6 motive pentru a merge in Antalya

6 motive pentru a merge in Antalya

6 motive pentru a merge in Antalya

  • Destinatie aproape uitata de multi turisti care prefera vacantele exotice in locuri aflate departe de tara natala, Turcia a redevenit in acest an un punct de atractie pentru turistii din intreaga lume. Imensa coasta a Turciei este presarata cu numeroase statiuni aglomerate care se imbina armonios cu golfuri linistite ce adapostesc sate mici, de pescari.

Unul dintre locurile fata de care turistii manifesta un interes tot mai accentuat este Antalya, provincie situata in sud-vestul tarii, al carei centru de interes este orasul cu acelasi nume. Provincia este renumita pentru ospitalitatea cu care sunt primiti turistii si pentru conditiile naturale de exceptie pe care le ofera pentru o relaxare totala. Practic, aici se gaseste tot ce isi poate dori un turist – hoteluri luxoase, cluburi, aglomeratie (pentru cei carora le place o vacanta dinamica), dar si peisaje pitoresti, rustice, oaze de liniste in care poti privi linistit apusuri superbe sau poti admira vestigii ale trecutului. Daca aveti nevoie de argumente concrete pentru a nu rata o destinatie de vara care merita toata atentia, iata 6 motive pentu a petrece o vacanta in Antalya:

Fascinatia trecutului

Antalya este o zona plina de mituri ale caror urme s-au perpetuat pana astazi. Legenda spune ca acum 2000 de ani, regele Attalos al II-lea din Pergamon si-a trimis oamenii sa caute raiul pe Pamant. Oamenii regelui au gasit acest loc extraordinar, cu apa limpede, cu stanci spectaculoase, marginite de Muntii Taurului. Astfel, a luat fiinta orasul Antalya, pe care regele l-a transformat intr-unul dintre cele mai frumoase orase navale. Astazi, turistii pot admira urmele trecutului glorios al Antalyei, vizibile in numeroasele vestigii grecesti, romane si bizantine. Cea mai la indemana metoda de a va lasa cuprinsi de fascinatia trecutului este o plimbare prin cele mai vechi tinuturi ale provinciei. Puteti inchiria o masina pentru a vizita locuri impresionante ca Pestera Karain sau ruinele de la Perge, Side sau Aspendos. De asemenea, nu ratati o plimbare romantica in jurul golfului, cu o barca traditionala.


Paradis natural

Daca sunteti pasionati de micile minuni ale naturii si daca aveti putin noroc, in Antalya, primavara, puteti surprinde momentul magic cand testoasele ies din Mediterana ca sa isi adaposteasca ouale in nisip. In noptile cu luna plina (mai ales in prima saptamana din septembrie), aveti ocazia sa intalniti pui de testoasa de dimensiunea unei palme, pe plaja din Cirali.

De altfel, Cirali este renumit pentru felul in care turismul se imbina armonios cu protejarea mediului prin programe special concepute pentru a conserva frumusetea naturii. Cafenelele si buticurile au fost mutate de pe plaja care este rezervata in exclusivitate testoaselor. 


Orase fascinante

Antalya este renumita pentru felul in care autoritatile stiu sa imbine turismul cu respectul pentru traditie si pentru conservarea vestigiilor trecutului. Spre exemplu, vechiul centru al Antalyei, Kaleici, s-ar fi putut transforma foarte usor intr-un oras modern aglomerat. Cu toate acestea, autoritatile au stiut sa pastreze intacta atmosfera micului oras cu case grecesti si turcesti, ale caror acoperisuri rosii formeaza un peisaj uniform, cu strazi inguste, pietruite. Hoteluri mici, cafenele si restaurante in miniatura intampina turistii la tot pasul.

Chiar daca nu intentionati sa popositi mai mult in Kaleici, merita sa petreceti macar cateva ore aici si sa admirati peisajul. Obiectivele turistice cele mai importante sunt: arcul de triumf roman care comemoreaza vizita lui Hadrian, minareta Yivly (datand din secolul al XIII-lea) si turnul roman cu ceas. Plaja Konyaalti poate fi admirata in toata splendoarea ei, in cursul unei plimbari cu tramvaiul sau cu masina de-a lungul coastei.

Plimbari pe jos

In Turcia se gaseste unul dintre cele mai lungi trasee din intreaga lume ce pot fi strabatute cu piciorul. Deschis in 1996, traseul de la Lycian masoara peste 500 de km si face legatura intre Antalya si Fethyie. Traseul nu poate fi facut in niciun caz cu masina, insa tocmai in asta consta frumusetea lui. In acest an a fost imbunatatit cu mai multe indicatoare de distanta si cu marcaje, fiind accesibil si ciclistilor (se pare ca aici va avea loc primul maraton al ciclistilor).

Pentru turistii dornici de aventura este recomandata totusi prudenta, din cauza numeroaselor suisuri si coborasuri. Aproape de Fethyie, traseul devine mai lejer. De asemenea, nu este indicata parcurgerea acestui traseu pe timp de vara, din cauza caldurii insuportabile.

Arta in nisip

Cu toate ca arta este sinonima cu eternitatea, iar nisipul este un simbol al efemerului, in Antalya veti gasi o combinatie inedita a celor doua. In fiecare an, aici are loc cea mai mare competitie de castele de nisip.

Concursul se desfasoara intre 20 mai si 20 octombrie, pe plaja Lara si reuneste sculptori in nisip din intreaga lume, adevarati artisti ale caror materiale sunt doar nisipul si apa. In acest an concursul are tematica mitologica: cinci sculptori vor deschide festivalul, incercand sa construiasca un dragon chinezesc in 25 de zile, utilizand 1000 de tone de nisip si incercand sa obtina un record mondial. Turistii vor putea admira pana in octombrie si alte personaje din mitologia egipteana, greaca, japoneza, azteca etc.


Ecoturism

Ecoturismul este unul dintre pasii importanti pe care Turcia i-a facut in ultimii ani in ceea ce priveste dezvoltarea turistica. In Antalya exista numeroase zone in care constructiile sunt interzise cu desavarsire, din respect pentru mediu. Statiunile care deja exista dovedesc o preocupare constanta pentru un turism ecologic. Statiunea Calista, construita in padurea de pini din zona Belek, in apropierea regiunii Antalya, a primit recent distinctia Steaua Verde, pentru cea mai ecologica statiune. Turistii, satui de aglomeratie, sunt atrasi si de numeroasele alternative la statiunile mari. In Antalya sunt foarte multe pensiuni mici, luxoase, in care chiar si turistii pretentiosi isi pot satisface toate capriciile. Un bun exemplu este Olympos Lodge, o pensiune cu 12 camere, situata in Cirali.


Mai multe informatii despre vacanta in Antalya:
www.antalya.ro
www.vacante-turcia.ro
www.vacanta-turcia.ro
www.calista.com.tr
www.olymposlodge.com.tr

Mai cititi:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII