Dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica

  • Dieta macrobiotica are continut redus de grasimi, continut ridicat de fibre, predominant vegetariana, punand accentul pe cereale integrale si legume. In plus, dieta macrobiotica este bogata in fito-estrogeni din produsele pe baza de soia.

Ce este dieta macrobiotica?

Cuvantul "macrobiotic" are origine greaca si inseamna "viata lunga". Dieta si filosofia macrobiotica au fost dezvoltate de un educator japonez pe nume George Ohsawa, care credea ca simplitatea este cheia catre o stare optima de sanatate.

Dieta pe care o recomanda Ohsawa include 10 stadii de restrictii progresive. Ultimul stadiu al dietei macrobiotice Ohsawa consta numai din orez brun si apa. Datorita restrictiilor sale extreme, versiunea Ohsawa a dietei macrobiotice nu mai este recomandata de catre dieteticienii specializați in regimuri macrobiotice.

Michio Kushi a extins teoria macrobiotica a lui Ohsawa si a deschis Institutul Kushi din Boston in anul 1978. Impreuna cu sotia lui, Aveline, Kushi a publicat multe carti despre macrobiotice si este cel care a popularizat aceasta dieta in America de Nord.

De ce urmeaza oamenii dieta macrobiotica?

De obicei, oamenii interesati de dieta macrobiotica cauta un mod sanatos de alimentatie care integreaza sanatatea fizica, spirituala si cea planetara.

Dieta macrobiotica are continut redus de grasimi, continut ridicat de fibre, predominant vegetariana, punand accentul pe cereale integrale si legume. In plus, dieta macrobiotica este bogata in fito-estrogeni din produsele pe baza de soia.
Deoarece dietele cu continut redus de grasimi si continut ridicat de fibre sunt adesea recomandate bolnavilor de cancer si de alte boli cronice, dieta macrobiotica a fost folosita de oamenii care au aceste boli. Continutul de fito-estrogen este protector si reduce riscul de cancer legat de probleme de estrogen, cum este cancerul la san. Totusi, sunt necesare mai multe cercetari pentru a clarifica daca dieta macrobiotica este eficienta in prevenirea si tratarea cancerului.

Oamenii cu probleme medicale grave precum cancerul sau SIDA trebuie sa solicite ingrijire medicala specializata. Unii oameni incearca aceasta dieta deoarece au auzit ca le poate vindeca boala, dar rezultatele cercetarilor nu au confirmat aceste pareri.

Care sunt recomandarile dietei macrobiotice?

  • Cerealele integrale alcatuiesc in general intre 50 si 60% din fiecare masa. Printre ele se numara orezul brun, cerealele integrale din boabe, orzul, meiul, secara, porumbul, hrisca si alte cereale integrale. Turtele de ovaz, taiteii, pastele, painea, produsele din coca preparate prin coacere la cuptor si alte produse fainoase pot fi mancate ocazional.
  • Supa. Una sau doua cesti sau castroane de supa pe zi. Supele miso si shoyu, care sunt preparate din boabe de soia fermentate, sunt folosite frecvent.
  • Legumele alcatuiesc de obicei 25-30 % din doza zilnica a dietei macrobiotice. Pana la o treime din legumele pe care le consumati zilnic pot fi crude. Altfel, legumele trebuie fierte la aburi, in apa, coapte sau sotate.
  • Legumele inrudite cu fasolea reprezinta 10% din dieta zilnica. Asta inseamna si felurile preparate la foc sau produsele precum tofu, tempeh si natto.
  • Produsele de origine animala. Pestele si fructele de mare in cantitati mici sunt de obicei permise de cateva ori pe saptamana. Carnea de porc sau vita, carnea de pui, ouale si lactatele trebuie evitate in general. Pestele sau fructele de mare pot fi consumate cu hrean, hrean japonez (wasabi), ghimbir, mustar, sau ridiche japoneza (daikon) rasa, pentru a ajuta corpul sa se detoxifieze in urma consumului de peste si fructe de mare.
  • Seminte si nuci sau alune cu moderatie. Semintele si nucile pot fi usor prajite si sarate cu sare de mare sau cu sos de soia (shoyu).
  • Fructele locale (din zona in care locuiti) pot fi consumate de mai multe ori pe saptamana. Printre ele se numara merele, perele, piersicile, caisele, strugurii, capsunile si fructele inrudite cu ele, pepenele verde si alte fructe. Fructele tropicale ca mango, ananas si papaya sunt in general de evitat.
  • Deserturile sunt permise cu moderatie, aproximativ de doua sau trei ori pe saptamana. Va puteti rasfata cu ele daca aveti o stare buna de sanatate. Puneti accentul pe alimentele care sunt dulci de la natura ca merele, pepenele galben, fasolea adzuki si fructele uscate. Pot fi folositi indulcitorii naturali, ca siropul de orez, maltul de orz si amazake (bautura dulce preparata din orez). Zaharul, mierea, melasa, ciocolata, roscovele si alti astfel de indulcitori trebuie evitati.
  • Uleiul de gatit este de obicei in dieta macrobiotica cel vegetal nerafinat. Unul dintre uleiurile cele mai folosite este uleiul negru de susan. Alte uleiuri recomandate sunt uleiul de susan light, uleiul de porumb si uleiul din seminte de mustar.
  • Condimentele si sosurile permise sunt sarea naturala de mare, sosul de soia (shoyu), otetul de orez brun, otetul de umeboshi (tip de prune japoneze), prunele umeboshi, radacina de ghimbir rasa, muraturile fermentate, gomashio (condiment preparat din seminte de susan prajite), algele marine prajite si feliile de praz.

Recomandarile de mai sus sunt individualizate pe baza unor factori precum climatul, sezonul, varsta, sexul, activitatea desfasurata si nevoile specifice de sanatate.


alimente de baza in dieta macrobiotica

Care sunt punctele forte ale dietei macrobiotice?

  • Dieta macrobiotica pune accentul pe alimentele care tind sa lipseasca in dieta obisnuita, precum cerealele integrale bogate in fibre, legumele si varietatile de fasole.
  • Are un continut scazut de grasimi saturate si un continut ridicat de fito-estrogeni, despre care cei care ii sustin cred ca ajuta la echilibrarea hormonilor feminini si la atenuarea problemelor menopauzei, combat sindromul premenstrual si previn cancerul la san si endometrioza.
  • In plus, dieta macrobiotica are un continut redus de carne, lactate si zahar.

Masuri de precautie si efecte secundare

Dieta macrobiotica este considerata de unii nutritionisti a fi prea restrictiva si lipsita de anumiti nutrienti, ca proteinele, vitamina B12, fierul, magneziul si calciul. Lipsa de energie poate rezulta din proteinele inadecvate.

7 diete cu rezultat garantat recomandate de Supereva.ro


  Forum unde comentam cu placere si ne sustinem

 Diete si iar Diete ...

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII