Toamna 2009 – trenduri de criza?

Toamna 2009 – trenduri de criza?

Toamna 2009 – trenduri de criza?

  • Ne place sau nu, criza a devenit laitmotivul verii si acest lucru se va accentua, se pare, in toamna care se apropie. Desi afecteaza, in general, destule alte domenii, criza nu a ocolit nici lumea modei, univers al capriciilor si excentricitatilor care fac viata superevelor mai palpitanta.

Efectele crizei se resimt destul de drastic in cifrele de afaceri ale marilor case de moda, ceea ce i-a facut pe designeri  sa isi reorienteze inspiratia debordanta spre elementele esentiale ale garderobei. Colectiile propuse pentru sezonul toamna-iarna 2009 - 2010 reflecta o oarecare rigoare estetica, imbinand creativitatea cu o viziune pragmatica impusa de felul in care evolueaza lucrurile pe plan economic. Asa se face ca tendintele eighties revin in top, intr-o adevarata infuzie de elemente retro, usor de identificat aproape in toate colectiile.
 
Iata care sunt, prin urmare, principalele optiuni ale toamnei 2009 in ceea ce priveste lookul pe care trebuie sa il adoptati, daca vreti sa fiti in acord deplin cu tendintele:

Eighties forever

Pe langa faptul ca pentru unele supereve alura eighties permite reconditionarea unor tinute uitate prin sifonier de multi ani, tendinta are legatura mai degraba cu necesitatea de a re-inventa garderoba in permanenta, folosind minimul de resurse. Principalul aspect din arsenalul anilor  80 exploatat de designeri este supradimensionarea umerilor, indiferent daca este vorba despre tinute de zi sau tinute de seara. Culori stralucitoare, accesorii XXL, mansete largi, sunt doar cateva dintre piesele de rezistenta ale toamnei in stil eighties. Atentie insa la dozarea efectelor - ce e prea mult risca sa transforme o tinuta care se vrea la moda intr-un costum bun pentru o reprezentatie teatrala.

Look-ul militar

Hainele militare au, de obicei, un efect de neutralizare a unei tinute, fiind asociate cu ideea de ordine, de indeplinire a unor responsabilitati. Patrunderea lor pe podium genereaza insa efecte contrare. Accesoriile militare, desi pot parea banale, nu trec niciodata fara sa fie observate, lucru pe care designerii il exploateaza la maxim in colectiile destinate acestei toamne.

Sarmul parizian

Pentru a trece cu eleganta, la propriu, peste perioada dificila care se anunta si pentru lumea modei, designerii au gasit, se pare, o solutie ideala - reintoarcerea la valorile traditionale. Casele de moda mizeaza in colectiile noului sezon pe ceea ce au ele mai specific, renuntand la experimentele excentrice. Cel mai bun exemplu il ofera cei de la Balenciaga care au lasat deoparte modelele futuriste ale ultimelor colectii, in favoarea unei garderobe clasice ultra-sofisticate. Sarmul parizian, in forma sa cea mai pura, pare sa fie la mare pret in sezonul rece.

Look-ul Empire

Pentru ca intotdeauna exista si exceptii, unii designeri au preferat sa ignore ideea de criza, ramanand fideli propriei creativitati. Excentricul John Galliano a preferat sa se intoarca intr-un trecut mult mai indepartat decat cel al anilor 80, aducand un omagiu inceputului de secol al XX-lea printr-o colectie inspirata din traditia orientala, in care bogatia este debordanta.

Ce nu trebuie sa va lipseasca din garderoba

Chiar daca nu va regasiti in totalitate in look-urile propuse de designeri pentru aceasta toamna, cu putina ingeniozitate veti reusi sa adaptati tendintele declarate ale modei propriei voastre personalitati. In fond, nu trebuie decat sa tineti cont de ingredientele de baza ale garderobei, din care nu ar trebui sa lipseasca asa numitele  must have ale toamnei 2009:

Cizme XXL

Fara indoiala, cizmele XXL vor fi emblema sezonului rece. Nu lipsesc din aproape nicio colectie, ceea ce ne indreptateste sa credem ca nu vor lipsi nici din magazine. Problema va fi, probabil, legata de combinarea lor cu alte elemente vestimentare. Pentru a le pune in valoare, combinatia ideala este cu pantaloni scurti sau cu fuste ultra-mini.'


 

Umeri supradimensionati

Se pare ca XXL este marimea acestui sezon in mai multe privinte. Simbol al garderobei in stil eighties, umerii supradimensionati nu sunt pentru prima data in revenire pe podium. Daca iarna trecuta au fost deja cateva incercari timide de a-i readuce in atentie, in aceasta toamna croiala cu umeri supradimensionati a invadat podiumurile.


Maxi mantouri

In acelasi spirit eighties sunt si mantourile foarte largi purtate ca atare sau cu centura. Nici ele nu sunt insa un element nou in garderoba ultimelor sezoane. Un lucru sigur este insa faptul ca mantourile acestei toamne va vor face sa renuntati la pantofii si la cizmele fara toc.


 

Maneci experimentale

Trendul se inscrie in acelasi curent XXL, insa nu a capatat inca la fel de multa popularitate ca umerii supradimensionati sau cizmele. Probabil ca ideea va fi exploatata mai intens in colectiile sezoanelor urmatoare. Deocamdata insa, anumiti designeri s-au aventurat cu succes in deplasarea atentiei de pe croaiala umerilor pe cea a manecilor.

  Materiale si culori la moda

Desi, teoretic, culorile ar trebui sa completeze spiritul eighties omniprezent in colectiile acestui sezon, tendinta este mai degraba de a echilibra efectele intoarcerii in timp tocmai cu ajutorul cromaticii.

Nuantele sclipitoare, platinate, prezente in destule colectii, sunt echilibrate de prezenta a doua tendinte de baza care devin simbolice pentru paleta cromatica a toamnei: nuantele foarte pale de roz si beige (tendinta nud) si variatiile de violet intens. Verdele intens nu trebuie sa dispara insa nici el cu totul din garderoba.


Materialele utilizate de creatori poarta si ele o amprenta specifica acestei toamne  multe tesaturi stralucitoare, paiete, materiale metalizate, multa piele sau imitatie, in acelasi spirit eighties.


Exista insa si reversul medaliei - eleganta desavarsita a catifelei, care revine pe podium dand o nota de eleganta sublima tinutelor de zi sau de seara.

La fel ca sezonul care nici nu a inceput inca, mult mediatizata criza va trece. Ramane de vazut cate dintre efectele ei, benefice sau nu, isi vor pune amprenta asupra modei in anul care va urma.

Mai cititi:

 Forum unde comentam cu placere

 Moda si Fitze...

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:Moda la zi

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII