzi”), un omagiu luxox si romantic adus ingeniozitatii, dupa propriile declaratii, a carei sursa de inspiratie pare sa fi fost imaginile vazute zilnic in cele 40 de minute de jogging matinal. De altfel, sursele de inspiratie ale lui Galliano sunt foarte diversificate, fiind cunoscute lungile calatorii pe toate continentele pe care creatorul le face intotdeauna inainte de a se apuca de o noua colectie.

Galliano se inspira din absolut tot ceea ce vede in jur, transforamnd realitatea cea mai banala in arta. Colectia din 2000 a impus un stil care sta la baza a ceea ce va fi denumit ulterior „porno-chic”, trend care a revoltat multa lume. Cum era de asteptat insa, controversele nu au facut decat sa mareasca succesul lui Galliano. Din 2001 el devine si responsabilul imaginii parfumurilor Dior, readucand la viata celebra casa de moda, atat pe plan financiar, cat si pe plan creativ. Galliano schimba, de fapt, conceptul de haute couture al intregii mode pariziene, dandu-i o nota pronuntata de avangarda.


 


„Nu sunt un Artist. Poate doar un artist cu „a” mic.” (John Galliano)
 
Galliano nu s-a considerat niciodata un artist, dupa cum, plin de modestie, o declara, insa colectiile sale sunt adevarate opere de arta, iar prezentarile sunt adevarate spectacole artistice, explozii inedite de fantezie creatoare.


Colectia prezentata in 2007 la Palatul Versailles, creata special pentru aniversarea a 60 de ani de la infiintarea casei de moda Dior, dar si ca o incununare a celor 10 ani petrecuti de Galliano in fruntea ei, a uimit intreaga lume a modei prin amestecul de rafinament, excentric si fastuos. Tinutele, inspirate de operele unor pictori celebri precum Picasso, Renoir, Degas, Goya etc. au fost purtate cu gratie de manechine consacrate, printre care Gisele Bundchen, Naomi Campbell, Amber Valetta sau Linda Evanghelista. Spectacolul de la Versailles a fost, cu siguranta, unul dintre cele mai reusite produse marca Galliano.


  John Galliano alaturi de Amber Valetta, Linda Evangelista,
Naomi Campbell, Gisele Bundchen – Versailles 2007
 

Adept al asimetriilor de orice fel si creator al unor colectii haute-couture foarte elaborate, cu pronuntate accente teatrale, in stilul anilor ’50, Galliano este convins ca rolul unui creator de moda este acela de a emana seductie, prin tot ceea ce creeaza. In tot ceea ce face, designerul britanic pastreaza ceva din misterul originilor sale andaluze, marcat de ceremonii religioase, de o adevarata cultura a soarelui si a culorii. Galliano isi caracterizeaza propriul stil drept rafinat si incredibil de salbatic. El nu se supune regulilor, isi creeaza in permanenta propriile reguli, reinventand moda sub impulsul unei imaginatii debordante, care nu cunoaste limite.

Evident, multe dintre tinutele create de Galliano nu vor fi niciodata purtate in afara spectacolelor pe care le regizeaza cu un talent innascut, insa exista si numeroase creatii marca Galliano care au devenit celebre pe covorul rosu. Geniul incontestabil al designerului transforma absolut tot ceea ce ii atrage atentia intr-o tinuta inedita. Galliano reinventeaza orice lucru, scotandu-l din contextul sau originar si plasandu-l intr-un nou univers care prinde viata la fiecare noua prezentare.

Formula pare banala, insa succesul este garantat, lucru dovedit de colaborarea designerului cu numeroase vedete din lumea filmului si a muzicii – in 1991 a creat costumele pentru turneul lui Kyle Minogue, Let’s Get to It; a creat toate tinutele purtate de Madonna in filmul Evita. De asemenea, pe lista clientelei sale se afla nume celebre precum Charlize Theron (declarata de creator drept una dintre muzele sale incontestabile), Cate Blanchett, Nicole Kidmann, Daphne Guinness, Printesa Diana.


Ca un semn de recunostinta pentru inventivitatea sa deosebita care a deschis noi orizonturi in lumea modei, John Galliano a fost recent  decorat cu Legiunea de Onoare a Frantei, alaturandu-se astfel altor celebritati care au primit aceeasi distinctie. In prezent, John Galliano este unul dintre designerii care aproape ca au reusit sa urce pe aceeasi treapta pe care au ajuns monstrii sacri ai modei.

Viitorul insa ii sta in fata si el va decide daca imaginatia fara limite este un mod de a rezista intr-o lume in care regulile sunt create in moduri din ce in ce mai bizare.

Mai cititi:

 Forum unde comentam cu placere

 Moda si Fitze...

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII