Gripa și sarcina - de la prevenire la complicații: sfatul medicului

Gripa si sarcina - de la prevenire la complicatii: sfatul medicului

Gripa și sarcina - de la prevenire la complicații: sfatul medicului

Gripa poate deveni extrem de periculoasă pe durata sarcinii, atât pentru gravidă cât și pentru făt.

Pentru femeile însărcinate, gripa are manifestări mult mai agresive și risc mai mare de dezvoltare a complicațiilor. Sarcina determină modificări temporare ale sistemului imunitar (prin scăderea apărării antiinfecțioase, în special în ultimul trimestru de sarcină), ale inimii și ale plămânilor, schimbări care fac femeile gravide mai vulnerabile în fața bolii.

• Vaccinarea împotriva gripei sezoniere este cea mai bună alegere în timpul sarcinii pentru mamă și copil -
iată sfatul dnei Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru.

Pentru majoritatea persoanelor tinere, gripa este neplăcută și le afectează funcționalitatea pentru câteva zile, dar nu are consecințe grave asupra stării de sănătate pe termen lung. Cu toate acestea, pentru femeile însărcinate, gripa are manifestări mult mai agresive și risc mai mare de dezvoltare a complicațiilor. Sarcina determină modificări temporare ale sistemului imunitar (prin scăderea apărării antiinfecțioase, în special în ultimul trimestru de sarcină), ale inimii și ale plămânilor, schimbări care fac femeile gravide mai vulnerabile în fața bolii

Gripa afectează și dezvoltarea normala a fătului

Pe lângă sănătatea mamei, gripa afectează și dezvoltarea normala a fătului, putând duce la pierderea sarcinii (în cazul primului trimestru de sarcină) sau naștere prematură, retard de creștere, deteriorarea sistemului nervos, a inimii, a tractului digestiv sau a oaselor (în cazul trimestrului 2-3 de sarcină). Croșetele de febră înaltă, frecvent întâlnite în cadrul evoluției infecției gripale pot duce la defecte de inchidere a tubului neural.

gripa sarcina vaccinare

Vaccinarea împotriva gripei sezoniere

Vaccinarea împotriva gripei sezoniere este cea mai bună alegere în timpul sarcinii pentru mamă și copil. Imunizarea se poate face în oricare dintre trimestre, dar întotdeauna după consultarea medicului ginecolog. Ar trebui vaccinate în special viitoarele mame care lucrează în domeniul sănătății sau care intră în contact cu un număr mare de persoane.

După ce a fost vaccinată, gravida transmite prin intermediul placentei anticorpii fătului

Acești anticorpi o să protejeze copilul câteva luni după naștere. Anticorpii aceștia sunt extrem de importanți pentru cei care se nasc în plin sezon de gripă, având în vedere mai ales faptul că vaccinarea sugarilor poate fi făcută începând cu vârsta de 6 luni. Până atunci, ei sunt vulnerabili la infecția cu virus gripal.

Reacții adverse ale vaccinării

Reacțiile adverse ale vaccinării pot include iritații, roșeată la locul vaccinării. Unele persoane pot avea dureri de cap, dureri musculare, febră, fatigabilitate și greață. Aceste efecte sunt ușoare și trec rapid, comparativ cu simptomele gripei.

Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome asemănătoare gripei, chiar dacă ați fost deja vaccinată, sunați medicul de familie sau ginecolog imediat: febră, tuse, dureri de gât, dureri de cap, dureri musculare, nas înfundat, vărsături și diaree.

Iar dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, solicitați ajutor medical de urgență:

probleme respiratorii;
 durere sau presiune în piept sau abdomen;
 amețeală bruscă sau confuzie;
 vărsături severe sau continue;
 scăderea mișcărilor copilului sau inexistența lor;
 febră ridicată, care nu răspunde la medicație.

autor: Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru și consultant IBCLC în alăptare

Referințe:
https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/ 
https://www.cdc.gov/flu/highrisk/pregnant.htm 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️