Arieseni – inima Muntilor Apuseni

Arieseni – inima Muntilor Apuseni

Arieseni – inima Muntilor Apuseni

  • Se spune ca exista locuri in care stii ca vei reveni candva chiar din clipa in care le vezi pentru prima data, pentru ca exista in fiinta noastra o atractie inexplicabila catre frumosul creat de natura. Un astfel de loc este Arieseni, o comuna ascunsa in inima Muntilor Apuseni, la aproximativ 100 km de Alba Iulia, pe valea superioară a Arieşului Mare, alcatuita din 18 sate minuscule rasfirate pe pantele Muntilor Bihorului.

Arieseni este o comuna ascunsa in inima Muntilor Apuseni, la aproximativ 100 km de Alba Iulia, pe valea superioară a Arieşului Mare, alcatuita din 18 sate minuscule rasfirate pe pantele Muntilor Bihorului.


 

Adevarat paradis montan, intreaga zona de pe valea Ariesului este o destinatie perfecta pentru turistii dornici de relaxare, indiferent de anotimp. Sezonul de varf este in anotimpul rece, partia de la Vartop fiind ununl dintre punctele de atractie pentru iubitorii sporturilor de iarna. In zona sunt peste 200 de pensiuni, rasfirate pe munte, la fel ca si satele. Desi puteti gasi in oricare dintre localitatile comunei pensiuni cochete, in care clientii sunt stisfacuti din toate punctele de vedere, satul Arieseni pare sa fie totusi locul cu cele mai frumoase privelisti - cateva casute rasfirate la poalele muntilor, o comunitate mica, dar bine organizata, o bisericuta alba, care se ridica semeata printre brazi, iar pe fundalul acestui peisaj pictat de natura se aude cantecul neobosit al Ariesului care se intretaie cu un alt rau, mai mic, Coblesul.

Principalele atractii turistice din zona le constituie numeroasele frumuseti ale naturii care parca si-a revarsat aici toate minunatiile care incanta privirea. Peisajele superbe, pesterile, cascadele, diversele formatiuni stancoase nemaintalnite in alte zone, fac din aceasta parte a tarii o adevarata comoara pe care turistii nu o cunosc, se pare, indeajuns. Cum altfel se poate explica faptul ca in plina vara, am gasit peste tot pensiuni cu locuri ne-ocupate? E drept ca pentru a vedea multe dintre minunile naturii din Apuseni, trebuie sa va inarmati cu rabdare si sa faceti fata provocarii muntelui. Majoritatea obiectivelo sunt accesibile doar pe jos. Traseele montane nu sunt insa extrem de dificile, mai ales daca vremea este frumoasa si daca aveti pofta de miscare.

Iata, asadar cateva obiective situate in apropiere de Arieseni, pe care nu trebuie sa le ratati:

Cascada Varciorog

Se afla pe versantul N-E al masivului Biharia, pe valea Varciorogului, afluent al Raului Alb. Cascada din Valea Varciorogului are o inaltime de aproximativ 15 m. Drumul pana la cascada este placut, prin mijlocul padurii. Din Arieseni se ajunge relativ repede, pentru ca traseul de aproximativ 4 km se face pe un drum forestier.

Patrahaitesti

Situat la peste 1200 m altitudine, catunul Patrahaitesti este una dintre cele mai izolate asezari omenesti din Apuseni. In timpul verii, accesul se poate face cu masina, pe un drum forestier destul de bun. Mai placuta este insa o drumetie pe jos. De altfel, distanta de la sosea nu este foarte mare (aproximativ 5 km), mai ales daca va ganditi ca la destinatie va vor intampina localnici binevoitori care insista sa gustati din bucatele traditionale si din celebra afinata.

La Patrahaitesti se afla cativa mesteri iscusiti, din mainile carora iau nastere obiecte artizanale din lemn si tesaturi pe care, de obicei, le vedem doar la muzeele etnografice. In zona puteti vedea si o cascada, copie fidela a celei de la Varciorog, insa mult mai mica si mai salbatica. Peisajul panoramic superb, linistea desavarsita, ospitalitatea oamenilor fac din popasul la Patrahaitesti o adevarata desfatare.


 

Groapa Ruginoasa

Este o imensa cavitate sapata de ape in gresii rosii, violacee si galbui. Fenomen unic in tara noastra, Groapa Ruginoasa este rezultatul unui putenic proces de eroziune. Ruptura are o adancime de mai bine de 100 m si la partea superioara un diametru de aproximativ 500 m. Groapa este compartimentata de creste ascutite care converg spre baza vaii. Situata la aproximativ 9 km de Arieşeni, groapa poate fi vazuta, dupa parcurgerea unui traseu de aproximativ 50 de minute de la sosea (aproximativ 1 km de urcus).

Pestera Scarisoara

Situata la o altitudine de 1165 m, Scarisoara este cea mai mare pestera cu gheata din Romania. Lungimea pesterii este de 720 m, iar adancimea de 105 m. Blocul de gheata are un volum de peste 50000 m3 si o grosime de peste 20 m. Din Arieseni exista, in principiu, doua posibilitati de a ajunge la ghetarul Scarisoara, fie se merge cu masina pana in Garda de jos si de acolo se urca pe jos pana la ghetar, fie se face un traseu de aproximativ 4 ore (pe marcajul triunghi rosu), direct din Arieseni,  peste deal cum spun localnicii. Dealul este, de fapt, un munte, insa traseul nu este chiar atat de obositor. Mai greu este la intoarcere, pentru ca exista o portiune de panta destul de dificila.

Cheile Ordancusii si Poarta lui Ionele

Cheile Ordancuşii, rezervaţie complexă, reprezintă una din cele mai inguste chei din Romania (pe alocuri 4-6 m latime), cu un peisaj natural pitoresc. Doi pereţi de calcar verticali, atat de apropiaţi incat firul apei parca abia isi gaseste drumul spre iesire,  sunt calea de acces catre pestera Poarta lui Ionele. Inalti de peste 250 m şi cu o lungime de 3,25 km, ei adăpostesc numeroase nişe, arcade şi guri de peşteră (peste 30 de peşteri) dintre care Peştera Poarta lui Ionele este cea mai spectaculoasa. Peştera Poarta lui Ionele iese în evidenţă datorită intrarii imense, de peste 15 m înălţime. Deschiderea ei în imediata apropiere a şoselei ce străbate Cheile Ordâncuşei, precum şi frumoasa cascadă reprezinta principalele motive de atractie. Cavitatea se desfăşoară sub forma unei galerii de 324 m lungime.

 

Cetatile Ponorului

Cetăţile Ponorului sunt situate pe platoul carstic Padis, la capatul aval al Vaii Cetatilor, la 950 m altitudine ai reprezinta unul dintre cele mai mari complexe carstice din Romania. Numit si Everestul speologiei romane , complexul de la Cetatile Ponorului este accesibil turistilor de la Padis pe marcajul punct albastru (2 ore de mers) si pe soseaua forestieră care se desface din şoseaua Pietroasa - Padis.

Cascada Pisoaia

Este o splendida cadere de apa situata in comuna Avram Iancu, in partea stanga a soselei, pe directia de mers dinspre Campeni, la aproximativ 400 m de sosea. Impresioneaza mai ales prin inaltimea sa, de aproximativ 50 m.

Dealul cu melci

Situat in imediata apropiere a cascadei Pisoaia, pe partea dreapta a soselei, pe directia de mers dinspre Campeni, Dealul cu melci este o rezervatie paleontologica cu o suprafata de 4,30 ha. Datorita valorii sale stiintifice, aceasta zona restransa din Muntii Apuseni, ce reprezinta vechi sedimente ale Cretacicului superior, formate intr-o mare cu fundul stancos, a fost declarata rezervatie naturala.

Casa Memoriala Avram Iancu

Muzeul Casa Memoriala Avram Iancu se afla in comuna Avram Iancu, in aceeasi zona in care puteti vizita cascada Pisoaia si Dealul cu melci si exista ca atare din anul 1924. Muzeul este adapostit in casa construita in jurul anului 1800 de catre parintii lui Avram Iancu. Este o casa tipic moteasca, cu acoperis tuguiat si terminat cu patru arcade semicirculare. Casa memoriala cuprinde obiecte comemorative: fotografii, documente de familie, obiecte personale ale lui Avram Iancu, conducatorul Revolutiei de la 1848 - 1849 din Transilvania. La demisol este amenajata o expozitie etnografica ce cuprinde numeroase obiecte populare specifice zonei.

Pestera Ursilor

Cel mai spectaculos obiectiv turistic din Muntii Apuseni este, cu siguranta, Pestera Ursilor. De la Arieseni aveti de parcurs aproximativ 50 de km pana la pestera, mergand initial pe drumul spre Oradea, pana ce treceti de Stei, apoi dupa indicator, pana in satul Chiscau. Pestera a fost descoperita în 1975, cu ocazia unei dinamitari executate la cariera de marmura din zona. Este situata la o altitudine de 482 m. Interiorul se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite si stalagmite existente, precum si prin cantitatea impresionanta de urme si fosile ale ursului de caverna, disparut acum 15000 de ani. Pestera masoara aproximativ 1500 m, insa numai galeria superioara (aproximativ 520 m) este disponibila vizitarii, aceasta fiind compusa din alte  3 galerii care incanta privirile vizitatorilor.

Alte obiective turistice din zona Arieseni:

Acestea sunt cele mai importante dintre frumusetile naturale ale Apusenilor, accesibile din zona comunei Arieseni. Daca durata sejurului va permite, puteti vizita si alte obiective turistice, situate la o distanta mai mare de Arieseni, Muzeul Aurului de la Brad, Cetatea Devei, Castelul Huniazilor de la Hunedoara etc. Pentru toate aveti insa nevoie de timp, pentru ca un sejur la munte foarte placut, dar si foarte obositor pentru un organism care nu este obisnuit cu viata si cu aerul muntelui.

Recomandari de pensiuni:

Casa noastra **** - https://www.pensiunea-casa-noastra.ro/
Vraja muntelui **** - https://www.pensiuneavrajamuntelui.ro/
Gianina *** - https://www.pensiuneagianina.ro/

Mai multe informatii despre Arieseni:  

https://www.arieseni.info/
https://www.arieseni-apuseni.ro/

Mai cititi:

 Forum unde comentam cu placere

 Super Calatorii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. getax1966
    getax1966trimis la 7/9/2009

    Am fost in aceasta vara in Apuseni.Am stat la o pensiune la Garda.Am vizitat aproape toate locurile amintite(mai putin Cetatile Poborului pe care le vom face la anul.SUPERB!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII