Gripa in sarcină: ce trebuie să știe orice graviduță - sfatul medicului

Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta - sfatul medicului

Gripa in sarcină: ce trebuie să știe orice graviduță - sfatul medicului

În sezonul de gripă, femeile însărcinate sunt și ele vulnerabile la virusuri. Pentru acestea, se recomandă protecția cu vaccinul antigripal inactivat. În prezent, ghidurile terapeutice recomandă ca toate gravidele din trimestrele II și III să fie vaccinate antigripal. 💉🤰🤒

• Iată ce trebuie să știi despre gripa in timpul sarcinii, la ce te poti aștepta, cum să te tratezi, cum sa previi gripa și mai ales ce trebuie să stii despre gripa in sarcină.

veti citi
Gripa in sarcina
Gripa si infectiile respiratorii
Cauzele virozei respiratorii   
Simptomele gripei
In functie de tipul virusului, raceala se transmite pe cai diferite
Cum se poate preveni  raceala?
Ce tratament se recomanda?
Cateva sfaturi in lupta cu raceala
Prevenirea gripei in timpul sarcinii
Gripa porcina: simptome, protectie si tratament
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente

Gripa in sarcină

Gripa sau viroza respiratorie, influenza  - este cauzata de virusii din familia Orthomyxoviridae. De obicei, gripa nu este o boala care sa puna viata in pericol insa uneori poate duce la pneumonie  care este o boala serioasa pentru femeia insarcinata. Nu exista nici o evidenta ca gripa in timpul sarcinii poate cauza defecte fatului.

Daca esti insa insarcinata si suferi de o boala cronica (anterioara sarcinii) medicii recomanda sa faci vaccinul impotriva gripei. Vaccinul antigripal este considerat sigur pentru gravida si fat. Interesant de stiut: calendar de circulatie al virusurilor

Gripa și infecțiile respiratorii

In fiecare an, numãrul bolnavilor cu infectii acute respiratorii, gripã si pneumonii creste vertiginos in jurul epidemiilor de gripa.

Cauzele virozei respiratorii

Exista peste 200 de virusuri diferite care se stie ca produc raceala obisnuita, din pacate insa, 30-50% dintre cazurile de raceala sunt determinate de virusi neidentificati.

Majoritatea persoanelor sunt convinse ca gripa apare in urma expunerii la frig, insa studiile arata ca aceste circumstante influenteaza nesemnificativ aparitia gripa. Susceptibilitatea la gripa creste insa in cazul stresului prelungit, al bolilor alergice care afecteaza mucoasa nazala si prezenta de polipi nazali.

Simptomele gripei

Uneori gripa incepe cu o simpla raceala iar simptomele racelii comune incep adesea la 2-3 zile de la infectie si se manifesta prin scurgerea de secretii nazale, infundarea nasului, respiratie dificila pe nas, dureri de gat, stranut, tuse, inrosirea gatului, febra si dureri de cap. Durata simptomelor este de aproximativ 2-14 zile.

Uneori raceala se poate asocia sau complica cu o infectie bacteriana a gatului (amigdalelor) sau a sinusurilor, situatii in care se face prezenta febra ridicata, dureri faciale severe, la nivelul sinusurilor, secretii de la nivelul gatului eliminate prin tuse. In acest caz ese necesar sa va prezentati medicului de familie.

Simptomele racelii sunt de fapt rezultatul raspunsului imun al organismului la invazia virala. Atentie aceleasi simptome poate da si coronavirusul. Despre diferenta dintre gripa si boala Covid-19 citeste aici

gripa sarcina
Uneori raceala se poate asocia sau complica cu o infectie bacteriana a gatului (amigdalelor) sau a sinusurilor, situatii in care se face prezenta febra ridicata, dureri faciale severe, la nivelul sinusurilor, secretii de la nivelul gatului eliminate prin tuse. In acest caz ese necesar sa va prezentati medicului de familie.

In functie de tipul virusului, gripa se transmite pe cai diferite:

- inhaland particule relativ mari ale secretiilor respiratorii, care ajung in aer pentru scurt timp
- inhaland picaturi suspendate in aer, care plutesc un timp mai indelungat
- prin contactul secretiilor respsiratorii infectate cu pielea sau obiectele inconjuratoare, urmat de atingerea nasului, gurii sau ochilor

Cum se poate preveni  gripa?

Spalarea mainilor este cea mai simpla si eficienta metoda. Nu atingeti ochii si nasul altor persoane. Evitati aglomeratiile.

Ce tratament se recomanda?

Pentru cazurile necomplicate se recomanda doar repaus la pat, aport crescut de lichide, gargara cu apa calda cu sare, aspirina sau paracetamol pentru febra si durerile de cap.

Antibioticele nu sunt necesare pentru ca acestea nu distrug virusul. Sunt utile doar in cazul unor complicatii bacteriene, ca de exemplu sinuzita sau infectii ale gatului.

Inhalarea aburilor este ideala pentru tratamentul racelii, creserea temperaturii la nivelul mucoasei nazale, inhiband multiplicarea virusurilor.

Cateva sfaturi in lupta cu gripa

aerisiti des camera in care dormiti
consumati putin ardei iute (are efect puternic antiseptic asupra gatului)
echinacea este de folos in prevenirea infectiei virale declansatoare de gripa
ceaiul pe baza de soc (contra febrei, are efect antiviral, fluidifica secretiile, efect sudorific)
comprese cu macerat de menta in otet de mere (pentru dureri de cap si febra)
sucuri de legume si de fructe
decoct de tarate indulcit cu miere
lamaia stimuleaza imunitatea si combate febra
este indicat masajul la maini si la talpi, cu sau fara otet

Prevenirea gripei in timpul sarcinii

Pentru femeile gravide, protejarea cu vaccin antigripal inactivat ramine cea mai buna metoda

Gripa poate deveni extrem de periculoasă pe durata sarcinii, atât pentru gravidă cât și pentru făt.
Pentru femeile însărcinate, gripa are manifestări mult mai agresive și risc mai mare de dezvoltare a complicațiilor. Sarcina determină modificări temporare ale sistemului imunitar (prin scăderea apărării antiinfecțioase, în special în ultimul trimestru de sarcină), ale inimii și ale plămânilor, schimbări care fac femeile gravide mai vulnerabile în fața bolii.

• Vaccinarea împotriva gripei sezoniere este cea mai bună alegere în timpul sarcinii pentru mamă și copil - iată sfatul dnei Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru.

In Romania se utilizeaza vaccinul cu virus inactivat, care se administreaza intramuscular sau subcutanat. 85% dintre subiectii vaccinati sint protejati contra gripei timp de 6-9-12 luni, efectul protector incepind la 10-15 zile dupa vaccinare. Administrarea vaccinului in trimestrul III de sarcina permite transferul transplacentar de anticorpi la fat si astfel asigura protectia nou-nascutilor dupa nastere.

Virusul folosit la prepararea vaccinului este obtinut pe culturi de oua de gaina embrionate, de aceea vaccinarea este contraindicata la persoanele cu alergie la oua. In 1 din 3 cazuri se inregistreaza efecte adverse minore ca durere si roseata la locul administrarii care pot persista 1-2 zile. Febra, alterarea starii generale, mialgiile sint efecte adverse care pot aparea ocazional dupa 6-12 ore de la vaccinare si pot persista 1-2 zile. Deci, sfatul meu este sa va vaccinati antigripal, astfel luindu-va o marja de siguranta impotriva unei eventuale imbolnaviri“ Citeste toate detaliile aici: Vaccinul anti-gripal si sarcina

► Citeste si

Cand esti racita si insarcinata iata ce e de facut

Esti insarcinata? Acum este mai important ca in alti ani sa te vaccinezi antigripal - iata ce protectie ofera

Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?

Exista vaccinuri care sunt recomandate in timpul sarcinii? Sunt alte vaccinuri care nu sunt sigure in timpul sarcinii? Unele vaccinuri sunt sigure in timpul sarcinii, in timp ce altele nu sunt. In general, vaccinurile care contin numai virusi morti sunt considerate sigure. Vaccinurile care contin virusi vii nu le sunt recomandate femeilor insarcinate. Singurul vaccin care este de obicei recomandat in timpul sarcinii este cel antigripal, recomandat femeilor care sunt insarcinate in timpul sezonului gripal de obicei din noiembrie pana in martie. Iata mai multe despre vaccinuri si sarcina de la Desprecopii.com. 

trebuie sa citesti si: Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii si  Sarcina si aspirina 

Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:

Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

 

autor: Dr. Danielle ter Horst 

Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic colaborator la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
referinte
 Why should pregnant women get a flu shot? - https://www.cdc.gov/flu/highrisk/qa_vacpregnant.htm
1- Is it safe to get a flu shot during pregnancy? - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/influenza/faq-20058522

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII